Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Stora klyftor och ökad ojämlikhet är orsaken till det ökande våldet i samhället.

Det går inte att värja sig för att värja sig för att samhällsklimatet hårdnat betänkligt även i vårt land – Numera går det inte en dag utan att vi hör om mord, skjutningar och knivskärningar eller om uppgörelser i den undre världen och att dessa allt som oftast sker öppet på offentliga platser.

Ett annat fenomen är att dessa skjutningar, mord och knivskärningar leder till att medlemmar i kriminella gäng och anhöriga till offren invaderar landets akutmottagningar på ett sätt vi aldrig någonsin upplevt i vårt kand tidigare.

Att den sortens beteenden måste stoppas och att trenden med skjutningar och mord på öppen gata måste stoppas helt och hållet är för mig en självklarhet.

Däremot är jag långt ifrån överens med de som påstår att allt detta har en enkel förklaring vilken är att det endast beror på ökad invandring samt att lösningen är så enkel som att neka framtida invandring samtidigt som vi skickar tillbaka alla som redn invandrat till sina respektive ursprungsländer.

I min värld är både orsaken och lösningen mer komplex än så och jag påstår därför att det ökande våldet till största delen beror på en ökad ojämlikhet och på utanförskap sprungna som en effekt av att klyftorna och arbetslösheten ökat som ett resultat av för mycket av nyliberal politik.

Det finns självklart många förklaringar till det ökande våldet men dessa två är som jag ser det de största anledningarna.

  • Att ökad ojämlikhet har skapat en ny sorts utanförskap som förstärkts av en relativt stor invandring och total avsaknad av en bra integrationspolitik även om det enligt all tillgänglig statistik är så att invandrare begår en oerhört liten del av de riktigt grova våldsbrotten.
  • Att människor som lever i utanförskap känner desperation och hopplöshet och har små eller inga förhoppningar att livet ska förändras till det bättre.

Ovanpå detta har nyliberal politik skapat en samhällsbild där man som människa måste förverkliga sig själv genom rikedom och framgång vilket förstärker utanförskapet än mer.

Därutöver har vi tv och annan media som genom filmer och annat skapar en bild av att mord och uppgörelser är en naturlig del av samhällsbilden och en bild av att det är ok att förverkliga sig själv och skaffa sig rikedom genom våld.

Denna trend måste brytas vilket bara kan göras om vi skapar en jämlikt samhälle.

Som socialdemokrater måste vi bejaka detta och sätta kampen för ett jämlikt samhälle högst upp på agendan. Kampen för jämlikhet måste därför bli överordnat allt annat om vi önskar skapa ett kärleksfullt och harmoniskt samhälle.

I arbetet med att bygga ett jämlikt samhälle måste segregationen brytas samtidigt som bilden av att pengar är den enda vägen till självförverkligande bryts och ersätts av en bild där självförverkligande inte handlar om pengar och våld utan om att leva ett kärleksfullt och solidariskt liv där vi sprider så mycket kärlek vi någonsin kan varje dag av vårt liv.

Ovanstående är självfallet ingen lätt uppgift men jag är övertygad om att vi kan förändra Sverige och minska våldet i samma takt som jämlikheten ökar och kärleken får fotfäste bara vi försöker tillräckligt mycket.

Vad tror du?

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

26 kommentarer

  1. Alexander

    Anders

    Du har åtskilliga gånger sagt att Socialdemokraterna är garantin för att detta inte ska ske. Bevisligen har ni misslyckats.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att det skedde kan vi belasta alliansen och nyliberal politik för till största delen även om vi socialdemokrater inte är helt fria från skuld – Att detta inte går att reparera över en natt förstår alla som vet hur politiken fungerar. Att återställa ordningen tar minst två mandatperioder givet att vi socialdemokrater innehar regeringsmakten obrutet – Varje avbrott som innebär en annan regering än en ledd av S förlänger den tid det tar att återställa ordningen.

      Jag tycker det är hög tid att du växer upp och inser vad politik är och hur den fungerar – Alldeles speciellt då du hävdar tt du är invald – Om inte tycker jag synd om de som lagt sin röst på dig.

  2. Alexander

    ”hög tid att du växer upp och inser vad politik är och hur den fungerar”

    Bevisligen förstår jag mer än vad du gör. Bara att titta på hur långt vi kommit inom politiken.

