Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Valfriheten används på ett felaktigt sätt i dagens samhälle.

Moderaterna och alliansen förnekar sig aldrig – Alla problem ska lösas med sänkta skatter och valfrihet vilket är fel väg att gå om ambitionen är att skapa ett jämlikt och välmående Sverige där alla människor har lika värde och där detta värde är okränkbart.

Valfrihetsreformerna med påföljande avregleringar inom det som tidigare drevs av offentlig sektor är i många stycken både dyra och samhällsfarliga reformer.

Avregleringen av bilprovningsmonopolet är ett exempel där avregleringen innebär överetablering i storstäderna och nedläggning av bilprovningen på mindre orter.

Samma sak gäller avregleringen av apoteksmonopolet där avregleringen skapat en situation där man får vänta på sin medicin därför att den inte finns på apotekets lagerhylla – En företeelse som var ytterst ovanlig när apoteket drevs som statligt monopol.

Valfriheten och avregleringen av skola och sjukvård är dyra för samhället då dessa avregleringar innebär att landstingen och kommunerna måste ha både vårdcentraler och skolor i beredskap då lagen föreskriver detta samtidigt som de privata aktörerna plockar russinen ur kakan och skickar tillbaka människorna till landstinget och kommunen den dag de inte längre är lönsamma för de privata aktörerna.

Det största misslyckandet torde dock vara det fenomen vi nu ser tillta i styrka i och med avslöjandena om intensiv skatteplanering bland svenska företag – Stora likväl som små.

Det är nästan så att man börjar fråga sig om alliansen även avreglerade skattesystemet och skapade valfrihet på skatteområdet så att företagen fritt kan välja om de ska betala skatt eller inte.

Min slutsats är att valfrihet i sig är bra så länge denna kan hållas under myndigheternas kontroll så att egoism och girighet inte får inflytande över gjorda val.

Idag är läget inte så – Snarare har myndigheterna förlorat kontrollen vilket lett till att det Sverige som tidigare var varmt, kärleksfullt och solidariskt istället blivit kallt, egoistiskt och girigt som en effekt av nyliberal politik.

Därför ska vi återgå till den ordning som ger oss kärleken och solidariteten tillbaka – Den ordning som innebär att det offentliga driver offentlig sektor helt utan privata inslag medan de privata företagen driver privat sektor utan offentliga inslag.

För att åstadkomma detta ska vi därför rulla tillbaka många av de avregleringar och valfrihetsreformer alliansen genomfört genom att återkommunalisera och återförstatliga för att skapa ordning och reda.

Välfärden är inte till salu – I vart fall inte i det socialdemokratiska jämställda Sverige jag vill bygga.

Dessutom ska vinsterna av allas arbete inte ensidigt hamna i fåtalets plånböcker. Vinsterna av allas arbete tillhör alla i samhället och inte bara det utvalda fåtal som dessutom tillämpar valfriheten på fel sätt genom att själva bestämma om de ska betala skatt eller inte.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger i gömd i de beslut vi fattar idag”

 

16 kommentarer

  1. Per Fjellberg

    Men Anders, avregleringarna är ett svar på att den offentliga sektorn kostar allt mer för samma eller sämre service till medborgarna.

    Du kanske har ett annat svar på hur politikerna som ombud för skattebetalarna ska kunna ”ha tummen i ögat” på den offentliga sektorn. Jag tror inte ens viljan finns hos de röda.

    Istället tror jag att de röda vill göra oss till klienter, att vi blir mer och mer utsatta för (de röda) politikernas godtycke och att de röda vill skapa ett ”vi” och ett ”de”. Ett ”vi” som handlar om att skydda dem som arbetar i den offentliga sektorn mot konkurrens och frikoppla löneökningar från ökad produktivitet.

    Ett ”de” som handlar om de som arbetar i den privata sektorn och som måste betala notan. Där varje antydan om att uteblivna skattehöjningar och istället små skattesänkningar ökar välfärden för de flesta som arbetar, är att svära i kyrkan.

    Välfärden börjar med att vi har någonstans att bo, kläder på kroppen och att vi slipper gå hungriga. Politikerna klarar inte ens av första ledet, att alla ska ha någonstans att bo.

    • Bertil

      Svar till Per. Som skriver
      Citat: ”Men Anders, avregleringarna är ett svar på att den offentliga sektorn kostar allt mer för samma eller sämre service till medborgarna.”

      Är det inte tvärtom offentliga sektorn är så mycket billigare än om det privatiseras så den privatiseras enbart för att den är så billig.

      Om du betalar varje grej vi automatiskt får via skatt enskilt och från egen plånbok. Ja då skulle folk inse så billigt allt är som vi betalar gemensamt till .
      Betalar vi enskilt till en privat ska vinster skapas. Gärna monopol så priset blir hutlöst.
      Per tror säkert också att rika blir vi genom att sätta oss i skuld.

      Pannbenet räcker inte till för all dårskap man läser och hör numera.

