Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Vänsterpartiet utgör en stor arbetsmiljörisk för Umeå kommuns anställda.

Orden i rubriken har jag lånat från en oerhört välskriven debattartikel i VK.se skriven av Bengt Björkman som innan pensionen arbetat som tjänsteman i Umeå kommun under 35 års tid och därtill varit fackligt aktiv under delar av den tiden.

Du hittar debattartikeln på följande länk om du vill läsa den i sin helhet: https://www.vk.se/2515684/i-umea-kommun-har-nagon-tystnadskultur-aldrig-funnits 

Bengt börjar hela artikeln med att berätta för alla att det aldrig funnits någon tystnadskultur inom Umeå kommun och att så är fallet även idag. Däremot förekommer det politisk pajkastning och då oftast med vänsterpartiet och i förekommande fall arbetarpartiet som pajkastare.

Enligt Bengt så tävlar gruppledarna för dessa två partier i otidigheter gentemot politiska motståndare och tjänstemän och då främst gentemot Hans Lindberg (S) och Anders Ågren (M) – Något jag håller med om fullt ut.

Bengt anför ett flertal gånger att personalärenden aldrig ska drivas offentligt och att det är viktigt att politikerna lär sig skilja på sina roller och tjänstemännens roller – Något jag själv anfört många gånger och därtill i alla inlägg jag skrivit i det ärende som handlar om Aidanpää och den förre budgetchefen.

Att politikerna ska hålla fingrarna borta från personalärenden och överlåta till tjänstemannaorganisationen att sköta dem på det sätt som klart och tydligt stipuleras i alla delagationsordningar och i kommunallagen borde vara en självklarhet för alla politiker.

Att Ulrika Edman (V) och Jan Hägglund (AP) uppenbarligen ser sig som stående ovanför lagar och överenskommelser är därför en logisk slutsats att dra när man betraktar hur de handlat i ärendet.

Att som dessa två offentligt orera om att det skulle råda en tystnadskultur inom Umeå kommun trots att de rimligen borde veta att så icke är fallet ligger därför precis som Bengt säger på gränsen för vad som kan anses vara oförskämdheter och förtal.

I den välskrivna debattartikeln upplyser Bengt alla om Vänsterpartiets beteende under mandatperioden 2010-2014 där de öppet kränkte ett flertal tjänstemän i samband med nämndsammanträden genom att påstå att de manipulerar siffror mm. – Något de för övrigt fortfarande gör från gång till annan.

Vänsterpartiets handlande under ovan nämnda mandatperiod ledde till ett flertal åtgärder och till att den dåvarande gruppledaren för vänsterpartiet i Umeå fick avgå – Något man för övrigt inte ser ut att ha lärt något av då Ulrika Edman fortsätter på samma väg som Tamara som fick lämna.

Att kommunala tjänstemän under den mandatperiod vänsterpartiet var delaktiga i att styra kommunen valde att byta arbete och lämna kommunen för att slippa vänstern säger en hel del om hur tjänstemannaorganisationens syn på vänsterpartiet i Umeå ser ut.

Ett annat viktigt påpekande från Bengt är att Aidanpää inte var medlem i facket och att hon därför var utelämnad till att gå via tingsrätten för att få tillstånd en förhandling om ett eventuellt avgångsvederlag i enlighet med det avtal som fanns mellan henne och kommunen.

Att den ordningen sedan ledde till att parterna förlikades innan tingsrätten tog upp målet följer gängse praxis i ärenden som dessa och är på inget sätt något bevis på vem som hade rätt och/eller fel i grunden.

Med det sagt håller jag fullt ut med den slutsats Bengt Björkman drar när han i slutet av debattartikeln anför att Ulrika Edman har tillåtit sig att som politiker beskylla enskild tjänsteman och kräva dennes avgång – Något som är bevis på att hon fortfarande saknar kunskaper om sin roll som politiker och att viljan att skaffa den kunskapen inte heller verkar finnas.