    ”Att återställa ordningen tar minst två mandatperioder”

    Du har åtskilliga gånger högtodligt berättat att allt skulle vara i ordning i god tid innan valet. Fakta talar emot dig. Återigen…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vissa saker men långt ifrån alla Alexander och du blandar dessutom ihop saker och ting vilket påvisar att di inte lärt dig något alls.

      Låt oss debattera lösningarna jag presenterat istället för det du falskeligen försöker påstå – Om inte hamnar resten av dina kommentarer där de hör hemma vilket är i papperskorgen då allt du försöker dig på är att försöka misskreditera mig oavsett ämnet i inlägget.

    • Bertil

      Jag har aldrig hittills sett en enda kommentar från dig Alexander där du omtalat vad du tror på och förklarat nåt om det du håller på.
      Du är bara otrevlig hela tiden.
      Förstår fortfarande inte varför Anders F
      Släpper in dig.
      Bättre komentarer än som du hittills levererat borde vara ett krav från Anders.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Publicerar som Bertils svar till Alexander med tilläget att jag skruvat åt tumskruvarna ordentligt när det gäller Alexanders kommentarer. Ett löfte är ett löfte och därför följer jag det löfte jag gav när jag påbörjade bloggandet med den skärpning jag införde för ca. et år sedan som handlar om att man måste följa ämnet i inlägget för att kommentaren inte ska hamna i papperskorgen.

        Att inte göra skillnad på människa och människa är viktigt för mig att leva upp till Bertil.

  3. Alexander

    ”Låt oss debattera lösningarna”

    En del av lösningen är en extremt restriktiv invandringspolitik. Det är nämligen till stor del pga invandringen dina kära klyftor ökat.

    ” allt du försöker dig på är att misskreditera mig”

    Du hävdar att pga min inkpmpetens är det synd om de väljare som röstat på mig. Är det en komplimang?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om vi börjar från slutet så är det inte min uppgift att dela ut komplimanger Alexander och att jag låter dig hållas på det sätt jag gjort bör du vara tacksam över då de flesta politiska bloggare som tar emot den sorts kommentarer du vanligtvis kommer med sannolikt blockerat fig för länge sedan därför att de saknar det som behövs för att skapa debatt i det mne som inläget avhandlar.

      Den migrationspolitik vi tillämpar för tillfället är oerhört restriktiv Alexander och innebär att vi inte tar emot fler än vi kan hantera för tillfället.

      Att klyftorna ökar beror bara till en liten del på invandring Alexander – Den största skulden till att de ökar stavas nyliberal politik och det faktum att alliansen under sina regeringsår tog från de redan utsatta för att kunna sänka skatter för de som edan hade mer än tillräckligt för att leva ett bra liv.

    • Bertil

      Klassklyftorna ökade inte alls på grund av invandring utan genom att vi gick med i EU även med den enorma omfördelning från fattig till rik som skedde med Reinfeldt. Klassklyftorna skapades fullt ut med Reinfeldt han sänkte A-kassan i ett slag med över 30% samma med sjukförsäkring. På detta så ökade han på invandringen för att som taktik sänka sossarna och överföra skulden på invandring på dessa.
      Flyktingströmmen som blev var även en effekt av USA närvaro i ex:Irak.
      Det skapade flyktingströmmarna.

      Du är ” lengräddad” Alexander om det råder ingen tvekan.

  4. Brorson

    Det behövs konkreta åtgärder. När det sker mord, tas polisresurser från annan verksamhet och i synnerhet den förebyggande brottsbekämpningen försummas. Gränspolisen är kraftigt underbemannad, de internationella ligorna rör sig obehindrat över gränserna, och vi har inte en aning om hur många som vistas illegalt i vårt land, vilka de är och hur de försörjer sig.

    Det finns 5.000 fängelseplatser fördelade på 41 anstalter, en del med så låg säkerhetsklass så att de inte förtjänar att kallas fängelser. Dessutom säger kriminalvårdsstyrelsen att det är svårt att upprätthålla ordning och säkerhet inne på fängelserna vid högre beläggning än 80 %, vilket gör att antal platser för långtidsförvaring är 4.000 – resten är reservplatser för tillfälliga toppar. Det behövs ytterligare 2.000 fängelseplatser, fördelade på 8 nya anstalter med högsta säkerhetsklass, fördelade på 8 anstalter med i snitt 250 platser var.

