Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Därför är jag en stolt demokratisk socialist.

I kommentarsfältet på min blogg beskylls jag ofta för att vara än det ena än det andra sett ur ett politiskt perspektiv. Där vissa som kommenterar kallar mig nyliberal kallar andra mig kommunist och socialist trots att de kommenterar samma inlägg.

Låt mig därför klargöra varför jag Anders Forss likt Olof Palme är socialdemokrat och därtill en STOLT DEMOKRATISK SOCIALIST.

Det finns säkert många som ställer sig frågan varför och hur jag får ihop rollen som stolt demokratisk socialist med att vara socialdemokrat anno 2018?

Låt mig därför förklara varför.

  • Jag är stolt demokratisk socialist därför att den politik den demokratiska socialismen står för är den enda politik som med framgång kan bygga ett jämlikare och bättre Sverige baserat på den svenska samhällsmodellens principer.
  • Jag är stolt demokratisk socialist därför att ett demokratiskt samhälle alltid måste hylla grundprincipen i varje framgångsrikt samhällsbygge – Den princip som lyder ”Av alla efter förmåga och åt alla efter behov”.
  • Jag är stolt demokratisk socialist  därför att ett starkt Sverige behöver en stark offentlig sektor som är offentligt ägd, skattefinansierad och styrd av av behov och inte av efterfrågan och vinstintressen.
  • Jag är stolt demokratisk socialist därför att grogrunden till rasism går att finna i människors ekonomiska och sociala levnadsvillkor.
  • Jag är stolt demokratisk socialist därför att rasism och främlingsfientlighet bäst bekämpas genom att oförtrutet slåss för full sysselsättning, ekonomisk expansion och social rättvisa.
  • Jag är stolt demokratisk socialist därför att rasism och extremism har mycket svårt att rota sig i ett samhälle där människor vet att de kan få ett jobb, kan försörja sig själva och känna social trygghet och se framtiden an full av optimism och framtidstro.
  • Jag är stolt demokratisk socialist därför att kärleken alltid kommer att besegra och vara viktigare än girigheten.

Mest av allt är jag stolt demokratisk socialist därför att jag är övertygad om att Olof Palme hade rätt när han sa att det är socialdemokratin som bröt marken för demokratin och välståndet i Sverige.

Palme sa att socialdemokraterna är det parti och den rörelse som lyfte Sverige ur fattigdom och arbetslöshet genom att föra en politik som skapar det jämlika samhället.

Med den övertygelsen går det inte att vara något annat än en stolt demokratisk socialist – I vart fall inte om man hyllar kärlek, solidaritet och alla människors lika värde som ideologiskt ideal.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

42 kommentarer

  1. Bertil

    Jämlikhetsavdrag är det optimala gör att återskapa en vettig jämlikhet.
    Låt oss passa på medans avdrag är så poppis.

    Välmående njuter av alla avdrag de får
    Låt dem få ett rejält jämlikhetsavdrag
    då kommer de sätta kaffet i luftstrupen och gå hädan.

    Det skulle kunna jämföras med när sjuka blir utförsäkrade.
    Utgången blir därmed jämlik,

    • olle

      Bertil, är du inte riktigt nykter när du skriver dina inlägg ,va är det för språk. -kaffet i halsen så de går hädan säger du ,du önskar livet ur många du med dina utrensningar osv !!

      • Bertil

        Svar till Olle hur kan du få det till att jag önskar livet ur någon.
        Det är ju en otäck tanke.

        Men ett jämlikhetsavdrag där staten får in pengar så man kan öka jämlikheten
        skulle vara chockartat för välmående folk.

        Ja kanske inte lika chockartat som för den sjuke som får besked att inga pengar kommer till deras konto denna månad.d.v.s blir utrensad. Klart om dessa tar livet av sig, Inte kan man beskylla en regering för det.
        De önskar väl inte livet av nån Eller??
        Ändå beskrevs mängder av fall i media efter att utförsäkringens verkan visade tydliga tecken på att folk tog livet av sig när de blev utrensade ur F-kassan D.v.s inga pengar kom in vid månades slut trots att de behövde pengar till både mat bostad o.s.v.

