Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Rätten till kollektivavtal för alla anställda bör tillgodoses via lagkrav.

Samhällsutvecklingen där fackligt inflytande över arbetets utformning och villkor ständigt luckras upp måste stoppas samtidigt som utvecklingen vänds så att fackets inflytande över arbetets utformning stärks.

Därför tycker jag att vi ska lagstifta om att alla företag som har egna anställda alternativt inhyrd personal ska tvingas teckna kollektivavtal med de fackföreningar som organiserar anställda i deras bransch.

Kravet på kollektivavtal ska omfatta alla anställda – Både arbetare och tjänstemän där enda undantaget ska utgöras av företagets ägare och dennes direkta familjemedlemmar.

Den svenska modellen innebär att det är arbetsmarknadens parter som förhandlar och kommer överens om villkoren på svensk arbetsmarknad – Med en sådan ordning är kravet på obligatorisk anslutning till ett kollektivavtal extra viktigt i och med att vi i Sverige saknar en statlig lagstiftning om minimilöner och andra arbetsvillkor.

Många företag och företagare kommer att skrika i högan sky om de genom lagstiftning blir tvingade att teckna kollektivavtal – Det skrikandet är jag villig att ta därför att jag benhårt står fas vid min uppfattning om att alla företag som har anställda ska ha ett kollektivavtal på plats för sina anställda.

Min fasta övertygelse är att företag som vägrar att teckna kollektivavtal gör så därför att de vill komma undan avtalens krav och därför att de vill ge sina anställda sämre villkor än arbetsmarknaden i övrigt.

Konkurrens ska ske på lika villkor för alla företag vilket kräver en lag som innebär att kollektivavtal är obligatoriskt för alla företag verksamma på den svenska marknaden.

Mot denna bakgrund hyllar jag regeringens förslag i utkastet till en lagrådsremiss där man kräver att alla företag som lämnar anbud i offentliga upphandlingar ska ha kollektivavtal eller kunna bevisa att man på alla sätt uppfyller minimikraven i svenska kollektivavtal för alla som arbetar i företaget.

Dessa regler är tänkta att omfatta alla företag som lämnar anbud i Sverige – Svenska likväl som utländska.

Rätten till schyssta arbetsvillkor och en schysst lön ska omfatta alla på lika villkor – Den enda garanten för detta är en lagbunden skyldighet att teckna kollektivavtal för alla företag verksamma i Sverige.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag” 

24 kommentarer

  1. Olle

    Nu ska du inte dra alla företag utan kollektivavtal över samma kam. De föremåner och löner vårt företag ger våra anställda får de inte på nåt annat ställe. Våra anställda är vår framtid ,utan dom kommer vi inte långt. Anställda måste känna att de är en del av företaget , har inget med ett kollektivavtal att göra. En anställd är en miljoninvestering och måste vårdas därefter. Blir lite irriterad när du kommer med dina antiföretagare ideer !!!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis alla anställda måste känna att man är en del av företaget och vill man ge sina anställda mer än det kollektivavtalet ger så borde man inte rädas att teckna ett kollektivavtal eller hur Olle?

  2. Bertil

    Ja vi får se vad som händer i riksdagens kammare. Får vi en fackföreningsfientlig regim. Eller får vi med Vänsterpartiets hjälp en politik som åtminstone försöker mildra de skador på fackföreningar som detta vals konstellation innebär.

    Att högern helt klart tänker lägga sig i lönebildning har vi redan fått höra under vslpropagandan när man så klart slår mot svaga grupper och vill införa sänkta ingångslöner. Det kommer sänka låglöner som i sin tur sänker lönebildningen överhuvudtaget. Ja utom för höglöner som därmed ges utrymme bli ännu högre.

    Redan idag är det massor arbeten som utförs men där anställda är fråntagna rätten förhandla om sin lön.

    Det är alla dessa åtgärdsjobb som kan liknas vid slavarbete där människor är rättslösa.

