Avreglering och privatiseringar.

Det är en het potatis, så fort man uttrycker sig frågande eller ifrågasätter varför mina skattepengar ska gå till vinstdrivande bolag så är man feg, bakåtsträvande eller i värsta fall helt emot välfärd..?

Märklig syn, men det har ju uppenbarligen jag med?

Avregleringen av Apotek kan väl ändå inte ses som nån större succé, eller? 
Att avreglera apoteksmonopolet är ett horribelt sätt att leka med folks liv. Vård och medicin, olycka och obehag, inte ska väl privata finansiärer få tränga sig in i vårdköer och apotek för att tjäna pengar på sjuka människor?

Så nu när vi har gjort apotek till en vinstdrivande cirkus så är det några punkter som bara leder till försämring för oss som behöver medicin i olika grad.

* Det stora grundliga system över läkemedel och logistiken har delats upp på en rad olika mindre ställen som gör det svårare för mig som kund att hitta rätt då inte ens apoteken vet vars min medicin finns.

* Priserna har ökat och öppettider har inte förbättrats, två av de hårdaste argumenten Alliansen hade var att ökad konkurrens skulle leda till bättre priser och ökade öppettider.

* Personalens främsta uppgift är inte längre att förse oss med rätt läkemedel utan att sälja. Överkonsumtion av läkemedel som kommer att leda till sämre folkhälsa.

* Personalstyrkan på just ditt apotek blir mindre då företagens främsta uppgift är att tjäna pengar. Det leder till sämre hjälp.

* Medicin som inte är lönsam köps ju själklart inte in. Företagens främsta uppgift är att tjäna pengar, så be till högre makter att just din sjukdom är vinstdrivande!

Etiketter:

23 kommentarer

 1. Monica Wahlström

  Andreas, nu kör du skrämselpropaganda igen ;-) ) Allvarligt, inte tror du väl på allvar att apoteksmonopolet leker med folks liv? Jag är övertygad om att apotekarna, som har en lång utbildning, samtliga är seriösa. Jag antar också att ett kontrollsystem för dem finns. Och du, ditt sista stycke, inte tror du väl att något enda apotek skulle låta bli att sälja ordinerad medicin om den ordineras, oavsett lönsamheten??? Och systemet med frikort har inte tagits bort, man betalar högst 1800 kr.

  Jag tycker det är ypperligt med modellen för apoteken idag. Alla är inte heller privata…

 2. Maria Skiddi

  Å ja håll med Monica, det är dessutom så att på vårt nyöppnade apotek har jag upplevt den bästa servicen någonsin..?

  De liksom verkar VILJA att man kommer tillbaks???

 3. Maria Skiddi

  OCH, på vilken grund säger du detta? Har du någon undersökning som stöder det du säger?

  om inte, så kan du lika gärna säga att jorden är platt, för att det är DIN åsikt, men inget som är verklighet.

 4. Isak

  ”De liksom verkar VILJA att man kommer tillbaks” säger
  Fru Skiddi. Jo nog har hon rätt alltid. Det har hänt mig
  ett antal gånger att mina mediciner har tagit slut och
  jag får återkomma nästkommande dag. Dessutom kan dom inte
  se i datan om det finns på närmaste Apotek. I den mån jag
  har kunnat kontrollera och jämföra, så har samtliga mina
  mediciner gått upp. Och vissa förpackningar har blivit
  mindre. Utan frikort skulle man bli ruinerad. Men det är
  nog bara en tidsfråga, för det naggas i kanten redan.

 5. Andreas Jansson

  Svar till Monica Wahlström (2010-07-19 22:21)
  Självklart finns det massor av kompetens på våra apotek och de gör ju sakligt sitt jobb för att hjälpa kunden. Men många av de nya apotekshoppar, stormarknader och bensinstationer innehar inte denna kunskap. Självklart säljer de receptfri medicin, men den är nog så allvarlig vid fel användning. Frikortet finns kvar än så länge ja.

 6. Andreas Jansson

  Svar till Monica Wahlström (2010-07-19 22:22)
  Det jag menar med att leka med folks liv. Läkemedel, receptbelagd som receptfri innebär en massa risker för den som använder dessa. Jag gillar inte tanken på att ett barn kan få tag på läkemedel på konsum vid dåliga kontroller tex, vilket intraffar dagligen runt om i landet. Du behöver bara googla lr läsa tidningen så kan du själv läsa detta.

