Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Umeå har alla som behövs för att med framgång bygga en dynamisk och växande stad.

Det är med glädje jag konstaterar att de allra flesta socialdemokrater som är verksamma inom Umeå kommun fullt ut har förstått principerna för hur man bygger en dynamisk och växande stad där människor trivs.

Precis som kommunstyrelsen beslutat och precis som Hans Lindberg (S) ofta förmedlar på sin blogg bygger alla tillväxtambitioner på att det måste finnas tillgång till bostäder – Finns bostäder sker inflyttning och med inflyttning kommer större behov av service, omsorg, sjukvård mm. och större konsumtion vilket leder till att fler arbetstillfällen skapas.

Dessutom behövs en kommunledning som ger företagen rätt möjligheter att etablera sig och växa samt utvecklas på rätt sätt i kommunen vilket inte minst Komatsu Forest är ett bra exempel på när de erhöll löfte om mark för att kunna växa och samla all sin verksamhet på samma ställe.

Med det sagt finns ett därmed ett klart och tydligt samband mellan tillgången till en bostad, ett företagsvänligt klimat och ett växande näringsliv.

Därutöver är det viktigt att bygga en attraktiv stad med ett rikt utbud på alla områden för att attrahera människor med olika intressen. Jag är själv ett lysande exempel på en människa som för några år sedan inte kunde förstå varför vi ska satsa skattepengar på kultur som inte kan bära sina egna kostnader.

Denna uppfattning fick jag dock ändra efter att ha lyssnat på Torsten W. Perssons argument för kulturens betydelse om man vill attrahera experter till universitetet med flera områden och genom att ha pratat med många av de människor som konsumerar det vi i dagligt tal kallar finkultur.

Tittar man på Norrlands Operan som enskild institution framstår den för många som en riktigt dålig förlustaffär – Den bilden ändras dock om man sätter in Norrlands Operans verksamhet i den stora bilden för Umeås framtida tillväxt.

Förutom att NO skapar en massa arbetstillfällen hos de aktörer som på ett eller annat sätt är inblandade i och/eller levererar varor och tjänster till NO så är den ett måste för valet av bostadsort för många av de experter som i sin tur skapar arbetstillfällen inom andra grenar av Umeås näringsliv.

Det är med den förståelsen i bagaget jag ändrade inställning till kulturen och betydelsen av ett starkt och attraktivt kulturutbud – Något jag är säker på att de allra flesta gör om de tittar på helheten.

Nästa steg i Umeås utveckling handlar förutom om att bygga fler bostäder i centrala lägen om att skapa den hållbara staden.

Skapandet av den hållbara staden kommer att ha minst lika stor om inte större dragningskraft för högutbildade experter av olika slag än kulturutbudet – Experter som när de väl flyttat till Umeå kommer att skapa arbetstillfällen i stor skala.

För mig handlar den hållbara staden om att positionera Umeå som den cirkulära ekonomins huvudstad och om att bygga Sveriges mest innovativa och klimatsmarta kollektivtrafik. Därutöver ett trafiksystem som i centrumkärnan prioriterar kollektivtrafik samt cyklister och gående samtidigt som biltrafiken doseras.

Umeå kan uppnå allt detta och mycket mer av den anledning jag skrev i rubriken – Anledning som stavas framsynt socialdemokratisk politik förd av människor som förstått vikten av att ha en god strategi och en bra plan.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

41 kommentarer

  1. Sven

    Umeå har lagt pengar på en biblioteksflytt som inte behövdes, på ett kulturjippo för att själva kunna frottera sig, på ett badhus som blir onödigt dyrt och med en placering som försämrar stadsmiljön, på ombyggnader som inte behövs, och såklart miljarder på en färja osv osv MEN drar ner på skolan.

    Att i det läget stå och skryta om framsynthet är respektlöst mot oss skattebetalare.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det du anmärker på och hugger emot gillas av många och det är det vi alla måste förstå om vi ska bygga ett dynamiskt Umeå.

