Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Omröstningen om Ulf Kristersson som nästa statsminister påvisar att svenska politiker är hederliga.

Jag håller med Aftonbladets kolumnist Peter Kadhammar helt och hållet. Det som skedde i Sveriges riksdag idag när Ulf Kristersson blev nedröstad som Sveriges nästa statsminister ligger inte på den sandlådenivå Jimmie Åkesson påstår att det gör utan att det precis som Kadhammar anför är en högtidsdag och en seger för demokratin.

Det sista Sverige behöver är en smal högerregering bestående av M och KD som redan kidnappats av SD och blir beroende av dem och deras inflytande för att få igenom sin budget och sin politik. Den sortens regeringskonstellation bygger inga starka och jämlika samhällsbyggen.

Att Åkesson påstår att övriga partier befinner sig på sandlådenivå är förståeligt därför att den regeringskonstellation som just röstats ner utgjorde SD:s och Åkessons bästa chans att få inflytande i svensk politik – Något han och SD alltid strävat efter även om de sällan och aldrig vågar säga det rakt ut.

Precis som Kadhammar så tycker jag att det som skedde i kammaren idag påvisar att svenska politiker är hederliga och att de vågar stå upp för vår demokrati på ett sätt som är mycket större än makt och snäva personliga intressen.

Att nästan alla – Om det inte redan är så att alla som ger sig in i den svenska riksdagspolitiken någon gång drömt om att bli partiledare och statsminister i en framtid tror jag är en realistisk syn på den typ av person som är villig att ställa sig till förfogande för att bli riksdagspolitiker.

Med det sagt är jag oerhört glad över att svenska politiker är ärliga och att de vågar stå upp för vår demokrati så som vi känner den.

För dig som vill läsa Peter Kadhammars kolumn hittas den på följande länk: https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/6nJ3k8/loof-och-bjorklund-ar-beviset-for-att-vara-politiker-star-for-nagot

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

30 kommentarer

  1. Alexander

    Anders

    Givetvis vill SD ha inflytande. Konstigt vore det annars. Det blir intressant att se om du är lika entusiastisk om någon annan än Löfven blir statsminister. Kommer du även då att hylla demokratin?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har svårt att se att man kan bilda en regering som lämnar Sveriges största parti utanför densamma men skulle det komma en regering som kammaren kan tolerera och som inte ger SD politiskt inflytande så kommer jag sannolikt att fortsätta att hylla demokratin.

      • Petter

        Det är tyvärr ingen demokrati när man håller ett parti med 1,2 miljoner väljare utanför alla samtal i riksdagen. Säger det nu och har sagt det förut ,SD kommer inte att sjunka i polaritet förrän de tas med i samtal. Tyvärr, hur gärna än jag vill få bort dom från maktens korridorer

        • andersforss (inläggsförfattare)

          den långsiktiga trenden för SD är att de befinner sig i en nedåtgående spiral och så länge de som parti underlåter att ändra sin ideologiska övertygelse genom att i den ta avstånd från det man initialt var så finns ingen anledning att föra samtal med dem. SD:s ideologi talar klart och tydligt om vilken typ av samhällsbygge man förespråkar och så länge den fortsatt förespråkar det man alltid förespråkar ser jag ingen anledning att föra samtal med dem då det går att lsa sig till vad man vill politiskt.

      • Kim

        De gånger borgerligheten regerat tidigare har Sveriges största parti lämnats utanför. Inget konstigt med det.

        Med tanke på extremt egoistiske Kristersson uppenbart är beredd att gå över lik för att få makt så ligger det tillslut i händerna på C och L. Samarbete med vänstern eller de bruna. Kristersson och Eva Braun, förlåt EBT, har ju valt. Långt ifrån säker att C och L klarar att stå på sig i valet mellan, i deras ögon, pest eller kolera. I båda fall sviker de väljare och kommer att få betala dyrt.

        By the way – baksidan med demokrati är att den kan ge just sådana som Hitler och Jimmy makten. 😉

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Förvisso har alliansen lämnat S utanför tidigare men då av anledningen att alliansen tillsammans varit större än de rödgröna vilket inte gäller denna gång när de är mindre.

          I övrigt håller jag i det stora med om det du anfört undantaget att du beskyller vissa förr att mer eller mindre vara nazister.

