Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

En vegonorm löser inga klimatproblem.

Låt mig börja med att säga att jag är för en utveckling där vi äter mer grönsaker och vegetabilisk mat än idag och att jag inte har något alls mot vegetarianer och veganer som följer sin egen övertygelse genom att äta vegetariskt.

Däremot är jag stark motståndare till organisationer likt Köttfri måndag och deras ständiga tjat om att införa en vegonorm som standard inom offentlig verksamhet.

Vad man vill äta ska självklart vara upp till var och en att avgöra. Ingen ska behöva känna skuld och skam för att man äter det ena eller det andra. Dessutom finns det många studier som visar att det inte spelar någon som helst roll för klimatet om man äter kött eller vegetariskt.

Klimathotet är definitivt inte rätt metod för att minska köttätandet i världen. Vill man likt veganrörelsen minska köttätandet bör man sluta missbruka klimathotet som skäl och istället använda sig av reella argument – Sådana som att det är djurplågeri att producera kött eller att det är vattenslöseri och att fossildrivna industrier och transporter skapar utsläpp som gör klimatet sämre.

I själva verket är det så att en ko som vuxit upp i närheten av den plats där den sedan slaktas och äts är bra mycket klimatsmartare än grönsaker som transporterats med flyg från andra kontinenter.

Allt organiskt – Dvs. både människor, djur och alla växter inklusive grönsaker tillhör samma kolsystem så även om alla djur på jorden dog och människorna åt grönsaker och frukt så skulle utsläppen av växthusgaser vara konstant. Utsläppen skapas inte av djur eller av att äta djur.

Fanns inte kor och andra djur där för att äta gräs och andra grödor skulle dessa förmultna och skapa precis samma mängd växthusgaser som kor och andra djur gör.

Utsläppen skapas inte av djur utan av människan – Detta därför att vi gräver upp organiskt material såsom kol och olja för att sedan förbränna det.

Kogödsel är organiskt och klimatneutralt – Däremot är konstgödsel en miljöbov och något som borde angripas och stoppas om vi vill förbättra vår miljö. Utan djur och köttproduktion skulle människan behöva odla betydligt mer grönsaker och frukt än idag för att överleva och med mindre djur så ökar användandet av konstgödsel med sämre miljö som följd.

FN:s klimatpanel IPCC visar i rapporter att jordbruket står för 14 -18% av utsläppen beroende på hur man räknar – Avskogningen står för 17% – Allt det övriga dvs. ca 75% av utsläppen kommer från fossil användning.

Därför ska vi angripa det som står för utsläppen och klimathotet – Nämligen fossil industrin och användandet av fossila produkter såsom kol och olja för värme, el och som drivmedel.

Kan vi ställa om jordbruket så att användandet av konstgödsel upphör och så att användandet av fossil energi och fossila drivmedel minskar eller upphör har vi gjort mänskligheten en liten tjänst – Dock inte jättestor då jordbruket bara står för en mycket liten del av jordens utsläpp.

Slutsatsen är att köttproduktion har ingen eller mycket liten inverkan på vår miljö – Därför kan den som gillar att äta kött fortsätta att göra så med gott samvete om det är miljön som ska bestämma vad vi ska äta.

En omställning till andra födoämnen än kött ska således byggas på andra värden än på klimathotet.

Djur tillför inga växthusgaser – Den enda som gör det är människan.

Låt oss därför på klimatmötet koncentrera oss på det som verkligen förstör miljön – Nämligen människan och dess användande av fossil energi.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

