Museibloggen by Anki Berg

Fokus på museets hjärta

Idag gick startskottet för Arkivåret 2017 på Västerbottens museum. Redan för ett par år sedan började planer smidas, och nu är vi igång. Vid arkivkvällar, visningar och pop up-aktiviteter kommer alla som är intresserade att få ta del av stort som smått i museets hjärta under året.

Museets uppdrag är att samla, vårda och visa det västerbottniska kulturarvet, och det görs bland annat genom pågående dokumentationsprojekt, utställningar och rapportskrivning. Men själva hjärtat, där allt hamnar, pratar vi alldeles för sällan om. Det är hög tid att prata om museets arkiv.

Att det finns närmare fyra miljoner fotografier, tusentals pappersdokument och åtskilliga tusen föremål på museet, vet säkert många. Men garanterat inte alla. Vi vill att ännu flera ska bli medvetna om vilka enorma mängder handlingar och föremål som ryms bakom de många dörrarna i museets korridorer.

Från ökad medvetenhet till att reflektera över innehållet – och vad som inte finns – är steget inte långt till att också efterfråga information för olika ändamål. I brevsamlingar, kontrakt, protokoll och annat finns massor av information som skulle kunna användas ännu mer än idag, såväl för privat bruk som för företag, offentliga institutioner, media, forskare och politiker. Det finns som bekant mycket att lära av historien, och där är museernas arkiv en omistlig källa.

I Strategi- och måldokumentet “Framtiden är vår” har vi en klar målbild: Vid 2019 års utgång ska bättre lämpade arkivlokaler än idag vara planerade och finansierade. Vi vill ju att alla som vill ska kunna ta del av arkivskatterna på ett lättillgängligt sätt. Den resan har börjat idag.

20170118_102733

Fotoantikvarie Nina Kurdve botaniserar bland alla mappar i fotoarkivet med gamla bilder. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.