Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Att undersöka partiledarns förtroendekapital under nuvarande omständigheter är ingen bra idé.

Idag presenterar Expressen i samarbete med Demoskop en undersökning som är en dålig idé under nuvarande parlamentariska läge och sannolikt påvisar helt fel resultat över tid därför att dagens människor saknar tålamod och reagerar spontant på den sortens frågor.

Att alla alliansens partiledare förlorar i förtroende med det käbbel som nu pågår om hur en ny regering ska utformas ser jag som naturligt och det är därför jag betraktar utfallet av opinionsundersökningen med stor skepsis då den sannolikt visar på fel resultat långsiktigt på grund av det jag nämnt ovan.

Sedan kan jag tycka att det görs alldeles för många opinionsundersökningar och även att dessa ligger alldeles för tätt. Enligt mig och mitt sätt räcker det att opinionsundersökningar presenteras två gånger per år med ett tak på fyra gånger per år som ett absolut maximum.

Utöver det tror jag att dessa täta opinionsundersökningar spär på politikerföraktet och att de tätt förekommande opinionsundersökningarna gör det svårare för att inte säga omöjligt för partier och dess ledare att föra en långsiktig, sammanhörande och seriös politik.

Med så täta opinionsundersökningar är politiken i raketfart på väg in i samma fälla som alla börsnoterade företag som mer eller mindre tvingats att ersätta långsiktigt affärsmässigt tänkande och bra beslut med en planering som aldrig sträcker sig längre än till nästa kvartalsrapport.

Den fällan ska vi självfallet inte låta oss falla in i utan i stället kämpa för att inte göra så därför att Sverige och svenskarna på inget sätt gynnas och tjänar på att politiken gör det.

Det är min åsikt i frågan – Hur ser din åsikt ut?

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

18 kommentarer

  1. Anders

    Förstår inte problemet. Om folk ”saknar tålamod” och ”reagerar spontant” i en opinionsundersökning, gör de inte då samma sak på valdagen?
    Problemet är att vi inte har några politiker som står för något. Vi hade en regering nu senast som ägnade en hel mandatperiod åt att prata om allt dåligt som hände under regeringen Reinfeldt istället för att driva en egen politik och prata om den. Fantastiskt egentligen. Men det är klart att sådant straffar sig.
    Och alla partier är egentligen likadana. Allt är de andras fel. Tittar man på hur valrörelserna ser ut så består de i princip av två grenar. Den första grenen är ”Skyll på de Andra”. Den andra grenen är ”SM i Floskler”.
    Man gömmer sig bakom slagord som låter bra och de flesta kan ställa sig bakom, samtidigt som man bedriver ett skyttegravskrig där man ständigt gräver ner sig lite djupare och demoniserar de andra.
    Det är egentligen extremt lite som handlar om vad man egentligen kommer att behöva göra för reformer och hur man tänker sig utvecklingen på längre sikt. Det här kan man inte skylla på otåliga väljare eller opinionsundersökningar utan på de ryggradslösa djur som partierna består av. Trots allt är ju en opinionsundersökning en temperaturmätare och inget som ett parti måste rätta sig efter.
    Dessutom är inte alla opinionsundersökningar likadana. Det skiljer både i resultat och metod och därför hart jag svårt att se någon poäng i de begränsningar du efterfrågar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det jag tror har jag anfört i inlägget Anders och jag tror att färre opinionsundersökningar kommer att leda till en situation där människor blir mer eftertänksamma och undersökande innan de avlägger sin röst – Därtill att de kommer att lägga mer tid på att förstå hur de olika partiernas ideologi ser ut och vilken sorts samhällen de bygger.

      • Anders

        Jag tror du överskattar opinionsundersökningarnas betydelse.
        Det folk reagerar på är den praktiska politiken som förs. Ditt parti kan ha en hur underbar ideologi som helst, men den individ som utförsäkrats eller lever som fattigpensionär som ett resultat av den politik ditt parti faktiskt fört kommer att rösta på ett annat parti. Så enkelt är det.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Här ha du helt fel Anders – Min uppfattning om vad som är rätt har jag presenterat i inlägget och den står jag fortsatt upp för.

  2. Bergis

    Politiker i Sverige är tragiska. sverigedemokraterna bits inte och i Danmark har man inga problem att samarbeta med SDs motsvarighet. vi vet att vi måste ta ansvar för landet och införa en nykter och ansvarsfull migrationspolitik. Att då sitta och käbbla och sondera är absurt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hur framtidens migrations och integrationspolitik ska se ut är redan bestämt och allt som saknas är den formalisera det genom att S och M samt L med flera skriver under avtalet och gör den till verklighet. Det är ingen ko på isen då den politik vi för nu fungerar bra och inflödet av asylsökande är nere på hållbara nivåer.

  3. Brorson

    Nej, det är ingen bra idé. Däremot har Anders Forss äntligen kommit på en bra idé om opinionsundersökningars tillförlitlighet och negativa påverkan på opinionen och valresultaten. Det blir inte bättre för att man räkat hitta ett institut och mätresultat, som överensstämmer med vad man själv tycker och tror. Det är Forss´ misstag i det förgångna, men inte nu längre, att döma efter detta senaste inlägg. Till förtjänsterna hos detta inlägg hör också att Forss har avhållit sig från slängar åt partier som han ogillar. Alla, som har något sånär rent mjöl i påsen tillhör förlorarna, så även Moderaterna – sett på lite längre sikt.

