Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Donald Trump’s handelskrig gentemot Kina är ett stort misslyckande.

Sannolikt är Donald Trump mycket arg och därtill oerhört frustrerad över det som händer i det handelskrig han inlett gentemot Kina för att minska det handelsunderskott som han säger sig vilja utjämna helt och hållet.

Redan innan Trump inledde sitt självpåtagna handelskrig mot Kina avråddes han från att göra det med förklaringen att de åtgärder han tänkt sig vidta inte kommer att fungera på det sätt han tror att de ska fungera.

Det som nu sker visar att de som avrådde Trump från att starta handelskriget hade rätt och att Trump hade fel.

Trots att han inlett ett intensivt handelskrig gentemot Kina fullt av desperata och drastiska åtgärder utvecklas det amerikanska handelsunderskottet gentemot Kina i motsatt riktning och uppvisar nu den största skillnaden någonsin.

Den kinesiska exporten till USA ökade med 10% i november trots Trump’s införande av skyddstullar och andra handelshinder samtidigt som den kinesiska importen från USA minskade med hela 25% under samma tid.

Tittar man på reella tal och översätter detta till pengar ökade det kinesiska handelsöverskottet gentemot USA hela 35,6 miljarder dollar på en enda månad vilket innebär att Trump’s åtgärder verkar i helt motsatt riktning än den han tänkt sig.

Tittar man på utvecklingen av det kinesiska handelsöverskottet gentemot USA så ser man en klar och tydlig trend och den trenden är att handelsöverskottet ökar mer och mer ju längre tid som går – Därtill i kinesisk favör vilket är tvärt emot vad Trump tänkt sig.

Under årets första 11 månader ligger det kinesiska handelsöverskottet gentemot USA på hela 294 miljarder dollar – Detta att jämföra med fjolårets nivå som låg på 251 miljarder dollar.

För mig påvisar det att handelskrig är en mycket dålig lösning för att få ordning på världshandeln samt att ett handelskrig är ett oerhört trubbigt verktyg för att för att försöka styra eventuella över- och underskott i världshandeln.

Inte minst för Donald Trump är obalansen i handeln mellan Kina och USA en mycket öm punkt som enligt Trump’s sätt att se på saken stör relationerna mellan Kina och USA.

I Trump’s värld är USA världens mäktigaste nation på alla områden vilket innebär att resten av världen ska göra som USA säger i alla lägen utan att protestera eller obstruera gentemot Trumps order.

För Trump är det därför en självklarhet att ett kinesiskt handelsöverskott gentemot USA innebär att Kina konstant stjäl från USA och från det amerikanska folket.

Denna inställning från Trump är givetvis helt felaktig och mot den situation som nu föreligger är det hög tid att han inser det och sätter sig ner och för en öppen och ömsesidig dialog med Kina om hur man kan lösa problemen och komma överens om en strategi för framtiden som bägge parter kan acceptera och följa.

Med det sagt är det dags att göra ett stort omtag runt världshandeln och den verklighet som råder där för att säkerställa att alla världens länder får sin beskärda del av kakan.

I den bästa av världar innebär det att världens länder istället för att inleda handelskrig ändrar strategi följer den linje jag anfört sedan många år – Den linje som innebär att alla företag tillverkar det som konsumeras så nära slutanvändaren som möjligt.

Den strategin innebär exempelvis att ett amerikanskt företag som säljer mycket av sina produkter i Kina tillverkar det som säljs i Kina i Kina och därmed blir en närande del av det kinesiska samhället genom att man anställer kinesisk arbetskraft och genom att man betalar skatter och avgifter i Kina.

Denna princip ska självfallet gälla även omvänt så att kinesiska företag som säljer merparten av sina produkter i USA sätter upp fabriker i USA och därmed blir en närande del av det av det amerikanska samhället.

Kan vi alla släppa på den värsta girigheten och följa ovanstående princip blir vi alla vinnare med den extra bonusen att miljön blir den största vinnaren därför att vi slipper många och långa transporter som skapar stora utsläpp.

”Hemligheten till en  framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

20 kommentarer

  1. Alexander

    Trump verkar dock sitta kvar, trots hans nära förestående avgång tre-fyra gånger enligt Umeåexpertisen.

  2. Bertil

    Från tågtrafik till USA och Donald Trump.
    Det svänger snabbt i Anders bloggar.

