Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Huruvida Löfven är en skickligare regeringsbildare än Kristersson har vi strax svaret på.

Min förhoppning är att Stefan Löfven ska lyckas betydligt bättre än vad Ulf Kristersson gjorde med att forma en regering som går över de traditionella blockgränserna.

I slutändan tror jag att han kommer att gå segrande ur striden och att vi därmed även fortsättningsvis får en socialdemokratiskt ledd regering som denna gång verkar över de traditionella blockgränserna.

Till skillnad från Kristersson är Löfven en god förhandlare och därtill en förhandlare som är betydligt starkare i slutfasen av en förhandling än i början av den vilket ofta lett till att han i slutändan sitter med alla de trumf som behövs på hand för att gå vinnande ur förhandlingen.

Hur Kristersson kunde tro och uppenbarligen fortfarande tror när han tror att det största partiet i det största blocket ska ge honom stöd som statsminister förvånar säkert fler än mig.

Med det vill jag påstå att det mesta i de regeringsförhandlingar som nu startar i Löfvens regi precis som Löfven framför är öppet att förhandla om undantaget posten som statsminister inte är förhandlingsbar.

Med detta sagt så ser jag med spänning fram emot att Löfven på talmannens uppdrag påbörjar arbetet med att försöka bida en ny svensk regering.

Än mer tillförsikt har jag på att Stefan Löfven i vanlig ordning kommer att gå i land med det han förutsatt sig att lyckas med genom att genomföra en lyckad regeringsbildning.

Avslutningsvis är det hög tid att alla svenskar – Även de som är politiskt inblandade inser att den blockpolitik som länge präglat svensk politik numera är död i och med att vi har fler block och/eller politiska konstellationer än två i den svenska politiken numera.

Ska Sverige utvecklas på ett dynamiskt sätt måste det system som politiken bygger på vara anpassat till dagens situation i Sverige – Görs inte den anpassningen kommer Sverige inom kort att vara ett land fullt av politiskt kaos.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

30 kommentarer

  1. Anders Strömqvist

    Som jag förutspådde inleder S med att försvaga anställningstryggheten innan förhandlingarna ens inletts. S kommer att få slakta många heliga kor om de ska komma till makten. Resultat kommer att bli ett svagare S,C och L till nästa val och ett starkare SD.

  2. Jonny Disenfeldt

    En överväldigande majoritet av sveriges väljare har sagt nej till rödgrön regering.
    Nu är det upp till riksdagen att formera en regering i enlighet med majoritetens val…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är för tillfället upp till Löfven att försöka bilda en regering och att SD aldrig ska räknas in i någons regeringsunderlag är en självklarhet.

      • Anders Strömqvist

        Det beror på om man vill göra sig av med dem eller ej. Vill man bli av med dem skulle man göra Jimmy till stats minister. Då skulle vi få Sveriges mest förlamade statsminister genom tiderna. Budgetförhandling med övriga partier skulle skära sig direkt. Väljare straffar alltid den som har regeringsmakt och misslyckas. Nu kommer vi istället att få en urvattnad regeringen som kommer att ge SD mer energi och en större väljarbas när man inte kommer att få till något bra.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Publicerar som ett inlägg i debatten med följande tillägg – Att ge Jimmie inflytande eller en statsministerpost är lika uteslutet som det är dumdristigt.

  3. Krister

    Jag hoppas det misslyckas så att det blir extraval/nyval och SD kommer att
    få det stöd som man hoppades på inför valet i sep, 25-30 %.

  4. Krister

    ”Efter att ha blivit avsatt för mindre än tre veckor sedan får nu Stefan Löfven chansen att försöka bli statsminister igen. Men det mesta tyder på att också han kommer att misslyckas.”

    Mats Knutson inrikespolitisk kommentator
    Mats Knutson/SVT

  5. Leif Andersson

    Det som talar för att Löfven kan lyckas är att MP numera är så små. Dessa borde få hålla tillgodo enbart med miljöminister och kulturministerposterna. Sedan kan Löfven låta C och L själva välja fritt förutom statsminister och finansministerposterna. Då tror jag nog det finns utrymme för en blocköverskridande regering.

