Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Marknadshyror är en befängd och skadlig idé.

Moderaterna förnekar sig inte utan fortsätter med nya förslag som ytterligare spär på de skadliga effekterna av den cyniska och skadliga politik man drivit under de 8 år som föregick den mandatperiod som strax tar slut. 

Det moderata förslaget om att marknadshyror är lösningen för att öka takten i bostadsbyggandet är lika befängt som det är skadligt.

Trots att M vet att det är så väljer man ändå att lägga fram förslaget om att införa marknadshyror och det är därför det är viktigt att se till att M inte får något inflytande i den kommande svenska regeringen.

Att som M lägga ett förslag trots att man är fullt medvetna om att förslaget i själva verket bara strävar efter att slita sönder Sverige ännu mer och fortsätta på M:s inslagna väg som är att berika de redan rika på övrigas bekostnad är skadligt för Sverige.

Att M och KD tillsammans med SD utgör kapitalismens högborg politiskt är ingen hemlighet!

Under de alliansregeringar som leddes av Reinfeldt lyckade Reinfeldt, Borg, Schlingman och Littorin med konststycket att föra det svenska folket bakom ljuset genom att använda socialistiska uttryck för sin politik – Detta trots att politiken de förespråkade hade motsatt målsättning.

Nuvarande partiledning i Moderaterna liksom i KD är inte lika skickliga som dessa herrar på att dölja det egentliga syftet med förslagen utan avslöjar gång efter gång att de är M, KD och SD som står för girigheten och egoismen på den svenska politiska scenen.

Att så är fallet bevisas av alla olika utspel som gjorts – T.ex. utspelet om sänkta ingångslöner och förslaget om att upp till 40% av en anställning under utbildningstiden kan vara oavlönad.

På samma sätt som den skadliga arbetslinjen varken skapade fler jobb eller minskade sjuktalen kommer det att bli om marknadshyror införs – Marknadshyror skapar inte ökat bostadsbyggande utan blott och allena högre vinster för landets fastighetsägare.

Marknadshyror kommer dessutom att pressa undan svaga grupper från attraktiva lägen och förpassa dem till områden som är mindre attraktiva och mer avlägsna.

I mitt och socialdemokratins Sverige finns det inte utrymme för en sådan girig och egoistisk politik!

I vårt Sverige ska alla hyreslägenheter vara tillgängliga för alla grupper i samhället där tilldelningen av bostäder bygger på principen om kärlek och solidaritet snarare än på klasstillhörighet och den egna plånbokens storlek.

Det är därför det är hög tid att svenska folket vaknar och inser att det bara finns ett sätt att få fart på bostadsbyggandet och att det sättet stavas att även nästa regering leds av oss socialdemokrater.

Fler bostäder byggs inte genom att slopa hyresregleringen och införa marknadshyror!

Fler bostäder kommer bara att bli verklighet den dag vi Socialdemokrater återinför bostadsförsörjningslagen – Dvs. den lag alliansen avskaffade och den lag som indirekt tvingar landets kommuner att via allmännyttiga bostadsföretag förse alla med behov av en bostad med en bostad oaktat storleken på den framtida hyresgästens plånbok.

En återinförd bostadsförsörjningslag parad med säkerställd finansiering för ökat byggande är enda vägen mot ökat bostadsbyggande så länge den återinförs med skrivningar som innebär att alla lånekostnader som allmännyttan har solidariskt ska fördelas över varje kvadratmeter uthyrningsbar yta.

Bostadsförsörjningslagen är det enda sättet att garantera att tillgången möter efterfrågan – Något som i en förlängning innebär lägre hyror även hos privata fastighetsägare i och med att allmännyttan sätter riktmärket för hyresnivån.

Kan vi dessutom genom innovativt politiskt tänkande frigöra de tillgångar som AP-fonderna idag enligt regelverket måste investera i räntebärande papper och fördela om dessa pengar så att de kan lånas ut för allmännyttiga bostadsbolag expansion och nybyggande skapar vi ytterligare en dimension som bygger bort bostadsbristen ännu snabbare.

Dessutom skapar en sådan åtgärd mer förutsägbara avkastningstal och större säkerhet för AP-fonderna.