        Det är kort sagt enbart samma retorik jag använder men då får du Olle för dig nåt annat konstigt.

        Det är kanske dags börja debbatera retorik och effekter av politiska beslut.
        jag märker det på dig Olle.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Publicerar som Bertils svar till Olle med följande tillägg – Bertil – Min övertygelse är att det är väldigt få om ens någon som tagit livet av sig därför att de blivit utsparkade från FK. Hade så varit fallet skulle det ha skrivits spaltkilometer om saken vilket aldrig skett så vitt jag vet och med det vill jag att du försöker vårda språket och dina påståenden om det inte är så att du kan påvisa fakta som visar att det du påstår är sant.

          • Bertil

            När utförsäkringslagen kom 2008 så skrevs det spaltkilometrar i kritik mot denna reform det varnades för de effekter det skulle bli, och effekterna kom.
            De första tre månaderna utförsäkrades 15000 personer.

            Att folk begick självmord genom detta går så klart inte bevisa de döda kan inte tala.
            Men misstänkta fall dök då och då upp i media, så självklart är utförsäkringslagen helt förkastlig,
            Men är man indoktrinerad sosse så förkastar man det man inte inte vill läsa.

            Anledningen finns i att Anna Hedborg var den som startade utförsäkringar så Alliansen lätt kunde genomföra det och det med sossarnas stöd.

            Den som följt med Gunnar Axén och Helena Rivieres texter och uttalanden
            Och sett hur grymma attityden varit mot sjuka förstår att ondskan finns.

            Självmorden som skett finbsvinget intresse i att forska i lidandet av utförsäkringarna saknar också forskningsgrund.

            Där är vi och om kritik kommer så är det väldigt lätt skrika efter bevis när bevis och forskning saknas.

            Så illa är det med Sverige och att SD därmed får luft är inget konstigt.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Precis så är det Bertil – Det går inte att bevisa och i och med det faller sådana argument när saken diskuteras och debatteras.

            Att det i övrigt är inhumant att kasta ut sjuka människor ur sjukförsäkringen har jag skrivit mycket och ofta om liksom hur vi kan lösa problemen och varför de ska lösas.

            När man använder den typen av argument du gör utan att dessa kan befästas skapas en misstro mot ämnet i sig och gör frågan svårare att lösa – Det är hög tid att du inser det och besinnar dig i vissa avseenden för att istället fokusera på hur vi löser problemen.

          • Bertil

            Du vet inte mycket vilket inte är konstigt
            Du har kort sagt inte koll.
            Din inkompetens hällande politik kom till ytan flre årets val.
            Du var ju inte slls med och skrev viktiga artiklar som skulle gett stöd till det parti du stöder.

            Att du inte har koll på utförsäkringarnas effekter är inget nytt.

            Du påstår helt kallt att inget självmord skett på grund av utförsäkring.

            Mellan 2008 skrevs det väldigt mycket om det i media.

            Läs: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/kapPnA/skulle-utforsakras-tog-sitt-liv

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag vet en hel del Bertil och som jag anfört finns det inga studier som påvisar starka samband mellan arbetslöshet och självmord och det är utifrån dessa fakta jag väljer att se på saken för att skapa balans i diskussionen Bertil.

            Jag skrev många saker som hjälpte mitt parti även om du inte ser ut att förstå hur och varför och den lokala politiken är lika viktig som rikspolitiken ett valår Bertil.

