Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

SCA och andra bolag ska självklart betala sin skatt i Sverige.

Jag har skrivit om och kritiserat SCA och det faktum att de inte betalat skatt i Sverige sedan 2006 många gånger – Kritik som jag anser är mycket relevant därför att det SCA och andra storbolag gör är moraliskt förkastlig.

Dessutom vill jag att mina läsare och följare ser detta som en fortsättning på gårdagens inlägg vilket inte borde vara något problem för någon att förstå och hålla med om.

Den kritik jag anför gentemot SCA och andra storbolag handlar om deras aggressiva skatteplanering som jag hela tiden hävdat är moraliskt förkastlig samtidigt som den underminerar Sveriges förmåga att ge medborgarna en tillfredsställande välfärd.

Att storbolag som har stor verksamhet i Sverige ska betala skatt på sina vinster i Sverige om vinsten uppstår här tycker jag är en självklarhet – Alldeles speciellt så för bolag likt SCA som tar merparten av sin råvara från svenska naturresurser för att skapa sin vinst.

Att SCA inte betalar skatt i Sverige påvisar att mitt påstående om att Sverige blivit ett girigt och egoistiskt land är helt sann.

Innerst inne tror jag att alla svenskar inser att det som nu pågår är fel – Fel därför att svenska företags underlåtenhet att betala skatt i Sverige innebär att de svaga i samhället får ta ett större samhällsansvar och betala mer skatt än vad som varit fallet om storbolagen gjort rätt för sig och betalat sin rättmätiga andel av skatter och avgifter.

Det är därför den samhällsfientliga skatteplaneringen måste upphöra och upphöra genast!

SCA är på inget sätt ensamma bland storbolagen om att konstruera skatteupplägg som innebär att de undviker att betala skatt i Sverige – Näst intill alla storbolag såsom Assa Abloy, Volvo AB, Volvo PV, Skanska etc. gör precis samma sak.

Som lagstiftare måste vi fråga oss vad som gått fel när detta är möjligt och vad vi kan göra för att stoppa det?

Min grundinställning är att alla bolag som har verksamhet i Sverige ska betala skatt i Sverige. När det gäller producerande bolag som likt SCA nyttjar svenska naturresurser för att tillverka sina produkter ska det överhuvudtaget inte finnas vägar att undgå skatt genom diverse skatteupplägg i europeiska transitländer och skatteparadis – För dessa ska gälla att full skatt ska betalas i Sverige så att alla svenskar får del av de vinster de gör på utvinning och förädling av svenska naturresurser.

Jag är starkt kritisk till att min egen partikamrat Magdalena Andersson inte redan gjort allt hon kan för att se till att så blir fallet.

Det övergår även mitt förstånd varför Magdalena och därmed mitt eget parti är emot EU’s förslag att tvinga alla storföretag att öppet redovisa hur stora vinster de gjort i respektive land då en sådan utveckling skulle göra det betydligt lättare än idag att åskådliggöra hur stora skatteintäkter Sverige går miste om genom skatteplanering.

Den som följer min blogg vet att just skatter och skatteplanering är det jag ägnat större delen av mitt arbetsliv åt. Samma kunskap som jag använde för att skatteplanera kan därför med fördel användas för att stoppa skatteplaneringen. Enklaste vägen för att uppnå det är att ändra skatteavtalens skrivning då skatteavtalen är själva motorn i all skatteplanering.

Skatteplanering går att stoppa helt och hållet eller i vart fall kraftigt begränsa genom att ändra skrivningen i de skatteavtal Sverige har med andra länder – Ändringar som innebär att nedsättning av den skatt man ska betala i Sverige bara medges med lika mycket som man genom bevis från annat lands skattemyndighet kan bevisa att man redan betalat i det andra landet som omfattas av skatteavtalet för samma vinst.

Därför kommer jag aldrig att ge upp min kamp för att omvända mitt parti socialdemokraterna till linjen att skatteavtalen med andra länder ska omförhandlas så att skatteplaneringen stoppas och/eller begränsas kraftigt.

Inget pris är för högt för att åstadkomma denna för välfärdsbygget så viktiga förändring. Behöver vi byta ut regeringsföreträdare i vårt eget parti för att få detta gjort så ska så ske och då helst med omedelbar verkan.

Socialdemokratisk ideologi bygger på kärlek, solidaritet och alla människors lika och okränkbara värde – Värdegrunder som hotas om skatteplaneringen får fortsätta i nuvarande omfattning trots att vi socialdemokrater innehar regeringsmakten.