En ökning av bostadsbyggandet är således inte isolerat till införandet av marknadshyror – Snarare är ökat bostadsbyggande något som måste vare en del av planen för hur vi bygger det jämlika och goda samhälle som är bra för folkflertalet snarare än för det utvalda fåtal som M vill gynna med sin politik.

Precis som med allt annat så går ett ökat bostadsbyggande hand i hand med vår ideologi – Dvs. med de värdegrunder som styr vilken sorts samhälle vi vill bygga och för vem det samhället ska byggas.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

48 kommentarer

  1. Bertil

    Bostad ska alla ha rätt till. Den ska ej heller överstiga en viss procentsats av lönen.
    D.v.s en viss standardmodell beroende på antal i familjen.

    Liksom lön ska alla ha vare sig de jobbar eller inte. Så länge folk mister jobb på grund av robotar och maskiner ska alla ha en basinkomst som betalas av robotar.
    Inkomsten ska vara så pass tilltagen så den ger fullt ROT eller RUT-avdrag för alla.
    Höjs RUT Rotavdragen som högern vill så ska försörjningsinkomsten höjas motsvarande.-

    Vill högern sänka trösklar då ska motsvarande överstycke sänkas så välavlönade slår skallen i överstycket så de tuppar av.
    Tuppar de inte av ska de chockas med en skattehöjning så de får blodtrycksfall och tuppar av.
    Soliditet ska bytas ut mot solidaritet när så är gjort och vi fått det harmoniska samhället så kan robotar göra jobben och alla leva i en förevigad harmoni.

  2. Bergis

    Du bäddar in Sverigedemokraterna här. Men du har så fel. Alliansen kan inte driva igenom marknadshyror eftersom sverigedemokraterna är motståndare till marknadshyror. Förslaget går därför inte igenom i riksdagen tack vare att sverigedemokraterna är så stora. Om nu inte Stefan Löfven röstar för marknadshyror för att få igenom ett samarbete med Centern och liberalerna förstås för att hålla SD utanför. https://sd.se/vi-sager-nej-till-marknadshyror/ Vad sa nu nu då Anders?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      SD byter fot hela tiden och ändrar sig och när Svenskt Näringsliv beställer att de ska rösta för marknadshyror så är det detta man gör och sålunda som i andra frågor går emot det man lovat sina väljare att inte göra.

  3. Bertil

    Läser att drömtrappor i Norsjö ska varsla. Det handlar om ca. 25 personer.
    Ja de som röstat blått tycker jag naturligtvis inte synd om. De kommer tillverka sänkta trösklar istället för trappor om de ska ha ett jobb.

    Risken är att en obehaglig överraskning väntar många arbetastagare framöver.-
    Lågkonjuktur och sen en högerpolitik som lär slå mot de sociala skydd som inte alls nämdes i valrörelsen.
    Anders nämde det inte heller utan hade fullt upp med lokala politiska enskilda politiker i Umeå
    före valet.

    En annan känner sig trygg jag röstade för Vänsterpartiet och har kritiserat att inte ojämlikhetsfrågor och sociala frågor kom upp mer i valet.

    Men det lär komma upp efter valet när folk tvingas lämna sina bostäder vilket medför kommande prisfall på bostäder.
    Jonas är utan tvekan bäst. Var vi har Löfven vete klåen. Men nån äkta socialist är han förmodligen inte.

  4. Per Fjellberg

    Marknadshyror är dåligt men fastighetsskatt baserat på marknadsvärde är något bra?

    Problemet är onekligen bostadsbristen eller sett från andra hållet: att efterfrågan på bostäder överstiger tillgången på bostäder i många delar av Sverige.

    Kan vi minska på efterfrågan? Vi kan åtminstone minska på ökningen av efterfrågan genom minskad invandring och/eller genom att höja priset. Höjer vi priset blir människor tvungna att tränga ihop sig.

    Kan vi bygga ikapp efterfrågan på billiga och bra bostäder i attraktiva områden. Nej, det kan vi inte. Vi kan rent teoretiskt bygga enormt höga skyskrapor på Södermalm i Stockholm men då skulle området inte vara lika attraktivt längre.

    Det finns inga bra lösningar och att säga nej till marknadshyror är ingen lösning för dem utan bostad utan handlar bara om att ”Till dem som har skall det vara givet”. De som redan har en attraktiv bostad med reglerad hyra sparar pengar på att slippa marknadshyror.