      • Bertil

        Blir intressant se nu om Kristersson kan skapa en regering. Lyckas han med det ja då börjar en ny utrensningsperiod. Invandrare kan bli bland de första offren. Sen ska ju utförsäkringarna av sjuka
        säkert genomföras, Så då får vi se tragiska fall av ytterligare utrensningar. Samma gäller arbetslösa där ersättningarna ska sänkas och även att de ska tvingas ta jobb men med längre ingångslön.
        Där rensar man inte ut folk där bidrar man till slavarbete,. Trots att det är sagt att man politiskt inte ska lägga sig i lönerörelsen.

        Så med en ny högerregim oavsett hur den kommer se ut så lär utrensningarna fortsätta och slavarbete bli ett nytt inslag i Sverige.

        Undrar om varje Svensk med varma kläder likt en Olle ser nyktert på detta.??

        • Leif Andersson

          Varför skulle arbetskraftsinvandrare eller invandrare enligt fria rörligheten EU/EES bli offer med Kristersson som statsminister? Dessa har en försörjninggrad i paritet med inrikes födda. Det som Kristersson antagligen skulle sätta stopp för är kravlösa bidrag till flyktingmigranter vilket vore välkommet.

  2. Per Kjellén

    Socialism är inte demokrati och följaktligen är demokrati inte socialism.

    ”Av alla efter förmåga och åt alla efter behov” är ett partipolitisk slagord. Har intenting med demokrati att göra.

    Staten är en samhällelig institution och inte ägd av någon. Statens uppgift är att värna medborgrnas säkerhet och att upprätthålla lagen. Volymen på den offentlig sektorn är politik, inte demokrati, mer måhända socialism.

    Demokrati kräver att nationen och medborgara förstår innebörde av och strikt tillämpar allas likhet i rättigheter och värdighet, människorvärde. Människors sociala och ekonomiska levnadsförhållanden är återigen politik. Demokratin kan inte godkänna åtskillnade mellan människor beroden på ras, religion eller kön. Det är attityder hos människor som är roten till rasism.

    Att lyfta en nation ur fattigdom, från rasism och klasstänkande är kännetecknande för ett liberalt samhälle. Om inte fakta och förnuft biter på dig kan väl de länder som kämpar med att få socialismen att fungera vara bevis nog. Socialismen bygger på att mågra vet bättre än andra, och att dessa några skall bestäma över tillverkning och konsumtion, avskaffa yttrandefrihet, bekämpa åsikter och organisationer. Bättre att leva i Frihet och många är de som kämpar för detta i socialistiska stater.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Demokratisk socialism är precis det den påstår sig vara – Politik som bygger på den socialism som vill säkerställa bygget av ett jämlikt samhälle där alla människor har lika värde under demokratiska former där alla har möjlighet att påverka.

      Med det sagt så står jag för det jag anfört i detta inlägg och många andra inlägg där jag skrivit om detta och om vikten av ett jämlikt samhälle byggt på den demokratiska socialismens principer.

  3. Per Fjellberg

    Anders Forss, vad är det som är så lockande med att kalla sig Socialist?

    Det gick en utmärkt dokumentär på Kunskapskanalen igår om Mao:s Kina och om det lidande som Mao:s socialism skapade. Det handlade om miljoner som dog av svält, om miljoner som dog av den socialistiska statens våld.

    Innan Mao:s Kina fanns Gulag i Stalins Sovjet.

    I nutid har du den pågående katastrofen i Venezuela.

    Ändå klarar du inte av att ta avstånd från socialismen utan tror att du kan tämja den genom att sätta demokratisk framför.

    Varför blandar du in Olof Palme? Du hör till de allt för många som tror att det S lyckades med under för Sverige mycket gynnsamma omständigheter för flera decennier sedan berättar någonting om vad dagens S-märkta rikspolitiker kan klara av. Vad dagens socialdemokratiska rikspolitiker klarar av det ser vi nu och har kunnat ana under de senaste fyra åren.

    Jag tror att det är din frireligiösa bakgrund som gör att du inte kan förstå det förtryck som detta förutsätter: ”Av alla efter förmåga och åt alla efter behov”.