Därför är vänsterpartiet precis som rubriken säger en stor arbetsmiljörisk för Umeå kommuns anställda – Något som alltid måste beaktas så att vi övriga kan undvika att släppa fram vänsterpartiet till en beslutsposition i alla forum där alla former av personalpolitik ska behandlas och beslutas.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

48 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    Jag skulle nog säga att det råder tystnadskultur i alla Sveriges kommuner, det är en mekanism som tyvärr uppstår av sig självt i en större organisation…

      • Jonny Disenfeldt

        Du är som så ofta oinsatt, tystnadskultur är något som tyvärr växer fram i organisationer som t.ex förskolor, skolor, inom offentlig förvalning av olika slag. Att du är omedveten om detta förvånar mig inte det minsta.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag är inte omedveten Jonny och på inget sätt förvånad över att du skulle komma dragande med ett sådant argument därför att du i övrigt saknar motargument mot det jag skrivit.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag skriver inte av utan kompletterar den med min syn på saken som är snarlik då jag skrivit i ämnet ett flertal gånger allaredan.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag är inte ute efter någon komplott utan blott och allena om att säkerställa att väljarna har rätt information och all information om politiska partier Krister.

  2. Bergis

    Du vill tysta ner informationen om vad som händer i Umeå kommun. Varför? För att du själv ska verka god inför partiet och bli invald på olika grejer? Varför slickar du röven på sossarna i Umeå?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Till att börja med slickar jag inga rövar och kommer så heller aldrig att göra Bergis – Därtill tystar jag int ner någon information utan hjälper bara till med att få rätsida på sådant som är fake news.

  3. Medborgare

    Du har verkligen ett stort hat mot två av de enda partier som i dagsläget kan kalla sig arbetarparti.
    Jag hoppas inte att du har varit så ”off” så att du missat vad Dan Vähä f.d Socialdemokratisk kommundelsordförande ansåg och påtalade när han hindrade ett skyddsombud på Umeå kommun i våras, där kan vi snacka om tystnadskultur! Det är ju bara ett tecken på vilket arbetsmiljöproblem sossar som strävar efter makt är.
    Nu letar sig sossarna ännu längre högerut och vill regera med Center, ett parti som verkligen inte står på arbetarnas sida.
    Det finns ett uttryck att det är bättre att tiga och folk får tro att man är dum, än att öppna munnen och undanröja alla tvivel!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har hört vad både Vähä och Stefan Larsson sa i sammanhanget och när det finns en öppen konflikt mellan en chef och den fackliga som man intervjuade så kan man ibland tvingas ta till den typ av åtgärder som nu användes för att inte påverka andra arbetstagare negativt.

      I övrigt står jag för varje ord jag anfört i inlägget.

      • Medborgare

        Så du menar att det är fullt rätt att gå emot förtroendemannalagen när ledningen anser att det behövs?!
        Hur vet du att beslutet gynnar övriga arbetstagare? Är det så att du går på hur Stefan Larsson uttalar sig? I så skulle ju arbetsgivarna kunna stänga ute alla APO/SO:n som de anser inte går på Kommunens linje eller anses besvärliga.
        Är det demokrati för dig så blir jag mörkrädd!
        Vad är nästa steg, stänga ute de politiker från andra partier som inte går på Sossarnas linje?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har aldrig påstått att man ska gå emot lagar och förordningar Medborgare – Däremot har jag förklarat att jag har full förståelse för att så kan ske i vissa lägen om situationen uppstår.

          Jag har fått rätt mycket information i detta specifika fall och i just detta fall väljer jag att tro på Stefan.