      Det jag anför är inget skryt utan ren och skär sanning Sven.

      • Sven

        ”det är det vi alla måste förstå ”
        Nej, det måste inte alla. Politiker behöver bli bättre på att lyssna på annat än de jasägare de har närmast. Dessutom behöver man skilja på saker som är ”bra” och de som är prisvärda. Väven tex kostar över 200 000 kronor VARJE DAG.
        Men det är klart. Man kan ju fortsätta dra ner på löftena om tex skolan och bara säga att allt är bra. Och fortsätta att inbilla sig att det är respekt för invånarna.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det finns inget motsatsförhållande mellan Väven och skolan Sven och därtill beror ombyggnationen av både torget och Vasaplan på att vi fick bidrag för att byta ut den nästintill 100-åriga infrastruktur som låg under markytan – Att i det läget avstå är dålig kommunal ekonomi och att det är självklart att även förändra det som ligger ovan mark när man ändå tvingas gräva för att byta ut det som ligger under mark är helt naturligt.

          Slutligen så hr vi i och med detta tagit kostnader redan nu för att undvika kostnader för samma sak i en framtid Sven.

          • Sven

            Du väljer att kommentera projekt jag inte tagit upp, men att avstå från de konkreta exempel jag tar. Talande.
            Och ” argument” av typen att det redan är gjort är ju inga argument.
            Slutligen är det tätt talande att du inte förstår att det finns en koppling mellan ALLT du har i en budget. Om vår familj inte har pengar att lägga ut på allt vi vill behöver vi prioritera.
            Att inte inse att skolan är en bättre investering än kulturbyggnader är okunnigt.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har bara tagit upp det du tagit upp själv Sven – I din första kommentar tog du upp torget och Vasaplan på ett indirekt ätt och Väven hr du lyft i alla dina kommentarer.

          • Sven

            Läs igen. Inget om bussstorg ed.
            Väven däremot… Och jag förstår att du inte vill kommentera kostnaderna för Väven. Och jag förstår att Väven anses bra … tills man förstår vad den kostar.
            Och fattar man inte sambandet mellan de enorma kostnaderna och att man, TROTS VALLÖFTEN OM MOTSATSEN, ja då finns inget att diskutera.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Du skrev om grävningarna i stan vilket för mig omfattar både Rådhustorget och Vasaplan Sven.

  2. Brorson

    Två frågor:
    1. Vad gör ni med alla som inte behövs? Förnekar du fortfarande sambandet mellan arbetslöshet och självmord?
    2. Om det är så enkelt så att det räcker med bostäder för tillväxt, så är det väl dags att flytta tillbaka de där husen, som flyttades från Skellefteå till Umeå? Varför inte en husflytt även till Åsele och Norsjö? Töm Umeå, vetja, så blir det tillväxt även i andra kommuner.

    Så kanske även Umeå blir en trivsammare stad att bo i. Det är ju faktiskt inte så att de flesta, som vuxit upp i expanderande städer, gillar ökad trängsel, kriminalitet och stillastående bilköer. De saknar sina städer, som de en gång var. Titta bara på alla kritiska kommentarer på den här bloggen från gamla Umeå-bor…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Alla människor behövs Brorson och det vi ska göra är att vidareutbilda och kompetensutveckla de som har fel kompetens så att de erhåller den kompetens som behövs för att få ett arbete.

  3. Bertil

    Tycker Umeå borde ”se om sitt hus” Mycket större behöver man inte bli.
    Om så: Borde nytt Universitetssjukhus planeras mellan Skellefteå och Umeå.
    Nuvarande NUS ligger käpprätt helt fel och att man satsade på detta sjukhus så vansinnigt mycket pengar är galet fel.
    Istället skulle allt flyttats.

    Ska Umeå växa så kommer än fler problem rent utvidgningsmässigt uppstå där NUS ligger nu.
    Se på Sunderbyns sjukhus där finns ytor och utvecklingsmöjligheter. Ligger klokt placerat
    dessutom.