Som extra krydda på moset hävdar jag dessutom att förändrade skatteavtal och stoppad skatteplanering nu har stöd i EU och därför kan genomdrivas i alla EU-länder samtidigt som i Sverige.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

24 kommentarer

  1. Alexander

    Men, du har ju skapat dig en förmögenhet på att hjälpa till att undvika skatt? Börja med att skänka bort den. Sedan kan du mästra andra.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att jag väljer att jobba för att stoppa möjligheten att skatteplanera har inget med mig som privatperson att göra. Argument likt det du framför gör dig bara löjlig då min kamp för att stoppa möjligheten att skatteplanera handlar om att säkerställa att vinster gjorda i Sverige beskattat fullt ut här och ingen annanstans.

      Att Sverige och det svenska samhällsbygget och välfärden behöver de pengar som idag skatteplaneras bort råder inga tvivel om Alexander.

  2. Kalle

    Hej Anders.-

    Det är socialdemografin som gjort detta lagligt. Med det du kallar skatteplanering. Det är helt enligt reglerna att få göra reavinstavdrag på tidigare förluster. Detta har sossarna gjort tillsammans med borgarna. Så varför gnäller du om det. Det parti står ju bakom reglerna

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att man helt lagligt kan byta ut svensk bolagsskatt mot 0,5-3 promilles skatt i Nederländerna och/eller Luxembourg har vi socialdemokrater aldrig ställt oss bakom och det är därför den dörren ska stängas snarast möjligt Kalle.

  3. Alexander

    Anders

    Förstår du att din trovärdighet är låg när du själv gjort dig många miljoner på det du kritiserar? Är du kapabel att se det sambandet?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min trovärdighet i denna fråga är stort och grundmurat Alexander av den enkla anledningen tt jag redan från dag ett av mitt djupare politiska engagemang öppet och för alla deklarerat vad jag arbetat med tidigare och varför jag nu efter att ha ändrat uppfattning i frågan om skatteplanerandets legitimitet bestämt mig för att använda min expertkunskap på området till att bekämpa skatteplanering samt berätta för alla varför den är skadlig för landet och för samhällsbygget.

      Sedan får du gärna tjata om hr mycket du tror att jag tjänat i mitt tidigare arbetsliv då alla sådana försök från din sida påvisar at du är avundsjul på mig och min tidigare yrkeskarriär.

      • Bertil

        Att du bara bryr dig om att försvara dig mot Alexander.
        Skriv hellre ” vi ska titta på saken”.
        Det kan du sen repetera så länge du vill.

        Det löns inte försöka ha rätt mot en sån som Alexander han driver med dig Anders.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är därför jag kastar de flesta av hans kommentarer i papperskorgen Bertil om jag inte publicerar dem så att han löjliggör sig själv med det han skrivit.

    • Petter

      Alexander, nu börjar ditt tugg att bli tjatigt. Jag håller inte med AF i mycket men lite trött blir man när du aldrig ger dig !!!

      • Bertil

        Petter det löns inte skriva och stoppa Alexander. Så länge Anders släpper in honom så kommer han bli en del av debatterna i kommentarskedjan.
        Anders förlorar på det hela som inte ser nån som betygsätter och debatterar hans bloggar.
        utan kommentarerna handlar om tjoller och en massa försvarstal från Anders.

        Jag tror Anders vill ha synpunkter med för och nackdelar om det han skriver.
        djupa analyser om ämnen och även spekulationer.
        Det är ju så klart en önskedröm få såna kommentarer.

        För det lär inte ske överlag.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är fortsatt så att det mesta av Alexanders kommentarer flyttas direkt till papperskorgen utan att publiceras därför att de innehåller rena personangrepp på mig som person eller på andra kommentatorer.

  4. Leif Andersson

    Det är väl inget nytt. S har alltid gått i storföretagens ledband. I utbyte mot de arbetstillfällen som dessa skapar och partiet kan sola sig i glansen av ges dessa fria tyglar att skatteplanera. Istället är det vanliga löntagare som ska klämmas åt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Detta är bara en i raden av alla lögner och påståenden du försöker beslå oss socialdemokrater med – Dvs. fake news.

  5. Alexander

    Anders

    Nog kan jag väl få svara Petter?

    ”så att han löjliggör sig själv”

    Jag tycker att det är relevant att ifrågasätta trovärdigheten hos en person som gjort sig rik på något han fördömer. Är det löjligt?

    Kan tillägga att trots ditt kampanjande, din enorma erfarenhet och kunskap, breda kontaktnät osv så blev du inte invald av svenska folket. Det blev jag….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det du försöker dig på är en av de saker jag redan vid starten sagt att jag aldrig accepterar på min blogg då det du ägnar dig åt är rena personangrepp.