    Kan vi skapa nya attraktiva bostadsområden? Ja, det kan vi nog, men det förutsätter att vi är noga med vilka som får bostäder där. De allra flesta måste vara socioekonomiskt starka. Sådana områden behöver god kollektivtrafik redan från första inflyttningsdagen. De behöver ha bra närservice, daghem, förskolor, skolor m.m.

    Jag har svårt att se att ovan kan ordnas utan att river delar av miljonprogrammet och många av dem som idag bor där kommer inte att ha råd att bo i det nybyggda och var ska de bo under byggnadstiden?

    Kan vi skapa nya, mindre attraktiva, bostadsområden. Ja, det kan vi men det blir dyrt att bo där om inte boendet subventioneras. Vilka ska rimligen betala dessa subventioner i första hand? Jo, de som bor i attraktiva områden med reglerad hyra.

    Jag blir deprimerad när jag skriver detta för det blir för mig uppenbart att efter decennier av en försummad bostadspolitik där bostaden på senare tid setts mer som en potentiell skattebas än en social rättighet så kommer det att göra ”ont” hur politikerna än gör.

    Det är synd om våra bostadspolitiker men mest synd är det om dem som saknar egen bostad.

    • Leif Andersson

      Hur kan det vara synd om våra bostadspolitiker när det är dessa som är huvudansvariga för dagens situation på den svensks bostadsmarknaden? En ständig ström av inkompetent bottenskrap från de små regeringspartierna när bostadsministerposten borde besättas med ett av de mest kompetenta statsråden från det största regeringspartiet.

  5. Bertil

    Bostadsbrist råder men småhustillverkare varslar.
    visar på att vinster går före människors bästa.
    vid lågkonjuktur börskrasch kommer mängder svenskar
    tvingas ut på gatan kanske t.o.m tigga detta när högerpartierna slår sönder wsoiala skydd och gör tiggeri kriminellt.
    Det är riktigt då det kriminella börjar och högerns politik synas.
    Jag hoppas verkligen att sossarna inte blandar in sig i högerns politik.
    Då kommer man vara rökta vid framtida val.

    • Petter

      Du kan väl inte klanka ner på hustillverkarna för att de vid svängningar i konjunkturen måste dra ner verksamheten. Och småhustillverkarna rår väl inte för bostadsbristen. Om ditt V skulle ha makten då skulle du få se på neddragningar av sällan skådat slag. Denna politik har aldrig funkat och kommer aldrig att funka heller. Kom inte dragande med Castro ,han skapade fattigdom och ett diktatoriskt helvete.

    • Per Fjellberg

      Och inga vettiga politiker borde vilja ha en stor bostadsbrist ändå är det det som våra politiker, inga som har eller har haft makt är utan skuld, har skapat.

      Ett demokratiskt dilemma: de som redan har en bostad och vill slippa ökade kostnader för sitt boende är alltid fler än de som söker sin första bostad.

      Jag ser bostadsbristen som en del i en större trend: Vi har inte längre råd med oss själva. Staten amorterar på statsskulden men den privata skuldsättningen ökar. Vi slarvar med underhållet av infrastrukturen, Försvaret är underfinansierat osv.

      Trots höga skatter hittar unga inga bostäder de har råd med eller är det på grund av höga skatter? Tål att tänka på.

  6. Per Kjellén

    Socialdemokraterna startade detta redan under pågående krig, motiverade av den allvarliga situationen. Som många då trodde berodde på världskriget.

    Fred kom men bostadsregleringen stod fast. Detta är 75 år sedan men socialdemokrati har hållit fast vid den socialistiska idén att partiet bäst sköter bostadsmarknaden. Jag kommer att tänka på han med foten i klaveret. Socialdemokraterna har stått med båda fötterna i klaveret men inte vågat kliva ur för det låter värre när man kliver ur än när man klev i. Så tacka Moderaterna och Alliansen för tilltaget att införa marknadshyror.

    Marknadshyror betyder att tillgång och efterfrågan jämnas ut. Den utjämningen kommer att ske med mycket material från vänstern med avsikten att visa hur giriga och kärlekslösa borgarna är. Nu vet jag ingenting om Moderaternas förslag men jag är ganska säker på att förslaget är realistiskt.