32 kommentarer

  1. Christer

    Det är inte så ofta det händer, men den här gången är jag beredd att hålla med dig, Anders.
    Det finns definitivt miljöproblem som vi måste ta oss an, och det är bråttom.
    Men att i det sammanhanget ge sig på vilken mat man väljer att äta visar på en direkt okunskap hos de som förespråkar olika typer av förbud och krav på oss som väljer att låta kött vara en del av vår diet.
    Jag vill bara påpeka några saker som du skriver: Du skriver att allt organiskt (människor, djur och växter) tillhör samma kolsystem och att detta är konstant, oavsett hur det går runt i kretsloppet. Det är helt rätt. Däremot hävdar du att vattenslöseri skulle vara ett argument mot köttkonsumtion. Det stämmer dock inte. På samma sätt som kolsystemet har sitt eget kretslopp, har också vatten det. Vatten nyskapas inte, men det försvinner inte heller. Med andra ord så ”kostar” det inte vatten att föda upp djur, lika lite som det ”kostar” vatten att vattna grödor. Allt vatten omsätts bara.
    Självklart finns det regioner runt om i världen som är mer eller mindre utsatta för torka, och dessa områden lämpar sig sämre för boskapsuppfödande, då det lilla vatten som finns där bör användas på annat sätt.
    När det gäller förorening av vatten så är det ju dessutom så sinnrikt ordnat att naturen faktiskt (i det långa loppet) sköter reningen. Vatten som rinner ner genom jordytan filtreras, vatten som avdunstar och sen kommer tillbaka i form av nederbörd destilleras.
    Nu menar jag inte att detta skulle innebära att vi inte ska vara rädda om det vatten vi har, tvärtom. Det finns alltid kostnader och problem med att få fram rent vatten. På kort sikt ser vi att även här i Sverige (som är en mycket vattenrik region) på kort sikt kan få problem med ex. låga grundvattennivåer. Dessutom är det ju otroligt viktigt med renheten i vatten som inte ”hunnit” renas (ex. sjöar, åar, och hav) och för de organismer som lever där.
    Slutligen, jag har aldrig försökt påverka någon som väljer att enbart äta vegetariskt, veganskt eller någon annan typ av diet hur de ska välja att leva sina liv. Samtidigt förväntar jag mig samma respekt från de grupperna. Låt vuxna människor ta sina egna beslut.

    • Bertil

      Christer stycka upp då du kommenterar då blir det lättare läsa.

      Själv när jag skriver med mobilen brukar massor fel bli. Dels för att jag trycker på fel bokstav men även för att mobilen väljer egna ord.

      Skriver man på datorn blir det ofta bättre.
      Så jag är inte felfri själv för att jag ger påpekande till dig.

  2. Petter

    ÄNTLIGEN ett vettigt inlägg från dig 🙂 är också less på dessa verklighetsfrånvarande individer som inte har nåt kunnande inom ämnet. Sen får de ha sin åsikt men inte använda klimathotet som argument. Deras agenda har inget med klimat att göra utan att de inte vill att djur ska slaktas, och denna inställning respekterar jag. Men inte deras fula sätt att utföra detta på .

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Tack för medhållet och jag är glad att jag kan glädja även dig med ett inlägg.

  3. erot

    Håller med dig till fullo, Den helt sanslösa propagandan att köttet förstör klimatet får ju eleverna i skolan att må dåligt om dom gillar att äta kött,vem har hittat på denna galenskap?

  4. Krister

    ”vegetarianer och veganer som följer sin egen övertygelse genom att äta vegetariskt.”
    Ofta vill de missionera och tala om att också andra skall göra sanna val.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Låt de som har sin övertygelse följa den utan att högljutt påtala för andra att de gör fel så har jag inga problem med att de äter vegetariskt.

  5. Bertil

    Krasst ska klimatet räddas så behövs ett kraftigt vulkanutbrott som förmörkar himlen i flera år stannar flyget.

    M.m kort sagt det enda sättet att stoppa en klimatkatastrof är genom en motåtgärd där lika förödande katastrof sker.

    Det faller på sin egen rimlighet att vi politiskt ska bli fler i varenda stad att vi ska ständigt ha fler företag när Robotar gör allt fler jobb att tillväxt ska ske genom ständig effektivitet och ökad produktion.

    Att mänskligheten skulle lyda klimatforskarnas åtgärder sker enbart om de som sätter igång med det kan tjäna pengar på det hela. Sen om andra blir förlorare struntar man fullkomligt i.

    Människans sätt att sammarbeta för att ex: skyskrapor har en motsats. Nämligen den att när det gäller ekonomisk fördelning av de samlade resurserna så är de katastrofal.
    Själva livets gemenskap är vi så dåliga på så undergången är given. Finns inget som kan stoppa vår undergång.

    Se bara vilka politiska ledare vi har i världen se hur kapitalister beter sig,
    Se hur ojämlikheten i Världen ser ut. Den blir dessutom bara värre och värre. Detta under ropet från de som fick allt säger alla har fått det bättre. Detta samtidigt som knäppgökar som Anders Borg, Fredrik Reinfeldt säger ” vi kan inte ge allt till alla” sen tog de från svaga och gav till sig själva och den välmående gruppen.

