Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Min analys till varför delar av min förutsägelse om partiernas valresultat gick fel.

Till att börja med vill jag anföra att den förutsägelse jag gjorde om valresultatet för Sveriges partier i riksdagsvalet stämde rätt bra för några partier men sämre för andra där min förutsägelse för SD var lägre än deras slutliga valresultatet och S stöd något sämre än det jag förutsagt.

Sålunda blev det fel på mina förutsägelserna om valresultatet för S, SD och för KD vilket jag står för genom att säga att jag på den punkten och för de partierna hade fel i min förutsägelse – Varför ska jag återkomma till nedan.

Mina förutsägelser gjordes cirka 10 månader innan valet sedan såg i grova drag ut som följer med tillägget att alla förutsägelser var gjorda med en felmarginal på +/- 2% vad gäller det slutgiltiga valresultatet.

Socialdemokraterna: 35% +
Sverigedemokraterna: runt 10%.
KD: Att de åker ut Sveriges riksdag.
MP: Klarar sig kvar men med ett resultat runt 6 %
V+MP: Att dessa 2 partier tillsammans skulle nå 18-20%.
Liberalerna: Ca 5%.
Centerpartiet: 10%.
Moderaterna:18%.

Beaktar vi dessa förutsägelser och jämför dessa siffror med det slutliga utfallet kan alla konstatera att min förutsägelse för för C, L, M och MP låg inom spannet för min förutsägelse medan jag som sagt ovan missade på S, SD och KD.

Att min förutsägelse blev fel för de partier jag missade på har jag en förklaring till och den ska jag nu anföra nedan.

I min förutsägelse ingick att den nya migrationspolitik som jag visste att socialdemokraterna skulle avisera och som senare aviserades skulle leda till en omedelbar och bred parlamentarisk överenskommelse mellan S och M, KD och L så att den våta filt invandringen utgjorde kunde elimineras i valrörelsen.

Detta hände aldrig trots att S presenterade sin nya migrations- och integrationspolitik och varför en sådan överenskommelse inte gjordes innan valet har vi inom kort svaret på.

I och med detta ökade S mindre än jag förutspått även om min miss blev så liten som 5% för mitt parti och på samma sätt påverkade detta SD om än i andra riktningen där jag i förutsägelsen låg dryga 5% under deras slutliga valresultat och då av samma anledning som den jag angivit för S.

I fallet KD tror jag att alla är förundrade över och aningen konfunderade runt frågan om hur partiet kunde återhämta sig så starkt i slutet av valrörelsen trots att alla parametrarna pekade i omvänd riktning och svaret på den frågan måste jag analysera mer innan jag ger ett fullständigt svar på.

Med detta sagt så hade jag inte helt rätt till 100% men tycker ändå att jag lyckades förutse valresultatet rätt bra med tanke på att förutsägelsen gjordes långt före valet.

Enda trösten till att jag missade är att S gjorde en stark spurt i valrörelsens slutskede och nådde ett högre resultat i valet än de flesta experter trodde var möjligt samt att SD gjorde ett oerhört mycket sämre val än den inre krets som varit stensäkra på en nivå mellan 25-30% kunnat drömma om.

Största glädjeämnet är dock att den interna striden i SD om orsaken till det svaga valresultatet nu startat och att det är detta som nu kommer att leda till att SD spricker och inom kort ramlar ner till de 10% jag förutspådde – En sak jag trodde skulle inträffa före valet därför att SD förlorade stöd i opinionen.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

94 kommentarer

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Man kan prata trender utifrån valresultat med Alexander men det är inte den trenden vi pratat om under denna mandatperiod när vi debatterat frågan flitigt under flera års tid.

      Du har i regel varit den första att anföra att SD har si eller så mycket stöd för sina förslag och då baserat på SD:s nivå i någon av alla opinionsundersökningar som görs på månatlig basis. Det är i den debatten jag konstant anfört att ett parti enbart har det stöd man hade i det val som bestämde hur många platser partiet har i Sveriges riksdag.

      I debbatten om trender har vi alltid debatterat på det sätt jag anfört i alla de svar jag givit dig i frågan och att det är så vet du mycket väl.

      • Jonny Disenfeldt

        Men samma trender ser vi i de mätningar som opinionsinstituten gjort under åren, dvs att S har en stadigt nedåtgående trend och SD har en stadigt uppåtgående trend.

        Du behärskar uppenbarligen inte grundläggande matematik från högstadiet.

        Valresultaten under de senaste 20 åren konfirmerar opinionsinstitutens mätningar under den senaste 4-års perioden..
        S har en stadigt nedåtgående trend och SD har en stadigt uppåtgående trend.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har bara ett svar Jonny och det är att oavsett hur många gånger du försöker och ur vilka synvinklar finns bara en sanning – Utifrån den mätmetod vi debatterat hela tiden fram till valet hade jag rätt och du fel.

