Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Sveriges största kvinnofälla stavas allmän visstidsanställning.

Det har länge varit en illa dold hemlighet att den största kvinnofällan i Sverige stavas allmän visstidsanställning och det är därför dessa måste begränsas till ett minimum och helst försvinna helt över tid.

Kommunal har sedan länge släppt en SCB baserad rapport som påvisar ett skrämmande mönster – Mönstret att andelen visstidsanställda inom kvinnodominerade LO-yrken är påfallande hög.

Hela 61% av landets vårdbiträden är visstidsanställda och i många kvinnodominerade LO-yrken är andelen visstidsanställda 30% eller mer. Trots detta vill arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv påskina att visstidsanställningar inte är något problem samt att antalet visstidsanställningar är lågt och att LO ger en felaktig bild av visstidsanställningar.

Svenskt Näringsliv bluffar – I själva verket är det så att visstidsanställningar är den största av alla kvinnofällor som finns för närvarande i Sverige.

Visstidsanställningar finns av en enda anledning - För att öka företagens vinster – Detta därför att visstidsanställningar leder till lägre löner och tjänstgöring och till en schemaläggning som inte kan tillämpas om de som är visstidsanställda vore  tillsvidareanställda.

Som socialdemokrater måste vi därför göra gemensam sak med LO-facken och se till att denna kvinnofälla utrotas på svensk arbetsmarknad.

Jag ser inget fel i att visstidsanställning existerar som anställningsform för att klara arbetstoppar av tillfällig karaktär. Dock måste regelverket skärpas så att anställningsformen allmän visstidsanställning inte kan missbrukas på det sätt som sker idag.

Kvinnor verksamma i det svenska LO-kollektivet ska självfallet åtnjuta samma anställningstrygghet som övriga arbetstagare i Sverige då allt annat är otänkbart i ett socialdemokratiskt styrt Sverige byggt enligt den svenska samhällsmodellens principer.

Kärlek, solidaritet och alla människors lika och okränkbara värde ska omfatta alla i samhället – Även kvinnor verksamma inom LO’s avtalsområden.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

18 kommentarer

 1. Alexander

  Frågan är varför Socialdemokraterna inte ordnat detta när man haft makten större delen av tiden sedan allmän rösträtt infördes….

   • Olle

    I detta fall håller jag faktiskt med Alexander!!
    Varför fixade ni inte detta ,ni hade 4 år på er.
    Men ni valde istället att tjafsa i 4 år på de andra partierna ,ingen verkstad över huvud taget. Viktigaste för er stadsminister var att vara ute i världen och tala om hur duktig han är. Sen slår ni er för bröstet hur många arbetstillfällen ni skapat, men det är ju faktiskt så att vi ligger i lä på detta .EU länder i europa har fixat fler arbetstillfällen än Sverige.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Denna sak är inget man fixar på så kort tid som 4 år Olle eller 3 år om vi ska vara ärliga då första årets styre baserades på en alliansbudget. Därtill har vi drivit igenom det vi kunnat driva igenom i riksdagen givet det parlamentariska läget så ingen kan påstå att vi inte arbetat hårt på att göra det jag skriver till verklighet.

     Min tro är att detta kan vara slutfört mot slutet av denna mandatperiod givet att vi får en socialdemokratiskt ledd regering.

 2. Alexander

  ”Det var ordnat fram till dess alliansen tog makten”

  Så du menar att det inte existerade innan? Är det din uppfattning?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   De har funnits med i periferi ända sedan vi började avreglera offentlig sektor och upphandla Alexander och det råder inga tvivel om att det är nyliberal politisk åskådning och alliansen som drivit fram den anställningsformen.

 3. Bertil

  Bara annan var medlem i LO röstar på Socialdemokraterna.
  Arbetstagarna har helt enkelt gått på högerns slogan om Individualism och att du ska förhandla din egen lön.

  Detta medför så klart att arbetsgivarna likt på 1800-talet närmar sig makten att helt bestämma arbetstiden.

  Som det ser ut nu så kan det blid p att arbetsgivaren säger. ” vi har inte mer jobb för dagen nu får du gå hem.

  Eller att idag ska ni jobba tills detta är klart. Men i morgon har jag inget jobb åt dig återkom om tre dgr.