    Så kommer ske även i undergångstider.

  6. Fredrik

    Hej, du skriver i ditt att ett flertal studier visar på att det inte spelar någon roll ur klimatsynpunkt om man äter kött eller vegetariskt. Har du några exempel på några pålitliga studier som styrker den ståndpunkten? I dagsläget håller till och med LRF med om att produktion av grönt protein leder till mindre utsläpp än produktion av kött.

  7. Fredrik

    Hej, hur menar du att jordbrukets del av utsläppen är mycket liten? Enligt IPCC så är jordbruket och avskogningens utsläpp i samma storleksklass som både transportsektorn och industrin. Enligt mig så borde det innebära att våra val av mat är en av flera faktorer i vår livsstil där vi behöver göra förändringar. Till och med LRF erkänner att produktion av grönt protein leder till mindre utsläpp än köttproduktion så det kan nog faktiskt finnas klimatmässiga vinster av att äta mer vegetariskt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det jag skriver är att det är ett nollsummespel om det är djuren eller förmultnande växter som släpper ut metan Fredrik. Därtill skriver jag att jordbrukets fossilanvändning och fossilförbränning är det enda i jordbruket som ökar deras utsläpp.

      Avskogningen i sig har mycket lite med traditionellt jordbruk att göra då min syn på den saken är att det är t.ex. anläggandet av palmoljeodlingar och liknande verksamheter som driver på den.

  8. Bertil

    Så länge allt handlar om pengar så ska klimatet räddas med nya ej uppfunna
    metoder men det måste ge vinst.

    Tills dess kommer den mänskliga ekonomiska pyramid vi lever i,
    bottenskiktet få betala priset.

    Likt man bygger höga byggnader eller magnifika kyrkor som man byggde förr
    Så har det skett genom slaver.

    Så har det varit i Dubai och så var det när
    Svenska kyrkor byggdes.

    Skulle stater, Länder hota om högre skatter för av pengarna satsa på klimatsynpunkt, ja då skulle de rikaste dö av chock så därmed skulle såna försök direkt stoppas.

    Jag tror även globalisering Nyliberalisering förvärrat klimatscenarier.
    Fler reser med flyg båt mellan länder
    Företag plockar ut rikedomar globalt.

    Varor skeppas globalt fri handel skyndar på företagsetableringar och för att kommuner ska klara sig och få mer skatteinkomster behöver vi bli fler.

    Se Umeå som Ökat oerhört i befolkningstillväxt på kort tid.
    Skellefteå lär med Northvolt komma med samma men i ett senare skede.

    Detta århundrade sägs vara avgörande.
    Så tror även jag.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten med följande tillägg – En övergång till cirkulär ekonomi är vägen framåt och en sådan fördyrar inte för någon.

      • Bertil

        Övergång till cirkulär ekonomi lär knappast vara möjlig om man i samma mening anser LOV inte går riva upp.

        En äkta Cirkulär ekonomi betyder att arbetslinjen skrotas och att vi likt Castro fördömer materiella ting.

        Istället ska robotar göra de flesta jobben,
        Allt vi använder i materiella ting ska återgå i ett kretslopp.

        cirkulär ekonomi har en form av önskan att vi alla ska leva i paradiset på en ö.

        Fast till slut inser någon så himla trist paradiset blev och börjar likt man motsatte sig Castros negativa inställning till det materiella opponera sig och vill
        starta produktion konsumtion o.s.v.
        därmed är vi tillbaka till det kaos människan alltid strävat efter,

        Människan kommer överleva om man likt lämmlar blir för många och sen till 90% utrotas. Sen blir 10% kvar som sakta till en början bygger upp sina liv, blir fler tills nästa utrotning via en typ pandemi inträffar.

        Jag tror vi är i astronomiska tidsmått räknat oerhört nära en total utrotning av mänskligheten,

        Men några kommer överleva och föra vårt arv vidare,
        Vi får hoppas dessa är socialister som överlever då kommer en framtida värld bli bättre ända till nåt par börjar krångla och driva högerpolitik.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Du har fel om vad cirkulär ekonomi innebär Bertil – Allt en syftar till är återanvändning snarare än konsumtion följt av destruktion och förbränning.