      Lyssna på detta.
      https://www.youtube.com/watch?v=YDThMGSfOq4&app=desktop

  2. Björn

    Jag var också anti privatisering innan jag fick känna på den kyla som finns inom hemtjänsten i Umeå. Kommunen är den som plockar russinen ur kakan. Det är det första man får höra från kommunens tjänstemän så fort man försöker lösa konflikter. ”Men det finns ju privata alternativ ni kan välja istället”. Jag tror inte ni förstår vad det är ni orsakar för alla som är beroende av stöd. Det finns diagnoser som gör det väldigt svårt med förändringar och att göra en ny upphandling och byta utförare hela tiden kommer leda till ännu mer orolighet och problem för dessa. Snälla låt dem vila nu äntligen när de hittat något som fungerar. Kommunens hemtjänst fungerar ju uppenbarligen inte om kunderna flyr till privata alternativ. Lösningen är inte att riva upp och tvinga de som flyr tillbaka till något som inte fungerar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Som jag förstått saken blir det inte aktuellt att byta utförare av hemtjänsten givet att den man har lämnar in et anbud på det område är brukaren finns.

    • Bertil

      Svar till Björn!!
      Felet att vårt gemensamma krakelerar är ju Nyliberalismen Björn.

      Privata äger snart våra hjärnor
      Man äger redan ungas bostäder och ungas liv. Minns Göran P bevingade ord” Dem som är satt i skuld är icke fri”

      Idag är kort sagt ingen under 40 år fri.
      Alla dessa om de inte är utslagna som sjuka eller arbetslösa är belånade upp över taknocken och lär vara det även när de dör.

      Nyliberalismen äger folket allt mer man äger snart sagt all media och därmed vad vi ska tycka. De äger snart även vårt gemensamma.
      Det man inte lyckats äga är klimatet och detta protesterar villt och visar hämnd.

    • Anders

      Nu talar du i nattmössan Björn. Vissa har valt en privat utförare och den som inte väljer har helt enkelt blivit tilldelad en av de alla utförare som finns. (Eftersom bara finns en enda kommunal utförare blir det ju pga enkel matematik fler som tilldelas en privat utförare) Sedan finns det också de som väljer kommunen som ett aktivt val så man kan ju varken tala om att folk flyr den kommunala hemtjänsten eller dra slutsatsen att den kommunala verksamheten inte fungerar bara för att det finns de som har en privat utförare.

      Kommunen kan inte plocka russinen ur kakan. Det kan däremot de privata göra t ex genom att bara etablera sig i lönsamma områden. Kommunen blir den som står med Svarte Petter i de fall en privat aktör går i konkurs eller inte klarar av att leverera. Dessutom är det kommunens hemtjänst som utför nattpatrull och åker på trygghetslarm även hos de som har en privat utförare eftersom Umeå Kommun inte inkluderat natt/larm i LOV. Det är många gånger så att brukare larmar för att hemtjänsten är sen eller för att de vill ha hjälp med hemtjänstinsatser. Ibland har privata utförare även förväntat sig att de ska kunna använda larmet som en dubbelbemanning för att själva slippa anställa fler.

  3. Bertil

    Anders skriver:
    ”Valfriheten används på ett felaktigt sätt i dagens samhälle.”

    Exakt och åter exakt Anders. Bland de absolut bästa blogginläggen du skrivit.

    Lägg märke till reformen LOV ( Lagen om valfrihet) är en fullkomlig bluff.
    Den är så falsk så vårt klimat håller på skratta ihjäl sig och tårarna rinner hej villt nergör kinderna temperaturen höjs och klimatet är alldeles rödfärgat av skrattsalvorna som Nyliberalismen försöker lura oss med.

    I övrigt stöder jag ditt inlägg Anders.

  4. Jan

    Jag håller med dig i sak. Men vad spelar det för roll när bara ett parti – V – är emot privat välfärd. Det finns alltså inget politiskt mandat för att stoppa det. Folk i allmänhet förstår ej heller den här frågan. De tänker i termer av jag istället för vi: På vilket sätt kan jag dra fördel av det här? Där har Socialdemokraterna misslyckats. Solidaritet är ett svårare begrepp än det snäva egenintresset.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      S kommer att stoppa det och jag är säker på att vi kommer att få fler och fler med oss över tid Jan även om det tar lite tid innan vi är i mål.

  5. Bertil

    Finns ingen valfrihet när folk får sänkta trösklar och sänkta sociala stöd.

    Castro skulle behövas och rensa ut de som ekonomiskt driver folk i döden.
    För det är precis vad högern gör.
    Utrensning på ett mera dålt sätt.

    Nu kommer Reinfeldt med stt folk måste jobba till 75 igen
    Sätt han på 1000 meters nivån i Renströmsgruvan flr att handlasta malm
    Sen stegväg upp när arbetsdagen är slut.

    Sen får han jobba till 75 år.nog skulle hand dubbelhakor börja hänga.

    Pengar finns till pensioner vid redan 55
    Om de som gör jobben allt mer beskattades nämligen Robotar och AI
    o.s.v.
    Med dagens höga arbetstempo inom vissa branscher så är folk färdiga vid 55 år.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Som vanlig är du ute och svamlar om att Castro är lösningen och att dagens politik leder människor in i döden – Den saken har vi argumenterat om tidigare och bägge sakerna du påstår är felaktiga och därmed at betrakta som en oerhört stor överdrift om man avstår från att kalla dem lögner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.