  6. Bertil

    Jag tror Löfvens erfarenhet förhandla kommer ge utslag.
    Jag tror dessutom att Löfven ärcså mycket höger så han kommer offra viktiga ämnen sim sossarna bedriver för att få makt,

    Hur detta sedan slår vid nästa val äf svårt säga men skulle han lyckas så lär Löfven
    få stort förtroende vid nästa val.

    Så jag är inne på rätt samma tro som Anders.

    Hur som helst lär fortsättnigen bli intressant.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      När vi vet vilka eftergifter han är beredd att göra så kan vi debattera dem Bertil – Fram tills dess står jag för det jag anfört fram tills nu.

      • Bertil

        Risken är att Löfven tvingas ge efter för viktiga saker som hör till arbetstagarnas rättigheter. Men det är ju väljarna själva inom sossarna som sett till att det blivit så.
        Går både gamla pensionärer unga arbetstagare och medelinkomsttagare och ger sin röst på SD och tror sossar a inte ska utsättas för konsekvenser då är man naiv.

        Jag röstade vänster för att vänstern är det enda parti som ger arbetstagaren stöd och dit räknas även tidigare arbetstagare eller arbetstagare som
        Av en eller annan anledning hamnat i det fula förtryckande ordet utanförskap.

        Vänstern är det som ligger närmast ett arbetarparti.
        Så räkna med stora förluster för arbetstagarna om Löfven får ihop en regering och blir statsminister.

        Samtidigt innebär det en helt ny riktning för sossarna man går från ett arbetarparti till att bli ett renodlat nyliberalt parti som går arbetsgivaren och den råa kapitalismens till mötes.

        Allt tyder för egen del att min röst på vänsterpartiet står fast.
        Vilket på sitt sätt är beklagansvärt.
        Det är tyvärr andra bitar i vänsterns politik jag ogillar.
        Men nutidens partier handlar om pest eller kolera.
        Jag ser även vänstern som ett opositionsparti där man kan gnälla ordentligt och ge starka visioner och sen kan embryon nå fram och bli befruktade av en det som liknar mer och mer allt starkare nyliberal politik.
        Så illa är det tyvärr.

        Möjligen eller förhoppnigen är att en djup lågkonjuktur massiv arbetslöshet och enorma klassklyftor kan få folket att verka för en gemenskap där socialismens kamp förs igen.
        Folket måste tillbaka till en tid där man står med mössan i hand och knäböj. För att resa sig från det och skapa det jämlika samhället igen detta i en enorm gemenskap.

  7. Per Kjellén

    I debatten om regeringsbildningen kommer ofta påståendet att Sveriges demokrati står fast och klarar dagens påfrestningar.

    I dagens pressmöte sa Löfven att SD har sin grund i nynazismen och Vit maktrörelsen. Menade Löfven att SD därför inte är en del av parlamentarismen och den politiska makten i Sverige?

    I Studio Ett förde professorn i Lund i Statsvetenskap Johannes Lindahl fram att regeringsmakten i Sverige är mycket attraktiv, bl a. på grund av att regringen kan se till att utnämna för den lämpliga personer. Mycket av riksdagsarbetet sker mellan partierna i slutna rum och inte i riksdagen.

    Därmed är svensk demokrati underkänd.

    Sveriges styrelseskick är aristokrati.

    Regeringsformen utarbetades på 50- och 60-talet då Socialdemokraterna ansåg sig vara den givna majoriteten i riksdagen.
    (Aristokrati (av grekiska ἀριστοκρατία aristokratía, ”de bästas välde”; från ἄριστος aristos, «ypperlig», och κράτος, kratos, «makt») betyder styre av en privilegierad elit. Wikipedia.)

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten så att alla läsare kan ta del av din syn på saken Per.

      För egen del hävdar jag även fortsättningsvis att dagens regeringsform är helt up to date och at den fungerar mycket bra.

