Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Viktigt att sända klara och tydliga signaler till väljarna.

Jag håller envetet fast vid det som är min starkaste övertygelse – Övertygelsen om att all politik i grund och botten handlar om en enda sak – Om vilken sorts samhälle vi ska bygga samt för vem samhället ska byggas.

Som varande socialdemokrat känns det naturligt att ha den övertygelsen därför att vi socialdemokrater sedan länge har stakat ut att ett jämlikt samhälle där alla människor har lika värde är synonymt med ett samhälle byggt enligt den svenska samhällsmodellens principer.

Som politiker räcker det inte med att bara prata om det man vill göra – Pratet måste alltid följas av action i form av progressiva förslag, en progressiv budget och framför allt av ett progressivt genomförande av det samhällsbygge vi sagt att vi ska åstadkomma för att vinna människornas gillande.

Vi måste helt enkelt visa att vi inte bara snackar utan att vi faktiskt menar allvar med det vi säger!

Därför vill jag att vi socialdemokrater konstant sänder starka och tydliga signaler till väljarkåren om det vi vill åstadkomma och om det vi åstadkommit fram tills nu.

Ett viktigt steg i den riktningen är att vi varje gång chansen till det ges ska lägga en budget som bygger på tillväxt och expansion för att klara av framtidens välfärd och sociala trygghetssystem utan att jämlikheten går förlorad.

Vi ska dessutom lägga denna budget även om vi i förväg kan anta att alliansen tillsammans med SD kommer att rösta ner den i Sveriges riksdag.

Politik handlar om symbolhandlingar och om att bedriva en stark signalpolitik som visar väljarna vad vi går för.

Med en sådan går det inte att rädas hur oppositionen kommer att rösta eller om budgeten kommer att bli nedröstad – Detta därför att de signaler vi sänder är viktigare för väljarna än en eventuell vinst eller förlust i en omröstning i riksdagen.

Med starka signaler till väljarkåren kommer stödet för vår politik att öka i nästa val och valen efter det av den enkla anledningen att väljarna ser att vi faktiskt vill göra allvar av den politik vi ord säger att vi vill driva.

För egen del anser jag att en progressiv och framtidssträvande budget måste innehålla massiva satsningar som innebär att samhällets tre mest fundamentala rättigheter kan tillfredsställas – Rätten till ett arbete – Rätten till en bostad och rätten till social trygghet.

Jag vill se att vi säkerställer ett massivt bostadsbyggande i allmännyttans försorg genom att förenkla byggreglerna och överklagandeprocessen samt genom ett återinförande av bostadsförsörjningslagen.

Därutöver ska vi låna ut de pengar AP-fonderna idag investerar i obligationer för att trygga kapitalbehovet för det byggande som måste till för att säkerställa att rätten till en bostad blir verklighet i hela Sverige.

Vi ska även förändra skatteavtalen vi har med andra länder så att dessa i en framtid stipulerar att en skattskyldig alltid betalar skatt på vinster genererade i Sverige i Sverige.

Nedsättning av den skatten ska bara medges med lika mycket som man kan påvisa att man betalat i ett annat land för samma vinst och då alltid genom ett intyg från skattemyndigheten i det landet att så skett..

Därutöver ska vi skrota dagens arbetsgivaravgifter till förmån för en produktionsavgift som utgår oavsett av om tillverkningen sker maskinellt eller manuellt.

I ett solidariskt samhälle ska företagens skatte- och avgiftsuttag vara lika oavsett tillverkningsmetod i solidaritetens namn.

Sist men inte minst ska vi införa en livslång basinkomst lika för för alla ovan 18-års ålder som ersättning för de flesta av dagens bidrag – Detta för att minska klyftorna och ge alla människor större frihet att själva styra över sina liv och sitt leverne.

Dessa åtgärder är en bra början på en progressiv politik med tillhörande budget och en klar och tydlig signal till Sveriges förenade väljarkår att vi socialdemokrater aldrig kommer att kompromissa med våra ideal.

