Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Väljarna vill inte se mer av förlamande blockpolitik utan snarare ett politiskt nytänk.

Redan i juni 2016 sa väljarna sitt vad gäller den traditionella blockpolitik som länge präglat Sverige genom att en majoritet av väljarna sa att det är hög tid att skrota blockpolitiken till förmån för nya politiska konstellationer.

I den opinionsundersökning som DN/Ipsos presenterat resultatet från i juni 2016 om väljarnas inställning och syn på den traditionella blockpolitiken framgår de föga förvånande att en majoritet av Sveriges röstberättigade anser att den spelat ut sin roll och att den därför bör skrotas till förmån för ett system där alla partier går till val i egen regi.

Vidare framgår det att väljarna tycker att valresultatet sedan ska leda fram till ett politiskt nytänk som gör att regeringssamarbeten i olika former kan sek över de gamla blockgränserna för att skapa framtida regeringar som är starka och handlingskraftiga.

Det är i det läget vi befinner oss idag och det är sett ur det perspektivets och väljarnas inställning jag i det läge vi befinner oss i förespråkar en regering bestående av S, MP, C och L.

Även om de som vill skrota blockpolitiken bara utgör 52% av de tillfrågade ska detta ställas mot de blott 34% som säger sig vara för densamma vilket som jag ser det ger klart och tydligt besked om att blockpolitiken spelat ut sin roll.

Föga förvånande är moderaternas väljare de som är de starkaste förespråkarna för en blockpolitik då moderaterna är det parti som gynnats mest av blockpolitiken på senare år.

Bland centerpartiets och liberalernas väljare är majoriteten mot den traditionella blockpolitiken och minsta stödet för blockpolitik hittar vi hos de röd/gröna partierna och hos SD väljare.

Landets statsvetare är tudelade om blockpolitikens betydelse för valutfallet – Vissa hävdar att blockpolitikens vara eller icke vara saknar betydelse som valfråga medan andra menar att det har stor betydelse för utfallet i valet om man går till val ensam eller i allians med andra via ett gemensamt valmanifest.

Dock ser statsvetarna ut att vara hyfsat överens om att koalitionssignaler är viktiga för väljarna och att dessa vägs in i det slutgiltiga beslutet om hur man ska rösta vilket jag tycker påvisades rätt tydligt i årets val.

Ett system där alla partier går till val på ett eget valmanifest utan att i förväg låsa sig för koalitioner i den ena eller andra riktningen skulle utan tvivel ge mer preferensröstning där varje väljare röstar på det parti och den politik de gillar bäst.

Med en sådan ordning får vi ett system där det parti som blir störst i valet men saknar egen majoritet måste söka stöd för sin politik genom att söka samarbeten över partigränserna – En sådan ordning ger dessutom en ordning som bättre än idag tydliggör de ideologiska skillnaderna mellan partierna.

En sådan ordning skulle sannolikt även innebära att vi i en framtid ser politiska samarbeten som idag är otänkbara på grund av att vi låst fast oss i ett tänkande som bygger på en traditionell blockpolitik som i egentlig mening sedan länge spelat ut sin roll i Sverige.

En samlingsregering bestående av S, MP, C och L är enligt mitt förmenande den bästa lösningen för stunden – En sådan regering skulle enligt mitt förmenande ha betydligt lättare att göra upp både till höger och vänster vilket innebär att Sverige blir betydligt lättare att regera framgent än idag.

Det är på denna grund jag säger – Skrota den förlamande blockpolitiken och skapa en ordning där alla går till val var för sig på sitt eget valmanifest.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

50 kommentarer

  1. Bertil

    Håller med S, MP, C, L, det är tyvärr det enda rätta. Övrigt blir sänre lösningar.

    Bedrövligt hur Sverige håller på bli
    Ingen bryr sig om sjuka eller arbetslösa och deras ekonomi istället så är focus på hur man ska kunna sänka skatter för de rika för aktieägare för de som kan lägga undan pengar den politik man bedriver.

    Hänsynen till varann är som bortblåst och av det kommer konsekvenser.

    Nä mera Castro han hade ett hjärta för de svaga grupperna.

    Såna som Kristersson, Löf inte bryr sig om och där en sån som Svantesson
    tycker att klassklyftorna ich ojämlikheten måste öka.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Man måste alltid göra det som bäst löser den situation vi befinner oss i vilket är anledningen till mitt förslag till regering.

