Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Är Annie Lööfs mål att bli störst i alliansen?

Frågan i rubriken är tudelad då den kan appliceras både på Annie Lööf som individ och på centerpartiet som parti även om det är det sistnämnda jag avser med frågeställningen.

Min tro och tolkning av centerns agerande ör att C för närvarande strävar efter att attrahera och ge de som fram tills nu röstat på M men inte kommer att göra så i en framtid på grund av M:s närmande till SD en ny politisk hemvist.

Historiskt var C i den positionen och det är tillbaka dit man ser ut att sträva politiskt om man tolkar de förändringar C gjort i sin politik och i de frågor C aktivt driver för närvarande.

Historiskt har vi upplevt samarbeten mellan C och S och den sortens samarbeten har framtiden på sin sida när det kommer till att skapa framtida regeringskoalitioner och framtida allianser i Sverige.

Det är klart och tydligt att den form av blockpolitik vi levt med under lång tid nu är död och att framtidens block om man ska tala om blockpolitik kommer att se annorlunda ut.

Längst ut till höger kommer vi att finna ett blåbrunt block bestående av M, KD och SD – En gruppering som aktivt kommer att driva en politik som står långt till höger. I mitten kommer vi att finna den största gruppen som består av S, C och L och driver det som traditionellt kan betecknas som en mittenpolitik som sannolikt attraherar folkflertalet mer än övriga grupperingars politik.

Till vänster om denna gruppering finner vi ett block som bedriver det vi idag hänför till traditionell vänsterpolitik och till den gruppen räknar jag V och MP – En gruppering som bedriver en politik som ligger klart till vänster om mitten.

Med detta sagt så är det fullt naturligt att C agerar som man gör i nuläget och min tro är att både Annie Lööf och centerpartiet innerst inne hoppas att vi ska få ett extraval som stärker centerpartiet på bekostnad av M och KD.

Slutligen vill jag tillägga att jag fortsatt kommer att vara socialdemokrat även om den politiska kartan skulle bli som jag målat upp ovan – Skulle så bli fallet blir min uppgift att försöka förflytta vår socialdemokratiska politik längre åt vänster på den politiska skalan än viktigare vilket jag välkomnar.

Låt oss därför med spänning se vad statsministeromröstningen på onsdag nästa vecka leder till – Min tro är att Ulf Kristersson blir nedröstad och att han därmed i och med sitt i många stycken fula spel för att bli statsminister förbrukat den chansen för all framtid.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

34 kommentarer

  1. Bergis

    Men frågan är om begreppet brunt är särskilt användbart för att beskriva SD av idag. Risken är att man både urvattnar ett begrepp och missförstår sin samtid.

    Det verkar som att den som saknar goda argument allt oftare slänger in det bruna kortet. Kanske hoppas man få maximal uppmärksamhet samtidigt som man sårar sin meningsmotståndare. Nackdelen är förstås att begreppet frikopplats från sin historiska bakgrund. Brun blir till ett tomt okvädingsord bland andra.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Brun är den enda färg som korrekt beskriver SD Bergis så det är ingen risk att vi urvattnar något begrepp.

  2. Per Kjellén

    ¨Vänsterblocket har 144 mandat och C + L 42 mandat summa 186. Klar majoritet och Ulf Kristersson blir inte statsminister. Du har säkerligen rätt i att Kristersson därmed är borta ur politiken för gott. Nästa kandidat blir rimligtvis Löfven som har alltså dessa 186 rimliga stödmandat. Om C + L lägger ner sina röster möts han rimligtvis av M 70 + JD 31 + SD 62 summa 163 röster, som inte är en majoritet och då är Löfven utsedd till statsminister med 144 röster för och 163 röster emot vilket så tydligt visar att Regeringsformen74 är en bluff och kommer att röra upp en annan debatt.

