andreas_vk_blogg@live.se

Andreas – Metro 1-0 i dagens match

Av , , 3 kommentarer 63

För några timmar sedan skickade terroristerna Hamas på Gazaremsan en raket mot Tel Aviv.

Den missade och landade i havet – tack och lov!


Under de senaste dagarna har mängder av raketer skickats mot civila Israeler från Gaza, detta är i och för sig ingen nyhet då detta pågår hela tiden. Under oktober landade 116 raketer i Israel och 55 granater riktade främst mot, ja just det – civila. Till sist så svarar Israel beslutsamt och eliminerade den ledande terroristen Ahmad al-Jabari, vilket vilken normal nation under ständig attack skulle göra.

 

Nåväl.

Här i Sverige så matas vi ständigt med en förvirrad och icke sanningsenlig mediebild av läget i Mellanöstern, och när nu Israel svarar då vaknar hela journalistkåren upp och tycker till.

 

I dagens Metro så var ett reportage gällande det upptrappade våldet i Gaza och intill denna artikel så fanns en ”faktaruta”. I denna ”faktaruta” beskrevs konflikten i Gaza det senaste åren. Där nämndes Israels markinvasion för ett par år sedan, andra attacker som Israel gjort, men det fanns inte en endaste stavelse omkring alla attacker som sker i princip dagligen från terrororganisationen Hamas mot Israel och då främst deras civila.

 

Jag reagerade och ringde upp nyhetschefen och talade med honom. Och nu kommer det intressanta. Han sa att jag har helt rätt. Han beklagade det hela och lät ärligt ångerfull. Som jag uppfattade honom så var han glad att någon reagerade. Under vårt samtal på kanske 3-4 minuter så hann han be om ursäkt och ge mig rätt minst fyra gånger och anser att de brustit i objektiviteten.

 

Så långt är det bra. Problemet ligger i att detta är ett slentrianmässigt beteende hos stor del av den svenska journalistkåren. Ett beteende som göder missaktning mot Israel och också i förlängningen en avog inställning mot Judarna som folkgrupp.

 

Att få rätt på detta sätt från en journalist är inte så märkvärdigt faktiskt, det har jag fått många gånger, problemet är att mönstret sitter djupt och skadan är redan skedd. För att Metro skulle låta meddela att de slarvat i sin ”faktaruta” i morgondagens tidning är föga troligt. Alltså har många läst ”fakta” som faktiskt inte var ett fakta och därmed fått en än mera negativ bild av Mellanösterns enda demokrati, Israel..


En historielös allmänhet med bristande intag av fakta är ett reellt hot mot oss alla, inte bara på detta område utan på många områden i vårt samhälle.

 

 

Lev väl!

3 kommentarer

4 x Safari och Eddie Meduza

Av , , 1 kommentar 32

Överklassafari

Som de flesta säkert hört så anordnades här i Stockholm ”Överklassafari” nyligen. Om denna kan man tycka olika. Jag tycker att det är ett jippo, men är imponerad av det genomslag som en så liten grupp kunde skapa. Ordval som ”odla ditt klasshat” och annan tråkig och splittrande retorik tror jag inte tjänar positiva syften, men vi lever i ett fritt land.

 

Underklassafari

Sedan gick en kristdemokrat ut och ”skämtade” på Facebook om att ordna en underklassafari. Det är däremot mera beklämmande. Att i ett ovanifrån perspektiv tala i nedlåtande ordalag om en grupp medborgare i utsatta områden på det sätt som denne gjorde är inte roligt – det är ovärdigt.

 

Bondesafari

Sedan så har vi Nacka Värmdöposten som rapporterar om en Bondesafari. Det är alltså en safari som skall visa de gröna näringarna i kommunen, ett trevligt initiativ som kom väldigt påpassligt.

 

Medelklassafari

Skämttidningen Svenskbladet driver med hela historien om safari och talar om en medelklassafari, alltså om det liv som de flesta av oss lever… åka buss, handla på Coop och andra vardagliga saker.

 

 

Upp till dans!

Vidare på bondetemat så bjuder jag Dig på kulturskatten Eddie Meduza och dennes Bonnatwist, håll till godo!

 

1 kommentar

Två fel och ett rätt och rätt tillfaller (S) denna dag..