 7. Andreas Jansson

  Svar till Monica Wahlström (2010-07-19 22:22)
  Jag har en mycket god vän sedan vi var väldigt unga som är utbildad och har jobbat länge på vårt statliga apotek nere i sthlm. Han jobbar nu åt ett privatägtföretag i sthlm, med samma meriter och utbildning. Hans nya företagsledning presenterar försäljningslistor och påpekar vid varje veckomöte vikten av att sälja receptfriapreparat och merförsälning vid deras ordinarie möte med kunder dagligen. Han är beklämd över utveckligen och skriver just nu på en redogörelse med sitt fackförbund då han är fackligtaktiv. Jag ska med en aning sorg presentera den då den är officiell.

 8. Andreas Jansson

  Svar till Maria Skiddi (2010-07-19 22:47)
  Ja vi har många duktiga inom apoteksvärlden och jag tycker att mitt lokala apotek som finns i Vännäs har lika bra kundmottagande idag som när det var ett statligt apotek. Men merförsäljning och bonuspoäng på ditt medmerakort ska inte locka oss till att köpa ännu mer. Dock så har de läkemedel som jag tvingas använda både receptbelagt och receptfria ökat i kostnad i och med detta. Det är inte okej.

 9. Andreas Jansson

  Svar till Maria Skiddi (2010-07-19 22:50)
  Jag tänkte på ditt senaste blogginlägg. Tack, jag är nog röd och omogen, men jag trivs oerhört bra med mig själv ovh mina värderingar. Tack för att du påpekar detta och löjligförklarar hela den vuxna värld som röstar på ett rött alternativ, starktjobbat!

 10. Andreas Jansson

  Svar till Roine (2010-07-20 00:05)
  Självklart Roine. Alla är välkomna att ha en egen åsikt om detta, det är bra att det pratas och debatteras. Du vet vart jag jobbar, annars är du välkomen hem till mig på en kaffe :) Välmött och njut av din semester nu!

 11. Fredrik

  Ok, ok, ok. Vinst är förstås det högst prioriterade hos ett privat företag. Men privatiseringen av bilprovningen måste du väl ändå erkänna som en framgång? Man räknar med att det bara ska bli ungefär dubbelt så dyrt som idag och bara lite sämre tillgänglighet utanför storstäderna? Frihet MÅSTE få kosta!

 12. Andreas Jansson

  Svar till Fredrik (2010-07-28 08:20)
  Ja visst, självklart.. Ännu ett i raden rätt korkade beslut om den friamarknaden och konkurrens. Spännande hemsida och blogg du har, alltid kul att vakna efter en jobbnatt med 3 timmars sömn o se att det finns bra krafter i samhället!

 13. Conny Forsström

  Instämmer helt med dig Andreas. Man kan bara titta på elmarknaden. Har priserna blivit lägre? Snarare tvärtom.
  Kära moderater, ni kunde väl åtminstone vara ärliga och säga att det inte handlar om fördelar för kunderna, utan att det istället handlar om att fler ska kunna tjäna pengar på sådant som vi alla behöver ibland. För de enda som tjänar på det hela är de nya privata vinstdrivande företagsägarna.

 14. Conny Forsström

  Sen, kära moderater och övriga alliansare: som ni vet drivs privata företag med vinstintresse som drivkraft eller hur? Så långt är vi överens.
  Sååå, vad tror ni nu händer när en kund frågar efter en medicin mot någon åkomma och det då finns TVÅ mediciner? Den ena medicinen är bättre men ger en sämre vinst till företaget. Den andra medicinen är sämre men ger en högre vinst. Vilken medicin, kära alliansvänner, tror ni nu att det nya privata vinstdrivande apoteket rekommenderar????

 15. Conny Forsström

  Fler statligt ägda företag lär säljas ut och folk kommer märka nackdelarna med privatisering. Tyvärr ser det ut, i dagsläget, som om alliansen vinner. Det måste tydligen bli ännu sämre med välfärd och ännu mer privatiseringar och ännu mer betala-ur-egen-ficka innan folk vaknar. Jag hoppas jag har fel och att vi vinner valet.

 16. Conny Forsström

  Vård (till vilket apoteket kan räknas) ska inte få drivas i vinstdrivande syfte. Det kommer gå fel men det kommer så klart folk med pengar (högern) inte att märka. Den som kommer märka det är arbetaren, människan som kämpar på i ett låglönejobb och inte har råd med höjda priser på medicin. Men ni alliansare struntar väl i sådana saker.

 17. Andreas Jansson

  Svar till Conny Forsström (2010-07-28 11:32)
  I ärlighetens namn så struntar de i den lilla människan. Utförsäljning, privatiseringar, avregleringar. Minska skatter och den offentligasektorns utgifter, pumpa privata bolag på pengar. Medborgaren får betala ett ännu högre pris för ett liv i välfärdens tecken, Alliansen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>