    Har alltid haft en känsla av att USA satt sig i beroende av Kina som till slut gör att USA hamnar med skägget i brevlådan.

    Hur det slutar vet alla Kina blir Världens stormakt och USA faller på sikt som alla kulturer gjort och där Kina alltid varit vinnare.

    Bra ämne förresten och aktuellt ämne
    Handelskriget påverkar aktiebörsen även räntor och skuldsättningen i Sverige.

    Med en moderat budget som vill sänka skatter flr 20 miljarder lär det bli ännu tuffare bli arbetslöseller sjuk.

    Risken att vi får kravaller som I Frankrike
    ökar för varje reform som religiösa fanatiker inom borgarskapet har övertag via hjälp av SD.

    Europa som dessutom följer USA lär följa USA även ner i ättestupan.
    Handelskriget är nog bara förnamnet på vad som komma skall.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är länge sedan Kina klev in i rollen som den största långivaren till USA Bertil vilket gör att amerikanerna får ligga som de bäddat eller hur?

      Att det jag beskriver olika ämnen är rätt uppenbart och det är bland mycket annat det som uppskattas av många läsare och följare av min blogg.

  3. Jonny Disenfeldt

    Din favorit Macron går det dåligt för med … hans politik (som du sa var socialdemokratisk) är arbetarna inte nöjda med.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Franska arbetare är sedan oerhört lång tid tillbaka vana vid en politik som ligger mycket längre till vänster än den Macron företräder och att de inte gilla den politik han nu vill införa är uppenbart Jonny.

      Jag är dock övertygad om att man hittar en lösning på problemen som alla kan acceptera inom kort Jonny då det är den sortens politik som är Macrons signum.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag kan i sanning hävda att jag är socialdemokrat från djupet av mitt hjärta oavsett hur det låter i dina öron Jonny.

  4. johansson

    Det är inte alls fel att Trump försöker försöker få rätsida på Usa,s enorma handelsunderskott gentemot Kina, men givetvis kommer det att ta tid, lyckligtvis är inte alla så naiva som Anders Forss som tror att det kan ske på några månader. Jag tror att Kina är mycket väl medvetna om situationen eftersom man är en stor långivare till Usa

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig framfört att handelsunderskottet kan lösas några månader Johansson – Det finns ingen lösning alls på den saken och att Kina tagit över positionen som världens ledande handelsnation är något vi får acceptera.

      Lägg därtill att Kina sedan åtskilliga år varit USA’s största långivare så klarnar bilden ännu mer.

    • Bertil

      Exakt Johansson Kina är stora långivare till USA. Därmed kan de sätta enorm press på USA.

      Det är som Svenskar gällande bolån man är skuldsatt upp över öronen och därmed lindar företagen arbetstagarna runt lillfingret och ställer villkoren.

      Kina har samma övertag på USA och det blir det Amerikanska småfolket som nu håller på nå medelklass och övre medelklass. Kort sagt USA är i underläge men förmögna de skyddar sig och låter folk lida allt mer i USA.

      Fortsättning följer och Kina kommer ställa kraven och Trump får finna sig i de kraven.
      Så tror jag.

  5. Bertil

    Det som sker i Frankrike kanske är en tankeställare för Nyliberalister högersocialister och ojämlikheten som skapats även i Sverige.
    Märkligt att det som sker i Frankrike inte berörs mer i ledare insändare bloggar o.s.v det visar så höger Sverige blivit även bland sossar.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att detta inte får den uppmärksamhet du tycker att det borde få i Sverige beror sannolikt på att Frankrike i normalfallet har en politik som ligger åtskilligt till vänster om den svenska Bertil.

  6. Brorson

    Tyskland har förlorat två världskrig på att inleda tvåfrontskrig. USA förde krig i både Europa och Stilla havet under andra världskriget, men hade flera allierade. Om det så gäller i militära krig att det är vanskligt att föra krig mot flera fiender, så borde det gälla i handelskrig också. Trump ärvde emellertid handelskriget mot Ryssland av sin företrädare Obama, vars utrikesminister var Hillary Clinton.

    Trumps avsikt var att normalisera förhållandet till Ryssland, men förlorarna i presidentvalet satte käppar i hjulen, med beskyllningar om ryskt stöd till Trumps presidentvalskampanj. Påståendena är fortfarande obevisade, men det finns ingen anledning att tvivla – inte minst efter ”västs ”försök att destabilisera Rysslad och kasta in landet i kaos. Varför skulle inte Ryssland svara med samma mynt?