    HVB-hemmen har aldrig varit avsedda för ”ensamkommande” unga män, som har ljugit om sin identitet och ålder. De, som ljugit om detta och efter en viss betänketid inte vill medverkar till utredning om vilka de är, ska nekas asyl och utvisas. HVB-hemmen ska användas till det de ursprungligen är till för, nämligen vård av unga som riskerar att dras in i missbruk och kriminalitet, och har så svåra anpassningsproblem, så att de inte kan familjehemsplaceras.

    Vården av missbrukare måste rustas upp. Fånerierna med öppna anstalter och öppenvård för tunga missbrukare måste upphöra. Det ska inte finnas tillgång till knark inne på anstalterna, som därför måste vara minst lika välbevakade som fängelserna. En missbrukare under avvänjning kan ha så svåra abstinensbesvär, så att han är beredd att göra i princip vad som helst för att få tag i knark.

    Langarna ska sitta i fängelse och deras marknader dräneras genom att kunderna blir inlåsta och avvanda. Vi måste träffa avtal med hemländerna om att straffverkställigheten för alla grövre brott flyttas över dit. Man ska inte längre välja att begå sina brott i Sverige. därför att upptäcktsrisken är mindre och straffen lindrigare än i andra länder.

    Tiden innan man kan bli svensk medborgare .bör förlängas från idag maximalt 5 år (minimitiden är idag bara ett par veckor) till 10 -15 år. Det är för många som slipper utvisning för att de har hunnit bli svenska medborgare, innan de äntligen åker fast för brott, om de kan utvisas för. Avslutningsvis har inte bara etniska svenskar, utan även alla hederliga invandrare rätt att leva i trygghet i vårt land. Men det kan de inte p.g.a. de ständiga bortförklaringarna av orsakerna till de brott, som begås av deras landsmän.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi är helt överens om att både polisen, landets åklagarkammare, tullen och migrationsverket med flera viktiga organisationer är kraftigt underbemannade och att dessa behöver förstärkas med fler anställda. Besluten om det är fattade redan nu men som vi alla vet tar det tid att utbilda poliser med flera så allt vi kan göra är att låta tiden verka för oss.

      Parallellt tycker jag att vi ska arbeta på att få de poliser som lämnat yrket att återvända vilket är fullt möjligt om vi höjer lönerna och ser till att det finns tillräckligt många karriärvägar för att människor ska attraheras av yrket. Därtill tycker jag att det är hög tid att vi ser över vilka av polisens arbetsuppgifter som lika gärna kan utföras av civilanställda utan polisutbildning som av de med polisutbildning utan att kvaliteten äventyras. Rätt gjort skulle en sådan åtgärd sannolikt frigöra åtskilliga poliser som sedan kan sättas in i arbete ute på fältet.

      I övrigt så publicerar jag din kommentar som et tänkvärt inlägg i debatten Brorson.

      • Brorson

        Tack för det omdömet, men jag skrev inte att vi behöver fler poliser och åklagare. Jag skrev att vi behöver fler fängelser, så att det grova buset inte är ute och begår nya brott efter några veckor i häkte. Jag skrev att HVB-hemmen ska användas för sitt ursprungliga syfte, så att småbuset får vård och behandling innan de har hunnit bli grova brottslingar. Jag skrev också att behandlingshemmen för missbrukare måste vara knarkfria, och att vårdtagarna måste hållas effektivt inlåsta tills de är definitivt avvanda. Vilket kan ta flera år.

        Jo, jag skrev också att vi måste träffa avtal med hemländerna, så att straffverkställigheten för utländska brottslingar flyttas över dit, för att det inte ska löna sig att begå brotten i Sverige. Polisen räcker till, om inte samma brottsling ska gripas varannan dag, utan att gatorna verkligen blir rensade. Med rejäla straff och sedan utvisning, i de fall verkställigheten inte har flyttats över till hemländerna, ökar chansen att vittnen vågar vittna. Ska vittnen få vara anonyma?

        Det är dags att slopa 2 / 3 dels-frigivningarna och i stället låta de dömda sitta hela strafftiden. Därför behövs fler fängelser.