Rätt utfört är detta inledningen till vad som kommer att bli nästa storhetstid för Sverige, dess invånare och för det socialdemokratiska partiet som politisk institution.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

24 kommentarer

  1. Alexander

    Anders

    När kommer då dessa förslag att läggas? Du har skrivit om det här i flera år och stödet inom partiet ska enligt dig vara stort. Så när blir det av?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag jobbar på det varje dag och att peka ut en exakt dag eller tidpunkt är svårt men min förhoppning är att det ska vara på plats innan nästa ordinarie val. Skulle så inte vara fallet kommer mitt arbete att fortsätta fram tills jag når hela vägen in i mål.

      • Bertil

        Tragiskt du ska hålla på ägna en massa text på Alexander. När ska du fatta han driver med dig.
        Målet är förstöra så vi andra slutar kommentera.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag kastar de flesta av hans kommentarer och ser i största möjliga mån till att han håller sig till ämnet – Ingen driver med mig utan att jag accepterar det och när jag gör så är det för att låta dem göra bort sig själva.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns både de som står nära och de som står långt ifrån min syn på socialdemokratisk politik Alexander. Så ser det ut i alla partier så det är inget underligt med det.

    • Bertil

      Alexander
      Du träffar nog inte nån socialdemokrat.
      Du sitter i nån skrubb och har noll koll.
      Hade du minsta koll skulle dina komentarer hålla betydligt bättre kvalité.
      Du har varken åsikter eller vill göra nån slags debatt. Ditt mål är Anders och att förstöra kommentarskedjan.
      Tycker du lyckas rätt bra med det sistnämda

  2. Bertil

    Jag tror den viktigaste signalen man kan sända till väljarna är att unga idag inte vill bli politiker.
    Ett mycket allvarligt problem. anser jag.
    Risken är att stora företag som redan idag styr kommer styra fullkomligt därmed.

    Det innebär att reformer som LOV är rena guldklimpen hitta.
    Hela vårt gemensamma kommer plundras och alla olönsamma verksamheter kommer lämnas kvar
    ofinasierade.
    Stora företag som redan idag även äger media kommer stärkas ytterligare.

    Det som sker är lika allvarligt som klimatkrisen. En elit kommer ta flr sig resten struntar man i.

    Jag ger inte mycket för de politiker vi idag har i riksdagen.
    Vänstern är det enda man idag kan rösta på.

    Det dör inlägget var väl trevligare än Alexanders. Du behöver inte ens svara på det för sannigen är så självklar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns många unga i politiken Bertil och det största problemet med dem är att många av dem är politiska broilers som aldrig arbetat en enda dag utanför politiken på ett reguljärt jobb och därför saknar kunskap om hur livet ter sig för den vanlige arbetaren.

      Att LOV ska rullas tillbaka har jag anfört i många inlägg så att repetera det även i detta ser jag som överkurs.

  3. Jonny Disenfeldt

    ”Sist men inte minst ska vi införa en livslång basinkomst lika för för alla ovan 18-års ålder som ersättning för de flesta av dagens bidrag”

    SKA?
    Ersättnijg rör det sig inte om till fullo eftersom alla nuvarande ersättningar över 10000 i månaden ska vara kvar enligt dig.

    Då är det alltså enligt dig klart och då vill vi se din grova beräkning vad gäller plus/minusposter för denna reform som kommer att omsätta ca 1000 miljarder per år i det offentligas finanser.

    Du påstår att reformen går ihop, jag påstår att den kommer att kosta åtskilliga hundra miljarder netto.

    Dags att du visar upp dina beräkningsgrunder Anders.

    Det märkliga med dessa dina ”signaler” är vidare att de inte utgör socialdemokratisk politik.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig påstått att några ersättningar över 10.000 kr/månad ska vara kvar Jonny – Tvärt om har jag sagt att basinkomsten ska ersätta i princip alla av dagens bidrag och att ersättning bara ska utgå på de lönedelar som överskrider 10.000 kr/månad – T.ex. så utgörs de första 10.000 kronorna per månad efter skatt i sjukpenningen av basinkomsten emedan ersättning utgår på de delar av sjukersättningen som ligger däröver.

      Samma sak med pensionen – Om man har en pension på 15.000 ke/månad efter skatt utgörs de första 10.000 kronorna av basinkomsten och resterande 5.000 kronor av tilläggsersättning för att nå dagens nivå.

      Införandet av en basinkomst och hur en basinkomst ska fungera kommer att vara socialdemokratisk politik när jag är klar med min mission Jonny – Den saken kan du överlåta åt mig då du själv står andra partier närmare.