    Lönen är alltför ofta enbart en ersättning för överlevnad där högern med alla medel genom sänkta ingångslöner i kollektivbaserade anställningar därmed ser chansen sänka typ a-kassa sociala stöd för att med den varianten skapa ökande klassklyftor och nå lönebefriad arbetskraft.

    Denna form av politik är väldigt lik den tid före 30-talet där högern styrde och går man än längre tillbaka där högerns arbetskraft var totalt styrda av den tidens företagare.
    Dagsanställningar och där flera ggr lön aldrig utbetalades.
    Det i sin tur ledde till ett Sverige i svält och sen utvandring som bröts först på 30- talet när socialismen via människors genensamma samlade kraft fick genomslag.

    Tyvärr så bröts denna gemenskap fullständigt när Reinfeldt 2006 fick makt och slog sönder symbiosen fack a-kassa
    Därmed lämnade en halv miljon Svenskar fackföreningar och idag ser vi en arbetarrörelse som är ensamma med att föra förhandling med arbetsgivare .
    Det som allmänt kallas individualism.

    Det finns därmed oerhört mycket kämpa för dels att symbiosen A-kassa fackföreningar åter sätts ihop.
    Men även att arbetstagarna i sig sluter sig samman och vildar krafter så de samlade resurserna fördelas mera jämlikt
    som leder till ett starkare Sverige.

    Tyvärr är vi oerhört långt från nåt sånt idag. Vi har sjunkit tillbaka minst 100 år
    och har alltså ett gigantiskt jobb återställa 30-takets modell där gemenskap och balansen mellan arbetsgivare arbetstagare återställs.

    Vi har sett hur utförsäkringar skett sånt som kan betraktas som tydlig utrensning av människor för Elitisering är målet och där resten ska tvingas överleva men under förhållanden som ska bli och vara som på 1800-talet där sen lilla människan ska vara rättslös,
    Så är redan idag men man talar inte om det.
    Sjuka som utförsäkras och där ingen bryr sig om de tar livet av sig eller om de sakta tynar bort ekonomiskt plundrade ich utfattiga.
    Så illa är det men ingen politiskt uppsatt verkar ta tag i detta.

    • Petter

      Jag förstår mig inte på dig Bertil ,varför så bitter ?? Om man tittar på en vanlig verkstadsarbetare idag, de har ofta villa skotrar sommarstuga mm. Visst finns det de som har det dåligt, men överlag har de flesta väldigt bra. Men det känns som du inte har jobbat på många år och egentligen inte vet hur arbetande människor har det ekonomiskt. Har två söner 24 samt 26 år som frivilligt har bott hemma tills för ett år sen. Den yngsta har sparat ihop 800 000 kr på ett verkstadsarbete sen han fyllde 18. Min äldsta 600 000 sen han fyllde 20 .De har betalat 1800 kr /månad hemma. De har inga höga studier men de slösar inga pengar på krogen heller och köper inte en massa skit .Du tror en massa och verkar inte att ha insyn i arbetslivet.

      • Bertil

        Tack för svar Petter. Du låter ung i ditt sätt att skriva. De i mogen ålder brukar skriva, ska vi kalla det mera moget. Du låter skrytsam av dig och har focuserat på dig själv som enskilt fall och ger det som en norm hur allt är.

        Sen Bitter vad skulle jag vara bitter för. Det är en sak låta bitter, en annan sak vara det själv.
        Inte tror jag Löfven är bitter heller, fast han kan låta så. Samma gäller Ebba, eller Ulf. o.s.v.
        Kanske det är bra låta bitter, då kanske folk läser det man skriver.
        Jag ser mer och mer den ojämlikhet som ökar. Det är nåt som jag hatar och hyser fasa över. För att uttrycka mig likt Göran P

        Jag tillhör förmodligen själv vinnarsidan, Men det är just därför man undrar varför Samhället blivit så.. Därmed måste man även kolla och titta vad är felet.

