Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Varför ska skatteflyktingar ha straffrihet när andra brottslingar straffas fullt ut?

Jag kan hålla med Magdalena Andersson om att det är rätt att låta människor göra rättelser av felaktiga deklarationer i efterhand så att de kan betala in de skatter de rimligen borde betalat från början utan straff.

Dock ska denna rätt att göra självrättelser inte gälla i all evighet efter det att möjligheten gjorts känd som i fallen med Panamabreven mm. utan vara ett initialt erbjudande med en bortre tidsgräns på maximalt tre månader.

När tidsgränsen är uppnådd ska de som inte självmant gjort rättelser spåras upp och straffas med skattetillägg och om brottet är grovt även av andra straff i straffskalan.

Det underliga i sammanhanget är dock varför vi inte för debatt om varför pengarna kunnat gömmas undan i första läget och varför de som gömmer undan pengar ska belönas för det genom att erbjudas straffrihet om de senare självmant rättar till felaktigheterna och betalar in skatten?

Varför ska samhället göra skillnad på brottsling och brottsling?

Jag har skrivit åtskilliga inlägg i ämnet vid det här laget och så länge inget drastiskt görs för att ändra systemet så att skatteplanering blir svår och i det närmaste omöjlig kommer människor alltid att försöka smita undan att betala skatt om detta är möjligt.

Som jag ser det är det enkelt att försvåra skatteplanering – Allt vi behöver göra är att ersätta dagens skatteavtal med sådana som bara medger nedsättning av skatten med lika mycket som man kan bevisa att man betalat i skatt i ett annat land vidimerat av skattemyndigheten i landet – Hur detta ska gå till rent praktiskt har jag beskrivit i detalj i tidigare inlägg.

De skatteavtal Sverige ingår med andra länder ska dessutom innehålla en skrivning som per automatik ger motparten skyldighet att till svenska skattemyndigheter redovisa saldon och kapitalrörelser på alla konton som tillhör svenska fysiska och/eller juridiska personer – I denna terminologi ska även inrymmas stiftelser och bolag – Svenska likväl som utländska som har svenska förmånstagare och/eller aktieägare.

Vi bör dessutom följa George Soros råd och införa fasta växelkurser för kronan för att skydda den mot spekulation. Med de fasta växelkurserna följer valutakontroll – Dvs. att man måste anmäla en flytt av pengar ut ut Sverige till riksbanken och invänta deras tillstånd innan flytten verkställs.

Med valutakontroll får vi ordning på hur mycket pengar som flyttas ut ur landet och vart dessa flyttas – Något som i förlängningen gör det lättare att spåra de pengar som går till vad Magdalena kallad paradisöar.

Jag vill på inget sätt förbjuda svenskar att ha tillgångar placerade i banker och finansinstitut utanför Sverige – Vad jag vill åstadkomma är full kontroll på hur mycket som finns där och hur mycket det kapitalet ökar år från år.

Vad vi måste komma ihåg är att det går att begränsa möjligheten till skatteplanering bara viljan finns – Viljan att stävja detta har ökat i de allra flesta länder varför en överenskommelse på området borde vara möjlig att åstadkomma inom EU.

EU:s medlemsländer ska konkurrera med varandra på sunda grunder vilket inte innefattar konkurrens genom att erbjuda lägre skatter än andra EU-länder till medborgare i de länderna.

En konkurrens mellan länderna med erbjudande om låga skatter gynnar ingen annan än de som äger kapitalet. Det är därför vi ska ha skatteavtal som stipulerar att skatten aldrig kan bli lägre än den högsta nivå som gäller i de två länder som omfattas av avtalet

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

24 kommentarer

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig jobbat direkt för Soros men däremot har jag blivit inbjuden till middagar, möten och konvent med honom i ett flertal länder många gånger och således haft möjlighet att sitta med honom ensam och i små sällskap många gånger för att prata om många saker och mest om valutaspekulation och annat.

      Varför undrar du G-A?

      • G-A Karlsson

        Tack för svar.