      I övrigt så är det min vilja att flytta socialdemokratisk politik till vänster och genomföra reformer som på nytt gör oss till folkets parti med ett väljarstöd på 40-45% som driver mig att envetet jobba på trots motstånd. Trägen vinner och stödet för och förståelsen för det jag vill göra vinner ökat stöd hela tiden och jag känner hur vinden sakta men säkert fyller seglen.

      • Bertil

        Då måste du nog skriva om de ämnen du brinner för och inte hoppa som en kalkon mellan olika ämnen som många ggr är rätt långt från viktiga samhällsfrågor.

        Jag tror de som brinner för ett ämne och upprepar det till dödagar kan komma längst.

        Att dutta i olika ämnen ger nog ingen större politisk effekt.
        Att vara konsekvent och upprepande där du aldrig ger dig kan vara det som skapar förändring.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vad som är viktiga samhällsfrågor varierar från person till person och det jag skriver avanser jag är viktigt att skriva om så i det avseendet tycker jag inte att du ska klaga – Vill du se skriverier om andra ämnen är mitt förslag att du startar en egen blogg där d själv kan bestämma vad du vill skriva om.

      • Bertil

        Håller helt med dig sossarna måste gå till vänster, dock lättare sagt än gjort när folket allt mer blivit höger.

        Det är en sak ha visioner om vad man vill men mycket svårare genomföra.

        Jag är socialist därför röstade jag på vänster i riksdagsvalet. Men på sossarna i kommunvalet och Landstinget.

        Att jag röstade på vänsterpartiet kan man se som en missnöjesyttring.

  2. Jan

    Du är en populist och partigängare. Du talar om att socialdemokratin ska gå till vänster. Hur ska det gå till om de ska samarbeta med borgerliga partier? Centerpartiet till exempel är ett anti-fackligt, nyliberalt och anti-socialistiskt parti. Hur har du tänkt att S ska gå till vänster genom att samregera med dem? L vill att vi ska gå med i NATO samt knyta oss ännu hårdare till EU. MP vill ha öppna gränser samt göra det omöjligt för låginkomsttagare att äga en bil.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag pratar om att internt och inför nästa val flytta vår politik till vänster och driva de reformer jag anfört under lång tid för att på nytt attrahera en majoritet (läs 40-45% av väljarna) i nästa val.

      Att internt göra det samtidigt som vi regerar landet i koalition med MP, C och L är inget problem då min övertygelse är att vi kan göra 2 saker parallellt utan problem.

      Att förflytta partiet till vänster är ett måste om vi på nytt ska bli ett parti av den storlek vi varit historiskt. Ska det ske måste människorna känna att vi för en politik som gynnar folkflertalet vilket blir fallet med de reformer jag föreslagit.

      • Jan

        Nästa val? Det är fyra år dit. Vem vet hur världen ser ut då? Så efter fyra år av mittenröra ska S gå till vänster? Finns inte på kartan. Det finns inga sådana tendenser i partiet. Tvärtom kallar man sig numera ett mittenparti. Problemet är att mitten har eroderat och flankerna gått framåt. Så man söker sig till ett ingenmansland. Kort sagt: Det ser inte bra ut…

  3. Bertil

    Se där efter två månader efter valet så kommer äntligen ett blogginlägg av Anders i en slags valanalys.
    Tänk att allt annat är viktigare än valet??
    Ja kanske det kan vara så, men lite märkligt om man ska kalla sig politiker.
    Eller.??
    Tur man inte är politiker utan kan luta sig tillbaka och inse man har betalt direkt man stiger upp på morgonen via en pension som regeringar skapar alkt mer klassklyftor av.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har skrivit fler inlägg än detta i ämnet Bertil och kommer att fortsätta med det när jag finner att det är angeläget att göra så.

  4. Jonny Disenfeldt

    Varför skulle det parti som får flest röster ha regeringsföreträde?

    De partier som tillsammans kan ge bäst underlag och toleras av riksdagen ska givetvis utgöra basen för en regering.

    Avskaffa 4% spärren så behöver inte folk stödrösta på partier som ligger nära en sådan odemokratisk spärr. Det är det demokratiskt rätta.