    Det går inte längre att fortsätta som nu. Bostadsmarknaden måste bli en normal marknad och det är balans mellan efterfrågan och tillgång baserat på det verkliga läget. Säkert kommer det att bli mycket högt de första dagarna. .Hyrorna i en fri marknad kan aldrig bli lägre en kostnaden för att producera dem. Så nybyggda hyror blir höga men hyrorna i det gamla beståndet kommer att sjunka. Utom Strandvägen i Stockholm som har en snobbpremie at betala.

    Dock hyreslägenheter har en speciell marknad för korttidsboende och för dem som då är dåligt etablerade måste det finnas ett program för sociala bostäder. Men var försiktig. Segregation och andra sociala problem hotar. Detta måste ske med mycket god samhällsuppfattning.

    Det verkliga problemet ligger hos vänstern med en förvriden uppfattning om kapitalism, vinster, äganderätt och moral. Aftonbladet är att gratulera som kan öka sin upplaga för än större vinster med läskiga reportage som upprör alla rättänkande människor. Det intressanta är att dessa vinster inte tillfaller arbetarkollektivet utan de norska storkapitalisterna.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten med följande tillägg – Det som behövs är en återinförd bostadsförsörjningslag och en återställare till läget där alla lån kan fördelas över varje kvadratmeter uthyrbar yta.

      • Krister

        Utmärkt Anders!
        I Stockholm har opinionen mot ett nytt Nobel Center
        stått högst på agendan MEN den här frågan har ett
        mycket STÖRRE värde ideologiskt. Här kommer mina
        arbetarrötter fram. Det handlar om rättvisa!

      • Per Kjellén

        Bostadsförsörjningslagen och allmännyttan klarade inte av att täcka efterfrågan med tillgång på bostäder. Det som fungerar är en fri marknad och det är dit politikerna måste sträva.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det var just det de lyckades med Per och det hela vägen fram tills dess Alliansen förstörde systemet genom att skrota lagen och genom att införa ett system där lånen till varje projekt bara kan fördelas på det antal kvadratmeter som kan hyras ut där med höga hyror för nyproduktion som följd.

        • Sven

          Fast VAD är det som säger att marknaden löser allt? Marknadshyror löser bostadsproblemet lika bra som marknaden löser miljöfrågan.

    • Sven

      ”Marknadshyror betyder att tillgång och efterfrågan jämnas ut.”
      Hur då? Det finns inget som tyder på att det då skulle byggas fler lägenheter. Alltså kan det inte bli fler som får lägenhet. Isf jämnas det bara ut genom att folk inte ens orkar efterfråga. Bra lösning?
      Det vi däremot vet är att marknadshyror skull öka hyresnivåerna KRAFTIGT i många lägen. Det i sin tur ger att bara ett fåtal har råd att bo i bra lägen. Självklart leder det till större segregation. Vad blir bättre av det?

      Jag delar inte Anders syn kring bostadsförsörjning, men man måste vara oerhört ideologiskt förblindad, lika vänstern, men åt motsatt håll, för att inte hålla med om att marknadshyror faktiskt inte löser något alls.

      • Per Kjellén

        Marknadshyror betyder att prissättningen på en lägenhet blir den som i verklighet gäller.

        Ingen kan veta vilken hyra för en lägenhet som är den som kan balansera efterfrågan. Endast gissningar kan ske i en reglerad marknad.

        Antingen stiger hyrorna och det stimulerar det fria kapitalet att investera i hyreslägenheterna-

        Eller så sjunker hyrorna för att alla tomma lägenheter skall bli uthyrda.

        Eftersom det i dagsläget sägs att det råder bostadsbrist och tillgången på hyreslägenheter är mindre än efterfrågan. Då kommer hyrorna att stiga. Men en samtidig effekt är att den fria marknaden kommer att förhindra en dold prissättning genom svartkontrkat som säljs eller manipulerade hyreskontrakt som skall anpassas till regleringarna men som har bi-villkor. DEt är nämligen så att en reglering aldrig besegrar marknadshyror utan endast leder till att den som är villig att betala mest på ett eller annat sätt får lägenheten. Sådant är osunt och försvinner med en fri och öppen marknad.

        Det går inte att ha en reglerad bostadsmarknad. Det går inte att inbilla säg att inbilla säg att folk i desperat behov av en lägenhet kommer att hitta vägar att få en lägenhet.