          Jag har skrivit många inlägg i ämnet som jag rekommenderar att du läser.

  9. Petter

    Jag har följt Jonas Norbergs inlägg i pressen några år där han började snacka om djurens rätt. Han snackar då ett språk där han kallar kalvar för bebisar och Kon som mamma där i princip kon sörjer halvt ihjäl sig när kavlen är avvänjd och flyttad från kon till egen box. Ok det brukar bli nåt extra råmande men sen bryr sig inte kon ett skvatt, samma när lammen delas med tackan vilket måste ske så inte baggarna parar sig med tackan. Men no har Jonas bytt strategi, nu använder han miljöhotet som ”bensin på brasan” . Givetvis ska man ha focus på att djuren har det bra hela deras levnad . Men att som flera djurättsorganisationer gör idag att genom terrorhandlingar skrämma djurägarna att sluta är inte rätt ,detta måste klassas som terrorism och straffas därefter.

  10. Bertil

    Inse globalisering, Nyliberalisering där allt går ut på ökad effektivitet, konsumtion, fler maskiner, större maskiner fler Robotar, fler som ska jobba,
    Fattiga länder ja t.o.m. Kontinenter är nära på i Stenåldern än. I Afrika och Sydamerika sitter man fortfarande i hyddor och har stenåldersstsndard på sitt leverne.
    Tänk er om alla ska ha våran standard.
    Åka flyg på semester 2ggr per år. Ha tre bilar på gårdstomten. O.s.v
    Detta samtidigt som politiker skriker vi måste bli fler. Annars klarar kommuner, stat, landsting inte välfärden.
    Vi måste dessutom jobba längre högre pensionsålder. Längre arbetsdagar gärna 10 Tim/dygn, samtidigt måste höglöner öka låglöner sänkas. Vi måste få större löneklyftor, ja så skrävlas det också.

    Sen måste vi öka avdragen Inte minst RUT, ROT folk som jobbar måste få livet att gå ihop, avdragen måste bli fler, större avdrag, fler avdrag, elbilsavdrag cykelavdrag läxläsningsavdrag utombordsavdrag, o.s.v.
    Skatter måste sänkas speciellt för de högst avlönade, löner måste sänkas för lågavlönade speciellt för ingångsjobben,
    Vi måste få större lönespridning.

    Snabbtåg måste byggas, fraktfartygen måste bli större drönare måste komma i användning, fler satelliter måste ge bättre täckning för mobiler datorer m.m.

    Vi måste upptäcka fler mineraler öka uttaget produktionen så malmer litium till batterier hittas och med jättesnabb produktion tas till vara.

    Varenda sund människa, ja dit räknar jag inte politiker och giriga företagsledare fattar att detta håller inte.

    Måtte en vulkan explodera som förmörkar vår planet i två år.
    Då skulle vi tagga ner.

    Sen varför ska vi bli fler detta när
    Döden kommer vara en befriare och livet ett h-vete.

    Livets mening må väl ändå vara nåt mer än som människan håller på.
    Kolla en katt.
    Det är bara hoppas man blir en katt i nästa liv och inte nån galen Trump, Reinfeldt, Kristersson eller Sadam Husein.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten med följande tillägg – Det märks att du sannolikt aldrig varit i Afrika eller Sydamerika i det du skriver om hur människor lever där.

      • Bertil

        Jag har bekanta som skickat bilder både från Afrika och Sydamerika.
        Inte lagade de maten via en fryst förpackning som de stoppade i micron precis.
        Nä man satt på ett jordgolv och försökte med händerna få i sig ris.

        Nån arbetslinje tror jag inte många män i Afrikas mer okända områden hört talas om.

        I Sydamerika där har man nog hela spektrat av levnadsstandard, från de som jobbar i gruvor mer eller mindre som slavar till de som är välmående och har det bättre än medelsvensson i Sverige.
        Samt de i innersta djungeln som lever i stenåldern.
        Samma gäller nog Afrika.

        Men se upp dessa kontinenter kommer med stormsteg och de lär vilja ha samma standard som oss i väst.

        Vad händer då. Kommer klassklyftor ekonomisk misär därmed utjämnas eller utrotas.
        Världen har långt kvar till en jämlik planet.
        Frågan är om vi hinner dit innan vi förstör den planet vi lever på???

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.