    Sen detta med att vi ska bli fler är jag trött på höra. Vi borde se vad som händer i Kina Indien o.s.v
    överbefolkat så in åt helsefyr. Vi borde se om befolkningstillväxten och sätta in lämpliga stoppklossar när det börjar skena iväg. Detta innan det är för sent.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att NUS ligger där det ligger är viktigt för hela sjukvården och et måste för att kunna kalla det för ett universitetssjukhus.

      Sunderbyn är ett stort fiasko vilket många norrbottningar kan vittna om.

      • Brorson

        På tal om Sunderby sjukhus: Om du tycker att 14 km (8 min med ambulans) från Luleå centrum och 22 km (12 min med ambulans) från Boden centrum, undrar jag hur du kommenterar att inflytelserika personer kring NUS i Umeå har drivit extremt aggressiva kampanjer för nedläggning av Härnösands sjukhus (50 km till Sundsvalls sjukhus) och BB i Sollefteå 189 km från Sollefteå norra kommundelar (Junsele) till Sundsvalls sjukhus. Eftersom vägen inte ens är framkomlig alla vinterdagar, måste väl också säga att omvägen via Härnösand är 209 km).

        Umeå är jättebabyn Gluff-Gluff som ödelägger hela Norrland,( ja t.o.m. de mindre kuststäderna) för att växa. Följden blir givetvis att den regionalpolitiska notan, som betalas av skattebetalare i södra Sverige, bar växer i takt med att Umeå växer. Men inte nog med det. Opinionsbildare i Umeå kräver nu att glesbygdsstödet till Norrlands inland i stället ska betalas ut till Umeå, som därigenom hoppas ta upp kampen med Malmö om landets tredje största stad.

        Du besvarade inte det jag skrev i min kommentar om att man har flyttat hela hus, från Skellefteå till Umeå. Däremot sedvanliga floskler om att ”alla behövs”, trots att stödjer en massinvandring, som gör att alla definitivt inte behövs.

        Hur ska Sverige kunna livsmedelsförsörja denna enormt växande befolkning, när de bästa åkermarkerna bebyggs för att hysa den växande befolkningen, i stället för att bygga på lågproduktiv skogsmark? Om det är sant, det som påstås om ”klimathotet”, och det tror ju du, så är det rent kriminellt att stödja pågående massinvandring från varma till kalla länder, för att arbetsgivarna ska få en större kaka arbetssökande att plocka russinen ur.

        Bertil må ha sina konstiga idéer om att det behövs ”mer Castro” etc, men han säger i alla fall den obekväma sanningen om tillståndet i Sverige. Och om storhetsvansinnet i Umeå.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Så vitt jag vet finns det ingen i Västerbotten eller Umeå som drivit på för en nedläggning i Härnösand vilket dessutom tillhör ett annat län än Umeå.

          Att människor väljer att flytta till Umeå från både norr och söder och från vårt inland beror givetvis på att Umeå är en attraktiv stad att bo i Brorson och med det sagt så ser jag inget fel i att människor flyttar hit.

          Ett växande Umeå äe dessutom bra för hela Norrland då ett växande Umeå fungerar som tillväxtmotor för hela regionen och därtill följer den urbanisering Umeås tillväxt utgör normen för den urbaniseringstrend som sker både i Sverige och runt om i vår värld – Det har helt enkelt blivit så tt den yngre generationen föredrar att bo i betydligt större städer än föregående generationer vilket jag ser som fullt naturligt.

          Den största delen av all tillväxt som sker i Umeå uppnås genom att förtäta staden och i och med det påverkas inte möjligheten att livsmedelsförsörja Umeå och dess omnejd överhuvudtaget.

          Avslutningsvis stödjer jag ingen invandring som går i den riktning du försöker anslå. Snarare är det så att jag försöker få ordning på invandringen genom effektiv integrationspolitik och genom att propagera för åtgärder som innebär att vi lättare än idag kan skilja migranter med genuina asylskäl från ekonomiska migranter.