      • Jonny Disenfeldt

        Varför förnekar du först att alla nuvarande ersättningar över 10000 i månaden ska vara kvar och i nästa andetag påpekar just att de ska vara kvar (t.ex pensionärer, sjukersättning).

        Din ”reform” sparar inget alls, den medför mera kostnader för grupper som idag inte får ersättning alls (de miljoner som arbetar) eller får sämre ersättning idag än 10000 i månaden.

        Beskriv nu för oss alla hur din grova beräkning ser ut som enligt dig går ihop.
        Enligt mig går denna ”reform” back åtskilliga hundra miljarder netto.

        Slutligen, dessa dina ideer är inte S-partiets politik och därmed är det ganska löjligt resonemang du för att du som en slags frälsare ska övertyga partiet utgående från din roll som endast partimedlem politiskt sett.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om du tycker att jag förnekar så har du inte förstått det jag säger Jonny. Jag har aldrig sagt att pensioner och/eller sjukpenning ska ha et tak på 10.000 kronor oavsett inkomst – Allt jag har sagt är att för de första 10.000 kronorna i sådan ersättning utgår ingen sådan därför att basinkomsten redan kompenserat för det – Att man precis som idag ska ha en sjukersättning och en pension som bygger på inkomstens storlek är en självklarhet Jonny.

          En basinkomst skapar ett jämlikare samhälle vilket är det stora målet och den som arbetar kommer alltid att ha högre ersättning än den som enbart lever på sin basinkomst vilket du borde förstå om du läser inlägget och lägger dig vinn om att förstå.

          Anledningen till att du inte förstår beror på att du redan låst dina tankar på att en basinkomst är en dålig ide som blir dyrbar för samhället och mest av allt därför att ett införandet av en basinkomst kommer att göra socialdemokraterna till ett parti av samma storlek som i fornstora dagar.

          Att genom ett införande av en livslång basinkomst lika för alla ovan 18-års ålder innebär att vi ökar människors frihet och möjlighet att själva styra över sina liv är en sanning som inte går att förklara bort liksom att införandet av en basinkomst ger oss en reell möjlighet att faktiskt sänka arbetstiden till 6 timmar per dag med tillhörande lönesänkning.

      • Brorson

        Även om vi i slutänden får en s-ledd regering, kommer den att behöva stöd från andra sidan blockgränsen. Och omvänt, om vi får en alliansregering. Förslaget om basinkomst kommer aldrig att genomföras, eftersom det strider mot den mest grundläggande av arbetarrörelsen värderingar, att det endast är arbetet som skapar ekonomiska värden, och att alla ska bidra till det efter förmåga. Idén om en basinkomst är i grunden en utopisk borgerlig idé, som ytterst få borgerliga debattörer och politiker ställer upp på, eftersom ett genomförande skulle rasera samhällets finanser, skapa arbetskraftbrist och ännu mer missbruk och kriminalitet.

        Riksnormen för försörjningsstöd en ensamlevande är f.n. 3030 kr), mån + faktisk hyreskostnad på upp till 5.400 kr vilket ger maximalt 8.430 kr. För barnfamiljer tillkommer maximalt 3.800 kr per hemmavarande barn. Det är samma belopp som under alliansens regeringsår, men uppräknad enlig index. Oavsett vilken typ av regering vi får, är inget annat att vänta. Ett villkor är att arbetsföra personer under 65 står till arbetsmarknadens förfogande. Det behöver de inte göra om de har en garanterad ”basinkomst” på 10.000 kr.

        För en knarkande 19-åring, som bor hemma hos föräldrarna, och har ”basinkomst” blir det en kostnadsökning för samhället på minst 6.200 kr /mån, plus andra sociala kostnader (missbrukarvård, mm). I praktiken kommer även föräldrarnas basinkomster att gå till missbruket. Erfarenheten visar nämligen att föräldrarna till missbrukare sällan orkar stå emot tjatet om pengar. Till detta kommer givetvis kostnaderna för enskilda brottsoffer och försäkringsbolag.

