Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Äntligen börjar Riksbanken justera styrräntan uppåt!

Den största nyheten för dagen än så länge är att Sveriges Riksbank med Riksbankchefen Stefan Ingves i spetsen efter lång tid och för första gången sedan 2011 justerar styrräntan uppåt – Denna gång med 0,25 procentenheter till den nya räntenivån – 0,25%.

Därutöver flaggar riksbanken för ytterligare en höjning av styrräntan under nästa år – Enligt Ingves sannolikt under andra halvan av 2019 och då med ytterligare 0,25%.

Därutöver säger Riksbanken klart och tydligt till alla att denna höjning är den enda höjning som som kan förväntas under överskådlig tid samt att höjningen högst sannolikt kommer att ske under andra halvan av 2019.

Med det sagt flaggar Riksbanken för att inga ytterligare höjningar därutöver är planerade i närtid vilket i mina öron innebär att styrräntan kommer att ligga oförändrad de kommande 3 till 5 åren om Sveriges Riksbank ska fortsätta att följa sin strama räntepolicy även framgent.

Dessa besked ges sannolikt av flera anledningar men mest av allt för att stilla hushållens och marknadens oro för nivån på framtidens boräntor.

Ofta förekommande höjningar av styrräntan och därmed täta höjningar av boräntorna vore mycket dåligt för Sverige och ännu sämre för kreditgivarna som i ett sådant läge måste ta så mycket höjd i utlåningen att ränteläget blir alldeles för högt för de flesta.

Med allt detta sagt vill jag framföra ett stort tack till Stefan Ingves, Till Sveriges Riksbank och till hela dess ledning för insikten att driva en räntepolitik som gynnar alla i Sverige.

En fortsättning på inslagen väg är det bästa som kan hända landet och garanterar att vi kommer att ha en stabilitet och en ordning och reda som garanterar god tillgång till huslån även i framtiden för alla på lika villkor.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

10 kommentarer

 1. Bertil

  Jag är inne på ungefärlig samma syn om räntan som du har Anders. Dock är jag nog Mer
  ” lengräddad” i just det ämnet än dig. men jag går efter magkänsla och logik.
  Räntan är en tickande bomb , Kan man inte hålla den på en vettig nivå så kommer en skuldfällekatastrof slå till i Sverige.

  Det som skett med politiken idag är att jobb och låg ränta är är ett måste, skuldsättningen hos medelålders och unga är kort sagt en tickande bomb.
  Det som krävs idag är låg ränta och att ingen lågkonjuktur med tillfällig hög arbetslöshet sker.

  Att ingen lyssnade på Göran P när hans slogan ” Den som är satt i skuld är icke fri!”
  Det stämmer ju klockrent. Dagens unga kommer aldrig bli skuldfri även om de blir 100 år som utvecklingen är f.n :
  Nyliberalismen går helt enkelt ut på att folk ska stå på knä vid arbetsgivarens fötter och be om jobb inkomst kort sagt en vidrig omänsklig idellogi
  Nyliberalismen går även ut på sprida skrämselpropaganda. Hur länge har inte” Pickvisaren” Anders Borg talat om en ekonomisk krach . Självklart kommer sånt och säger man det ständigt så får man till slut rätt.
  Sen kommer samme ”pickvisare”få beröm för hur rätt han hade.
  Man tar sig för pannan.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Publicerar som ett inlägg i debatten så att alla kan läsa vad du tycke om saken Bertil – Nyansskillnaderna i vårt tänkande kan säkert intressera många och mana dem till debatt i ämnet.

 2. Jonny Disenfeldt

  Man tar redan idag höjd för runt 7% låneränta när man räknar på låntagarnas ekonomi, en räntesats som historiskt sett inte är omöjlig även om den i nuläget kan kännas mycket långt borta.

  En tänkt räntesats som i kombination med skärpta amorteringskrav införda av de rödgröna effektivt stoppat många yngre för att ta sig in på husmarknaden, speciellt i storstadsområdena.

  Enligt många experter är det vidare som så att riksbanken har förlorat räntevapnet i kommande konjunktursvängning så de kanske inte varit så enormt framgångsrika egentligen men de har ju suttit fast i en rävsax, deras möjligheter att styra skeendet har minst sagt varit begränsat. Inte så mycket att hylla egentligen.

 3. Leif Andersson

  Det är ju jättebra att höja styrräntan nu när högkonjunkturen börjar lida mot sitt slut.

  Svensk penningpolitik med den nuvarande ansvarsfördelning är ett totalt haveri. Eftersom riksbanken bara ska styra efter inflationen och dessutom mot ett förlegat inflationsmål som inte är relevant med globalisering och digitalisering blir det helt fel. Istället för att ge finansinspektionen ansvaret för den ekonomiska stabiliteten men utan mandat att ändra någonting eftersom bara regeringen får göra detta skulle riksbanken få väga in bostadspriser, skuldsättning, tillväxt och andra makrofaktorer i sina beslut. Då hade vi haft en betydligt högre ränta under högkonjunkturen som motverkat bostadsbubblan och nu med konjunkturavmattningen kunde man istället sänka styrräntan. Den nuvarande setupen förutsätter också att politikerna gör sitt jobb med att reformera bostadsmarknaden med massivt bostadsbyggande för och få bort bostadsbristen, avskaffade ränteavdrag, återinförd fastighetsskatt osv men de har inte lyft ett finger de senaste 25 åren.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Publicerar som ett inlägg i debatten så att ala kan ta del av din syn på saken Leif – En syn jag på inget sätt delar.

   • Leif Andersson

    Det förvånar mig inte men som belägg för mina påståenden hittar du inte en enda välutvecklad västekonomi likt den svenska som har en kärninflation klart över våran. Faktum är att den negativa räntan är den enskilt största förklaringen till de ökande socioekonomiska skillnaderna som du påstår dig vara motståndare till.

     • Leif Andersson

      Nej, den negativa styrräntan har naturligtvis inget att göra med de inflaterade priser på bostäder och aktier som vi sett sedan sänkningen till -0,5% fram till idag vilket ökat de socioekonomiska skillnaderna. Det bör ju i så fall istället vara Löfvenregeringens politik som är anledningen.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Att räntorna är låga har givetvis inverkan men än större inverkan på priserna har det faktum att bankerna lånar ut för lättvindigt utan att göra en ordentlig bedömning av låntagarnas betalningsförmåga den dag räntorna går upp till mer normala nivåer. Därtill kommer räntesubventioner och andra förmåner för den som köper sitt boende Leif så det du försöker dig på är att göra saken alldeles för lätt för dig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>