          • Brorson

            Du börjar med ”Så vitt jag vet finns det ingen….” Världen kretsar så otroligt mycket kring ditt stora ego, så att du förnekar att allting som du inte känner till ö.h.t. existerar eller har inträffat. Du är mer faktaresistent än den kinesiska censuren.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Då får du självklart tycka så Brorson. Jag har inget ego på det sättet och har därtill på inget sätt något behov av att bevisa något eller hävda mig på något sätt då jag fram tills nu uppnått allt jag vill uppleva i mitt liv – Därtill vet jag att jag kommer att lyckas med allt jag företar mig även i framtiden då det är det som är mitt sätt att leva.

      • Bertil

        Jag har rätt och du fel Anders, ja förvatt uttrycka mig som du brukar göra.
        Nää! Just om jag har rätt eller fel vill jag ha osagt betraktaren avgör alltid.
        Men flytta NUS skulle så klart bli oerhört dyrt. Men att det ligger trångt och illa till
        råder ingen tvekan om. Att Umeå lär öka i befolkning råder nog ingen tvekan om. Därmed blir problemen allt större.

        Om NUS legat Mellan Skellefteå Umeå hade många fördelar kommit till stånd.
        Inte minst utrymmesmässigt. Hade det ex: placerats i Robertsfors hade den orten utvecklats och det hade gynnar både Umeå och Skellefteå.

        Men som sagt att flytta NUS lär kosta hundratals miljarder så det lär fortsätta och trängas mitt i Umeå till mångas förfäran.

        Vi får hoppas Skellefteå Lasarett utvecklas istället.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det finns gott om utrymme att utveckla NUS på Bertil – Ska jag tro något så baseras din kommentar på avundsjuka och lillebrorskomplex – Att Umeå ska fortsätta att vara Norra Sveriges huvudstad är en självklarhet.

          • Brorson

            Sett till Norrlands geografiska utbredning hade Skellefteå varit ett klart bättre val än Umeå för Norrlands universitetssjukhus. Jag minns hur det var när Umeå universitet startade. Då flyttade ett antal professorer från Uppsala till Umeå och började driva aggressiva kampanjer mot övriga Norrland för att koncentrera allting i Norrland till Umeå. Vad de saknade i Umeå, men haft i Uppsala, var närheten till Stockholm med huvudstadens hela utbud.

            Om Umeå skulle vara en motor för hela Norrlands utveckling, så varför inte placera denna motor i Skellefteå, som ligger mer mitt i Norrland? Men i så fall är väl Stockholm en motor för hela Sveriges utveckling, så varför inte lägga ner allting norr om Uppsala, på samma sätt som nedläggning av allting väster om Vännäs, som kan räknas som en förort till Umeå, är bra för hela Norrland?

            Jag minns att en av de första professorerna, som flyttade från Uppsala till Umeå, under sin Uppsala-tid hade skrivit en doktorsavhandling där han dödförklarade hela Norrlands inland, som till ytan utgör halva Sverige. Allting i Norrland skulle koncentreras till de större kuststäderna, vilket omedelbart Umeå universitets tillkomst utlöste en svår rivalitet mellan Umeå, Luleå och Sundsvall.

            Bl.a. ljög kampanjmakarna i Umeå att utanför Umeå saknas intellektuell stimulans, varmed de menade att norrlänningar i gemen är obegåvade. Vilken fantastisk draghjälp övriga Norrland har fått av intelligentian i Umeå. Denna intelligenta har nu begåvats med en ny stjärna, med rent övermänskliga egenskaper, nämligen Anders Forss.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det om är historia tillhör historien Brorson oh idag finns det väldigt få som ifrågasätter valet av Umeå som universitetsstad och plats för etableringen av NUS.

          • Bertil

            Nää Anders avundsjuka handlar det inte om. Men vill du debattera med den tron så underkastar jag mig utan problem det epitetet. No problems.

