Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Experterna eniga – Julhelgens intensiva regeringsförhandlingar ger oss en ny S-regering.

Det blir med all sannolikhet en intensiv Jul & Nyårshelg för våra partiledare för att försöka få till en ny regering – På annat sätt kan man inte tolkas det som sagts och skrivits.

Talmannen har lämnat beskedet att både Stefan Löfven och Ulf Kristersson måste göra allt de kan för att lösa upp de knutar som finns så att en ny regering kan komma på plats – Något som måste vara klart innan den 16 januari vilket är det tilltänkta datumet för nästa statsministeromröstning i riksdagen.

Kampen står som alla vet mellan Löfven och Kristersson och att segraren blir den som bäst kan blidka C och L har varit klarlagt sedan länge.

Enligt alla så kallade experter på området har Stefan Löfven mycket större chanser att gå iland med den uppgiften än Ulf Kristersson även om jag skulle säga att den saken fortsatt är helt öppen.

Vad experter tycker kan du läsa om på följande länk:https://www.vk.se/2612477/heta-uppvaktningar-av-c-och-l-vantar-over-jul.

I Löfvens fall handlar det om att vi socialdemokrater måste ge framförallt centerpartiet ett bättre bud än vi gjort hittills – Ett bud som ger centerpartiet mer så att Annie Lööf kan säga ja till förslaget och samtidigt känna sig nöjd med sitt ställningstagande både för egen del och för sina partimedlemmars och väljares del.

För Ulf Kristersson är berget som måste bestigas för att blidka C & L gigantiskt och enligt experterna mer eller mindre omöjligt att besegra.

Ulf Kristersson har två stora problem som måste lösas om han ska lyckas i sitt uppsåt med att bilda och sedan leda en alliansregering.

Till att börja med måste han hitta ett sätt att reparera den permanenta förtroendeskada som uppstått mellan honom och KD på ena sidan gentemot C & L. Den saken kan säkerligen lyckas över tid även om jag är övertygad om att så aldrig kan ske innan den 16 januari 2019.

Därefter måste han hitta ett sätt att övertyga Lööf och Björklund om att SD aldrig kommer att få inflytande över politiken vilket är en mycket svårare för att inte säga omöjlig nöt att knäcka.

Med det sagt borde det naturliga att säga vara:” Låt bäste man vinna” – I detta läge blir det dock omöjligt att säga så därför att Kristersson förutom att involvera KD och Ebba Busch Thor i sin regering till varje pris måste involvera SD och Jimmie Åkesson för att kunna driva igenom sin politik.

Hur den politiken ska se ut och att den politiken skulle vara oerhört skadlig för Sverige är lätt att förstå – Allt som behövs för att fastslå det är att betrakta och analysera den gemensamma budget som M/KD och SD lagt och just röstat igenom i Sveriges Riksdag.

Politik och reformer som bygger på den sorts politik som dessa partiers gemensamma budget förespråkar kommer precis som jag anfört tidigare att leda till katastrof för Sverige – Därtill på kortare tid än någonsin tidigare och till ett djup som aldrig tidigare skådats i vår del av världen.

Därför hoppas jag att de förhandlingar som nu kommer att genomföras under storhelgerna kommer att leda till precis det resultat de flesta experter tror blir fallet – Till ett läge där C & L öppet stödjer S och Stefan Löfven och röstar igenom honom som näste svenske statsminister ledande en renodlad S-regering som har stöd av MP, C, L samt passivt stöd av V när så är anbefallt.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

31 kommentarer

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det får du tycka om du vill – Att de flesta delar min syn betyder ju inget för dig så jag kan leva med din inställning i frågan utan problem.

  1. Bergis

    Om SD inte får inflytande fortsätter den ohejdade invandringen till Sverige. Vars ska dom bo? Vars ska dom arbeta? Vem ska betala kalaset? Pensionärerna?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Fel igen Bergis – Den migrationspolitik S och M har samsyn om stöds öppet av L, KD, SD och delar av ledamöter i övriga partier och kommer arr röstas igenom så fort en ny regering är på plats.

      • Jonny Disenfeldt

        ”Ett bud som ger centerpartiet mer så att Annie Lööf kan säga ja till förslaget”
        Lööf verkar ju redan tidigare ha sagt ja men hennes parti sade nej när hon presenterade förslaget.

        ”Den migrationspolitik S och M har samsyn om stöds öppet av L, KD, SD” …
        Tur att SD har inflytande då … men L stödjer den inte riktigt.
        V+C+MP kommer att trycka hårt gentemot S för att driva igenom kostsam politik på migrationsområdet och S sätter alltid makten före allt och kommer därför att ge efter.