    Citat: ”Socialdemokratin strävar efter ekonomisk ordning där varje människa har rätt och möjlighet att som medborgare, löntagare och konsument påverka produktionens inriktning och fördelning, arbetslivets organisation och arbetslivets villkor.”

    Detta är ingenting annat än ett klart ställningstagande för liberalismens ekonomiska program. Men i andra slingrande formuleringar kommer det fram att kapitalismen inte är önskvärd och därmed att enskilt ägande är ifrågasatt. Sådana här otydliga och svävande formuleringar finns inte hos de borgerliga partierna och jag förmodar att de är till för att vilseleda borgliga väljare som av tradition röstat på socialdemokraterna.

    Hur skall Löfven hantera Sjöstedt. V har hjälpt S till regeringsmakten. Kommer V inte att i likhet med SD vilja styra regeringen?

    Jag kan inte see hur Annie Lööf skulle kunna kapitalisera på en sådan här utveckling.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten med tillägget att vi får avvakta oh se vilken kandidat som följer efter Kristersson.

      • Ördög

        SD har visat sig obehagligt bra på att locka till sig forna sosseväljare, och därmed påskynda sosseadelns fall. Klart att ett sådanr parti måste brunstämpla. Ideologin spelar härvid mindre roll – brunstämpling är den enda metod som sosseriet tillämpa mot de motståndare som inte kan övertalas att bli dess tjänare.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att kalla SD bruna har enbart att göra med partiet ideologiska plattorm och de värderingar den vilar på Ördög.

    • Kim

      Exakt hur kan man undgå att se det?

      Man måste vara totalt förblindad för att inte se igen om de tunna slöjorna.

  3. Alexander

    ”Partiets ideologiska plattform och de värderingar man står för”

    Och hur ser värderingarna ut då? Ditt svar är minst sagt svepande.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Mitt svar är inte svepande och du försöker leda debatten i en annan riktning än inlägget anför så av den anledningen säger jag att jag svarat på din fråga åtskilliga gånger då du ställt den flera gånger tidigare.

  4. Erik

    Det är ju spännande att Centerns politik fått epitetet mittenpolitik. I ljuset av deras arbetsmarknads- och skattepolitik framstår Moderaternas motsvarande politik som ”blek”:

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten med tillägget att det kanske är underligt även om C historiskt alltid varit ett mittenparti.

  5. Bertil

    Jag tror att sossarna måste gå mer till Vänster för att överhuvudtaget överleva.
    Som det är nu så folket besvikna på sossarna följden blir att de röstar på SD eller V.

    Själv röstade jag på V men på socialdemokraterna i kommunvalet och landstingsvalet.
    Men jag vill se en mera vridning åt vänster.

    Jag tror t.o.m att företagen kommer få svårt få tag i folk om inte politiken går mer mot vänster.
    Folk måste få trygghet i jobbet trygghet om de utbildar sig och man måste ha trygghet även om man blir arbetslös eller sjuk.

    Om inte så kommer kort sagt många strunta i att jobba.
    Devisen blir! Lika bra ge upp i tid innan det är för sent.

    Ex. Säg du utbildat dig får ett jobb sen blir du sjuk eller ditt jobb är inte med på ”kartan” längre maskiner, teknik tog över. Du är över 40 och du inser att det sociala skyddet inte ens räcker till de alldagliga kostnaderna som mat bostadskostnad o.s.v

    Jobb är svårt få, ingen vill ha en avdankad 40 åring som har en utbildning som är omodern.
    Ingen vill kosta på dig heller. Än värre om du är 50 o.s.v
    enda som gäller är erbjudande om sänkta trösklar och nåt lågavlönat Pigjobb där välmående får avdrag men inte den som utför jobbet. Detta för att lönen är för låg.

    Så det kan bli ett högt pris både för företag och enskilda om arbetstagarnas villkor inte blir bättre.
    Dit räknas sociala skydd arbetarskydd, m.m.