          • Jonny Disenfeldt

            ”Utifrån den mätmetod vi debatterat hela tiden fram till valet hade jag rätt och du fel.”

            Men Anders, den så kallade ”mätmetod” du hänvisar till är ju ingen mätmetod alls vilket jag ju gång på gång sagt, den är en påhittad konstruktion av dig och om man tillämpar den så är alla partier i en nedåtgående trend…

            Ta nu och lär dig lite grundläggande matematisk statistik istället om du har tid, att du inte känner dig besvärad av att gång efter gång bli överbevisad är märkligt.

            Matematiskt godkända koncept visar att både för resultat från opinionsundersökningar och valresultat över årtionden så gäller att _

            * S har en stadigt nedåtgående trend
            * SD har en stadigt uppåtgående trend.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Även om du påstår nu att det inte skulle vara någon mätmetod så är det utifrån den vi debatterat varje gång vi debatterat trender under mandatperioden och fram till valet Jonny.

            Att du nu när du bevisligen förlorat vill byta mätmetod och försöka smita undan att jag hade rätt och du fel visar inget annat än att du är en dålig förlorare och ynkling som inte vågar erkänna att man hade fel.

            Återigen – Enligt den metod vi debatterat utifrån hela tiden så är fakta klara och tydliga vad gäller trenden för S och SD – För Sd pekar den nedåt medan den för S pekar uppåt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du tror det så blandar du ihop saker Alexander eller försöker rycka dem ur sitt sammanhang – Lägg ner är mitt råd till dig och försök lägga din tid på att arbeta för det som går att förändra vilket är framtiden.

  1. Alexander

    ” Jag har nu bevisats ha rätt”

    Resultatet blev alltså 35% för S och 10% för SD. Anders har ALLTID rätt, även när han har fel.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig påstått att valresultatet blev så Alexander – Snarare så har jag sagt att det var det valresultat jag förutspådde för S och SD och därtill erkänt att min förutsägelse därvidlag blev fel och dessutom motiverat och berättat varför den blev fel.

      Att så är fallet finns det bevis för i form av det blogginlägg du nu kommenterar.

      Försök inte blanda ihop begreppen bara för att du är en dålig förlorare och därför att du är besviken på SD:s dåliga valresultat Alexander – Det jag hävdar att jag bevisligen har rätt i är i debatten om trenden som vi debatterat under mandatperioden då valresultatet nu visar att SD befinner sig i en nedåtgående trend i förhållande till sitt högst uppmätta värde under mandatperioden medan S befinner sig i en uppåtgående trend och gör ett resultat som ligger högt över det lägst uppmätta värdet under mandatperioden.

      Hur och varför du fortsatt vill lägga så mycket tid på att skriva om något som är så klart och tydligt förundrar och det enda svar jag kan hitta är att det beror på att du är en dålig förlorare och därtill en förlorare som inte kan erkänna att du har fel och jag har rätt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har skrivit mycket Alexander och att det är så att valet är det enda som räknas när det gäller hur många platser man har i politiskt valda församlingar har jag sagt många gånger och att jag sagt så åtskilliga gånger har jag inget problem med att erkänna.

      Vad jag däremot har problem med är att du nu när jag bevisligen bevisats ha rätt i frågan om trenden för S respektive SD vill byta och blanda ihop formatet för de debatter vi har haft under mandatperioden i ämnet och att du gör så därför att du är en dålig förlorare och därför att du uppenbarligen ser det som en prestigeförlust att erkänna att du hade fel och att jag hade rätt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Då tycker jag att du ska gå ut och fråga alla mina läsare om den saken Alexander – Lycka till!

  2. Alexander

    Om du tror det blandar du ihop saker”

    Nyligen skrev du i ditt svar till mig att du ser på den sammanvägda opinionen. Det var när jag påpekade siffror på över 30%…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du försöker dig på att klippa svar ur en debatt eller ett debattämne vi har och har haft och applicera det på en annan debatt eller ett annat debattämne Alexander därför att du uppenbarligen har problem med att erkänna att du hade fel och att jag hade rätt i det vi debatterat – Att göra så är att vara en dålig förlorare.

  3. Alexander

    Anders

    Du som har bloggen kan väl fråga läsarna om de anser att du eller jag har rätt? Du är ju alltid säker på att du har alla med dig. Varför inte fixa en ”poll”?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är inte jag som ville fråga utan du Alexander och då är det du som får lägga ner jobbet på att göra den undersökningen då jag har annat att göra än att jobba åt dig.