    Moderaterna vill naturligtvis bygga om samhället efter sitt huvud, som dock inte är Jimmie Åkessons huvud, Eftersom många väljare trots allt tycker som M, till M givetvis kommunicera sin politik till väljarna. Men det har bara handlat om spelteori och makt. Opinionsundersökningar är i bästa fall attitydundersökningar, de mäter den första känslomässiga reaktionen på frågorna och inte vad intervjupersonen kommit fram till. sedan han / hon tänkt igenom saken. Härigenom har även ”seriösa” opinionsundersökningar en opinionsbildande effekt, ”andra tycker”.

    I sämsta fall mäter opinionsundersökningar genomslagskraften för reklambudskap och gör därmed förutsägelser för hur många som kommer att rusa till butikerna för att titta på varorna. Allt tittande leder dock inte till köp, men bidrar ock till ökad köplust genom det indirekta budskapet ”andra köper”. De politiska budskapen under senare tid har varit starkt negativ mot främst C och L. När sanningen så småningom börjar krypa fram, kan väljarnas dom över C och L bli en helt annan än i nuvarande skede.

    Jan Björklund berättade i onsdags att han aldrig någonsin under sin politiska karriär har varit utsatt för en så grov hatkampanj som under de senaste veckorna, och han pekade också ut kampanjmakarna, men fritog den moderata partiledningen. Vilken partiledning högerut kan då misstänkas? Jimmie Åkessons ständiga mantra, att det som andra partier än hans eget sysslar med, är ”sandlåda”. Detta gör ju Åkesson helt olämplig i demokratiska sammanhang. Det har historiskt alltid varit fascismens strategi att angripa de demokratiska arbetsformerna. Genom att ständigt misskreditera demokratin har fascisterna skapet en grogrund för något annat system.

    C och L har givetvis inte tagit ett enda steg åt vänster. De har bara avstått från att gå ännu länge högerut än de redan har gjort för flera år sedan. De står stadigt där de står. Expressen har idag en högintressant artikel om hur Åkesson har utnyttjat Ulf Kristersson i sitt eget maktspel för att bilda ett nytt högerblock. Ritningarna drogs upp vid ett möte i Lund för tre år sedan. Men har funnits i Jimmie Åkessons huvud mycket länge. Jag träffade honom för över tio år sedan och frågade halvt på skämt om det var hans mål att bli statsminister. Nej, hans mål var, mycket kortfattat. det som Expressen har avslöjat idag.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett mycket läs- och tänkvärt inlägg i debatten med följande tillägg – Tack för ditt beröm och tack för din fina input i ämnet Brorson.

  4. Jonny Disenfeldt

    Väljare visar sitt stora missnöje med t.ex hur centerns och liberalernas ledare hanterar situationen.

    Väljarna vill ha allianspolitik men det verkar inte vara prioriterat för C och L’s ledare, dags för partiledarbyten!

    Liberalernas ledare håller på att utradera sitt parti…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag ser inga behov för dessa partier att byta ledare och över tid kommer deras handlande att stärka dem som partier. Därtill är det bra att det som nu inträffat klargjort för alla att alliansen är död och att blockpolitiken som företeelse förpassats till historien.

  5. Alexander

    Anders

    Det är klart att du gillar vad Lööf och Björklund gör, det är ju en förutsättning för Socialdemokraterna att behålla makten.

    ”inflödet av asylsökande är nere på hållbara nivåer”

    2018 innebär det tredje högsta utfärdandet av uppehållstillstånd. På vilket sätt är det hållbart?

    ”Hur framtidens migrationspolitik ska se ut är redan bestämt”

    Jaså, vad säger Vänsterpartiet, Miljöpartiet pch Centerpartiet?

    ”Den politik vi för nu fungerar bra”

    Du menar, på allvar, att invandringspolitiken och integrationspolitiken fungerar bra?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Löfven lovade när vi stramande upp och införde den politik som gäller för stunden att vi inte ska ta emot fler än vi karar av och för stunden så är det precis det som sker så jag ser ingen anledning till oro – Därtill är vi överens om hur framtidens politik på området ska se ut och det finns en bred politisk enighet för det så jag ser ingen anledning till oro.

      Slutligen så är detta sista kommentaren i denna tråd jag släpper igenom från din sida där du helt frångår ämnet i inlägget och försöker få debatten att handla om invandring vilket innebär att du får hålla dig till ämnet om du vill få din kommentar publicerad och besvarad.

  6. Jonny Disenfeldt

    Anders skriver ”Jag har följt debatten och det den domen säger kommer inte att ske därför att det finns en bred majoritet för att förändra lagstiftningen så att den stämmer med majoritetens syn på hur migrationspolitiken ska fungera.”

    Retroaktiv lagstiftning Anders ? Tror inte det. Läs på bättre Anders.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Lagstiftning kan aldrig bli retroaktiv men vi kan genomföra ändringen rätt snabbt och inkludera alla i den oavsett när de kom utan att lagstiftningen blir retroaktiv så mitt svar är att det som kommer att ske är genomförbart på det sätt jag påstod i mitt förra svar.

      Därtill är detta sista svaret jag ger dig i denna tråd om du envisas med att fortsätta på inslagen väg istället för att respektera att kommentaren ska handla om ämnet i inlägget och inget annat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.