Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Låt oss överväga att skrota LOV i sjukvården.

Ni som följer mig och min blogg vet att jag skrivit rätt flitigt om sjukvården och att jag anser att indelningen i landsting/regioner är föråldrad i dagens Sverige och behöver reformeras.

Det som behövs i stället för landsting/regioner vad gäller sjukvården är ett förstatligande av sjukvården för att säkerställa att alla i Sverige solidariskt betalar för en jämlik sjukvård i hela Sverige.

Innan vi gör detta måste dock en viktig reform till – Ett stopp för det fria vårdvalet enligt LOV och en reform som innebär att den framtida sjukvården drivs helt i offentlig regi utan privata inslag.

Jag läser i artikel efter artikel hur kostnaderna för hyrpersonal i vården kostar landstingen hela 3,4 miljarder extra per år (2015-års siffror) – Av detta utgör 1,1 miljarder kostnader för hyrläkare.

Slutsatsen och skälen till mitt förslag att slopa det fria vårdvalet är enkel – Om det inte finns några privata sjukhus och vårdcentraler annat än de där patienterna fullt ut betalar hela vårdkostnaden själv skulle det inte finnas några hyrläkare och övrig hyrpersonal inom sjukvården.

Visst kan det vara så att en del läkare och sjuksköterskor väljer att säga upp sig för att arbeta i andra länder men jag tror jag att denna andel är försvinnande liten över tid.

Om det bara finns en arbetsgivare i Sverige för de som vill arbeta i vården så sänker vi samhällets kostnader för sjukvården därför att vi slipper den hyrpersonal som kostar skattebetalarna stora pengar.

Med detta sagt menar jag inte att vi ska underbetala läkare och övrig vårdpersonal – Bara skära bort onödiga vinster som genom reformen hamnar i privata fickor.

Vi ska heller aldrig glömma att den utbildning dessa läkare och sjuksköterskor fått är betald med skattepengar.

Utbildningen är att betrakta som en investering från samhällets sida – En investering som samhället har rätt att kräva avkastning på genom att de vi utbildar arbetar i den offentligt drivna sjukvården.

Skulle det efter genomförd reform visa sig att läkare och sjuksköterskor direkt efter avslutad utbildning försvinner till utlandet är jag inte främmande för att införa krav på hur många år man måste jobba i offentlig regi innan en flytt blir möjlig – Något som för övrigt även bör gälla tandläkare.

Man beräknar att kostnaden för en anställd läkare i offentlig sektor är 604 kronor/timme medan kostnaden för en hyrläkare i regel är dubbelt så hög och på ligger nivåer mellan 900-1.200 kronor/timme enligt en rapport från Konkurrensverket vilket gör att användandet av hyrläkare är ett slöseri med samhällets resurser och med våra skattepengar.

Konkurrensverket säger vidare i sin rapport att de inte ser ett hyrstopp hos landstingen som en lösning för landstingen då en sådan skulle innebära att fler läkare väljer att avsluta sin anställning – Något som i sin tur ökar arbetsbelastningen på de som blir kvar.

Konkurrensverket baserar givetvis sitt ställningstagande på den nuvarande lagstiftningen och möjligheten för avhoppade läkare att öppna egen verksamhet finansierad via skattemedel för att därefter hyra ut sig till det offentliga till högre timkostnad än när de var anställda i offentlig sektor.

Det är den möjligheten jag vill stoppa genom att förstatliga all sjukvård och säkerställa att den i framtiden sköts helt i offentlig regi så länge det handlar om sjukvård finansierad med skattepengar.

Anledningen till mitt ställningstagande är att det är finansieringen av privatägda vårdcentraler via skattemedel är det som öppnat för sjukvårdspersonal att säga upp sig från den offentliga vården för att därefter hyra ut sig till densamma till en högre kostnad för samhället.

Som politiker måste vår målsättning alltid vara att få maximal valuta på varje satsad skattekrona – Detta kan vi inte få så länge det fria vårdvalet finns kvar.

Därför ska hela reformen om det fria vårdvalet skrotas samtidigt som sjukvården förstatligas och all sjukvård återföras till offentlig drift.

Den omedelbara besparingen av en sådan reform är de 3,4 miljarder eller mer som vi idag betalar för hyrpersonal – Pengar som efter genomförd reform kan användas till mer och bättre sjukvård istället för att hamna som vinst i privata plånböcker.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

18 kommentarer

 1. Fredrik

  I princip all din retorik har stora influenser av diktatoriska och totalitära slag. Så långt ifrån ”kärlek” som du säger dig stå för.

  Ett. Skatte finansierad utbildning? Hallå! Läkare och sjuksköterskor, likt alla som studerar på högskola/universitet har samma rättigheter i förhållande till ekonomi. Läkare är dessutom den grupp som betalar tillbaka sina studielån snabbare och i högre grad än andra studenter. Alla som studerar på svenska universitet eller högskolor har inga krav på sig att stanna kvar i landet. Att ens överväga ett sådant krav är så långt ifrån ”kärlek” man kan komma.