  2. Jonny Disenfeldt

    Du vill ha en regering som fortsätter stödja sig på vänsterpartiet, det parti som in i kaklet samarbetade med och stödde de största militära hot svensk demokrati hade (DDR och Sovjetunionen) under många årtionden…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      V är sedan länge ett helt annat parti än de var på 1960- och 1970-talet Jonny. Att komma dragande med DDR och Sovjetunionen efter alla dessa år är meningslöst från din sida Jonny.

      • Jonny Disenfeldt

        Det är samma personer som gick in i partiet på 60-talet , 70-talet, 80-talet som nu har ledande positioner.

        Partiledaren Sjöstedt som startade sin karriär i kommunistisk ungdom 1978.

        Jag utbildade mig till reservofficer för att försvara Sveriges demokrati mot just hotet från DDR och Sovjetunionen.
        Partiledare Sjöstedt valde en annan motsatt väg…

        Det är inte många socialdemokrater som vill ha V som sängkamrater, men du tillhör tydligen de som vill dela lakan med dem…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag känner många som gick in i KU när de var unga och idag tillhör partier som S, M, C och L samt V och gemensamt för alla dem är att de idg har en helt annan sy på saker än det som KU en gång stod för.

          V kommer aldrig att återgå till det parti man varit historiskt.

          • Anders

            Fast det är ju ganska irrelevant om du känner folk som gick med i Kommunistisk Ungdom som sedan lämnade och gick med i andra partier.
            Det både Jonny och jag pratar om är de som var med i Kommunistisk Ungdom och fortfarande är kvar i Vänsterpartiet och dessutom på ledande positioner. Om man lämnade kommunisterna för att gå med i Moderaterna så kan man utgå från att personen ifråga vuxit upp och har övergett kommunismen en gång för alla. Samma sak kan tyvärr inte sägas om den som fortfarande är kvar i Vänsterpartiet.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Gick man med i KU och nu fortsatt är med i V så har man gjort en ideologisk resa och förflyttning som är stor – En förflyttning som innebär att man idag aldrig skulle ställa upp på den politik KU ville se på sin tid.

      • G-A Karlsson

        Stefan Löfven är partiledare för det största partiet. I detta kniviga parlamentariska läge är lösningen är att Löfven bildar minoritetsregering.

        Sen får han jobba och söka hoppande majoriteter helt enkelt. I vissa frågor kommer han då att bli tvungen att söka stöd från SD också (precis som han kan söka stöd från alla andra partier). Kan man samarbeta med VPK-bolsjeviker i ett helt sekel så bör det inte vara några problem att i vissa frågor söka stöd från 2018 års SD heller.

        Jag stöder inte SD heller men precis som man kan göra upp med moderaterna i en fråga, miljöpartister i en annan och vänsterpartister i en tredje, så kan man inte sen göra sig för högfärdig och förnäm för att göra upp med SD i en fjärde fråga.

        Landet förtjänar bättre än dagens sandlådenivå. Gör ert jobb!

        • andersforss (inläggsförfattare)

          den bästa lösningen är en S, MP, C och L som har direkt eller indirekt stöd av V och därtill lovat varandra att acceptera att det man inte är överens om löses genom hoppande majoriteter i kammaren.

      • Anders

        Fast samma resonemang skulle du ju kunna applicera på SD. Det är också ett helt annat parti idag än när de bildades. I alla fall är det så partiet vill framstå.

        Men håller ditt påstående för en närmare granskning? är V verkligen ett annat parti? Förre partiledaren Ohly kallade sig fortfarande kommunist, och då är vi ändå inte alltför många år tillbaka i tiden. Han menade också att de övergrepp som skett i kommunismens och socialismens namn inte får innebära att vi tar avstånd från begreppen så det var ju helt klart ett medvetet val av honom. Nuvarande partiledaren gick med i KU -Kommunistisk Ungdom. Påstår sig visserligen idag ha tillhört en kritisk falang, men ändock var det kommunismen som lockade mest av alla ideologier. Det säger en del. Många av partiets medlemmar har samma bakgrund. Övertygade Kommunister. I modern tid ligger Ung Vänster väldigt nära det gamla VPK ideologiskt sett och medlemmarna använder ofta kommunistiska symboler, Sovjetflaggor, Stalinporträtt etc. så i praktiken kan man knappast säga att V är ett helt annat parti. Snarare är det samma gamla stomme av unken kommunism bakom den nypolerade fasaden.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          SD:s ideologiska plattform påvisar inget sådant Anders så därför faller de argument du försöker dig på att använda.

          Hade SD velat förändra sig hade man förändrat sin ideologi.