    S+MP+C+L har ingen egen majoritet och blir beroende av V… ett beroende som borde vara gift för C+L…

    Ca 60% av folket har röstat på icke-rödgrön politik och därmed torde det stabilaste vara en alliansregering som stödjer sig på SD i vissa frågor, S i andra och ibland även tar in MP som stöd.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det bästa pch starkaste alternativet är en regering bestående av S, MP, C och L – Att forma en regering som i vissa lägen behöver stöd från SD kommer inte att inträffa Jonny och en sådan är ingen hållbar lösning – Därtill är det inget större problem med vänsterpartiets politik då den strävar efter ett solidariskt samhällsbygge på ett mycket bättre sätt än SD:s politik någonsin gör-

    • Bertil

      ”Varför skulle det parti som får flest röster ha regeringsföreträde?”

      I alla möjliga sammanhang är det alltid vinnaren som tar allt.
      Alla har väl hört talas om ” The winner takes all”

      • Jonny Disenfeldt

        Bertil –
        Att ett parti får fler röster än alla andra partier innebär inget.
        Det som spelar roll är vilket underlag en regering har totalt sett i form av stöd/tolerans i riksdagen.

        Man kan väl knappast kalla S för vinnare i senaste valet, de förlorade ungefär var tionde av sina tidigare väljare…

  5. Anders

    Samarbete över blockgränserna fungerar så vitt jag förstått ganska väl i många kommuner, så det kan vara värt att pröva även i riksdagen. Det är i varje fall en bättre lösning än att låta Sverigedemokraterna definiera svensk politik.

    Och en samlingsregering bestående av S + MP + C + L är nog det alternativ som dess väljare kommer att känna sig minst svikna av, jämfört med t.ex. S + C eller MP + S + L. På något sätt måste vi komma loss från det låsta läge som gäller för tillfället och ett extraval lär förmodligen inte förändra det parlamentariska läget nämnvärt, så ditt förslag är nog klokast för tillfället även om det känns känslomässigt fel.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis Anders – Bra att du delar min uppfattning om vilken regering som vore bäst för Sverige i detta läge.

  6. Brorson

    Det svagaste och mest kaotiska regeringsalternativet är en fyrpartiregering bestående av S, C, Mp och L. Denna regering kommer dessutom inte att ha egen majoritet i riksdagen, utan tvingas ta stöd av V eller SD. För att det inte enbart ska bli V, måste man alltså ”samtala” med SD.

    När jag menar att Annie Lööf borde ha fått ett sonderingsuppdrag, har jag naturligtvis menat att hon inte ska ha bakbundna händer och sondera enbart med Mp. Som jag skrev i förra diskussionen hade hon kunnat använda Mp som den nyckel, som dyrkat upp S-låset, så att vi fått en överenskommelse mellan alliansen och S på plats.

    En fördel med Lööf som sonderingsperson är att hon inte har några ambitioner att själv bli statsminister. Hon har dessutom gjort klart att hon aldrig kommer att sätta sig i en S-ledd regering.

    Det finns ingenting, som säger att det parti som fått flest röster kan ha statsministerposten. I en koalitionsregering, som består av fler än två partier, kan statsministern mycket väl vara en kompromisskandidat från ett mindre parti, vilken balanserar de två största partierna.. För oss väljare handlar det givetvis inte i nuläget att den du eller jag eller någon annan gillar bäst ska bli statsminister.

    Den bästa regering vi kan få med det nuvarande parlamentariska läget är en trepartiregering, bestående av S, M och L, med Jan Björklund som statsminister. Fördelar med en sådan regering är att den skulle slippa beroendet av ytterkantspartierna till höger och vänster och att S och M tvingas hålla rent på sin egen vänster- respektive högerflygel.

    Jag håller inte med dem, som menar att ALLA som har röstat på partier höger om S, föredrar en ”icke-socialistisk” politik. En del har enbart röstat mot den ”identitetspolitik” som drivs extremister, som kallar sig ”vänster”, fastän de inte är det om vi ser till de fördelningspolitiska frågorna.

    Den nuvarande S-ledningen har tyvärr inte vågat göra om det som den dåvarande S-ledningen gjorde 1917, när man ”skakade lössen ur den röda fanans veck”, d.v.s. uteslöt den våldsbejakande vänsterflygeln. Det handlar nu visserligen inte om en väpnad revolution i Sverige, men om stöd till terroriströrelser i andra länder, och inte minst om utplåning av Israel.