  Två. Du måste vara ärlig Anders. Landstingen har inga sociala avgifter att betala för den vårdpersonal de hyr in. Alla dessa avgifter står den enskilde/företaget för. Alltså är inte skillnaden så stor som du vill påskina.

  Tre. Denna begränsning i människors liv är inte human Anders. Du bygger i princip alla dina argument på att ”folkflertalet ska ha makten över folkfåtalet” men ”glömmer” alltid bort att berätta att ovanför dessa ”folkflertalet” sitter en liten grupp individer och bestämmer över alla. Det är den gruppen du vill ingå i, bestämma-över-alla-gruppen. I din utopi finns ingen kriminalitet, det finns inga skillnader, alla betalar lika, lever lika, har samma möjligheter etc. och allt ska betalas av folket till den kostnad det kräver. Detta är inte ”kärlek” Anders. Det är totalitärism. Det betyder i grunden att det finns ETT rätt i allt som sker i samhället. ETT. Inte två, tre eller 47. ETT. Och detta ”ETT-tänk” är så långt ifrån ”kärlek” man komma då ”kärlek” är individuell. Och, då du gömmer dig bakom ”folkets röst” så blir det bara än mer patetiskt. Du hävdar att det är folket som ska styra politiken, men det är ju du som ger folket alternativet. Hur är inte detta tvärtom, att politiken styr folket?

  Detta ”slide of hands”-beteende du har är livsfarligt. Det finns en anledning till varför du är så lågt rankad. Det är till varje pris din RÄTT som ska segra. Oavsett hur.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Inget av min retorik har diktatoriska eller totalitära inslag Fredrik då den politik jag vill införa i allt den gör strävar efter att bygga ett jämlikare samhälle där alla människor har lika värde.

   Merkostnaden för hyrpersonal är de kostnader landstingen/regionerna redovisar från tillfälle till tillfälle och de merkostnaderna är gigantiska och det är därför LOV bör slopas.

   Vad gäller makten över folkflertalet så ska den vara öppen och transparent och bygga på folkflertalets vilja precis som den alltid gjort för oss socialdemokrater.

   • Fredrik

    Du är inte främmande för att inför krav på att efter avslutad utbildning vara tvungen att arbeta ett X antal år i Sverige innan man tillåts åka utomlands att arbeta. Totalitärt tänkande.

    Du är inte främmande att mot barns och föräldrars vilja bussa barn till en skola du valt åt dem för att det ska passa din syn på integration. Totalitärt tänkande.

    Retorikexpert? Nej, skulle inte tro det.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Det är inget totalitärt tänkande för en utbildning som tar mer tid i anspråk och kostar mer pengar för skattebetalarna än andra utbildningar Fredrik – Att staten bör få tillbaka delar av den investering den gjort är en självklarhet som jag ser saken.

 2. Bertil

  Vi måste ju för klåen först få en regering så vi kan påverka. Att skrota LOV skulle du kommit med före valet inte efter. Före valet då tjafsade du om Vänstern och personer i Umeå, Sånt kunde du tagit upp nu. Nu kommer du med det som helt klart skulle varit aktuellt debbatera före valet.

  Idag vill Alliansen ta in sossarna i sin konstellation.
  Vad ska folket då rösta på nästa gång.
  Finns bara Vänstern, SD och en klump av högerpartier rösta på.

  Jag ser nu hur rätt jag röstade som röstade på Vänstern.-
  Sossarna riskerar idag godkänna att bli ett högerparti.
  Kan inte tänka mig Löfven och gänget är så korkade så de går in i en Alliansregim.
  Det enda vettiga är C, L, S, Mp, V,
  med risk att man puttar ut V. Men det gör inget de gör mest nytta på sidan om.

  SD, M, KD de kan hålla sig på sin högerflank.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag har framfört krav på att LOV ska skrotas flera gånger före valet Bertil så det förslaget är på inget sätt nytt från min sida. I övrigt publicerar jag din kommentar som ett inlägg i debatten.

   • Bertil

    Jag har också i flera kommentarer velat skrota LOV.
    Jag vill skrota alla förkortningar högern kommit med. Även RUT och ROT
    Även ISK och KF
    Även SD och M liksom L och C.

    Sånt med bindestreck vill jag förbättra som A-kassa och SO-rummet.

    Jag vill även reformera så jämlikhet blir en lag att följa. Ojämlikhet ska förbjudas.
    Liksom klassklyftor och ojämställdhet.

    Även ekonomin måste ingå i en jämlikhetspolitik där orimliga klassklyftor i ekonomi ska förhindras.
    Löner över 100 000bör beskattas ned 90% blir det upplopp mot sådan politik höj skatten till 110%
    Nån ordning får det lov att vara.

 3. Krister

  Hyrläkare?
  Fasta läkare vore att föredra.
  Hur får man läkare utan nuvarande möjligheter till Hammarstrand, Rimbo eller Sävsjö?
  Man måste kanske bussa dom alt tvinga dom?