        Det är iofs sant att gränspolisen måste förstärkas, men det kan ske om polisens arbete ger bestående resultat genom längre tid i fängelse för grova brottslingar, samt utvisning av utländska brottslingar. Samt att asylsökande, som har ljugit om sin identitet och ålder och vägrar medverka till att detta klarläggs, nekas asyl. I många fall har de ju redan fått asyl i ett annat land, Iran, men Sverige lockar med fler förmåner.

        Både finansminister Magdalena Andersson och migrationsminister Helene Fritzon sa i valrörelsen att det kommer ungefär 5.000 fler asylsökande årligen än vi klarar av att ta emot. Det är inte alltid som målsättning och resultat stämmer överens. När s-ministrarna kan erkänna att så är fallet, borde väl även Anders Forss kunna erkänna samma sak, i stället för att påstå att läget är under kontroll?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om vi börjar från slutet så har jag inga problem med at erkänna något vad gäller hur många invandrare vi tar emot – Mitt svar bygger på det Stefan Löfven säger och han påstår alltjämt att den volym vi tar emot för närvarande är den volym vi för stunden klarar av att ta emot utan problem.

          Sedan vet jag att du inte direkt skrev att det behövs mer poliser mm. i denna kommentar men håller i minnet att du anfört det i tidigare kommentarer så därav mitt svar Brorson.

          Vad gäller att slopa 2/r-dels frigivningarna har u mitt fulla stöd Brorson – Att så sker beror nog snarare på platsbrist än något annat och att jobba på att skapa en ordning inom EU som innebär att en brottsling alltid får avtjäna straffet i sitt hemland är en bra lösning.

          Sist men inte minst ska det bli intressant att lyssna till den debatt om fler poliser mm. som ska hållas mellan S och M i kvällens Agenda i tvåan med start 21.15 – Att få se om vi har samsyn eller inte ska bli extra intressant att se

    • Leif Andersson

      Mycket konkreta och bra åtgärder Brorson. Du verkar betydligt mer kompetent än majoriteten av våra riksdagspolitiker och mindre flummig än Anders Forss vad gäller nödvändiga förändringar.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Publicerar som Leifs svar till Brorson med tillägget att jag kan beskyllas för många saker men inte för att vara flummig.

  5. Ördög

    ”Ovanstående är självfallet ingen lätt uppgift men jag är övertygad om att vi kan förändra Sverige och minska våldet i samma takt som jämlikheten ökar och kärleken får fotfäste bara vi försöker tillräckligt mycket.”

    Fortsätt rösta på sosseadeln, alltså. Vi kanske skiter i våra gamla löften, men i gengäld ger vi er en massa nya!

  6. Bertil

    Vad jag har svårt förstå när kriminaliteten ökar, sjuktalen, utbrändhet, o.s.v
    Då vill Högern öka klassklyftorna ännu mer. Sänka skatten för välmående,
    Sänka trösklar för svaga grupper.

    Samtidigt så betalar redan idag höginkomsttagare lägre skatt i bärkraft
    än låginkomsttagare ändå så påpekar inte nån Oposition det.

    Att folk börjar inse att politik är ett hot mot de får till följden att företagandet och arbetslinjen får en ny marknad.
    Nämligen egendomsutjämningslinjen.

    Det är rent ut sagt bedrövligt att Världens ledare är en hög med knäppgökar.
    I Sverige kan vi få en liten halvkriminell till Statsminister.
    Men oavsett vad vi får för styre så är målet öka klassklyftorna
    Sen tror man det går bota med fler poliser.
    Nä mera Castro nog skulle han rensat upp i girighetsträsket.
    Värnat kärnverksamheter.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag håller med dig om delar av din kommentar samtidigt som jag står upp för den problembild och lösning som jag anfört i inlägget Bertil.

  7. Brorson

    Jag vill då först konstatera att slopas 2 / 3 -delsfrigivningen, behövs 50 % fler fängelseplatser. Och med det redan tagna beslutet att slopa ”ungdomsrabatten” för brottslingar mellan 18 och 21 år, behövs 100 % fler fängelseplatser för den gruppen. Eftersom de fängelseplatserna kommer att behövas när nuvarande strafftider har avtjänats och resten av straffet ska avtjänas, finns fortfarande tid att planera och bygga de nya fängelserna. Men det arbetet måste påbörjas nu.