          • Icke-sykofanten

            Anders, du som påstår att du har fått mycket information om det specifika fallet med arbetsplatsombudet som nekades tillträde till arbetsplatsträffen med motiveringen att det fanns en konflikt mellan henne och en chef inom Umeå kommun, vad säger du om följande frågor;

            1. Vet du vad konflikten mellan arbetsplatsombudet och chefen gällde?

            2. Vem ansvarar för att reda ut eventuella konflikter: chefer eller medarbetare?

            3. Hur tycker du att konflikter ska lösas; genom att de reds ut eller genom lagbrott?

            4. Intressant att du i dagens blogginlägg skriver om allmänna visstidsanställningar då det var just det arbetsplatsombudet som nekades tillträde skulle ta del av. Dan Vähä bedriver en hel verksamhet med majoriteten intermittent anställda, närmare 80% av fritid unga (siffror från 2017). Dokument visar att personalen systematiskt anställs på allmänna visstidsanställningar år ut och år in. Fanns detta bland informationen du fick från dina sossekompisar?

            5. Har du pratat med ordföranden på Kommunal som stod upp för arbetsplatsombudet eller med Stefan Larsson eller Dan Vähä som bröt mot lagen?

            Svara gärna på samtliga frågor.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det jag vet om saken lämpar sig inte att skriva om på en blogg och av den anledningen avstår jag från det.

          • Medborgare

            För att citera vad du skrev i ditt första svar ” när det finns en öppen konflikt mellan en chef och den intervjuade fackliga så kan man vara tvungen att ta till den åtgärd som nu användes”.
            I den meningen läser niog de flesta in att du tycker att ibland är det helt rätt att strunta i de lagar som reglerar ett förtroendeuppdrag.
            Tycker du även att det var rätt av Stefan Larsson att kontakta Kommunal och försöka gå emot föreningsrätten då han ville avsätta den facklige?
            Sen vet du nog inte mer än vad någon annan varför Kommunens tjänstemän agerat lagvidrigt i det här fallet!

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag tycker inte att det är rätt att strunta i sådana regelverk Medborgare och i just detta fall fanns det andra skyddsombud och fackliga företrädare med på mötet.

            Ibland dyker det upp situationer som behöver oortodoxa lösningar och detta var en sådan.

    • thedoctor

      Medborgare!

      Dan Vähä, gammal såsseelit. Det hade jag ingen aning om. Det borde jag ha förstått. Det förklarar SÅ mycket. Lojaliteten mellan olika grupper i och även utanför stadshuset. Yep! That makes sense.

  4. Johan

    Håller fullständigt med dig i att (v) är ett parti som inte ska ges något inflytande. Det är ju ett ytterlighetsparti och som sådant ska det hållas på armslängds avstånd. Det har ju Holmlund varit tydlig med på det kommunala planet. På riksdagsnivå har ju också tidigare socialdemokratiska ledare nöjt sig med att (v) inte skulle fälla en (s)regering. Samarbete har man inte haft.
    Nuförtiden tycks ju samarbete med (v) vara helt OK när det gäller regeringen av landet. Vad anser Anders om det? År det så viktigt att klamra sig fast vid makten att man är beredd att samarbeta med ett parti med den historia som (v) har? Det är ju ett parti som i historisk närtid haft förbindelser med riktiga diktaturer. Ett parti som skickat delar av sitt bistånd till organisationer som de flesta betraktar som terroristorganisationer. Ett parti vars partiledare faktiskt gick med i ett parti som var solidariskt med regimer i Östeuropa under kalla kriget. Ett parti som under DDR:s sista skälvande dagar skickade gratulationer till Honecker.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Bra att du håller med Johan. Vad gäller samarbete på riksplanet har jag inga problem med det så länge V vill se samma lösningar på problemen som vi i S.

      Sedan får vi aldrig glömma att V förändrat ordentligt sedan de plockade bort kommunismen ur partinamnet.

      • Bertil

        Jag förstår inte hur man kan avsky Vänstern så mycket när de värnar om att stärka Jämlikheten.
        De är väl det enda partiet som starkt kritiserade utförsäkringslagen som drevs igenom 2008.
        De är även de som lyckats få till A-kassan sedan den stora försämringen 2007. Visserligen bara ett litet embryo men ändå.
        Vad är det för hat som riktas när Vänstern faktiskt är de som starkast värnar svaga grupper.