  Arbetstagarna har inte insett att bit för bit av det som kämpats för i 70 år slagits sönder bit för bit och det lör fortsätta.

  Ju mindre utbildning och ställning du har i arbetslivet ju mer blir du förtryckt både ekonomiskt och socialt.

 4. Niklas Karlsson

  Det är uppenbart att offentliga arbetsgivare har otroligt dåliga arbetsvillkor, visstid, sms-anställningar etc, höga sjuktal etc.. Det är politiker som är arbetsgivare där, dags att ta ansvar för den uppkomna situationen?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Alla arbetsgivare ska ta ansvar Nicklas – Givetvis även de offentliga som ska visa vägen på det sätt vi i Umeå gjort när vi gjort tillsvidareanställning på heltid till norm för samtliga anställda.

   • Anders

    Fast heltidsmodellen har inneburit sämre arbetsmiljö för den som jobbar inom vård och omsorg i socialdemokratiskt styrda Umeå Kommun. Priset blev väldigt högt. Om detta kan både personal och fackliga representanter vittna. När ska dina partikamrater göra något åt saken?

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Rom byggdes inte på en dag Anders och att vi kommer att få justera och jämka innan den blir helt perfekt är naturligt – Dock är rätten till heltid för alla en fråga om jämlik och solidaritet och därför överordnad övriga frågor i detta även om strävan alltid måste vara att skpa en bra arbetssituation för alla i slutändan.

 5. Jan

  Hoppas att den där stollen C G Carlsson får noll kommentarer nu precis som han önskar. Hundratals klipp-och-klistra-inlägg om att alla som röstar på SD är nazister. Rena vansinnet. Tyvärr en termometer i röven på det här forumet. Kommentarer undanbedes tycks vara mottot. 766 bloggar – bara en tillåter kommentarer. Förmodligen för att den inte skrivs på S-bloggar utan på VK:s blogg…

 6. Krille

  Hej Anders. Jag kollade lite på LO’s hemsida för att se vad som är kvinnodominerade LO-yrken. Det visar sig att det är främst yrken som har politiker om arbetsgivare. Yrken som vård och omsorg.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det är ju ingen nyhet att de flesta kvinnodominerade jobben finns i offentlig sektor eller hur Krille?

 7. Bertil

  En oerhörd fara som blir allt värre är att folk går till jobbet fast de är sjuka.
  Orsak är så klart en allt sämre sjukförsäkring. Men även att ingen gör deras jobb om de är borta.

  För många slutar det med utbrändhet sjukskrivning under lång tid utförsäkring och förtidig död.

  Svensk arbetsmarknad har blivit en diktatorisk arbetsgivarmakt som håller nere låglöner göder nyckelpersoner med allt högre löner.

  På det skapas tryck uppifrån där man kort sagt rullar tummarna till den längst ner som i princip sliter ihjäl sig.

  Sen sparkas den som inte hänger med hamnar i utanförskap
  Allt under parollen folk vill jobba längre.
  Vi måste höja pensionsålder och öka löneklyftorna.

  Det är så man tar sig för pannan. Eller??

  Att sedan kvinnor kommer mer och mer på arbetsmarknaden och inom allt fler mansdominerade yrken bidrar till att
  Lika lön för lika arbete allt mer närmar sig.
  I gengäld får vi på annat sätt ökande löneklyftor. Allt med hjälp av det politiska styret som normalt inte vill lägga sig i lönerörelsen, men då det gäller låglöner då går man gärna in och vill lagstifta om lägre låglöner samt sämre ” fallskärmar”
  ( sociala skydd, a-kassa inte minst)
  Kort sagt det görs skillnad på folk och fä.

  Sen inbillar man detta ska ske utan konsekvenser. Skulle konsekvenser komma röstar folket för en typ som Trump eller som den nu tippade vinnaren i Brasilien. Man börjar rensa ut folk.
  I Brasilien skjuter polisen 14 st varje dag.

  Men inte hör man talas om utrensning detta när höger allt mer styr.

  I Sverige sker liknande men mera tyst detta efter Reinfeldts styre och en
  Reform som klubbades i juni 2008.

  De om detta!! Ett potpurri av smått och gott men inom ämnet,

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Publicerar som ett inlägg i debatten med följande tillägg – Jag tror inte att det gynnar någon att du pratar om politik i termer av utrensning Bertil.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>