    Det är dags att avliva myten om jättestora skillnader mellan S och M. Så farligt är det inte, och dessutom borde vi som arbetarrörelse ha en gnutta självförtroende, att vi klarar av att förhandla med moderaterna utan att gå med på allt..

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi har olika uppfattning i frågan Brorson och det får vi acceptera att vi har. Jag ser inga risker med en sådan regering och att söka stöd hos V i vissa frågor är ingen nackdel som jag ser saken.

      Sedan har jag ända från början sagt att vi med den sortens koalitionsregering får acceptera en ordning där vi gör upp i de frågor vi kan göra upp i för att därefter förlita oss på hoppande majoriteter i kammaren för att avgöra frågor vi är oense om.

  7. Jonny Disenfeldt

    Väljarna säger sitt var det …

    ”Det visar sig att över hälften av Liberalernas väljare vill att partiledaren Jan Björklund ska hjälpa Ulf Kristersson till makten.

    24 procent av L:s väljare tycker att man ska rösta ja till Kristersson som statsminister, samt ingå i en regering även om den blir beroende av stöd från Sverigedemokraterna.

    27 procent anser att partiet bör släppa fram Kristersson som statsminister utan att ingå i hans regering.

    Endast 18 procent går på partiledarens linje – att rösta nej till Ulf Kristersson som statsminister.”

    https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/jan-bjorklund-far-inte-stod-i-motstandet-mot-m/

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Så kan det vara i just denna mätning medan samma sorts mätning utfört av ett annat opinionsinstitut kommer att visa på motsatsen – Björklund gör helt rätt Jonny som vägrar rösta för en regering som blir beroende av stöd från SD.

  8. Jonny Disenfeldt

    ”Så kan det vara i just denna mätning medan samma sorts mätning utfört av ett annat opinionsinstitut kommer att visa på motsatsen”

    Ja det kan man ju säga om allting som DU framför baserat på opinionsundersökningar i fortsättningen… ett rejält nonsensargument.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inga problem med att du tycker att mitt argument är ett nonsensargument – En sak är säker och det är att Sverige och svenskarna mår bäst av traditionell socialdemokratisk politik.

      • Jonny Disenfeldt

        ”En sak är säker och det är att Sverige och svenskarna mår bäst av traditionell socialdemokratisk politik.”

        Det är din åsikt och den delas inte av en majoritet av Sveriges väljare.

  9. Brorson

    Björklund har inte sagt nej till Ulf Kristersson som statsminister. Frågan handlar om var alliansregeringen ska söka stöd för sin politik. Björklund har bl.a. varnat för risken att en alliansregering utan ett tillräckligt och pålitligt stöd i riksdagen tvingas avgå redan efter sex – sju veckor.

    S kan inte i längden bromsa och hindra alliansen att bilda regering utan aktivt stöd av SD. M och KD har för bråttom, helt enkelt. Det är alltså som ett svarte petter-spel. Med mer is i magen hos samtliga allianspartier hade risken ökat för S att sitta där med svarte petter-kortet .Och inför den risken hade Löfvén krupit till korset och gjort upp med alliansen.

    Naturligtvis vill jag inte se C och Mp i samma regering. De två partierna har förstört tillräckligt mycket var för sig i de regeringar som de suttit i. Hur skulle det då bli med ett stort industri- och arbetarfientligt block i samma regering?

    Det är för att undvika detta som så många LO-medlemmar, speciellt inom industrifacken, stödjer SD.
    Och det kommer de att fortsätta med, så länge S inte sätter ner foten mot Mp, som är ett i grunden borgerligt parti.

  10. Alexander

    ”Det kommer den snart att göra”

    Kan du berätta när ditt parti får 50% eller mer i mätningar eller val? Till det sker är ditt påstående om stöd av en majoritet struntprat.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      du kommer att se när vi når 40% nivån och fortsätter att växa så allt du behöver göra är att hålla dina ögon öppna.

  11. Brorson

    Du har själv skrivit att väljarna inte vill ha mer blockpolitik utan snarare ett politiskt nytänk. Ja, den rubriken kan jag instämma i. Men vad vill du själv? Jo, du vill ha mer förlamande blockpolitik, genom att dra in C och L i ett utvidgat industri- och arbetarfientligt högerblock, som låtsas var vänster. Och resultatet kommer att bli ett nytt högerblock på motsatta sidan. Jag kan inte förstå din iver att ge SD en större politisk plattform, vilket de kommer att få med din nya blockindelning. Har du inte tänkt på risken att det av dig önskade nya högerblocket kan få majoritet?