      Därtill är det det enda du försöker göra med dina kommentarer vilket syns därför att du aldrig skriver om ämnet i inlägget utan bara om mig som person.

      Med det sagt så får du framgent rätta dig efter de regler jag satt upp alternativt avstå från att kommentera överhuvudtaget då dina kommentarer aldrig tillför någon ny dimension i debatten.

      Slutligen så drog jag tillbaka min kandidatur på grund av sjukdom och att jag inte blev invald till nya uppdrag i samband med detta val beror på det och inget annat – Hade jag ställt upp vilket jag anser vore ett svek mot väljarna ä jag säker på att jag blivit invald här liksom i det val där jag blev invald som s representant i kyrkovalet.

    • Petter

      Löjliggör sig själv? Nu förstår jag inte . Alla vet vad AF sysslat med eftersom han sagt det tidigare och gjort nån form av avbön tror jag han kallade det . Så det vet vi ju redan ,men du bara fortsätter tugga på. Även en riktig brottslig upphör att vara brottsling efter att ha tagit sitt straff. AF har inte sysslat med nåt brottsligt bara kanske lite omoralisk verksamhet.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Publicerar som Petter’s svar till Alexander med följande tillägg – Tack för din input i frågan Petter.

      • Anders

        Nej Petter. En riktig brottsling ses fortfarande som en brottsling även sedan han tagit sitt straff. Dvs. det syns i brottsregistret och det kan utgöra ett hinder för en eventuell anställning.

        Nu är skatteplanering inte olagligt utan utgör en moralisk gråzon. Men det är ju fortfarande problematiskt för den som ägnat sig åt att hjälpa andra med skatteplanering om han sedan missionerar för att stoppa och förhindra skatteplanering. I allmänhetens ögon blir det inte trovärdigt.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Publicerar som Anders svar till Petter med följande tillägg – Med allt det beröm och alla de hejarop jag får samt alla tack för att jag använder min expertkunskap på området till att bekämpa skatteplaneringen faller ditt argument platt till marken Anders. Tvärtemot vad du vill påskina har människor i gemen inga problem alls med att jag skulle sakna trovärdighet utan tycker snarare att det skapar trovärdighet därför att jag från dag ett öppet berättat om min tidigare yrkesbakgrund.

  6. Nils Lindholm

    Njaee, även svarta pengar skapar lite grand.
    Enda problemet är väl att det som tas av svenska resurser, naturtillgångar, investeras nån annanstans, pengarna går ju inte upp i rök dom blir bara inte svenska Statens intäkter, dom Schymanismen eldade upp, dom vart ju en vinst för Staten som bara tryckte upp nya genom sedelutbytet där dom tryckte ut 100-nya miljarder och dödade gamla även Schymans uppeldade ersattes.
    Precis som att jag eller du jobbar svart, tusenlappen som skulle ha gått till skatt x-tra-shoppar jag för och det blir 20% moms x-tra shoppingen generera x-tra-produktion 50% är arbetskraft och 30% av lönen är skatt + dom 10 i arbetsgivarvgiften.
    VARFÖR väljer SCA att INTE skatta i Sverige ?
    äre ’va-faen-få-jag-för-skatten’ ?
    Hur mycket intäkter förorsakar SCA samhället, som samhället tvingas spendera på både nyttigheter o onyttigheter ?
    Naturligtvis har jag inget emot om SCA skulle skatta i Sverige, men då skatten i Sverige är högre så måste ex.v. nyinvesteringarna minska vilket ger att Sverige halkar efter . . . . . .

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att skatten i Sverige är högre än de 0,5 promille SCA i dag betalar i Nederländerna är rätt uppenbart och det är där felet ligger Nils. EU:s medlemsländer ska inte konkurrera inbördes genom att erbjuda låg skatt – Om något ska de se till att vinsterna framgent beskattas i det land där de uppstår.

      Att som dig påstå att skatteplanering är ett litet problem är hyckleri och en lögn Nils – Skatteplaneringen påverkar både samhällsbygget och jämlikheten vilket är oerhört skadligt för demokratin.

  7. Alexander

    Anders

    Vilka personangrepp på andra kommentatorer har jag gjort? Du publicerar ständigt Bertils ”lengräddade” omdömen om andra. Fast det kanske är en komplimang i dina ögon?

    Sedan både kastar jag och redigerar ofta Bertils kommentarer vilket jag tror att han själv kan intyga.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Oerhört många gäller som svar denna gång utan att jag känner mig tvungen att specificera dem därför att du frågar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.