Av , , 1 kommentar 32

 Svenskt Näringsliv skriver genom Stefan Fölster och Björn Lindgren på Svd:s Brännpunkt den 29 januari. Där ondgör sig herrarna bland annat för att regeringen inte inför det femte jobbskatteavdraget samt att Arbetsförmedlingen inte konkurrensutsätts i tillräcklig omfattning.

LO skrev en replik på detta inlägg igår. Där förespråkar Lo:s utredare Madelene Syrén –om jag kortfattar det- utbildningsinsatser i större utsträckning för de arbetslösa.

 

Jag anser att båda skribenterna har träffat stolpen en aning.

Visst, SN har sina poänger gällande jobbskatteavdrag, men dess specifika effekt på de långtidsarbetslösa tvivlar jag på. Detsamma gäller ytterligare privatiseringar av Arbetsförmedlingens verksamhet. Naturligtvis är det bra med kompletterande aktörer precis som det finns idag, men att låta grunden ligga på myndighetsnivå tror jag är både rättsäkrare och ger ett mervärde i många delar av verksamheten, då främst arbetet med funktionshindrade, etableringsuppdraget samt när det gäller samverkansärenden med exempelvis Försäkringskassa och/eller kommuner etc.

LO har också en poäng. Utbildning är naturligtvis bra,  MEN och här ett stort men. Detta men är att många av personerna som LO anser är aktuella för dessa utbildningar redan kan ha gått en, två, tre eller flera utbildningar samt andra insatser i Arbetsförmedlingens regi. Klargöras måste också om personen är lämpad för de arbetsmarknadsutbildningar (som då främst riktas mot bristyrkesbrancher) som finns? Att utbilda någon bara för att göra det leder inte till arbete, det ger snarare den enskilde en falsk och felaktig verklighetsuppfattning om sin egen anställningsbarhet. Det låter naturligtvis bra i medborgarnas öron om någon arbetslös utbildas i väntan på ett nytt arbete, men det ska leda till något också och inte vara ännu en i mängden av resurskrävande insatser som bara leder till ökat skattetryck på dem som arbetar, och dessutom i förlängningen inte leder till en egen försörjning för deltagaren.

 

Vad skall vi göra då?

Jag har tre punkter som jag tror skulle vara till stort gagn för svensk arbetsmarknad.

1.       Ungdomsanställningar av något slag, lägre ingångslönlön och enklare regler. Ett första steg mot ett liv innanför arbetslivets ramar. Här möts troligen motståndet främst från facklig sida.

2.      Ett reformerat, förstorat Samhall för personer som har behov av denna typ av anställningar.

3.      Tidigare och tydligare hänvisning till en ”varaktig samhällsnyttig åtgärd” för de som är långtidsarbetslösa, en utveckling och förbättring av dagens FAS 3, här tror jag också att man bör förbättra villkoren för deltagarna. Här kan motstånd komma både från arbetsgivare, fackliga och medborgare, men jag tror detta till trots att det kommer att vara nödvändigt.

 

Detta är givetvis bara korta bloggtankar en onsdagskväll så ta inte det jag skriver på allt för stort allvar, det är inte helt genomtänkt, men jag delar med mig till Dig av mina tankar i alla fall.

 

 

Så vi skulle ju ha ett rätt också.

Dagens rätt måste väl tillfalla Socialdemokraternas nye ledare Stefan Löfven, detta för dennes flört till Svenskt näringsliv som jag läste om i Aftonbladet (Du vet skvallertidningen med inslag av nyheter). Smart Stefan! Jag hoppas att vi nu kan få se en stark och utvecklande Socialdemokrati, det behöver Sveriges demokrati! Känslan av att det bara finns ett alternativ är inte bra för demokratin, det var inte bra då Sossarna var givna och är inte bra då Alliansen är given. Politik utvecklas när den utsätts för konkkurens tror jag på.

 

 

Lev väl!

 

1 kommentar

(V)ärsta chan(s)en?

Av , , 6 kommentarer 44

Om jag hade varit i Vänsterpartiets ledning hade jag gnuggat händerna just nu. Visst, de står inför ett ledarskifte som kan vara omvälvande, men utöver detta så finns en guldchans av sällan skådat slag. Jag hade genast tillsatt en speciell fokusgrupp.