 4. Ville-Valle

  … nya vindar blåser i Sverige för nu får socialdemokraterna och deras bundsförvanter ta över ”birollen” i svensk politik och fungera som stödparti åt Alliansen när de tar över makten i Sverige. Visst är det Anders Forss ett historiskt skeende inom svensk politik. Hur ska du fira detta…

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Som Löfven deklarerat idag så kommer det inte att hända Ville-Valle så i slutändan är jag övertygad om att S kommer fortsätta att styra Sverige även fortsättningsvis.

   • Brorson

    Löfvén kan inte sitta kvar som statsminister efter riksdagens förtroendeomröstning utan aktivt eller passivt stöd av antingen alliansen eller SD. Och något stöd för kvarsittning kommer han inte att få av alliansen, med mindre än att han blir statsminister i en regering som domineras av ministrar från alliansen. Återstår då att kröka rygg för Jimmie Åkesson – eller bli formellt avsatt av en oenig riksdag.

    Kommer S därefter att ta aktivt stöd av SD för att blockera valet av Kristersson till ny statsminister. Det är ju vad SD vill, ”röra om”. Väljarna börjar tröttna på cirkusen kring statsministerposten. En majoritet av väljarna har röstat bort Löfvén. Att vägra förhandla med SD är en sak, men låtsas att SD-väljarna inte ens finns är en annan sak.

    Förhoppningsvis är de alltmer bisarra utspelen bara en förpostfäktning inför de regeringsförhandlingar mellan sossarna och alliansen som måste till, om inte SD som vägmästare ska avgöra valet av statsminister och därmed regering. Det vore enormt ansvarslöst – faktiskt – av Löfvén att ge SD den makten för att han inte vill erkänna sig besegrad.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Att Löfven väljer att avgå eller blir avsatt innebär inte att S kommer att acceptera att inte inneha statsministerposten om nuvarande mandatfördelning står sig när allt ä räknat och valresultatet fastställt.

     Att vi aldrig kommer att ta stöd av SD är redan klargjort lika så att vi inte kommer att acceptera att bli ett stödparti till Alliansen.

     • Brorson

      Vi? Är du återigen hela det socialdemokratiska partiet?

      Alliansen kommer aldrig att rätta sig efter SD, inte ens på så sätt att alliansen alltid kommer att rösta tvärtemot hur SD röstar. Hur skulle alliansen kunna undvika det, när inte ens S kan undvika att rösta på samma sätt som SD. Glöm inte att SD har hotat med att inte avslöja i förväg hur de kommer att rösta i riksdagen.

      Om S verkligen har sagt att S aldrig kommer att acceptera att inte inneha statsministerposten, så har S hotat med statskupp, om partiet inte får som det vill. Om riksdagen fyra gånger säger nej till den socialdemokratiska statsminister-kandidaten, så är det vad som gäller.

      Hitler bildade en minoritetsregering med 37 % av rösterna i riksdagsvalet 1933. De rödgröna i Sverige 2018 har bara obetydligt större väljarstöd, och alltså långt ifrån en majoritet av väljarna bakom sig.

      Löfvéns taktik i regeringsspelet, eller vad det ska kallas, verkar vara att hota alliansen med ”Det är erat fel om jag sitter kvar med stöd av SD”.

      Återigen: Hur ska han undvika att få stöd av SD, om SD väljer att inte avslöja i förväg hur de kommer att rösta i statsministervalen (som kan bli flera)? Är det trots alla hårda ord om SD, viktigare att bekämpa alliansen än att bekämpa SD? I så fall har S, hur mycket man än försöker bortförklara det, rullat ut röda mattan för Jimmie Åkesson.

      Jag hoppas fortfarande, till skillnad mot dig (?), att de alltmer bisarra tongångarna, bara är en förpostfäktning inför de regeringsförhandlingar mellan S och M (eller hela alliansen) som måste till, om inte SD ska avgöra valet av statsminister.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      S har inte hotat med någon statskupp Brorson och så här långt har det varit kutym att det största partiet i den största konstellationen innehar statsministerposten och som valresultatet ser ut för stunden så är de rödgröna större än alliansen och S det största partiet på den rödgröna sidan.

    • Brorson

     Jag har inte skrivit att S har hotat med någon statskupp. Det är snarare en slutsats som man kan dra a vad du har skrivit. Men du förstår ju inte hur en demokratisk regeringsbildning går till. Och uppenbarligen ej heller hur ett statsministerval går till enligt den svenska regeringsformen. , som antogs i bred enighet över parti- och blockgränserna 2011. Om statsministern röstas bort av en majoritet av riksdagens ledamöter, men ändå sitter kvar sedan en ny har utsetts, är det en statskupp.

     Eftersom alliansen med all säkerhet kommer att rösta mot Löfvén är hans enda chans att sitt kvaraktivt eller passivt stöd från SD.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har full kontroll och förståelse för hur en regeringsbildning går till och jag har aldrig påstått att Löfven ska sitta kvar om han blir bortröstad och det tror jag inte att han själv tycker att han ska göra heller Brorson.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>