        En fri marknad kommer att medföra något som kallas segregation. Bostäder efter Strandvägen i Stockholm på mellan 400 m2 till 10000 m2 per lägenhet kommer att få en kategori hyresgäster som inte kan eller bör jämföras med hyresgästerna i Rinkeby. Det är inget fel på det, det är en naturlig följd av nivån och andra villkor för lägenheten. Felet är att kategorisera folk efter vilken lägenhet som passar dem. Det får inte finnas skillnader i rättigheter mellan folk i olika bostadsområden. Det är också fantasier att det är skillnad på folks moral och bildning på grund av inkomst. Skillnader i inkomst ger skillnader i konsumtionskraft, och det gör ingen skillnad på folks kvaliteter.

        Det är sällan jag hör bedrövelse över att folk inte alla har råd eller lust att köra i en Mercedes. Bilmarknaden är fri och därför är det ingen som bryr sig om bilmärke eller prisklass. Jo några vill ha en dyr bil för sin status – men det är väl inget bekymmer med det? Dessutom tjänar staten massor på bilmomsen. Hyresmarknaden kunde också bli en marknad som producerade moms i stället för att kräva subventioner.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Marknadshyror kommer att skapa en situation där de som inte har råd att betala dessa tvings bort från lägenheter i attraktiva lägen och den ordningen har vi aldrig haft i Sverige och den ordningen ska vi aldrig ha.

          Hyrornas storlek ska även fortsättningsvis styras genom överenskommelser mellan hyresvärdarna och Hyresgästföreningen.

          • Per Kjellén

            Det du säger betyder att samma politik som fördärvat bostadsmarknaden och skapat ett elände, särskilt för de svaga i samhället skall bevaras och utnyttjas av myglare och parasiter.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Den politik jag förordar har aldrig fördärvat bostadsmarknaden Per – Det skulle däremot marknadshyror göra och det är därför sådana aldrig bör införas.

          • Sven

            Per
            Du pratar om att fördärva. Jag håller helt med om att politiken inte förstått vad de beslutat om och hur det påverkar bostadsmarknaden, men jag hittar heller inga exempel på hur en fri marknad löser helhetsfrågan.
            Vilka faktiska exempel har du på att ditt system fungerar?

        • Kim

          Mycket ord, men jag hittar inget som faktiskt talar för marknadshyror.
          Som det sagts – inget talar för att det byggs fler lägenheter.

          Det blir segregation. (Som jag till skillnad från dig anser inte är bra för samhället.)

          Även med dagens hyressystem är det stor skillnad på hyra på Strandvägen och Rinkeby, även om en del försöker antyda andra i en osaklig debatt. Och även med dagens bostadsmarknad har inte alla råd mad vad som helst.
          Vad blir bättre av att skillnader ökar? Att utslagning ökar?

          Att hänvisa till att brottslighet (tex svartkontrakt) minskar är ett märklig argument. Även rån och mord försvinner om man legaliserar dem. Dessa lagbrytare är undantag och blir dessutom allt färre med tuffare lagar, även om jag tycker man skulle skärpa ytterligare.

          Bara så man förstår dina förebilder – Vilket land tycker du har en fungerande bostadsmarknad?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Genom att motverka marknadshyror och genom att som kommun se till att man bygger blandat – Dvs. att man blandar alla upplåtelseformer i alla bostadsområden förebygger man segregation – Det har vi gjort i Umeå och det fungerar mycket bra.

            Sedan sa jag inte att dagens bostadsmarknad är helt perfekt utan bara att den är rättvisare än ett system med marknadshyror som om något skulle skapa stor segregation.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Ok, noterat och jag utgår från att Per ser detta och kan agera därefter.

        • Sven

          Jag förstår mycket väl hur marknadskrafter fungerar och även jag tycker de fungerar bra i många fall. Skillnaden mellan oss är snarast att Jag även kan se att marknaden inte kan reglera allt. Jag kan även se att bostäder skiljer sig från andra produkter, bla.a för att den inte kan flyttas geografiskt. Jag ger dessutom Anders rätt i att frågan är central i samhällsbygget.
          I din långa text kan du faktiskt inte visa på hur det skulle byggas fler bostäder med marknadshyror. Redan idag har kapitalet tillgång till bostadsmarknaden i form av bostadsrätterna. De är dessutom väldigt förfördelade skattemässigt.
          Ang adresser som skulle få lägre hyra med marknads så visar det bara din okunskap. De mindre attraktiva adresserna har redan idag lägre hyra. Faktum är att det redan idag finns adresser med hyra under bruksvärdeshyra just pga den begränsade efterfrågan. Det enda som kan påverkas av marknadshyran är alltså möjligheten att höja hyran i befintliga lägenheter.