        Det enda jag ser är gammal skåpmat till historia som dras upp jämt och ständigt.
        just det man värnar om som politik ser jag ingen varken uppmuntran eller kritik mot.
        Orden som kommer i kritik är oftast enbart utan innehåll.

        Jonas Sjöstedt är väl den mest sympatiske politikern vi har i partiledarställning.
        Han har även låga löneanspråk jämfört med övriga partiledare ca: 28000
        när partiet fått sitt.
        hos övriga inte minst Annie Löf så är summorna betydligt högre.

        Vänstern behövs och är idag det som jag ser som mest socialistiskt.
        Bara att de behövs var anledning till att jag röstade Vänstern.

        En akilleshäl varför jag inte röstade på Sossarna är hur man lovade riva ”stupstocken” vilket man gjorde . men sen visade man sig inte alls värna de sjuka. Utan det var den ekonomiska målet som var det viktiga i sjukförsäkringen.
        Mycket illa. I.om det är en hjärtefråga för mig.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om vänsterpartiet beter sig så illa som de gör i Umeå ska och måste de kritiseras Bertil. För mig gäller att jag kritiserar alla partier som beter sig som V gör – Även mitt eget om det skulle vara mitt parti som missköter sig och ljuger.

          • Bertil

            Hur vänstern beter sig i Umeå vet jag inget om så där har jag inga åsikter.
            Jag tänker ej heller sätta mig in i hur de beter sig.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Just därför bör du då avstå från att kommenterade inlägg som handlar om det Bertil.

      • Bertil

        En akilleshäl varför jag inte röstade på Sossarna är hur man lovade riva ”stupstocken” vilket man gjorde men sen visade man sig inte alls värna de sjuka. Utan det var den ekonomiska målet som var det viktiga i sjukförsäkringen.
        Mycket illa. I.om det är en hjärtefråga för mig.

        Vänstern behövs helt klart de kan göra förbättringar för de sämst ställda. Det är och har blivit alldeles för stora klassklyftor i Sverige. De kommer dessutom öka.
        Därför är en röst på Vänstern aldrig fel.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det tar tid att återställa sjukförsäkringen till det den var Bertil och att riva stupstocken var bara det första steget som sedan ska följas av många andra vilket redan börjar ske.

          Du måste ha tålamod och förstå att förändring tar tid – Alldeles speciellt så när det är många områden som behöver förändras.

    • Bertil

      Svar till Johan , Det där med Historia ska man nog vara försiktig med.
      Tänk på att informationen var inte lätt att få tag i förr.
      Idag sökes info överallt på nätet. Det som blivit är att all info inklusive fakta inte längre går lita på.

      Dock fakta så långt det är möjligt är det närmsta vi kan söka oss till.

      Det är lätt blanda ihop Vänstern med alla extrema händelser som skett.
      Men dit kan vi även räkna sossarna.
      Idag tycker jag det är högern som återkommer med den klasspolitik och det förtryck man sysslade med på för 100 år sedan.

      Vi ser i USA hur allt inom högern blir allt extremare.
      Så låt oss stanna i nuet och ta till oss vad som sker just nu .

      Nuet kan man även säga började ca. på 70-talet när Nyliberalismen tog mark
      Chile är det som är mest uppmärksammat som nyliberalismens start.
      Därefter har Land efter land erövrats, Men jag imponeras faktiskt inte.
      Frågan är vart det bär, ser man på USA så ser det minst sagt inte bra ut.

      Ser man på vår planet så ser även det mörkt ut med klimatförändringar rovdrift och
      kort sagt ingen hänsyn på framtid och vad som kan hända.