            Det handlar om egen erfarenhet.
            Fullkomligt omöjligt parkera på NUS vilket var rena turen att jag var ute i tid.

            Klart det är för trångt där NUS ligger.
            Att ett regionsjukhus gjorde bäst nytta om det hamnat i typ Robertsfors råder ingen tvekan om. Det är helt enkelt en logisk placering.
            Men det lär aldrig bli av.
            Universitet går även ha där .
            Men som sagt ett nytt regionsjukhus lär kosta hundratals miljarder.
            Sen kunde NUS säljas och bli privata företag inom forskning läkemedel, eller liknande.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Att det är svårt att hitta parkering i närheten av ett sjukhus gäller överallt Bertil och det är därför vi uppmuntrar människor att åka kollektivt dit i stället för att använda den egna bilen.

            Både NUS och Universitetet ligger bra där de ligger Bertil och jag ser ingen anledning att ändra på det.

  4. Fredrik

    Att du försöker måla upp en bild att du är glad över att alla, eller som du säger nästan alla sossar i denna stad vet hur man gör alla människor glada och nöjda är gränsfall till oförskämt. Du skryter upp att det var en fantastiskt samarbete med kommunen som gjorde att Komatsu ska bygga en stor ny lokal för att samla sin verksamhet i. Jag skulle vilja säga att det byggs trots kommunen och det har jag fått veta av människor som varit direkt involverade i denna förhandling. Var fanns detta fantastiska samarbete när batterifabriken ville veta om det fanns möjligheter att etablera sig i Umeå, då bemödade sig inte ens politikerna(S) i denna fantastiska stad att försöka hitta mark som dom kunde bygga fabriken på. Kommer aldrig att komma ett större arbetsgivare hit till Norrland på länge, om aldrig och då passar politikerna i ditt fantastiska parti på att visa hur duktiga om är, betyg noll! Sedan kan jag säga till dig att om du säger att omsorgen är bra i denna stad så är du ute och cyklar fullständigt, jag har som anhörig till en demenssjuk mor fått uppleva precis hur fantastisk denna omsorg är, hade det inte varit för oss anhöriga hade min mor varit död i dag pga läkemedelsförgiftning och den enda förklaringen bakom detta är att personalen är så underbemannade att dom måste droga ner alla inneboende pensionärer så att dom skall hinna med att ta hand om dessa människor som byggt upp vårt land. Detta är ett bedrövligt svek som jag håller dig och dina partikamrater högst ansvariga till. Er bedrövliga politik kunde ha sett till att min mor fick avsluta sina dagar alldeles för tidigt, så jag tycker att du skall vara väldigt försiktig med att slå dig för bröstet och säga att ni socialdemokrater är så fantastiska, det finns många livsöden du inte har en aning om.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Umeås beslut att inte aktivt delta i batterifabrikens tillkomst i vår stad har helt andra motiv än de du försöker måla upp Fredrik.

      Med det sagt så kvarstå jag vid allt jag anfört i inlägget.

  5. Alexander

    ”jag vet att jag kommer att lyckas med allt jag företar mig”

    Det gör ingen människa. Varför försöker du påskina att du är ett undantag?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min tro på min egen förmåga att lyckas med det jag företar mig har aldrig svikit mig fram till i dag Alexander och det kommer den inte at göra i framtiden heller.

      • Brorson

        Du menar alltså att din cancer var självförvållad? Hindrade inte den din personvalskampanj, eller har du ljugit om den saken?

  6. Alexander

    Anders

    Du har alltså lyckats med ALLT i livet? När du tittar tillbaka finns det inget du inte klarat av?

  7. Alexander

    Anders

    Ditt mål var alltså att bli sjuk och inte kunna ställa upp i valet? Eftersom att du alltid lyckas måste det väl vara så?

  8. Alexander

    ”Jag avstod så därför misslyckades jag inte”

    Själv avstod jag från Wimbledon så därför misslyckades jag inte att vinna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.