    Vänsterpartiet är hittils bäst på framföra bristerna i arbetstagarnas villkor.
    Den regering vi nu ser poppa fram på sikt. Kommer föra en människofientlig arbetstagarpolitik.

    Blir det dessutom höjda räntor, arbetslöshet kommer bopriser sjunka och personliga konkurser slå sönder människors liv.
    Vi går garanterat mot sämre tider och sämre politiskt styre.

  6. Andreas

    ”Skulle så bli fallet blir min uppgift att försöka förflytta vår socialdemokratiska politik längre åt vänster på den politiska skalan”

    Vaddå ”blir min uppgift”? Du skriver som du innehar en hög position inom Partiet. Vad jag förstått är du enbart en privatperson, alternativt medlem. Vem/vilka ger dig den uppgiften Anders?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Som aktiv medlem i partiet och i den lokala S-föreningen så är jag fri att driva alla förslag och idéer jag orkar och vill driva Andreas – Detta så länge som det jag driver inte bryter mot våra stadgar eller mot vår ideologiska övertygelse vilket de självfallet inte gör – Det är det som kallas demokrati Andreas.

      Sedan behöver jag ingen som ber mig att agera Andreas då det är jag själv som bestämmer huruvida jag ska göra så eller inte.

  7. Jonny Disenfeldt

    Låt se hur DITT scenario ser ut :
    M, KD och SD : 43,69%
    S, C och L : 42,36%

    Man kan notera att C står mer till höger om S än vad M gör i ett antal frågor…
    Man kan även notera att L är ett parti som verkar vara på väg ut ur riksdagen (liksom MP)…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det du glömmer är att en regering bestående av S, C och L kommer att ha passivt stöd av MP och V vilket gör att en sådan får en majoritet av rösterna i kammaren om den ska röstas om.

      • Jonny Disenfeldt

        ”Passivt stöd av MP och V” …

        Ta den om rödluvan med, varför skulle inte MP och V fortsätta att kräva inflytande, de har ju då stor möjlighet att göra det …

        Det innebär dessutom att C och L (med S) därmed ska söka stöd hos MP och V …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det kommer att bli som jag anfört Jonny och i övrigt kommer de att förlita sig på hoppande majoriteter när så krävs för att komma vidare.

          • Leif Andersson

            Här tror jag du har fel. Sjöstedt har sagt att han ska fälla alla regeringar där Vänsterpartiet inte får inflytande.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det tror jag inte att han kommer att göra i detta fall då alla andra alternativ än en sådan regering alternativt en minoritetsregering bestående av S är ett sämre alternativ för V.

  8. Bertil

    Analys av kommentarerna. Enligt min åsikt så är första inlägget saklig åsikt och bra formulerat. Därefter kommer ”lengräddade” gänget in har ingavåsikter utan är kort sagt knäppgökar.

    Därefter avslutas kommentarskedjan av ett inlägg från min sida som även det väl formulerat . Sen blir det tyst.

    Vilket det oftast blir när jag sagt mitt.
    Jag beklagar bara att jag glömde näma
    Castro.

  9. Jonny Disenfeldt

    Anders skriver ”Det tror jag inte att han kommer att göra i detta fall då alla andra alternativ än en sådan regering alternativt en minoritetsregering bestående av S är ett sämre alternativ för V.”

    De senaste åren har V visat tänderna och utnyttjat sin makt och påverkat den rödgröna regeringen, det kommer de nog att fortsätta med om de får chansen…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Man kommer säkert att försöka Jonny men V:s politik är oerhört mycket bättre för Sverige än den SD står för.