    Dels finns det ingen anledning att tro att vår samlade förmåga räcker till för våra samlade behov om inte en förtryckare talar om för oss vilka som är våra behov.

    Vem ska bedöma vår respektive förmåga och vem ska ta fram piskan när vi nöjer oss med att prestera det grannen presterar trots att vi kan bättre eftersom vi ändå får våra behov tillfredsställda?

    Vem ska bestämma vilka våra behov är?

    Nej du, Anders Forss, politiker som inte genomskådat Socialismen ska vi undvika!

    Här anpassar du verkligheten så att den ska passa dina lösningar: ”Jag är stolt demokratisk socialist därför att grogrunden till rasism går att finna i människors ekonomiska och sociala levnadsvillkor.”

    Den förklaringen kan inte förklara till exempel Apartheid i Sydafrika och även om du syftar på SD:s väljare kommer du inte undan att du har svårt att hitta ett enda samhällsproblem som inte skulle bli lättare att lösa om invandringen minskade.

    Det är den målkonflikten du och många andra inte kan hantera och därför måste ni komma med lösningar som kommer att göra de flesta fattigare. Blir de flesta fattigare då blir det riktigt farligt. Opinionen kan tippa åt Socialism eller den kan tippa åt nationalistisk populism, båda lika illa. I Europa verkar den dessutom oftast tippa åt det nationalistiska hållet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är stor skillnad på kommunism och socialism Per och den socialism vi socialdemokrater tillämpar kallar vi demokratisk socialism vilket innebär att vi hyllar ett samhällsbygge som följer demokratins regelverk samtidigt som vi genom effektiv och ansvarstagande blandekonomi säkerställer att vinsterna av allas arbete fördelas någorlunda rättvist.

      Som socialdemokrat är min fasta övertygelse att vi kan lyckas med samma sak idag som vi gjorde historiskt så länge vi flyttar vår politik aningen åt vänster och så länge vi genomför reformer som innebär att folkflertalet gynnas och deras intressen tillvaratas.

      Till dessa reformer hör t.ex. ersättandet v arbetsgivaravgiften med en produktionsavgift och att ersätta det mesta av dagens bidrag med en basinkomst lika för alla ovan 18-års ålder livet ut.

      Den politiken jobbar jag för att genomföra varje dag och förr eller senare har jag det stöd som behövs för att kunna genomföra den Per så jag är inte orolig – Politik handlar inte om snabba populistiska lösningar utan om hårt och enträget politiskt arbete som följer en väl definierad plan för att nå sitt mål.

      • Jonny Disenfeldt

        Kommunism är ett tillstånd man ska uppnå efter socialismen.

        Du skriver ”Till dessa reformer hör t.ex. ersättandet v arbetsgivaravgiften med en produktionsavgift och att ersätta det mesta av dagens bidrag med en basinkomst lika för alla ovan 18-års ålder livet ut.”

        Men detta är ju på intet sätt socialdemokratisk politik … du står inte för partiets politik.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Mina förslag ryms inom vår socialdemokratiska ideologi Jonny och min övertygelse är att jag över en inte alltför avlägsen framtid ska kunna skapa en majoritet för den politik jag vill se genomförd och då både inom och utanför partiet.

  4. Bertil

    Det är just de punkter som Anders nämner som gör att jag inte är en stolt socialist.
    En stolt socialist var jag på 70-talet och en bit framåt. Därefter har socialismen misslyckats med
    mycket. Värst blev det kring 90-talet när man tvingades lämna arbetslinjen för att istället bekämpa ränta inflation, Kort sagt underkasta sig den Nyliberalism som vällde över Europa med inte minst Thatscher.
    Massor människor förlorade sin inkomst via förlorade jobb. på allt detta började man svika socialismen och gå mot höger.
    Idag är 40% socialister och 60 % Monetarister. Ett otäckt misslyckande för socialismen vilket inte gör mig särskilt stolt.