    I stället såg vi i kvällens Agenda en rent bedrövlig verklighetsflykt: Fler socialsekreterare, med större ”muskler” i bunkerliknande socialkontor i stället för fler fängelser. Jaja, moderaten pep något om att grovt kriminella 17-åringar måste väl ändå vara statens och kriminalvårdens ansvar…Men vad krim ska göra, det vågade han inte säga. Låsa in eller dela ut godispåsar?

    Polisen försöker skjuta över det brottsförebyggande arbetet på socialtjänsten ännu mer. Jag skrev visserligen att HVB-hemmen bör användas för sitt ursprungliga syfte, för vård och behandling av unga som riskerar att dras in i missbruk och kriminalitet, och inte som gratishotell för lycksökande unga män, som redan har fått asyl i Iran, men ljuger om detta. Langarna vet ju sedan gammalt var HVB-hemmen, och därmed de tvångsomhändertagna unga kunderna finns. De ”ensamkommande” unga männen dras väldigt snabbt in i missbruk och kriminalitet… Och till skillnad mot de ungdomar, som placerades där, har de ju inga restriktioner utan full rörelsefrihet.

    När en ung person grips för ett brott, om inte är så grovt så att han får sitta häktad hela tiden till dom, så överlämnas han till socialtjänsten. Så sker även med grova brottslingar under 15 år. Det händer också att brottslingar döms till ”vård inom socialtjänsten”. Kommunerna har under minst ett par decennier sedan, försökt smita från de stora kostnaderna för vård i behandlingshem genom helt orealistiska idéer om ”öppenvård”. Som av en händelse fanns en massa tomma behandlingshem både för ungdomar ”på glid” och för vuxna missbrukare, när den stora flyktingvågen 2015 kom.

    Det stora sociala experimentet med ”öppenvård” i helt frivilliga former även för de mest hopplösa fallen pågick ju för fullt ute i kommunerna. Det indirekta brottsförebyggandet må vara en uppgift för socialtjänsten, men det mer direkta brottsförebyggande arbetet måste vara en polisiär uppgift. Därför har jag i tidigare diskussioner föreslagit en kommunalisering av närpolisverksamheten. Det är möjligt att det då behövs fler poliser totalt.

    Låt mig avsluta med att invandrare är inte sämre än etniska svenskar på att uppfostra sina barn, snarare tvärtom. Men olämpliga föräldrar finns även hos dem. Och dessutom är det en nästintill omöjlig uppgift att uppfostra sina barn till laglydiga medborgare, när gängledare och andra grovt kriminella, med svansar av unga beundrare, kan röra sig fritt i områdena. Detta har väldigt lite att göra med klassklyftor, utan snarare med den drog- och straffrättsliberalism, som har härjat i det svenska samhällsmaskineriet under flera decennier.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett oerhört läs- och tänkvärt inlägg i debatten med följande tillägg – Tack för din viktiga input i ämnet Brorson och behöver vi bygga fler fängelser för att klara detta så ska vi självklart göra det. De kommer dessutom att behövas i framtiden i ett land med en växande befolkning och skulle så inte vara fallet går de att bygga om i en framtid och användas till annat.

      Slutligen så är vi helt överens om att det är kriminalvården och inte socialtjänsten som ska handha de som är kriminella.

  8. Jan

    Eftersom det ökande våldet och otryggheten i samhället inte beror på invandringen utan huvudsakligen kan skyllas på medierna och borgerlig politik så borde väl lösningen vara att öka invandringstakten. Du menar ju också att invandrarna är kraftigt underrepresenterade vad gäller grövre brottslighet. Ökar man på invandringen så borde då, rimligen, den relativa brottsligheten minska. Vad tror du om det? Mer kärlek och mer solidaritet parad med kraftigt ökad invandring från världens oroshärdar. Det vore väl en universallösning? Win-win…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ingenstans har jag sagt att vi ska öka invandringen Jan – Allt jag anfört är hur vi ska angripa problemet vilket är genom att bygga ett jämlikare samhälle och genom att minska klyftorna så att framtidstron ökar bland människor och så att fler kommer i arbete.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.