  10. Brorson

    Jag hoppas verkligen inte att Annie Lööf blir statsminister. Hon och Centerpartiet har ju lagt sig till höger om Moderaterna i arbetsrättsliga frågor och frågan om anställningsskydd. I allianspartiernas inbördes kamp om de borgerliga väljarna, vill C vara en ´röst för de mest reaktionära småföretagarna. Detta innebär dock inte att C står närmare SD än M. Tvärtom. Lööf företräder snarare ”den gamla hederliga högern”, den som man kunde lita på hade en bred rågång mellan den demokratiska konservatismen och fascismen. C har väl i viss mån övertagit M:s gamla plats på den demokratiska delen av högerflanken.

    Medan M är ute och cyklar och cyklar och cyklar vilse i dimman. Tyvärr, är det vad M gör just nu. Och KD, vars främsta ambition just nu verkar gå ut på att visa att partiet finns, och ”gör skillnad” genom att vara ett mer ivrigt parti att förpassa S ut i skuggorna, än att föra borgerlig allianspolitik.Till skillnad mot C och L, som gör vad de kan (och de skulle ju kunna göra mer om M och KD vore inne på samma linje) för att förmå S att stödja alliansen. Och om alliansen bara kunde hålla ihop när det regnar järnspik så hade alliansen haft rätt så goda chanser att tilltvinga sig betydande eftergifter och stöd från S.

    Somliga skribenter här yrar om att Lööf och Björklund är något slags förrädare som vill ha ett DÖ 2.0, innebärande att allianspartierna ska vara stödpartier åt en S-regering. Om de två verkligen tänker i de banorna, så handlar det snarare om ett DÖ 3.0, där S har släppt fram en alliansregering, men avstår från att opponera mot densamma. Löfvén å sin sida är så orubblig så att det liknar ett checken race, d.v.s när två bilförare tävlar mot en bergvägg och försöker vara sist med att bromsa men ändå klara livhanken.

    Nej, jag vill inte se Lööf som statsminister (hellre Björklund, om vi får en alliansregering), och tror inte att hon är ute efter det. Men jag tycker att man ska vara hederlig och rättvis även mot en politisk motståndare. Och därför protesterar jag mot drevet mot henne, mot mobbningen av henne. För det är inte Jimmie Åkesson, som är mobbad, utan Annie Lööf. Det är en sådan lögnpropaganda från vissa krafter på högerflanken mot den kanske mest klarsynta bland allianspolitikerna.

    Hur kan man vara så naiv så att man tror att SD kommer att stödja alliansen i omröstning efter omröstning i riksdagen utan att få något annat än allianspolitik i utbyte? Kristersson låter ju nästan som ett tjurigt barn, när han lovar att (allians-) regeringen ska avgå den dagen, då den inte längre har ”riksdagens” (d.v.s.) SD:s stöd.SD skulle naturligtvis sätta in stöten i ett läge, när regeringen har som mest att förlora på att avgå. Och i så fall är det inte bara regeringen som faller, utan även den svenska demokratin.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Denna gång ska jag inte säga emot dig Brorson även om min tro är att Lööf och Björklund i slutändan kommer att utgöra regeringsunderlag tillsammans med S och MP med Löfven som statsminister och med motiveringen att de gör så därför att landet behöver en stabil regering.

      PÅ det sättet kan C och L visa att de tar ansvar för landet utan att förlora i förtroendekapital.

      I det läget gör parterna upp i de frågor de kan göra upp i vilket är de allra festa för att sedan lova varandra att respektera de beslut som kan komma som en effekt av att vissa frågor avgörs genom att förlita sig på hoppande majoriteter.

  11. Brorson

    Det här liknar svarte Petter, d.v.s vem som i slutändan tvingas ge upp eller ta emot aktivt stöd av SD. Om Annie lyckas locka över Mp till alliansen, kan inte S och V stoppa någonting, som alliansen vill, utan aktivt stöd av SD. Det är visserligen sant att alliansen + Mp inte heller är en majoritet, men en tillräckligt stor minoritet för att ställa S och V vid skampålen som kollaboratörer med SD. Även om det inte är riktigt sant, kan allmänheten få den uppfattningen. Så kan S tvingas stödja en alliansregering.