 

Ja, självklart! Jag tänker på den sönderfallande Socialdemokratin. Ser vi på en tio-års period så har många Socialdemokrater, då främst mitten-högersossar, lämnat partiet för Alliansen, och nu börjar vänstersossarna skruva på sig på allvar. Detta är ju ganska självklart i och för sig. Personligen skulle jag bli i det närmaste förnärmad om jag röstade på ett parti som säger en sak i valrörelsen och ett år senare en helt annan sak – ja till Alliansen politik med kosmetiska förändringar. Det sägs att Sossarnas politik av idag är mera höger än den som Alliansen vann valet på 2006, när det gäller detta är jag inte faktasprängd, men ser vi till senaste skuggbudgeten så skulle det definitivt inte förvåna mig!

I denna numera välkända skuggbudget säger sossarna plötsligt JA till exempelvis RUT-avdraget som man argumenterat emot under lång tid. Förvirringen blir givetvis total hos gräsrötterna och de ideologiska Socialdemokraterna. Vore jag Sosse så skulle jag allvarligt fundera över varför jag stöder ett totalt förvirrat parti vars enda röda tråd är floskler och historia.

 

Nej, nu är det Vänsterpartiets chans. De har en ideologi som är mer eller mindre intakt och levererar en budget som motsvarar väljarnas förväntningar, och faktiskt också väldigt många sossars förväntningar. Där är det högre skattesatser för breda grupper, mera pengar till välfärd och många klassiska Socialdemokratiska satsningar.

 

Nåväl. Efter som jag själv varken är Sosse eller Vänsterpartist så behöver jag inte engagera mig, men att fundera lite kring denna totala förvirring är mycket intressant. Trist att de inte deltar i Agenda ikväll, men det var kanske rätt befriande för Juholt i denna stund. Han kan ju alltid kommentera via Facebook…hrm.

 

För övrigt så funderar jag på en annan sak gällande samma man.

Bör det vara avancerat för ledaren för ett av Sveriges största partier att läsa sig till hur reglerna gällande dubbelbosättning fungerar? Är det rimligt att det är så avancerad läsning så att en man med denna dignitet verkligen inte förstår?

 

OM det verkligen är så att Håkan Juholt inte har en bättre läsförståelse så skulle jag bli mycket oroligt om denne blev stadsminister för vårt land! Att han dessutom – om han nu inte förstod reglerna – tycker att det är moraliskt försvarbart att vi skattebetalare skall betala hyran för hans sambo är det ett hyckleri och ett hån mot den ensamstående mamman med sitt bostadsbidrag!

 

Kommunalrådet Åke Nilsson (S) skrev en blogg en gång, den hade titeln ”Julle gillar vitsar”.

Här är min vits: Vi får se om Julles största vits blir Julle själv till sist…

 

Lev väl!      

6 kommentarer

Nyligen var de ledarlö(s)a nu är de endast politiklö(s)a…

Av , , 2 kommentarer 34

Håkan Juholt har inför omvalet i Västra Götaland utmanat statsministern till debatt. Statsminister Fredrik Reinfeldt tackade nej med hänvisning till att det räcker med kommande riksdagsdebatter och att Socialdemokraterna inte har någon politik i sakfrågorna. Detta kan låta lite märkligt, men jag förstår honom även om jag anser att han med respekt för väljarna borde möta Juholt. Socialdemokraterna är i dagsläget så idélösa att ingen vet vad de vill, inte ens de själva tycks veta vad de vill. Jo, de vill ha social-demokrati, men det vet vi redan, de heter ju till och med Socialdemokraterna.

 
Inför valet 2010 så gick Socialdemokraterna fram tillsammans med (V) och (MP) med någon sorts politik. Detta gick som vi alla vet inte så bra, troligen för att politiken de presenterade skulle vara avsevärd mycket sämre än den politik som Alliansen bedriver och att Svenska folket såg det.
Efter detta så meddelar Mona att de hade fel och hon anslöt sig verbalt i sitt tal ännu mera till den politik som Alliansen bedriver.
 
Nu vill Juholt alltså debattera, utan någon politisk formning eller nya förslag. Så frågan är vad ska han debattera?
Jobbskatteavdraget som Alliansen infört? Nej, visst ja, det gillar ju Socialdemokraterna.
RUT-avdraget kanske? Nej, det är ju också på väg in i Socialdemokratin.
Friskolorna? Nej, det gillas ju också.
Kanske ändringen av reglerna gällande sjukförsäkringen? Ja, det måste det vara!  För där har vi EN sak som de kritiserar, dock utan att ge ett alternativ, för en återgång är inte aktuell.
 