        Om Lööf ska äta sin sko och sätta sig i knäet tillsammans med S, MP och V återstå att se, det kommer att straffa sig hårt för henne om hon väljer det.

        Björklund är slut som partiledare och troligen åker L ut ur riksdagen i nästa val tillsammans med MP.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Nu försöker du dig på att skriva runt det jag anfört utan att lyckas Jonny – Jag menar vad jag skrivit och det gör även de experter som påstår att Löfven är nära en överenskommelse med C & L medan Kristersson är ljusår ifrån en sådan.

      • Mr Sound

        Jomenvisst. Var det därför det beviljades näst flest uppehållstillstånd 2017 jämfört med rekordåret 2015?

        Även om FNs migrationsavtal inte är bindande visar det om något den tafatthet den S-ledda regeringen har i migrationsfrågan när man skriver under avtalet.

        För att komma till rätta bör vår flyktingkvot ligga på noll (0), vi bör även hårdare kontrollera våra gränser. Att ligor från öst tillåts åka in i Sverige på stöldturné kan inte ses som annat än hån mot den egna befolkningen.

    • Bertil

      Vilket är bättre invandring eller ständiga skattesänkningar och där svaga grupper får betala det hela.
      Invandrigen den har dämpats avsevärt. men skattesänknigarna de ökar bara ju mer höger får makt.

      Med fler svaga grupper kommer man till slut revoltera och då ligger såna pajasar som Kristersson risigt till.

      En lågkonjuktur som gör folk arbetslösa, där räntan stiger och knäcker bomarknaden.
      Då ligger en högerregim som enbart gynnat de mest välmående risigt till.
      Vi kan vara på väg mot nåt riktigt förskräckligt i Sverige där mängden bostadslösa kan bli enormt många.
      Jag tror inte det sker inom de närmaste åren. men kring ca> 2025 kan en lågkonjuktur som vi aldrig sett maken av slå till.
      Minns mina ord.

      • Bergis

        Ska vi hysa de över 150000 som kom 2015 blir det givetvis bostadsbrist. Vi skulle ha varit smarta som de övriga nordiska länderna istället och stängt gränsen tidigare. Skattesänkning kanske är bättre än ökad invandring till Sverige. Om de partier som önskar obegränsad invandring får mindre skattepengar kanske vi får ordning på ekonomin. Man måste helt enkelt ta pengarna ifrån de partier som inte kan hantera våra gemensamma pengar. Är skattebasen låg kan inte MP och Vänsterpartiet fylla på med fler invandrare.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Publicerar som Bergis svar till Bertil – Därtill ett svar helt utanför inläggets ämne varför jag tycker att Bertil borde ignorera det.

        • Kim

          ”Skattesänkning kanske är bättre än ökad invandring till Sverige. Om de partier som önskar obegränsad invandring får mindre skattepengar kanske vi får ordning på ekonomin.”
          Vilka är det som förordar en ökad invandring i Sverige?

          Och varför måste man sänka skatten om man tar emot mindre? Finns det inte hål att stoppa i? Enorma hål?

      • Petter

        Kommer S till makten nu så kommer vi ändå att få se värsta lågkonjunkturen i mannaminne, S slår sig för bröstet och säger sig skapat ofantligt massa jobb. Jo det har blivit många jobb men inte på grund av S politik utan för att Alliansen styrde så pass bra och skapade en rejäl språngbräda för S som regerat under värsta högkonjunkturen. Betänk att under Alliansens styre undvek de att hamna i den lågkonjunktur som härjade i övriga Europa. Titta sedan på problemen i Sverige med brått och andra problem som bara eskalerat under S styret

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Stor och massiva om du läser kommentarer och artiklar om ämnet i gemen i media av olika slag – Svenska likväl som utländska.

  2. Bertil

    Jag tror utan att veta!?

    Kan det vara så att opinonsundersöknigarna kollas i vild förtvivlan nu.
    Vilken sida ska C, L välja? En högersida med SD som faller eller stiger
    Eller en vänstersida som faller eller stiger.

    Vill C.-L välja högersidan om den går bättre i opinonsundersöknigarna även om SD är de som drar upp det hela.
    Eller vill man välja vänstersidan som går bättre även om SD skulle påverka högersidan att gå bättre.

    Eller vill man välja Högersidan med M och KD för att låtsas hålla ihop en allians.
    Eller vill man välja en sossesida för att slippa vara med på det skepp som riskerar sjunka nämligen Alliansen.