    Det har gått så långt så jag tvingas lägga min röst på Vänsterpartiet för att få gehör för en politik där man värnar sjuka, arbetslösa .
    Så stolt över Socialismen är jag inte. Kampen måste öka så vi med rakryggad kropp kan vara stolta över vad vi socialister åstadkommit.
    Att svika socialismen lär jag nog aldrig göra. Trots alla misstag vi gjort.
    Men jag börjar från Grunden med problemen röstar vänster för att driva socialdemokraterna mot
    en stolt socialism.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten med följande tillägg – Bertil för mig gäller att jag kommer att driva på för förändring som varande socialdemokrat och inget annat.

      • Bertil

        Att vara drivande socialdemokrat är klokt. Det ska du vara stolt över.
        Att vara stolt över det man bedriver är nåt helt annat än vara stolt socialdemokrat. Man kan vara besviken över socialdemokraternas politik vilket jag är
        och då är man inte stolt över det. Jag är även jag socialist. förmodligen en vänstersosse egentligen.
        Men jag röstar på vänsterpartiet med tanken att Sossarna ska inse att de måste gå mer till vänster.
        Självklart väldigt svårt när väljarna till 60% är höger.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Min syn och framför allt min reaktion på det du beskriver är helt annorlunda än din Bertil. Jag skulle aldrig rösta på ett annat parti för att försöka få mitt eget parti att förstå att de måste ändra sin politik – För mig gäller att jag istället engagerar mig ännu mer och arbetar än hårdare för att förändra mitt eget partis politik i den riktning jag önskar.

    • Jonny Disenfeldt

      Bertil – , det finns inte 40% socialister i Sverige.

      De flesta i MP är inte socialister och huvuddelen av S väljare är inte heller socialister. Antalet socialister ligger nog snarare runt maximalt 20%.

      • Bertil

        svar till Jonny Disenfeldt

        Jonny det finns 60 % som är höger. Det enligt valet.
        Det finns 40% som kan sägas vara socialister i.o.m MP ingick i den socialistiska regeringen.
        Sen hur många som verkligen vet vad de är för nåt är en annan sak.

        Jag tror att närmare 95% är socialister. Man vill ha sociala försäkringar som A-kassa, Fallskärmar, o.s.v man vill ha sjukvård, Äldreomsorg. o.s.v.

        Dock finns en del som inte alls bryr sig om detta. De kan bo i en bil i skogen
        som en gjorde för x antal år sedan- En del tar inte mot socialt stöd.
        En del vill inte bo på äldreboende men de vill ändå ha hemtjänst och liknande alltså är dessa även socialister.

        Sen har vi skillnaden socialister vill andra människor än de själva ska ha det jag nämt.

        Höger de vill detta enbart ska gälla de själva.
        Så frågan är hur stor procentsats vill även andra ska ingå i en god välfärd och hur många vill att välfärd ska bara finnas för den som har de rätta pengarna.

        Val är en sak folk vet ju inte alltid vad de röstar på detta av ren okunskap.
        Men jag tror de flesta är socialister

        Socialism är lite som reglerna vid spritförtäring.

        ”All spritförtäring i detta rum är strängeligen förbjuden utom i samband med fisk.
        Som fisk räknas all mat utom pölsa.
        Skulle pölsa serveras – vilket Gud förbjude – räknas även denna som fisk.”

        Man skulle därmed kunna tänka sig detta utspel från högersympatisörer

        All socialism i detta rum är strängeligen förbjuden utom i samband med fisk.
        Som fisk räknas all mat utom pölsa.
        Skulle pölsa serveras – vilket Gud förbjude – räknas även denna som fisk.

