Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Går det att jämföra företagsklimatet mellan små och stora kommuner.

Anders Ågren och Umeå’s moderater påpekar ofta att Umeå backar i olika undersökningar där man sinsemellan jämför företagsklimatet i landets kommuner – Min fråga är om företagsklimatet är mätbart om det ska göras på ett bra sätt?

För egen del är jag övertygad om att det är svårt att på ett rättvist sätt mäta företagsklimatet i en liten inlandskommun och jämföra detta med företagsklimatet i en växande storstad som Umeå.

Varför?

Jo därför att det skiljer på alla plan i en sådan undersökning när man jämför tillgång till anställningsbar personal, närhet till transportnav, närhet till råvaror etc.etc. samt viktigast av allt närheten till en personlig och nära relation till kommunen och dess tjänstemän i en stor kommun där alla är relativt anonyma jämfört med den lilla kommunen där alla känner alla.

Därför tycker jag att vi bör titta över kriterierna och dela in landet på ett sådant sätt att vi i en framtid kan jämföra kommunerna ur samma kriterier i framtiden – Exakt hur ska jag låta vara osagt då jag inte forskar i ämnet.

Ska vi jämföra företagsklimatet i olika delar av landet med varandra måste vi jämföra kommuner med lika förutsättningar med varandra – Detta jämfört med dagens läge där alla jämförs med alla.

Att stora kuststäder har bättre tillgång till transportnav än små inlandskommuner är rätt självklart – Lika självklart som att en företagare många gånger med lätthet kan ringa ansvarig person på kommunen i en mindre kommun för att få en rättelse på det man tycker gått fel.

Låt oss därför lyfta ämnet och till Anders Ågren (M) Umeå har jag en direkt fråga – Vad anser du är viktiga kriterier att mäta när man jämför företagsklimatet i landets kommuner?

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

15 kommentarer

 1. Olle

  Titta på Åsele kommun när de ville lägga ner skolan i Fredrika och bussa barnen ,vad hände . Jo flera företagare tog sitt företag och flyttade till Bjurholm och Åsele förlorade mycket skatteintäckter . Detta är också en form av företagsklimat, även det som händer på landsbygden i och med neddragningar försämras företagsklimatet . Och när företagen drabbas flyttar de till en mer företagsvänlig kommun. S i Umeå verkar focusera på företag som är flachiga, när kommunpamparna åker på sina företagsbesök väljer de banker it-företag och fina restauranger inte den tillverkande industrin.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Visst utgör landsbygden underlag för företagsklimatet Olle – Till och med ett viktigt sådant men precis som jag anför i inlägget är den stora frågan om man kan jämföra detta genom att jämföra kommuner av helt olika storlek med varandra på et sätt som av slentrian görs i dgsläget.

 2. Jonny Disenfeldt

  OM Umeå håller sin plats har man utvecklats i takt med andra, dvs man bör jämföra med sina tidigare resultat.

  OM resultatet för Umeå i denna sorts undersökning varit det motsatta hade du istället använt det och skrytit om hur bra och duktiga Umeås politiska styre är så trovärdigheten för ditt resonemang faller platt till marken …

  • andersforss (inläggsförfattare)

   I din värld faller allt jag säger Jonny så jag tar inte allt för hårt på din uppfattning utan ser den som en kommentar från en person som liksom dig står upp för ett girigt och egoistiskt samhällsbygge.

   • Jonny Disenfeldt

    Att klistra på mig påhittade dåliga personliga omdömen är vad du har att komma med … det går utför…

 3. Krister

  Kommunerna är i en ständig tävlan med varandra.
  Om tex Umeå tar mer förlorar en annnan.
  Tex Vindeln som jag hörde om i SR.
  Ett girigt och egoistiskt samhällsbygge? Ja.

 4. Alexander

  Anders

  Du pratar ständigt om hur egoistiska och giriga andra personer är. Hur är du? Sätter du alltid alla andra framför dig själv? Utför du aldrig några egoistiska handlingar? Du svingar hejvilt men är du utan skuld?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag svingar inte på någon Alexander och om människor känner sig träffade eller ej beror på hur de tänker eller hur?

 5. Alexander

  Anders

  Du är aldrig egoistisk? Sätter alltid alla andra framför dig själv?

  ”Jag svingar inte på någon”

  Jo, du påpekar ständigt hur egoismen breder ut sig och hur osolidariska alla andra är. Du däremot gör aldrig fel utan är godheten personifierad.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Publicerar som ett inlägg i debatten så att alla kan ta del av vad du tycker om mig och det jag skriver Alexander.

 6. Alexander

  Anders

  Jag ställer två enkla frågor om dig. Anledningen är att du ständigt påpekar hur andra beter sig. Är det så att du är den perfekta människan som alltid ger sitt yttersta för samhället och andra, utan personlig vinning? Du verkar inte vilja svara.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>