    Vidare spekulationer. man vill absolut hålla SD och V utanför enligt Björklund. Centern vet vi vill hålla SD utanför. Men så klart även V.
    Är då M och KD nåt att satsa på?? Ja möjligen. Men man gör sig ändå på ett konstigt sätt sig beroende av SD. Vilket bekymrar bägge partierna C, L

    Mitt stalltips blir att C och L mot den moderna L och C-s vilja måste gå ihop med S.
    En gammal stam av L och C lär rekommendera just den lösningen detta för att den funnits förr.

    En regering med Kristersson KD och SD som stödparti kommer förmodligen sänka L och C oerhört vid nästa val. Kristersson har ingen bra bakgrund och den kommer drabba C och L.

    Logiskt bör Löfven bli statsminister.
    Samtidigt är jag lite emot Löfven ska vara ledare för ett gäng
    Förskolesungar. Det lär vara svårt bygga ihop en god sockerkaka när dessa enbart bakat sandkakor.

    Möjligen kan MP som lekt förr i sandlådan och där sossarna omtalat hur en sockerkaka görs, kunna lära dessa småglin hur det går till.

    Blir f.ö kul se Björklund som via Skägglav döljer all burkmat han spillt runt ansiktet ska lära den vasspipiga Löf hur en sockerkaka ska bakas.
    Fortsättning lär följa sedan man sett Kalle Anka på tv på Julafton.

    Eller finns andra teorier??

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett läs- men framförallt som ett tänkvärt inlägg i debatten – Därtill ett inlägg som ställer viktiga frågor. Tack Bertil.

  3. Anders

    Kristersson har redan vunnit. Vad vi ser är ett spel för gallerierna där man låtsas förhandla men egentligen bara följer en noga uttänkt plan.
    Det kan t om vara så att man släpper fram Löfven med flit. M+KD+SD har allt att vinna och inget att förlora på en sådan manöver. C+L förhåller sig neutrala och slipper beblanda sig med SD samtidigt som man slipper sitta i regering och ta ansvar.

    Hur man än vrider och vänder på det så kan Löfven inte vinna. Blir han statsminister så måste han ändå bedriva en borgerlig politik så det blir knappat någon seger. Det finns en glasklar icke-socialistisk majoritet i riksdagen så den som är socialdemokrat har all anledning att vara orolig för Löfven som statsminister. Han överlever knappast mandatperioden ut och sossarna kommer att få kämpa för att få ens 25% i nästa val. Många av deras kärnväljare har då endera dött av ålder eller flytt partiet i protest mot den borgerliga politiken som Löfven tvingas till. Spelar Kristersson sina kort rätt har man desarmerat sossarna en gång för alla på det här sättet. Vi kommer att se kanske 3-4 mandatperioder av politik med stora reformer som kommer att omöjliggöra klassisk socialdemokratisk politik i något skede framöver.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som et inlägg i debatten så att alla kan ta del av in uppfattning Anders – För egen del står jag för det jag anfört i inlägget.

  4. Niklas

    Hur löser den avgående stadsministern att inte ytterligspartiet V ska få inflytande, som är krav från C och L, mandaten går inte ihop..
    Vänsterpartiet är inte som andra partier , det är ett socialistiskt parti med kommunistiska rötter, som vill avskaffa äganderätten, gå ur EU mm.
    Vänsterpartiet är minst lika extremt som SD.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du har i grunden fel i vad V vill åstadkomma politiskt Niklas – Sjöstedt har själv sagt att V inte har några ambitioner att arbeta för att lämna EU och att avskaffa äganderätten har man aldrig drivit aktivt och kommer heller aldrig att göra så vitt jag fått mig berättat.

    • Bertil

      Alla partier har rötter med dålig Inslag inte minst moderaterna.
      De ville inte ens kvinnor skulle få rösta de ville enbart folk med rätt plånbok skulle få rösta.
      Finns lik i alla partier.
      Vänstern är inget kommunistiskt parti
      De har den helt klart bäste partiledaren av riksdagens partier de har sunda åsikter där de värnar den lilla människan och de vlii även begränsa äganderätten.

      Det sistnämda stöder jag ägandet håller på ta kål på oss.
      Vanligt folk är ständigt utsatt för ett fåtal ägares makt senast spg vi detta i Ludvika och ABB.

      Så mera vänster och mera kamp för ökad jämlikhet.
      Låt inte högern fortsätta sin utrensning slå tillbaka och rensa ut åt det andra hållet som Castro gjorde.