        Klassklyftor har du hört talas om det Petter. verkar så, men du vill inte gärna dyka ner i den gyttjan och kolla upp hur folk har det. Klassklyftor går in i ena örat och ut i det andra.
        Du tillhör nog de som inte törs se verkligheten.

        Du skriver citat:
        ”Om man tittar på en vanlig verkstadsarbetare idag, de har ofta villa, skotrar, sommarstuga mm. Visst finns det de som har det dåligt, men överlag har de flesta väldigt bra”

        Kan visst vara exakt som du beskriver det hela.
        Men alltför ofta ligger lån bakom skotrar, sommarstuga, Villa.
        behövs bara en liten räntehöjning för många så faller allt. Eller att nån blir sjuk.

        Sen är det inte alla som likt din 26 åring som jobbat sedan 18 år och sparat 800 000 vilket blir 133000 varje år som blir ett sparande på 11000 varje månad. Att bo hemma och betala 1800 är nog inte alla förunnat.
        För dessa 800 000 kan denne idag skaffa sig en etta på ca. 40 kvadrat.

        Skulle kunna berätta om mitt arbetsliv som varit fantastiskt. började jobba direkt efter grundskolan.
        Men tänker faktiskt inte göra det för det är helt ovesäntligt.

        Ser vi på bosituationen så är den inte alls som tidigare.
        Själv kunde man på min tid för 30 000 kontant köpa en bostadsrätt som idag kostar miljonsummor.
        Man lånade inte till en skoter, bil, eller sommarstuga. Man betalade kontant eller hade minimalt med lån. Räntan var hög inflationen likaså. Arbetslinjen hade en annan betydelse då än idag.
        Men Okt-90 så lämnades arbetslinjen genom ett enkelt pennstreck av statsminister Ingvar Carlsson och hans finansminister Allan Larsson.

        Arbetslinjen återkom dock fast i en annan skepnad och betydelse när reinfeldt fick makt.
        han ändrade helt ordlistan i riksdagens talarstol. han använde orden för att folket skulle tro gott om nåt som i själva verket försändrade och försämrade hela Sverige.-
        Än idag är folk grundlurade och många har fortfarande inte fattat det.

        Idag är även Svenska folket skyldiga långt över taknocken.
        Skulle kunna berätta mitt liv för dig och ge ex. på hur bra det var på min tid. Sen dess har det politiska tillståndet förändrats och försämrats genom Nyliberalismen.

        Mycket har blivit bättre, men då är det mest prylar och teknik jag tänker på.
        Livskvaliten har inte alls blivit bättre. Det finns forskning som visar på ökande försämringar
        gällande livskvalite och gemenskap. Mycket som handlar om människans välmående forskas eller ges inte rapporter om heller. Ex hur många har förmodligen begått självmord genom utförsäkringslagen i sjukförsäkringen. Om sånt finns ingen data. Man anstränger sig inte ens forska eller redovisa sånt.-

        Idag forskas och presenteras, fakta som gynnar sýftet. Därmed får vi aldrig riktigt veta hur tillståndet är i Sverige för välmåendet. Dock ska vi ha klart för oss att det var inte bättre längre tillbaka i tiden.
        Det socialismen åstadkom har varit av oerhörd betydelse. men som politiken blivit, slås detta sönder för var dag som går.- Sen vart det slutar vet ingen.
        Men skuldfällan och klassklyftor är nåt som vi måste ta på största allvar.