      Själv röstade jag på vänsterpartiet i Riksdagsvalet och sossar i kommun och landstingsvalet.
      varför jag röstade på Vänstern har med deras humanare hållning till sjuka, arbetslösa och svaga grupper över lag. Jag känner mig inte som nån rå kommunist eller vill ingå i nån
      extrem utrotning eller annat grymt.
      Dock kan man hysa en viss beundran för Castro, just för att han stred för de fattiga sas ha åsikten att materiella ting är inte livets menig. Han värnade även Kärnverksamheter.
      Hör man då högerns åsikt om honom så förkastar de honom helt tar inte upp kärnverksamheterna men nog ville välmående i USA åka till Cuba både för att snylta på vård och skola.
      USA hade istället handelsembargo mot Cuba och har haft det i 50 år ,. som så klart påverkat Cuba negativt. Att man sedan anklagat Castro för utrensningar är en stark akilleshäl.
      Men USA själva vad har de gjort om man ser på Historien. Jo utrotat en hel urbefolkning nära på stulit deras mark o.s.v

      Så Detta med historia bakåt har samma slutsummering. Ingen går fri.

      • Johan

        Ja, med sådana stödtrupper som Bertil tror jag inte att Anders blir särskilt trovärdig. Ser att Anders ofta låter Bertil hållas och publicerar hans oftast osammanhängande och irrelevanta inlägg som svar på vissa ganska välformulerade inlägg som inte sällan författats av folk som, att döma av den språkliga nivån, ligger rätt högt över Bertils nivå.

        Men; det är klart att man stödjer sig på allt man kan. Själv skulle jag dock tänka att med sådana stödtrupper som Bertil blir ens egna synpunkter lätt lite solkade och ointelligenta. Nåväl, det får ju bloggaren själv bedöma.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Publicerar som Johan’s svar till Bertil med tillägget att jag aldrig gör skillnad på människa och människa så länge kommentaren håller sig inom det regelverk jag anslagit från dag 1 för att en kommentar ska publiceras.

  5. Bertil

    Anders skriver:
    ”Du måste ha tålamod och förstå att förändring tar tid – Alldeles speciellt så när det är många områden som behöver förändras.”

    Nää där håller jag inte med.
    Sossarna bluffade väljarna och särskilt sjuka när de sa de skulle riva upp stupstocken. Det var oerhört dumt och illa.

    Går inte ha tålamod med sjukförsäkringen den ska med omedelbar verkan göras human. Samma med BB i Sollefteå folk lämnade Sossarna enbart för det sveket.

    Man måste säga sanningen och vad som är möjligt göra inte komma med glädjeuttamanden som sen inte kan hållas.

    Sjukförsäkring när en viss tid gått ska med omedelbar verkan leda till Förtidspension. Då vet folk. Vill man folk ska jobba då får man om den sjuke inte kan fixa det. Då ska det ordnas med lämplig syssla av läkare och den sjuke
    själv rätt syssla fixad av vårt gemensamma. Men det ekonomiska ska alltid vara fullkomligt klarlagt.

    Ha tålamod som argument är kort sagt väldigt flummigt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi är av helt skild uppfattning i frågan Bertil och speciellt med rådande parlamentariska läge är det svårare än någonsin att baxa alla reformer som behövs genom riksdagen.

      Vad gäller Sollefteå är det en fråga för landstinget och inte för rikspolitiken.

      • Olle

        Det är väl absolut rikspolitikens sak att ta tag i när sjukvården utarmas på landsbygden och i mindre städer. Landstingen måste väl följa politikernas skallkrav på vården ??

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Ske det bli riskpolitikens ansvar måste sjukvården förstatligas och jag har flera gånger framfört synpunkter på att så bör göras för att kunna garantera att alla skattebetalare i Sverige solidariskt tar betalningsansvaret för hela landets sjukvård.

          • Olle

            Statens roll är att etablera principer och riktlinjer och fastställa den övergripande politiska agendan för svensk hälso- och sjukvård. Detta sker genom lagar och förordningar eller genom överenskommelser med Sveriges kommuner och landsting, SKL. Aktuella överenskommelser gäller till exempel inom områden som kortare väntetider i cancervården, förlossningsvård och kvinnors hälsa, läkemedelsförmåner och stöd till nationella kvalitetsregister.