        • Jonny Disenfeldt

          Bertil –
          SD och MP är varken vänster eller höger i klassisk mening.
          V är ett parti med socialistisk ideologi, däremot är givetvis inte alla som röstar på det socialister.
          S är ett socialliberalt parti med en socialistisk fraktion som är i minoritet.
          Inom MP finns en liten andel socialister.
          FI är i huvudsak socialister.

          Detta skulle troligen ge vid hand att antalet verkliga socialister i landet är runt 10%
          Övriga 90% av valmanskåren är socialliberaler.
          Antalet högerextrema (nationalsocialister) och vänsterextrema (revolutionära kommunister) är bara en fraktion av en procent glädjande nog, du Bertil verkar tillhöra en av dessa små grupper.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Publicerar som Jonnys svar till Bertil med följande tillägg – Påståendet att SD inte skulle vara höger är en ren lögn Jonny.

          • Bertil

            Man kan debattera i evigheter vad folk är politiskt. Men som jag säger ”alla”
            Vill ha vettig lön sociala skydd sjukvård o.s.v.
            Alla är socialister. Sen vad man röstar på
            är en helt annan sak. Många har inte minsta kollad de röstar på.

            Många röstat på ett parti för en enskild grej.
            Folk själva vet inte ens vad de är i de allra flesta fall.
            Sen kan man som du Jonny filosofera i evigheter vad folk är.

  5. Brorson

    Sign Berti uttrycker sig drastiskt och föreslår regimförändringar, som jag tror att inte ens han själv skulle vilja leva under. Men ändå tror jag att Bertil vet vad han talar om (talar om på sitt eget sätt…), medan Anders Forss återigen har visat sin totala okunnighet om de villkor som alltför många svenskar lever under. Dessutom tycker jag att Bertil talar om konsekvenserna – de sämsta av alla konsekvenser – av alliansens politik och frågar vad det är för sorts människor som står bakom denna politik: Vill de sina medmäniskor illa, eller ser de inte? Forss, däremot, dömer ut alliansarna som en sämre sorts människor, giriga och kärlekslösa.

    Jag har en helt annan syn på moderater som människor. Jag har gång på gång förespråkat en block överskridande regering, bestående av S + M. L behövs också för att uppnå majoritet i riksdagen. Jag är optimist så tillvida att en sådan regering kan enas om det bästa från S och det bästa från M (och L) .Pessimisterna tror att det blir det sämsta från båda partierna. Men vad är då det absolut sämsta hosoderaternas och alliansens politik, det som S måste förklara för de allianspolitiker, som vi måste samarbeta med för att Sverige ska få en regering?

    Det absolut sämsta med allianspolitiken är exakt det, som Bertil sätter fingret på och som avfärdas av Forss, md den nyligen hemkomna utlandssvenskens oseende ögon: ”Publicerar som Bertils svar till Olle med följande tillägg – Bertil – Min övertygelse är att det är väldigt få om ens någon som tagit livet av sig därför att de blivit utsparkade från FK. Hade så varit fallet skulle det ha skrivits spaltkilometer om saken”.

    Arbetslöshet är i själva verket den av de vanligaste och den absolut starkaste drivkraften bakom de oåterkalleliga, d.v.s. ”lyckade” självmordsförsöken. Och det är inte bara de typiskt fattiga, som dock har lärt sig att leva i ekonomisk och social utsatthet. Självmorden finns i alla samhällsklasser. Förlusten av jobb och social ställning. För de fattiga, som lyckas överleva de första faserna som arbetslös, kommer beslutet från FK som dödsstöten. Det är precis som Bertil skriver.

    Jag kan å andra sidan förstå hur allianspolitikerna tänker. Långtidsarbetslösheten måste bekämpas och de arbetslösa måste tillbaka i arbete, om de inte är så sjuka så att de helt saknar arbetsförmåga. Det kan behövas incitament för dem, som har givit upp, att göra ett nytt försök. Men hur? Och det är på den punkten vi socialdemokrater vågar säga: Inte på det här sättet. Priset är för högt.