Så vi alla väntar med spänning på lite politik och inte bara rop om social-demokrati, stupstock och det så uttjatade ordet solidaritet.
 
Jag roas och förundras av att se kommentarer och bloggar från många Socialdemokrater, då främst i de klarröda områdena. Många tror jag ligger närmare Vänsterpartiet än Socialdemokraterna, men fråga är om de själva förstår det. Något att fundera på inför 1 majtåget kanske? Vilken politik står jag för och vilket tåg bör jag gå med i – egentligen?
 
 
Juholt vill visst  en sak enligt Svt: höja bensinskatten! Detta måste ju vara toppen för alla i exempelvis Vilhelmina!
 
Lev väl!
2 kommentarer

Glad lördag med kafferep

Av , , Bli först att kommentera 21

 I DN får vi förslaget att bjuda in till kafferep. Ja, det låter väl trevligt.

Förr så dracks kokkaffe eller bryggkaffe. Nu är det espressomaskinen som serverar kaffet i var mans hem. Själv föredrar jag det första..

Lev väl!

 

Bli först att kommentera

Glada fredagen med 800 miljoner, Surströmming och WOX

Av , , Bli först att kommentera 17

Så var det fredag och dags för dagens glädjeämnen till Dig kära bloggläsare.

 

Idag kan vi vara glada över följande:

Regeringen avser att satsa 800 miljoner på järnvägen under 2011. Detta presenterades vid ett framträdande på Centralen idag. Jag måste säga att de valde en bra dag för att få allmänhetens intresse, detta då det var stora bekymmer under gårdagen och natten till idag. 

 

Sedan kan vi alla som älskar surströmming vara glada över Eskil Erlandssons (C) besked idag. Mycket bra tycker jag, surströmming är ju lite av en nationalrätt! 

 

Sedan så vill jag bjuda på en kort serie av Alf Woxnerud.

Lev väl!

Bli först att kommentera

Glad torsdag med SJ!

Av , , Bli först att kommentera 16

 Ja, så roligt var det kanske inte att resa med SJ idag. En resa från Uppsala som normalt tar ca 40 minuter tog mig ca tre och en halv timma, och då hann jag åka via Arlanda och därifrån med flygbuss.. Nåväl, vi ska inte bara hacka på SJ, vi vet att vi har både natur och infrastruktur som också påverkar.

Vi kan läsa att Café Opera skickat påhittade parkeringstillstånd till sina VIP-gäster. Ja, de lyckades bra med sin pr kupp,!

 

Lev väl!

 

Bli först att kommentera

Glada onsdagen med motiv från Lappland och badhotell i Södertälje

Av , , Bli först att kommentera 24
Här är dagens glada nyheter:
 
Idag så får vi veta att Dag Hammarskjöld är en av de nya ansiktena på våra sedlar. Han kommer att finnas på de nya 1.000-kronorssedlarna och naturmotivet skall hämtas från Lappland. Läs mera på DN.
 
I lokaltidningen Vårt Kungsholmen kan man läsa att det startats 7 500 nya företag i Stockholm sedan årsskiftet, det är bra, nya företag är nya jobb.
 
Jag var i Södertälje idag och såg det gamla badhotellet. Visst byggde man vackra hus förr? 
 
 
Lev väl!
Bli först att kommentera

Glada tisdagen med Försäkringskassan och en balkong..

Av , , 3 kommentarer 16

 

Idag kan vi vara glada över att:
 
Försäkringskassan behåller lokalkontoren. Det finns många som kämpat för detta, men jag väljer att lyfta fram Solveig Zander (C) som verkligen använt hårda ord för att dessa ska få finnas kvar.
 
 
De böcker som för fem år sedan hittades i Jordanien får forskarna att gnugga händerna, kanske det mest spännande sedandödahavsrullarna 1947. Läs mera här.
 
 
Jag var på tjänsteresa till Örebro idag. Där såg jag en ensam balkong med Påskliljor och en fasadflagga, det gav en skön vårkänsla!
 
Lev väl!
3 kommentarer