            Socialdepartementet ansvarar för att uppfylla riksdagens och regeringens mål inom hälso- och sjukvårdspolitiken. Dessutom ansvarar socialdepartementet för beredning av den del av statens budget som rör bland annat folkhälsa och sjukvård. Under socialdepartementet finns ett antal myndigheter som fungerar som stöd för departementets verksamhet, däribland Folkhälsomyndigheten, E-hälsomyndigheten,

  6. Icke-sykofanten

    Det som hävdas utan bevis kan också avfärdas utan bevis.

    Att du inte kan/vill svara på mina fem frågor inger dig noll förtroende. Du och signaturen ”Medveten” verkar tro att det föreligger rättfärdigande omständigheter. Du Anders påstår att arbetsplatsombudet var där av helt andra skäl än vad som framgår av intervjuerna men har du frågat henne vad skälen till hennes närvaro var? Nej. Hur vet jag det? För jag känner henne och jag kan tala om för dig och alla andra i tråden att hon är en av de vassaste och mest kunniga arbetsplatsombud jag känner till. Det var på grund av hennes kompetens som hennes kollegor uttryckligen ville ha henne där och det var därför som kollegorna försvarade henne i dörren samt i mail till Dan Vähä uttryckligen skrev att de ville att just hon skulle vara med på mötet och lyssna på informationen om anställningarna som skulle presenteras.

    En sak ni ska veta är att skyddsombudet som var på plats försvarade arbetsplatsombudet och ville själv att hon skulle vara med på mötet då hon, som skyddsombudet uttryckte det själv, ”besitter mycket kompetens” som skyddsombudet erkände att denne inte hade lika bra koll på. Hur vet jag det? För jag har lyssnat på den kompletta inspelningen. Och där hör jag hur fler kollegor träder fram och försvarar arbetsplatsombudets närvaro. Är det en omständighet som ”Medveten” vill delge när denne väljer att påpeka att det finns omständigheter som inte framgår av medias inslag?

    Att du Anders (och ”Medveten” för den delen) anser att det föreligger rättfärdigande omständigheter visar på din (er) inkompetens. Om konflikt föreligger, såsom det påstods från arbetsgivarens sida, är det adekvata att göra att reda ut konflikten, inte att bryta mot lagen. Det är alltså återigen arbetsgivaren som brustit i sin skyldighet och det ska inte arbetsplatsombudet, hennes fackförbund och medlemmarna belastas för.

    Svara på mina fem frågor eller sluta påstå saker du inte kan backa upp.

    Det som hävdas utan bevis kan också avfärdas utan bevis.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det får inge vad det vill hos dig Icke-sykofanten. Med det upprepar jag att jag står för det jag anförde i mitt förra svar till dig.

          • Icke-sykofanten

            Jag ställer frågan till dig, Anders Forss. Men tillåt mig omformulera frågan: Varför har du tagit bort kommentarerna från signaturen ”Medveten”?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Du kan fortsätta att fundera över det Icke-sykofanten då det är jag som bestämmer vad som ska publiceras och inte publiceras på min blogg.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Då får du tycka det vilket du ser ut att vara rätt ensam om. Därtill tycker jag att det är fegt att försöka gömma sig bakom en pseudonym i stället för att framträda under sitt riktiga namn och människor som agerar så har jag svårt att ta på riktigt allvar då ett sådant agerande tyder på en dold agenda.

      • Jonny Disenfeldt

        ”Därtill tycker jag att det är fegt att försöka gömma sig bakom en pseudonym i stället för att framträda under sitt riktiga namn och människor som agerar så har jag svårt att ta på riktigt allvar då ett sådant agerande tyder på en dold agenda.”

        Undrar vem som gömde sig bakom ”Medveten” …

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.