        Du återkommer till honom med jämna mellanrum. Jag har ju tidigare reagerat när du nämnde att du har ”lunchat” med honom.

        Finner det lite märkligt att du har lyckats få till enskilda samtal med en internationell multimiljardär som Soros. Förvisso är du driven på ditt område, men spelar du verkligen på DEN nivån? Hur kan du i så fall vara socialdemokrat…? Ser du konflikten här?

        Jag frågade alltså pga att jag ville ha klargjort om du försöker sitta på ”dubbla stolar” i någon form. Om en politiker har någon form av samarbete med lobbyister, formellt eller informellt, så bör politikern avstå från att kandidera menar jag.

        Nu har du uppenbarligen inget sådant samarbete. Och då har jag inte heller något att anmärka, naturligtvis.

        Men den typen av frågor behöver ställas till alla som kandiderar till politiska poster. Till skillnad mot många andra politiker är du rak nog att svara på frågor från alla tänkbara håll och cred för att du faktiskt gör det.

        Jag frågar också pga detta:
        Just George Soros hade en hel del att göra med valutaspekulationen mot den svenska kronan i början på 90-talet. Först skulle den fasta växelkursen försvaras. Räntan skenade till 500 procent. Sen kom valutakraschen ändå.

        Vi som arbetade och hade LÖN i svenska kronor fick se våra löner effektivt devalverade med 25 procent gentemot andra länder pga kronfallet. Hur tror du vi reagerar på den typen av blåsningar?

        George Soros tankade hem mångmiljardbelopp – och svenska jobbare blåstes på inkomst. För oss som oförskyllt hamnade på förlorarsidan så rasar förtroendet för spekulationsmiljardärer (typ Soros) sen en bra bit under nollstrecket om man säger så.

        Mvh Gerry

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är inte så märkligt som du tror att jag fått flera möten med honom. De flesta möten har tagit vid när jag arbetade i den internationella bankvärlden och sedan man väl lärt känna varandra och känner förtroende så blir man inbjuden när tillfälle ges G-A – Svårare än så är det inte.

          Att lobba för det man står för är helt ok så länge som man öppet berättar det tycker jag och det är precis så jag gör. Att lyssna av vad de som arbetar på området tycker och tänker om de te gör är viktig information att ha för att bilda sig en uppfattning om vad som är politiskt möjligt och inte för stunden och det är det tillsammans med annan kunskap som hjälper mig att lägga upp agendan för att skapa stöd för det jag vill genomföra.

          Soros fick frågan från åtskilliga journalister i Stockholm när han var där relativt kort efter det att han knäckt de svenska kronan med fler valutor och just avstått från att göra densamma gentemot den amerikanska dollarn – Hans svar var att så skulle skett i alla fall och att han därför tyckte att det var bättre att han gjorde det än att någon annan gjorde det därför att han skänkte stora delar av vinsten från detta till att bygga upp forna Östeuropa – Inte minst Ungern utan att kräva något tillbaka.

          Hans inställning att växelkurserna ska vara fasta är just därför att han vill att oskyldiga ska drabbas av sådana händelser i en framtid – fast växelkurs och full valutakontroll löser de flesta problem G-A – I vart fall avarterna.

          • G-A Karlsson

            Så han knäckte den svenska kronan av någon sorts ”omsorg” om Östeuropa?
            Det var ju fantastiskt ”ädelt” av honom.

            Sparka på fattiga svenskar…

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Han knäckte alla valutor han gav sig på – Även pundet och hade inte USA vädjat och lovat bättring och eftergifter var han på god väg att knäcka US dollarn då det bara var ett dygn borta innan det var verklighet om inte den amerikanska regeringen ingripit.

          • G-A Karlsson

            Jag har inget emot att få ordning på valutan.
            Dock inte med några ”Soros-regleringar”.

            I stället föreslår jag en återgång till guldmyntfot.
            Det är betydligt svårare att förfalska och spekulera sönder.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Ditt förslag är härmed presenterat så att alla kan ta del av det G-A.