  5. Per Fjellberg

    Jag förstår inte varför C och L skulle avstå ministerposter. Det är Jan Björklund enda chans att sitta kvar som partiledare och att Annie Lööf skulle nöja sig med att bara vara någon form av stödhjul åt Löfven förefaller osannolikt.

    Vad gäller ge inflytande till SD så har S+MP har regerat i minoritet i fyra år. Ibland har de fått det stöd av V och SD som har behövts för att få igenom regeringens politik, ibland inte. SD har under perioden 2010-2014 oftare röstat med regeringen än mot den.

    Betyder det att SD har haft inflytande på politiken? Ja, utan tvekan, från det att SD röstade för Alliansens budget 2014 så har SD haft inflytande eftersom S+MP behövt stöd från V och SD för att få igenom ”sin” politik.

    Denna möjlighet att låta SD hjälpa till som S använt sig av i fyra år vill Anders Forss (och många andra) förvägra Alliansen. Anders Forss och många andra klarar helt enkelt inte av att mäta S med samma måttstock som Alliansen och varför skulle de det? Det handlar om ideologi och kärlek till S, det som inte gynnar S är fel, det som gynnar S är rätt.

    Att Stefan Löfven skulle lägga sig platt för Annie Lööf tror jag huvudsakligen är några liberala ledarskribenters önskedröm.

    Stefan Löfven är en van förhandlare, hur bra han är på trepartsförhandlingar vet jag inte, men han borde fått vana genom att behöva förhandla med MP och V i fyra år.

    Stefan Löfven borde helt enkelt inse att det är lättare att komma överens med M och KD och att detta skulle ge en stark majoritetsregering.

    Säger Kristersson nej till förhandlingar med S men ja till att förhandla med C utan att kolla läget med SD så är han helt enkelt en dålig strateg och/eller allmänt osmart.

    Detta därför att SD inte alls behöver släppa fram Kristersson. SD kan mycket väl anse och försvara inför väljarna att en rödgrön regering utan C är bättre än en Alliansregering med Centerpartiets migrationspolitik.

    Kristersson har onekligen ett sämre läge än Löfven, men som någon redan påpekat. 2019-2022 är kanske ingen bra period att regera under. Lågkonjunkturen väntar. S brukar ha ”tur”, den här gången kanske S får regera inte bara med ”otur” utan dessutom vara beroende av inte ett, inte två, inte tre utan av FYRA andra partier.

    Visst verkar det som en allt bättre idé med S+M+KD. Då får M vara med och ta ansvar i den kommande lågkonjunkturen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är C & L själva som aviserat att de inte vill sitta med i regeringen så varför de vill avstå ministerposter kan bara de svara på.

  6. Olle Pålsson

    Det finns en vägs ände att nå när komprimissen innebär att partiets ledstjärna missar sitt mål.
    Betänk att vårt parti består av många medlemmar och väljare som röstar på Socialdemokraterna inte enbart för den egna plånbokens omedelbara vinning, utan också har en inneboende övertygelse bortom det dagsaktuella.Skall vi nu överge stora landvinningar inom anställningsskydd och fackets viktiga roll i lönebildningen blir vi som vilket annat mittenparti med allt vad det innebär..
    Som facklig förtroendevald och förhandlare har jag en känsla av att Stefan Löfven är en mycket resultatinriktad person.Det är på de grunderna han nått sin position, i IF Metall och därefter som LO;s ordförande.Båda viktiga förtroendeuppdrag som varit till stor fördel för medlemmarna .Frågan är om den ideologiska framförhållningen är lika väl förankrad i hans person när det gäller att leda ett ideburet politiskt arbetarparti.Förhoppningsvis har han rådgivare och ett nätverk som kan verka som viktiga ideologiska bollplank.Tror att det är av största vikt i nuvarande utsatta läge och detta för partiets sammanhållningn på sikt
    .

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett mycket läsvärt inlägg som verkligen manar till eftertanke. Tack för din välskrivna kommentar Olle.

  7. Per Kjellén

    Mises har sagt att det aldrig går att kämpa mot en väljarmajoritet.

    Annie Lööf har tydligen partistyrelsen med sig, men har hon partiet med sig? Det verkar lite oklart.
    Om C+L väljare minst till häften är höger, som de förklarade sig vara före valet, då är högern i majoritet . Om Löfven lyckas vinna över Annie Lööf men C till hälften år emot då blir det en skagig vänsterregering som ständigt får motstånd i riksdagen. Inte bra för alla de som vill att Sverige skall ha en regeringsduglig regering. Mises får rätt, sin vanligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.