    • Bertil

      Västerpartiet är väl inget fel på. Finns väl ingen ödmjukare ledare än Jonas Sjöstedt.
      Komma med gammal galimatias om Sovjet, Nordkorea och sånt dravel visar ju på en lengräddad inställning.
      Ska vi dra fram historien så är Högern än värre. Religion ett steg ännu vassare. Högern har t.o.m stulit Kommunismens namn för att döda och förgöra.

      Se bara hur Reinfeldt gjorde stal socialistiska ord som folkhemmet och arbetslinjen. o.s.v
      Det högern alltid gör är plundring och stöld för att omvandla det till kapitalismens fördel.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag är inte rädd för dem utan påvisar bara vad som händer med dem som parti och vilken politisk verklighet vi skulle ha om de får inflytande över politiken – Dvs. ren konsumentupplysning.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om det största partiet i det största blocket inte får det är det skadligt för demokratin.

  3. Alexander

    Alliansen och SD har majoritet i riksdagen. Om de skulle regera tillsammans så är läget sådant som Anders varmt förespråkar, nämligen att flertalet styr över fåtalet. Fast det gäller bara när det passar honom och hans åsikter. Frågan är vem som är ett hot mot demokratin?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns ingen allians som vill regera tillsammans med SD så det påståendet innebär att det du anför faller.

  4. Jonny Disenfeldt

    Socialdemokratisk ”fördelningspolitik” … är det rätt prioritering Anders ?

    Pensionsinkomst 0 … 17000 kr
    Sänkt skatt : 0kr

    Pensionsinkomst: 18 000 kr
    Sänkt skatt: 35 kr

    Pensionsinkomst: 24 000 kr
    Sänkt skatt: 300 kr

    Pensionsinkomst: 30 000 kr
    Sänkt skatt: 568 kr

    Pensionsinkomst: 36 000 kr
    Sänkt skatt: 661 kr

  5. Anders

    Men det är ju ett spel för gallerierna. I det här skedet med flera omröstningar kvar innan nyval är det meningslöst att sälja sig för billigt, därför går det inte att bedöma partiledarna utifrån deras ageranden här. Åkesson agerar helt rätt och satte press på Kristersson.
    Det tvingade C och L att bekänna färg och visa hur starkt (eller svagt) Alliansen står i praktiken. (Åkesson har ju inte en chans så länge Alliansen är intakt.) I och med C och Ls agerande sätts nu också press på Stefan Löfven- nu måste han visa Annie Lööf att han menar allvar med sitt mantra om blocköverskridande lösningar annars har han tappat all trovärdighet men också visat att han inte kommer att lyckas bilda en ny regering, så om Lööf nu misslyckas kommer antingen bollen att gå tillbaka till Kristersson eller till EBT. Temperaturen höjs, pressen ökar och det kommer att ges tillfällen att omförhandla de krav man har.
    Lööf har ju nu uppfyllt alla sina löften. Hon röstade bort Löfven och hon tog avstånd från SD.
    I ett senare skede kan hon mycket väl stödja en regering med SD eftersom temperaturen kommer att höjas inför varje omröstning och det kommer att ses viktigare att ”ta ansvar för Sverige” än att stå och tjura i ett hörn bara för att SD också vill vara med i sandlådan.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det både C och L visat är att de står upp för sina löften vilket även vi i S gjort och i och med detta så står det helt klart att det inte finns någon framtid för SD under denna mandatperiod vad gäller att influera politiken under densamma.

      Därtill öppnar detta för nya regeringskonstellationer och min övertygelse är att vi snart kommer att ha en regering bestående av S, MP, C och L som regerar med en blandning av direkt eller indirekt stöd från V – En regering som i enligt mig skulle bli hyfsat stark och därtill kunna bedriva en politik som ökar jämlikheten i landet.

  6. Alexander

    Anders vill btyra upp blockpolitiken, men om inte Socialdemokraterna sitter í regeringen är det skadligt för demokratin.

  7. Alexander

    Anders

    Min poäng är att du skulle klaga om majoriteten(Alliansen+SD) styrde. Du är som Ulvskog, mister Socialdemokraterna makten är det en statskupp. Fin demokratisyn. Eller skulle du acceptera det?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Eftersom det inte finns någon allians som utgör en majoritet tillsammans med SD har du ingen poäng Alexander. I övrigt så ser jag inga problem med att alliansen styr så länge de är större än de rödgröna vilket de inte är.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.