        Det behövs en kraftig upprustning av missbrukarvården, inte minst fler slutna anstalter som verkligen är knarkfria, men det kostar 6.000 – 10.000 kr per vårddygn. Det är till detta samhällets resurser ska användas, inte till att finansiera missbruket. De avvanda f.d. missbrukarna måste ha jobb och en lön, som de kan leva ett knarkfritt liv på, så att de inte återvänder till de gamla miljöerna, där knarket. flödar. Arbetsfria inkomster för unga, fullt friska och aktiva människor är förödande för både samhället och den unga själv.

        I diskussionen om de framtida pensionerna föreslog jag att systemet med arbetsgivaravgifter reformeras, EU-skatten ut och semesterersättningen in i systemet, ålderspensionsavgiften höjs från 10,21 % till 18 %. sjukförsäkringsavgiften från 4,35 % till 7,0 % och a-kasseavgiften från 2,64 % till 5,0 %. Detta ska finansiera ersättningar på 70 % av nuvärdet på pensionsdagen av den medellön man haft under sin yrkesverksamma tid, samt 67 % av den lön man hade innan man blev sjuk eller ofrivilligt arbetslös.

        Anders Forss lovar 75 % av (den senaste?) lönen i pension. Det har jag iofs inget emot, Men man måste kunna anvisa finansiering av det man lovar eller kräver. Dessutom avser, de procent jag skrivit, ersättningarna från de arbetsgivaravgift-betalda socialförsäkringarna, och inte vad man maximalt ska kunna få ut. För den som är medlem i en fackförening, ska det (enligt min mening) finnas en tilläggsförsäkring genom fackföreningsavgiften, som ger totalt 80 – 85 % i sjuk- eller arbetslöshetsersättning.

        Det ska löna sig att vara medlem i facket, men den som står utanför fastän han har jobb ska inte försörjas av socialtjänsten vid sjukdom eller arbetslöshet.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Publicerar som ett inlägg i debatten med följande tillägg – Min tro är att arbetarrörelsen just nu står på en fot och att stödet för en basinkomst växer dag för dag. När vi har en utredning som kan peka på att införandet av en sådan kommer att bygga ett bättre och jämlikare samhälle utan att kostnaderna ökar kommer proppen att släppa och en basinkomst att bli verklighet.

          Vi får acceptera att vi tycker olika i frågan Brorson så låt oss avvakta och se vad som händer.

  4. Alexander

    Bertil

    Är det inte relevant att fråga Anders om när hans förslag ska bli verklighet? Är det att driva med honom?

  5. Bertil

    Svar till Anders Forss
    17 november, 2018 kl 18:40

    Håller helt med. Dock har jag läst att det är problem rekrytera unga inom politiken.

    Risken är att vanliga knegare allt mer
    Främjar sig från politik,
    Kvar blir dessa som du nämner såna som aldrig jobbat.

    Detta ser vi hos moderaterna i Skellefteå
    Löwenhöök har mycket få arbetsdagar med vanligt jobb. Några veckor i vanligt jobb är hans enda merit. I övrigt var han domare i hockey för juniorer under gymnasietid .

    Jag tror få även inom rikspolitiken förstår hur hårt det kan vara jobba dag ut dag in som byggnadsarbetare av olika slag eller inom industrijobb där fysiska jobb sliter på kroppen. Att dessa ska tvingas jobba till allt högre pensionsålder då många är fullkomligt utslitna eller t.o.m. Döda.
    En högre pensionsålder är en fälla för de som verkligen jobbar.

    Att vi får den sortens politiker som har en otrolig glappet käft men ingen livserfarenhet är ett allvarligt dilemma.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min syn på politiska broilers är att dessa finns i alla partier men mest hos S och M.