  3. Fredrik

    Tror inte att detta kommer att gynna arbetstagarnas villkor speciellt mycket faktiskt, är som sagt tidigare själv arbetsgivare och har kollektivavtal och det går inte en dag då mina anställda inte bryter mot detta avtal när det gäller framförallt arbetstider. Där borde dom fackliga parterna vara tydligare med sina medlemmar, skulle tro att vi på ett år bjuder på en till två årsarbeten varje år i bortfikad tid. Blir det lag på det så innebär det att vi som arbetsgivare kommer att bli hårdare vilket kommer innebära att vi kommer att gå med minimalt antal anställda och undvika in i det sista att anställa. I vår bransch har ingångslönen ökat 30 procent på ca 6 år för unga outbildade vilket gör att man undviker att anställa ungdomar i dag. Avtalslönera är låga, ja men det är en enorm löneglidning varje år pga ökade ingångslöner. Du pratar om sänkta löner, var finns dom? Sedan börjar det vara några år sedan 30-talet, du tror inte att både samhället och individen har utvecklats sedan dess, om allt är så fantastiskt med att vara medlem i facket, varför är inte fler det då? Vi hade en medlemstillhörighet på ca 70 procent för 5-6 år sedan, nu är den på ca 20 procent, vad kan det bero på?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag tror inte att ett krav på kollektivavtal minskar antalet anställda och finns det regleringar av arbebtstid och annat i avtalet ska detta givetvis följas Fredrik.

  4. Bergis

    LO har ju tillsammans med de LO-anslutna facken börjat sänka arbetarnas villkor numera. Kollektivavtalen som skrivs under innebär många gånger ohälsa för arbetarna. Hamn4an är ett av många exempel. Transport förhandlar fram ett uselt kollektivavtal vilket innebär att arbetsmiljön sänks till botten på arbetsplatsen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inte studerat det avtalet i detalj men jag har svårt att tänka mig att de förhandlat fram någon försämring – Vad skulle den bestå i Bergis?

      • Bergis

        Den består i att arbetarna gick över till fackförbundet Hamn 4an istället i ett försök att få bättre arbetsvillkor. Sossarna slog tillbaka genom att begränsa strejkrätten för dem. Det pekar bara mot ett håll. LO tillsammans med sossarna vill ha billigast möjligast arbetskraft i hamnarna på arbetarnas bekostnad.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det som bestämdes var att bara ett förbund kan organisera en grupp arbetare och personligen tyckte jag att beslutet var fel och vad gäller strejkrätten så är detta ännu inte fullt ut beslutat om Bergis.

  5. Bertil

    Kul att Petter blev nöjd över mitt svar.
    För så måste det ju vara när nåt svar inte syns till. Jag tackar alla för det medhåll jag ständigt får
    Jag ser folk tycker man kommer med sunda åsikter.

    Man är inte lika utsatt som Anders Forss som har ett värre sjå försvara sig jämt och ständigt.
    Han har dock inte svårt att försvara sig. Många är ” Lengräddade ”
    SD-are och man ska inte begära de har nåt bak pannbenet.

    Men om man upprepar saker flera ggr så kommer även SD-arna snart vara ödmjuka varelser med empatiska pannben där hornen slutat växa och håller på förtvina bort,

    • Sven

      Din slutsats bygger på din tankeförmåga.
      Fundera kring två frågor:
      1. Orkar alla lägga lika mycket tid här som du och kan/orkar/hinner/vill de därför skriva inlägg på inlägg? (Eller har de kanske ett riktigt liv med riktiga vänner?)
      2. Tycker alla ens det är värt att svara på kommentarer som håller en väldigt låg, osaklig och okunnig nivå?
      Är du lite opeminded kanske du får perspektiv då du funderar kring detta.

      Tillägg: Bara för att man inte hyllar diktatorer och ifrågasätter märkliga och ogrundade påståenden behöver man inte rösta på SD.

  6. Niklas Karlsson

    Ingen anhängare av den Svenska modellen med frivilliga avtal som grund?
    Nej naturligtvis skulle inte denna våta vänsterdröm inte fungera, inom ett par år skulle enmansföretag bli normen på Svensk arbetsmarknad och då skulle ni förlora det lilla inflytande ni fortfarande har..

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Din uppfattning får stå för dig Nicklas – För egen del står jag upp för det jag anfört i inlägget då det går att begränsa enmansbolag om dessa skulle visa sig vara förtäckta anställningar med endast en uppdragsgivare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.