Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Stefan Ingves är en klippa i sin roll som Riksbankschef.

Jag har under hela morgonen lyssnat på intervjuer med vår Riksbankschef Stefan Ingves i Nyhetsmorgon mm. och en sak står helt klar för mig – Ingves är rätt person på posten och en klippa för den svenska ekonomins och välfärdens utveckling.

Att hålla sig kall hela tiden och alltid se till den bästa lösningen för landet och folkflertalet i stället för att ägna sig åt kortsiktiga beslut som kan skapa vinning för egen del kräver en person av Ingves dignitet – En person som sätter landet och dess bästa före sitt eget bästa.

Jag tycker det är bra att Stefan Ingves öppet går ut och säger att den svenska ekonomin går mycket bra och att han och Riksbanken har mycket svårt att se någon egentlig och omedelbar lågkonjunktur eller ekonomisk kollaps som nära förestående.

Tvärt om ingjuter Ingves stort mod hos alla som lyssnar på det han säger genom att hävda att Svensk ekonomi är urstark och att landet står väl rustat inför de framtida ekonomiska utmaningar vi ska möta i framtiden.

Att hålla en strikt rågång mellan statens reporänta och resten av ekonomin är bra även om det förvisso lett till ett läge där svensken i gemen är aningen högre skuldsatt än vi borde vara.

Ansvaret för det ligger dock enligt på Ingves hos bankerna och hos konsumenterna vilket jag håller med om fullt och fast. Att det måste vara upp till parterna att reglera detta sinsemellan utan att blanda in Riksbanken i den processen är därför självskrivet.

Ett relativt litet land som Sverige är beroende på en fungerande ekonomi och en välskött Riksbank för att överleva i en brutal värld där nyliberal politik vunnit för stort gehör hos grupper av investerare och förmögenhetsägare.

Grupper som hela tiden strävar efter att kunna berika sig själva på övrigas bekostnad – Att i den världen ha en Riksbankschef som Stefan Ingves känns tryggt.

I en av intervjuerna där han frågades om sin egen situation vad gäller bolån mm. svarade han att han inte har några sådana baserat på den personliga insikten att den som står i skuld inte är fri – Att han lever som han lär är därför en viktig signal som jag tycker att vi alla ska ta till oss och anpassa oss efter.

Låt oss därför ge Stefan Ingves den respekt han förtjänat genom att även framgent ge honom vårt starka och gränslösa stöd för den räntepolitik han genomför för landets bästa.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

14 kommentarer

 1. G-A Karlsson

  … vars nollräntor och totalskenande bostadspriser redan har totalförstört möjligheterna för vanliga lönearbetare att ens drömma om egen bostad…

  Jag har följande uppmaning till svenska ungdomar:
  Sätt er inte i skuld. Vägra låna! Vägra köpa bostad! Vägra ockerpriserna!

  Om ingen nånsin köper bostad, så sjunker de vettlöst överdrivet nollränte-inflaterade bostadspriserna efterhand.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Publicerar som ett inlägg i debatten med tillägget att det beror på marknadens parter snarare än på Riksbanken.

 2. Petter

  Sätter landet före sitt egets bästa, nog går det bra för honom också tjänar 238 000 kr i månaden . Blir ca 2,8 miljoner per år och den bäst betalda myndighetschefen . Därmed inte sagt att han inte är värd det . Hans personliga åsikt om att den som står i skuld inte är fri är lätt att säga med denna inkomst. Att jag som vanlig företagare tjänar ca 1 miljon verkar du se som brottsligt och bör beskattas.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Publicerar som ett inlägg i debatten med tillägget att Svenskt Näringslivs representanter med flera tjänar betydligt mer än så – Kolla Carola Lämnes lön.

 3. Sven

  ”Aningen mer skuldsatt”????
  Vi är mer skuldsatta än greker, portugiser och irländare. De har vaknat upp och insett vad det kostar att låna. När gör svensken det?

  I övrigt kan jag inte förstå det kloka i att ett högt skuldsatt folk ska ha minusränta i en extrem högkonjunktur.
  Vilka vapen tas till under lågkonjunktur?

 4. Erik

  Stefan har lärt sig sin läxa. Under 2000-talets början sänktes inte reporäntan trots goda tider och Göran Persson var förbannad över detta då han ansåg att det verkade menligt på arbetsmarknaden framförallt den höga arbetslösheten bland ungdomar som i och för sig alltid varit Sveriges signum.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>