          Så än en gång – vad och hur skulle utbudet öka?
          Det må vara så att våra flata och okunniga politiker gör att det är onödigt krångligt och dyrt att bygga, men marknadshyror löser ingenting.

          • Per Kjellén

            Om du förstår marknadskrafterna så förstår du också en fria marknaden. Marknadskrafterna är ett uttryck för att det finns en spänning mellan tillgång och efterfrågan. Marknadskrafterna verkar i båda riktningarna, ökad tillgång tillfredsställer efterfrågan, stor efterfrågan okar tillgången.

            Priset spelar roll. Hög hyra minskar efterfrågan och låg hyra ökar efterfrågan. Här som i allt annat i livet så söker naturen balans. En bostad skiljer sig inte från andra nyttigheter. Du kan aldrig uppnå byggande via subventioner till någon part. Den som bygger måste få sina kostnader täckta av intäkterna. Alltså göra vinst.

            Sverige har nu en drygt 70-årig bristmarknad på bostäder, trots hyresregleringar och subventioner. Tanken hos socialister borde komma att det är fel någonstans i denna marknad.

            Du har rätt i att bostadsrättsmarknaden är fri på ett sätt och det har gjort att det byggs med vinst för byggaren. Nu verkar marknaden lite skakig men det är alltid övergående. Det kan synas att bostadsrätterna är dyra, men de säljs. Det är byggarnas marknad och det är tack vare att hyresmarknaden inte konkurrerar med dem.

            Förmodligen är det dels tekniska bestämmelser som gör byggandet dyrt dels byråkrati. Mest kanske att det är brist på konkurrens av något underlig skäl.

            När och var fungerar den fria marknadsekonomin? Ingenstans i hela världen. Det finns så mycket rädsla för frihet.

            När och var fungera en fri marknad väl? Jag tycker att bilmarknaden, transportmarknaden, livsmedelsdistributionen, de flesta tjänster fungerar utan någon snedvriden tillgång på varor/tjänster.

  7. Erik

    Rimligen måste marknadshyror till för att över tid råda bot på den vår bostadsmarknad. Redan i början på 1960-talet utreddes detta genom bland annat Assar Lindbeck på initiativ av Tage Erlander. Och det var nära att det hade blivit en proposition. Dock ”ballade” folkpartisten Bertil Ohlin ur och vägrade detta. Allt rann ut i sanden. Allt detta finns beskrivet i Assar Lindbecks bok ”Ekonomi är att välja”.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det nda som måste till är en återinförd bostadsförsörjningslag i enlighet med det jag beskriver i inlägget och en ordning som innebär att allmännyttiga och även de privata ägarna av hyresrätter som önskar göra så delar sin totala låneskuld med alla kvadratmeter uthyrbar yta för att hålla hyrorna nere på nybyggda lägenheter.

      • Per Fjellberg

        Du menar att de som idag bor i äldre hyreshus med reglerad hyra ska betala högra hyra för att subventionera hyran i nybyggda hyreshus?

        Hur besvärligt läget är kan man få en uppfattning om genom att läsa, den korta artikeln: https://www.svd.se/krisjattar-vem-tar-risken-om-inte-koparna-gor-det/i/senaste#1k9w6l-comments

        ”Hon tog allmännyttans subventionerade ”Stockholmshus” som exempel: Även när normhyran pressats ned till 1 550 kronor per kvadratmeter och år (knappt 10 000 kronor för en trea) är hyran 50 procent högre än för genomsnittliga äldre hyresrätter.”

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om de allmännyttiga bolagen på respektive ort har klara och tydliga regler för hur en lägenhet av normalstandard ska vara utrustad och utformad spelar det ingen roll om denna är belägen i ett nytt eller gammalt hus Per då lägenheterna renoveras löpande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.