  6. Per Kjellén

    Ett stimulerande inlägg i sin frejdighet och optimism. Jag börjar bakirfrån.
    Den tidigare storhetstiden har sitt ursprung i liberalismen i kamp mot socialismen. Detta tiden från runt 1850 till första världskriget. Liberalismens idé om fri marknadsekonomi och arbetsspecialisering ökade produktion och levnadsstandard. Effekten var att arbetarklassen lyftes ur fattigdom och anslöt sig till medelklassen och generellt sätt ökade levnadsstandard som aldrig tidigare upplevts. Försa världskriget gjorde slut på detta. Tiden mellan första och andravärldskriget var en tid av kontroverser och förlamningar. Efter andra världskriget delades världen upp i en kapitaliskt styrd del som fortsatte välståndsökningen och en kommunistiskt styrd del som ledde till återgång till fattigdom.
    Så förklarar du att socialdemokraterna aldrig kommer att kompromissa om sidan ideal. Hel inlägget präglas av din optimism utan att förklara hur. Men eftersom du anser att tiden före första världskriget uppnådde hög levnadsstandard tack vara socialismen så förmodar jag att du förväntar dig ett socialistiskt styre nu och framåt. Detta återfinns i socialdemokraternas partiprogram.
    Däremot har på sista tiden avspeglats en idé om frihet och företagsamhet både från socialdemokratiska partiet och från dig som närmast är liberal ekonomisk politik.
    ”Rätten till ett arbete – Rätten till en bostad och rätten till social trygghet.” Ser du ingen skillnad mellan positiva rättigheter och negativa rättigheter? Negativa rättigheter kan och bör varje demokrati lagfästa. Positiva rättigheter är helt beroende av den ekonomiska politiken och skapandet av resurser. Den kan aldrig följa av en lag utan endast av faktiska möjligheter. Allt annat är ’röda dunster’.
    Och resten av ditt inlägg präglas hela tiden av dina ’röda dunster’. Allt skall alla få utan anstängning, utan egen insats, endast tack vara de socialistiska politikernas godhet.
    Kom igen med dina synpunkter på vad som skiljer vänster från höger i dagens politik.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Då får jag börja med att säga att du bygger det du skriver på felaktiga fakta Per – Det som lyfte arbetarklassen ur fattigdom startade med Ådalen 1931 och socialdemokratins egentliga intåg på den svenska politiska scenen – Det tillsammans med LO-kollektivets och övriga fackförbunds växande styrka och inflytande är de viktigaste faktorerna i bygget av välfärdslandet Sverige – Det Sverige som sedermera blev världens ledande välfärdsland och världens mest jämlika land och landet USA med flera kallade landet annorlunda därför att alla människor tillerkändes samma värde.

      • Brorson

        Vi får inte heller glömma de liberala reformerna från ca 1830 och fram till ca 1890, då liberalernas ledande roll alltmer övertogs av arbetarrörelsen. Det stora genombrottet kom efter första världskrigets slut och införandet av 8 timmarsarbetsdagen 1920. Det var inte tal om arbetsfria inkomster för dem, som kunde arbeta, och ej heller motarbetade man den tekniska utvecklingen. Den såg man inte som ett hot, utan som en möjlighet.

        Arbetarrörelsens ideologi är fast förankrad i Marx’ mervärdeslära, som säger att endast arbete skapar ekonomiska värden samt något hårddraget, att den som inte vill arbeta, inte heller ska äta. Det är inte bara så att Forss och jag har olika åsikter om detta.

        Sanningen är att Forss är på kant med arbetarrörelsens hela idéarv. Om detta någon gång skulle bli socialdemokratiska partiets politik, så är S definitivt inte längre någon arbetarparti, utan utopiskt borgerligt parti, som tycker det är okej att snylta på andras arbete – den lättjans livsfilosofi som i alla tider har omhuldats av lata rikemanssöner, som inte ens har besvärat sig med skötseln av sina delägda familjeföretag. Det har de överlåtit åt dugligare syskon. Och det är naturligtvis på denna lättjans överklass, som Internationalens ord syftar ”där lättingen ej råda får”.

        Det tycker man är fel även inom borgerligheten. Och med det nuvarande parlamentariska läget, behövs samarbete över blockgränsen. Vad som är stötostenen för våra potentiella borgerliga samarbetspartners är inte så mycket arbetarrörelsens traditionella värderingar, som den typ av ”utopisk socialism”(av borgerligt ursprung) som Forss ständigt för fram. Ett sådant samhälle skulle inte fungera i praktiken.

        När du för fram det socialdemokratiska regeringsövertagandet 1932 som startskottet till det kommande välfärdssamhället glömmer du att det socialdemokratiska ungdomsförbundet, SSU, under 1930-talet hade tio gånger så många medlemmar som idag, trots att landets totala folkmängd var bara drygt hälften mot idag, och att kravet som mobiliserade ungdomen var allas rätt till arbete, inte arbetsfria inkomster för haschrökare och andra arbetsskygga individer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.