    Rysslands motdrag, att bojkotta jordbruksprodukter från EU har varit mycket effektivt, då landet uppenbarligen har haft kapacitet att öka sin egen produktion. Detta har drabbat de fattigaste delarna av EU, de nya medlemsländerna i öst, men även svenska bönder har drabbats hårt som ”tredjepart” i handelskriget, d.v.s. producenter som inte kunnat sälja till sina gamla kunder i Ryssland har dumpat produkterna på den svenska marknaden. Men i den svenska debatten har det viftas bort som ”klimatkrisen”.

    Och den kan man ju alltid skylla på Trump… Vi har dock ett faktum att USA troligen har för många pågående handelskrig mot för många ”fiender”, varför utgången är oviss. Och det ena handelskriget drar med sig det andra handelskriget, mot dem som vägrat delta i det första och därför ska tvingas ansluta sig. Det gäller särskilt EU – Iran. Samtidigt uppstår nya handelsrelationer. Handeln mellan Ryssland och Kina ökar, och Brasilien har seglat upp som en ny handelspartner för USA:s ”fiender”.

    Hela regioner i Östeuropa har drabbats av nyfattigdom och ren misär, Frankrike hotas av ett folkligt uppror och håller på att utvecklas till en fascistisk diktatur och Sverige saknar regering. EU befinner sig i upplösningstillstånd. Storbritannien står i början av en ensamseglats, som mycket väl kan leda till nya band med de gamla kolonierna, medan snart bara masttopparna av det stolta E>U-skeppet syns ovanför vattenytan.

    Macron är en snorvalp, som är finanskapitalets lakej. Under en kort karriär i det franska Socialistpartiet, är han nu president i en semidiktatur. Ryssland beskylls ju för att vara en semidiktatur med obehagligt stor presidentmakt. Men har något tänkt på att den ryska onstitution, som ger Putin så stor makt, är en kopia av den franska konstitutionen. Som Macron nu utnyttjar till bristingsgränsen för att tysta oppositionen, med bl.a. massarresteringar och förhör mot personer, som inte ens är misstänkta för brott.

    Löfvén försöker nu bilda en regering med inre motsättningar som kommer att vara omöjliga att hantera: Centerpartister och miljöpartister mot Socialdemokrater och liberaler. Inte för att moderatpoltik är något som jag önskar mig, men S + M måste samarbeta i regeringsställning för att rädda vad som räddas kan. Hur mycket ska offras för att rädda illusionen om att S och M är oense om väldigt mycket och C, L och Mp är mittenpartier? I varje fall C står klart till höger om M.

    • Bertil

      Intressant inlägg Brorson. Att S och M skulle sammarbeta skulle bli konstigt. Folket har en tro att dessa två är motpoler som driver oss till valunorna.

      Men som du skriver C är mer höger än M i många frågor men beskrivs ändå som ett mittenparti.

      Det nuvarande politiska läget i Sverige är förödande för Svenskarna då allt handlar om makt och inte om att skapa en politik som är bra för hela folket.

      Allt är ju så tydligt, mycket ska ha mer och lite ska ha mindre.
      Sen att allt ska privatiseras blir lika galet som om staten bestämmer allt.
      Vi ser detta i USA där en kapitalstark höger har makt vare sig det är republikaner eller demokrater.
      En massa kostymförsedda gubbar som bestämmer allt och tycker ner folket.

      I bägge fallen tar en part bestående av i princip samma personer en oerhört makt.

  7. Nils Lindholm

    Du tror inte underskottet beror på att arbetslösheten minskar i USA
    Du tror inte den låga exporten till Kina beror på att kineserna har 1/7-del av BNP/C och helt enkelt inte kan shoppa loss på dyra USA-grejer.
    Sen har ju hela världen haft tullfördelar mot USA där nog Obama var en dålig ledare för USA och inte klarade av att ta strid för sitt egna land utan backade, Trump försöker nu få tillbaka tillverkning av egenförbrukning till det egna landet genom att ändra tullarna så att dom blir neutrala och inte enbart negativa för USA.
    Har för mej trots restriktioner mot EU så har EU i snitt tull mot USA

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vad jag tror är att Trump dragit igång ett handelskrig han inte kan ana konsekvenserna av samt ett handelskrig varken han eller någon annan kan överblicka skadeverkningarna av på längre sikt Nils – Det är vad jag tror.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.