    Om man vill övervaka och kontrollera de arbetslösa och sjukskrivna, finns tekniska hjälpmedel, som saknades förr, när den nuvarande övervaknings- och kontrollpolitiken sjösattes. Jag tänker bl.a på mobiltelefoner med GPS-funktion. Men att ”disciplinera” arbetslösa och sjukskrivna med hot mot deras överlevnad, att inte kunna betala sin hyra eller köpa sin mat. är fullständigt omänskligt.

    Jag är övertygad om att vi kan få även människor med en borgerlig politisk åskådning att förstå detta, om vi inte blandar bort korten med ideologisk trams om ”demokratisk socialism”, etc. Det var ju ett uttryck so myntades runt 1968 – 1970 i debatter mellan socialdemokrater och kommunister, som öppet förespråkade diktatorisk socialism. Det finns ju ändå bra förslag från alliansen, exempelvis att avskaffa arbetsförmedlingen i dess nuvarande form, och i stället satsa på kommunala och privata arbetsförmedlingar – som är vad de heter: Förmedlingar. I stället för kontrollmyndigheter.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du har sedan dag ett försökt framställa mig som okunnig Brorson vilket jag inte är. Däremot vågar jag tänka nytt och stå för det och därtill koppla detta nytänk och existerande politik till den plan vi socialdemokrater har för ett stabilt och framgångsrikt samhällsbygge.

      Att du störs av min självsäkerhet är känt sedan länge men för min del spelar det föga roll då jag alltid står för det jag anför Brorson.

      • Brorson

        Du kan naturligtvis inte jämföra ditt Sverige-kunnande med oss som är äldre än du och har bott här hela livet. Om man förnekar att det finns ett samband mellan arbetslöshet och självmord, för att man inte har läst om just det i pressen, så är man grovt okunnig om ekonomiska och sociala förhållanden i Sverige. Med det nuvarande parlamentariska läget i Sverige, behövs samarbete över blockgränsens för att landet ö.h.t ska kunna styras. Allt samarbete bygger på ett givande och tagande. Frågan är då vilka eftergifter vi ska kräva att den borgerliga parten i det samarbetet.

        Och hur de kraven ska motiveras. Tala om konsekvenserna för de drabbade, i stället för dina eviga tirader om hur dåliga människor de borgerliga politikerna och deras sympatisörer är, enlig dig. Du är inte bättre själv, när du tydligen själv lider av samma synfel som de.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har aldrig förnekat att det kan finnas ett visst samband mellan långvarig arbetslöshet och ett självmord utan bara invänt mot ett påstående om att självmord av den anledningen skulle vara vanligt förekommande.

          Jag skriver allt som oftast om hur jag anser att vi ska lösa problemen och om vilka åtgärder och reformer som behöver användas för att vi ska kunna göra så – Att jag sedan blandar upp detta med att kritisera oppositionen är fullt naturligt Brorson.

          • Jonny Disenfeldt

            Citat Anders Forss :

            ”Min övertygelse är att det är VÄLDIGT FÅ OM ENS NÅGON som tagit livet av sig därför att de blivit utsparkade från FK. ”

            ”Jag har aldrig förnekat att det kan finnas ett visst samband mellan långvarig arbetslöshet och ett självmord utan bara invänt mot ett påstående om att självmord av den anledningen skulle vara vanligt förekommande.”

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Precis så Jonny och det uttalandet står jag för alla dagar i veckan. Därtill finns ingen forskning på området som påvisar samband men trots det kan man anta att några få vilket är vad jag skriver möjligen tagit livet av sig just på grund av arbetslöshet.

            Arbetslös kan man bli på många sätt Jonny och majoriteten av de som är arbetslösa har blivit det på grund av andra anledningar än att bli utsparkade från FK.

            Slutligen är du i vanlig ordning långt i från inläggets ämne som handlar om att jag är en stolt demokratisk socialist och varför jag är det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.