    Det är sannerligen inget nytänk, för det har du tjatat om i flera år. Ett nytänk håller alla dörrar öppna, bryter mot invanda föreställningar om var motsättningen går i samhället. Och i det moderna samhället går den inte mellan ”arbete och kapital” på samma sätt som för hundra år sedan. Och det är ju också förklaringen till att superkapitalisten Donald Trump stöds av så stora delar av den amerikanska arbetarklassen. Både börskurserna och arbetarlönerna har stigit. Det hade de inte gjort med det gamla slavägarparitet Demokraterna i Vita Huset.

    En majoritetsregering bestående av S, M och L är vad som behövs för att stoppa flykten av LO-medlemmar till SD.

    Att det skulle fungera med en fyrpartiregering med knallhöga interna motsättningar mellan ett industrivänligt och ett industrifientligt block, vilken styr med hoppande majoriteter under hela fyra år, är verklighetsfrånvända fantasier.

      • Petter

        Nej du propagerar inte för blockpolitik utan vill bara ha ”hjälp” av L för att få till en regering som sedan kan ”köra” över L s politik.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om vi skapar en koalition med C och L så kommer vi aldrig att köra över deras politik Petter då det inte är så man bygger fruktsamma samarbeten.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Som jag ser saken så har V fått mycket tillbaka i och med att mycket av deras politik fått genomslag under föregående mandatperiod.

  12. Alexander

    ” Håll ögonen öppna”

    Du förstår att du förlöjligar dig själv? Du var så säker och överlägsen om Socialdemokraternas siffror i valet i år. Nu fortsätter du på samma vis. Jag frågar igen, när kommer det att ske? 2019? Valet 2022? 2025?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har ett gott självförtroende Alexander och du får gärna tycka att jag förlöjligar mig själv då min uppfattning är att vi är på rätt väg och att vi i samband med nästa ordinarie val kommer att samla de ca 40% av väljarna jag länge anfört att vi bör samla givet att vi för rätt sorts politik och att vi genomför de reformer jag flitigt skrivit om på min blogg.

  13. Alexander

    ” Jag har ett gott självförtroende”

    Nej, du vet uppenbarligen inte skillnad på självförtroende och hybris/megalomani.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har bra koll på vad självförtroende är vilket du inte verkar ha Alexander – Antar att SD:s dåliga valresultat satt djupa spår i ditt sätt att tänka och agera då jag numera ser att du helt och hållet ser ut att ha tappat den självsäkerhet du tidigare kände.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det kan säkert vara så Alexaner men det är aldrig fel att upprepa det man känner sig säker på.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Alldeles rätt Alexander – Jag var helt säker på det utfallet och jag har därtill förklarat varför det inte blev så. Hade vi socialdemokrater precis som jag tagit för givet gjort upp med M, KD och L om den nya migrations- och integrationspolitik som vi redan presenterat så att den frågan kunnat bordläggas för en överskådlig framtid hade vi landat där jag trodde att vi skulle landa i valet.

      Denna gång har jag precis som tidigare klart angett vilka reformer och vilken sorts politik som är nödvändig om vi ska nå dit jag ser som givet att vi ska nå om vi gör allt rätt. Huruvida jag får med mig tillräckligt många för att kunna genomföra den kursändringen ska jag låta vara osagt även om det ser mycket hoppfullt ut för tillfället att jag ska gå i land med det – En sak kan jag lova dig och det är att jag kommer att ge mitt allt för att det ska bli verklighet.

  14. Alexander

    ”Jag var helt säker på det utfallet”

    ”och har förklarat varför det inte blev så”

    Inte svårt att vara ”expert” när man bara behöver förklara varför man hade fel. Du gör inget annat än gissar, fast du hela tiden försöker framhäva dig som bättre vetande. Alla genomskådar dig.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag förklarade strax efter valet varför vissa av mina förutsägelser slog fel Alexander så det du anför stämmer inte.

  15. Alexander

    Anders

    Du vet inte om ni fått 35% om ni agerat som du ville. Du kan tro/hoppas men inte veta. Försök att ta det till dig…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.