  4. Alexander

    Då frågar jag läsarna vad de anser om Anders påstående om trender. Vilka tycker att han har rätt? Vilka menar att jag och Jonny är rätt ute?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det får du gärna göra och då genom att hänvisa dem till att läsa samtliga inlägg samt alla kommentarer och svar under mandatperioden för att verifiera hur debatten gått oss emellan då det är det som behövs för att avgöra vem av oss som har rätt i det vi säger nu. Att du skulle få de många tusen som läser min blogg regelbundet att göra det ser jag inte som troligt men som förra gången så säger jag lycka till.

      • Jonny Disenfeldt

        Läsarna behöver bara prova att själva göra ett diagram med valresultat för S och SD för t.ex de senaste 30 åren och dra en linje mellan punkterna…

        De kan också göra samma övning genom att lägga in resultat av sammanvägda opinionsinstituts mätvärden under 2014 till 2018 …

        Då kommer de att finna att

        * S befinner sig i en stadigt nedåtgående trend
        * SD befinner sig i en stadigt uppåtgående trend

        Det är inte svårare än så, klarar de inte av denna matematik med diagram kan de be om hjälp från en högstadieelev …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Problemet är att du vill frångå den metod vi använt oss av när vi debatterat saken och tillämpa andra kriterier på den debatten retroaktivt och det går inte för sig vilket jag tror du förstår – Att propsa på att så ska ske är att vara en dålig förlorare och en människa som inte kan erkänna att han/hon hade fel.

          • Petter

            Jo Jonny vill frångå din metod och snacka klarspråk och sanning i stället. Du kan inte hantera att du har fel AF .

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har inga problem med att snacka och följa Jonnys modell i framtiden om vi kommer överens om det – Det jag har problem med är att Jonny vill använda regler och beräkningsmetoder som vi aldrig debatterat utifrån retroaktivt i stället för att erkänna att han hade fel och jag rätt utifrån den form vi hela tiden debatterat utifrån – Att vända kappan efter vinden på det sättet gör bara dåliga förlorare Petter och till den skaran hör Jonny.

          • Jonny Disenfeldt

            Anders skriver : ”Problemet är att du vill frångå den metod vi använt oss av när vi debatterat saken och tillämpa andra kriterier på den debatten retroaktivt och det går inte för sig vilket jag tror du förstår – Att propsa på att så ska ske är att vara en dålig förlorare och en människa som inte kan erkänna att han/hon hade fel.”

            Fel och lögn från din sida, JAG har hela tiden använd vederlagda matematiska metoder vad gäller hur man betraktar olika mätvärden och de har hela tiden visat just att
            SD har en uppåtgående trend och S har en nedåtgående trend. Detta gäller både för valresultat som är fakta och de opinionsundersökningar som gjorts som är mer
            eller mindre bra gissningar.

            DU har hävdat att du har en egen modell för att ta fram trend, din ovetenskapliga modell visar att samtliga partier har en nedåtgående trend och jag har
            gång efter gång påpekat att dina ovetenskapliga försök är felaktiga.

            Den som är en dålig förlorare är du Anders som aldrig kan erkänna att du haft fel. Du visar upp samma skrämmande beteende som du gjort under flera år när du kommits på att ha fel.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag varken ljuger eller har fel Jonny – Däremot uppvisar du alla tecken på att vara en dålig förlorare och en ynkrygg som inte kan erkänna att man hade fel – Att erkänna fel förutsägelse för 3 partier gjorde jag precis som utlovat men den sortens beteende ser ut att vara uteslutet från din sida när du har fel.

  5. Alexander

    Anders

    Nu har i alla fall de som läser chansen att säga sitt. Är det som du säger, dvs att du har en överväldigande majoritet med dig så kan det ju bevisas.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi får se om någon responderar på den kommentar du skrivit och i sådana fall hur många som gör det Alexander.

  6. Alexander

    Anders

    SD är på nedåtgående och S uppåt, det har jag förstått att du kommit fram till. Hur ser det ut för de andra partierna? Vilka har en positiv trend och vilka är fallande?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      För de andra partierna har jag aldrig pratat om någon trend fram tills nu och känner jag att jag skulle vilja göra det i en framtid så kommer jag att blogga om saken när så blir fallet.

  7. Alexander

    ”För de andra partierna har jag aldrig pratat om någon trend”

    Jo, sitter och läser en kommentar där du menar att Miljöpartiet har en positiv trend och KD en negativ. Du menade inte detta?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du rycker de citaten ur sitt sammanhang Alexander och i vilket sammanhang de yttrades så försök gärna med den om Rödluvan och vargen.

  8. Alexander

    Anders

    Citatet jag hänvisar till är på en direkt fråga om partiernas trender.

    ”Försök gärna med den om Rödluvan och vargen”

    Du beter dig konstigt för att vara en f d aristokrat inom finansvärlden.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du får tycka vad du vill Alexander – För mig hade det varit betydligt klädsammare om båe du och Jonny erkänt att ni hade fel och jag rätt i och med att det är detta valresultatet nu visar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.