  1. Leif Andersson

    Vad menar du med att SEK ska ha en fast växelkurs?

    Idag finns det väl inget europeiskt land med en valuta som har någonting sådant. Om man vill ha en stabilare valutakurs är det bara och göra som danskarna som peggat DKK mot EUR. För övrigt någonting jag har förespråkat länge även för SEK när denna återhämtat sig till en rimlig nivå på ca 9 SEK för en EUR.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      En fast växelkurs av gammalt snitt är bättre än att pegga valutakursen mot stora valutor då detta innebär att man i många stycken förlorar möjligheten att använda styrräntor som instrument för att parera kurssvängningar.

  2. Per Kjellén

    Varför är det skillnad på brottsling och brottsling? Jo en del brottslingar tjänar, eller avser att tjäna pengar, på sin brottslighet. Andra låter någon annan tjäna på deras brottslighet och ibland kallas det altruism och då skall det inte bestraffas.

    Jag skulle gärna läsa din analys ab PRO:s affärer i och omkring Gysinge Herrgård.
    Är det brottsligt eller är det berömvärd altruism. Vem tjänar på detta?

  3. Niklas Karlsson

    Kan nog ta längre tid än 3 månader och förstå att man har gjort något fel, för det är en stor gråzon..
    Finns gott om fall där brott kan misstänkas lika till grund för en del eller stor del av ett fenomen, ta bostadsbidrag där 1/3 av alla som får bidrag får senare återkrav, ska alla dom sökas upp och undersökas? Kanske polisanmäla alla som får återkrav?
    Eller varför inte ta dom ensamkommande barnen som till stor del visat sig varit vuxna dom fick inte straff utan en amnesti, och dom som uppgivit korrekt ålder från början och följer domstolar och myndigheters beslut ja dom får lämna.
    Du drömmer om en värld som inte länge existerar, pengar är numer gränslösa och alla försök att begränsa kommer vara förgäves och med all sannolikhet inte kompatibel med nuvarande EU-lagstiftning och även om du skulle få med hela EU på ditt korståg så finns det andra vägar exempelvis kryptovaluta då skulle du behöva förbjuda den..

    Så om du får med ditt parti, får majoritet i riksdagen, får igenom nödvändiga förändringar i EU ink förbud på all typ av kryptovaluta så kan du väl hojta till.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att inse att man gjort fel kan säkert ta längre tid men det jag pratar om är tidsrymden sedan man fått vetskapen om att man gjort fel – I det läget ska 3 månader gälla som absolut övre gräns.

      Sedan är min övertygelse att de flesta som gjort fel visste det redan när felet begicks men struntade i det därför att risken för upptäckt var i princip obefintlig.

      Förvisso lever vi i en relativt gränslös värld Niklas men det innebär inte att vi måste avstå från att återreglera bank & finansmarknaden och från att återinföra valutakontroll.

      Ska vår värld och vår välfärd överleva måste vi kontrollera vår valuta i alla lägen samt säkerställa att den enda som kan ställa ut och sean styra vår valuta är staten/riksbanken.

  4. Per Kjellén

    Det var en omfattande korrespondens om denna artikel publicerad i SvD Nåringsliv, sida 48 den 22 november.
    Jag vill inte recensera<a den . Det är bättre att du får en direkt information till dig. Läs artikeln.

      • Per Kjellén

        Jag förstår att du har ont om tid. Men följande klipp från SvD idag ger en glimt om vad som gäller. Är PRO utsatt för skatteplanering/skattefusk eller vad händer. Det är väl inte bara moderatmiljardärer som fuskar, eller?

        ”PRO:s ekonomiska reserver har de senaste åren krympt mycket snabbt. Det egna kapitalet var i slutet av 2017 knappt 45 miljoner kronor jämfört med 96 miljoner fem år tidigare, något Aftonbladet tidigare rapporterat om. ”

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har som jag sagt i tidigare svar för avsikt att läsa på i ämnet när tillfälle ges och därtill kommentera ämnet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.