      • Per Kjellén

        Men du vet väl att den regeringsform vi har nu saknar maktdelning, som är ett absolut villkor för demokrati. I Sverige är partierna inblandade riksdagsarbetet och säkert har du hört från ledamöter att de är röstboskap. Se opp!

        • Bertil

          Demokratin blir mer och mer luddig.
          Förlagan USA är skräckexempel i väst på hur demokratin funkar och används. Man kam starkt ifrågasätta om USA har demokrati eller om det bara är en halv demokrati eller en 1/4 dels demokrati O.s.v.

          De som värnar ordet demokrati är även de som har makt över densamma.

          Nu var det dock inte ämnet, jag tror faktiskt Löfven fixar en regering.
          Frågan är vilket pris svaga grupper
          Arbetstagarna sjuka, arbetslösa
          o.s.v får betala.

          Tredagarsskägget Björklund ville ha en Alliansregim dör sossarna skulle ingå.
          Men Löfven har ju helt rätt.
          Anser folket man misslyckats kommer SD få massor i stöd.
          Om vänstern får det skulle jag så klart hylla, men generellt är en Alliansregim med sossarna oerhört korkat. Men vad vänta av Björklund han är ju stor skuld till skolans misslyckande.
          Liberalerna skulle haft Birgitta Ohlsson då hade vi inte haft denna politiska situation.
          Birgitta skulle lätt gett stöd åt sossarna.
          Dessutom skulle Liberalerna varit större och Birgitta skulle inte godkänt en Alliansregim.

  8. O Lindström

    Anders tankar hur Stefan Löfven skall bilda regering ?
    Det blir helt klart svårt, då han under 4 års tid enbart fått tala med Vänsterpartiet hur dom vill styra
    landet, och det har blivit helt efter Vänsterns pipa !
    Detta har retat upp svenska folket till den graden att många har lämnat sossarna för gott !
    Det bästa för detta land är att Alliansen styr landet tillsammans med sossarna, men med Kristersson
    som statsminister, då kommer vi att få en stark regering som Sverige inte haft på länge !!!!!!!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten med följande tillägg – Jag tycker att du dragit helt fel slutsats och självklart ska statsministern heta Löfven om vi avser att bygga ett stabilt och jämlikt Sverige.

  9. Brorson

    Inom fackföreningsrörelsen är Löfvén känd som en stenhård förhandlare, som pressar sista blodsdroppen ur motparten, innan det blir avtal. Men det blir det alltid. Och kommer att bli nu också, oavsett om Löfvén eller Kristersson eller någon annan blir statsminister. Det kan faktiskt vara en fördel att inte vara statsminister. Men den som blir det, om det blir någon annan än Löfvén får betala dyrt för att bli det. En borgerlig statsminister med socialdemokratisk politik? Inte otänkbart.

    Åtminstone under 2019 kommer den nya regeringen att tvingas regera med en socialdemokratisk budget. Det börjar bli kort om tid, och jag gissar att Löfvén kommer att förhala statsministervalet, så att regeringen – om det blir en alliansregering – inte hinner göra en egen budget. En skön hämnd för att S tvingades regera med en borgerlig budget under hela året (2015) efter valet 2014.

    De traditionella blocken måste kunna samarbeta, om man vill hindra SD från att få inflytande. Det är därför hugget som stucket om vi får en alliansregering med S-stöd, eller en S-regering med allians-stöd. Det är vad man i hemlighet förhandlar om, inte om vem som ska bli statsminister. Oavsett vem det blir, måste regeringen ha stöd från andra sidan blockgränsen i alla viktiga omröstningar i riksdagen, för att inte SD ska avgöra frågorna.

    Och i de förhandlingarna kommer Löfvén att ha det lättare än Kristersson, eftersom Kristersson edan har gjort halva jobbet.

  10. Leif Andersson

    Löfven var tydligen lika usel som Christersson på att förhandla. Bra att talmannen nu tar tag i detta och försöker skapa lite ordning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.