    Taktik i den högre skolan, men Annie Lööf är smart nog för att räkna ut och driva ett sådant rävspel. Och som gammal militär, som är drillad i taktiskt tänkande, har Jan Björklund fattat galoppen Han kan bara inte föreslå sig själv som statsminister, men gör det indirekt genom att föreslå Lööf till den posten. Genom att klamra sig fast vid svarte petter-kortet som en frälsarkrans och tro att det är riskfritt att använda kortet i fråga, framstår Kristersson som alltför mycket bakom flötet för att bli statsminister.

    Jag försöker bara se detta med en alliansväljares ögon. Lööf framstår alltmer som alliansens okrönta drottning, som vill använda Mp som den nyckel som dyrkar upp S-låset .Vilket självfallet utlöser en viss panik inom SD-lägret som riskerar gå miste om chansen att utöva utpressning mot en kommande alliansregering. Som i stället kommer att stödjas av Mp och S. Men vad tänker då Stefan Löfvén?

    Jag citerar en annan VK-bloggare: ”Förhoppningsvis går det inte riktigt till som det ser ut i media. Man måste ju vara lite hemlig och inte erkänna vad man egentligen tänker, av förhandlingsmässiga skäl. Alla uttalanden och intervjuer blir därför utformade, enligt modellen ledande frågor från journalister och undvikande och intetsägande svar från partiledarna.”

    Om inte alliansen enigt sluter upp bakom Lööf och Björklund, finns risken (sett med en alliansväljares ögon) att S tar hem spelet. S strategi är ju, som bekant, att splittra alliansen, så att M och KD sitter med svarte petter. Jag gissar att utgågen av statsministeromröstningen i nästa vecka slutar med att Kristersson röstas bort som statsminister och att Annie Lööf får det nya.. sonderingsuppdraget Och då kan nästan vad som helst hända, utom en enda sak: att SD får inflytande. Om man läser vissa bloggar, får man intrycket att det blåser full storm mot Annie Lööf bland alliansväljarna.

    Men en närmare till på dessa bloggar visar att det är SD:s blåsverkstad, som eldar på. Argumenten mot Lööf och Björklund på vissa borgerliga bloggar är klippta och inklistrade från SD närstående bloggar och webbtidningar. Mobbning och personangrepp. Och hela tiden är det lille Jimmie som framställs som mobbad. Vilket lögnspel!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I grund och botten mår Sverige absolut bäst av socialdemokratisk politik Brorson oh det ror jag att väljarna inser om de inte redan gjort det. Att C och L tjänar på att positionera sig närmare S än de är M och KD kommer även det att mogna fram över tid och det är därför jag tror att Lööf och Björklund med tiden kommer att acceptera att ingå i en S-ledd regering så länge som S fortsatt är största parti i den alliansen.

  12. Brorson

    Som jag skrev, försöker jag se Anne Lööfs agerande med en alliansväljares ögon, d.v.s. hur jag tror att en alliansväljare ser på saken. Och har således inte utgått från vad jag själv tror är bäst för Sverige. Och då är det väl självklart att ingen alliansväljare har röstat FÖR en s-ledd regering. Annie Lööf har dessutom klart deklarerat att hon aldrig kommer att sätta sig i en s-ledd regering. Hennes linje har varit mycket konsekvent att hon vill ha en alliansregering, som söker stöd på andra sidan blockgränsen i det fall regeringen inte har över hälften av riksdagsmandaten.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag förstod det du avsåg med din kommentar Brorson då det är det du uttrycker i densamma. Dock saknas helt stöd för det Annie Lööf vill göra och det innebär att hom måste använda sig av plan B som endera är att acceptera en alliansregering med stöd från SD alternativt ingå i en mittenregering tillsammans med S – Min tro är att både hon och hennes parti i det läger väljer att samregera med S och MP för att skapa en stark och handlingskraftig regering.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.