Museibloggen by Anki Berg

Museet för nybörjare

DSCN5443

Handen på hjärtat, hur många utställningar har du sett där du slår klackarna i taket och utbrister i jubelrop på vägen hem? En sådan där utställning som du kan jämföra med någon av dina favoritfilmer eller en riktigt bra bok? Hoppas att det händer ofta.

Själv är jag en mycket kräsen museibesökare och kräver ganska omgående att utställningens budskap ska fånga mig. En introduktionstext som ger mig svar på frågan ”vad är grejen här då?”. Om budskapet lindas in i långa, förklarande texter innan jag kommer till ”grejen”, är det stor risk att jag bara flyktigt tar till mig resten också.

Eller har du som jag varit på utställningar och känt dig mer eller mindre exkluderad? En känsla av osäkerhet, och med frågor som ”Hm… vad är detta?” eller ”Hur tänkte konstnären här?”, utan att få något svar.

Det är inga roliga museibesök. Men de inträffar dessvärre då och då. Är du inte museifrälst, eller i alla fall har ett stort intresse av museer, så är risken stor att det tar slut där.

En sådan känsla kan också tolkas som att ”museet är inte till för mig”. Det är en faktor som vi tar på största allvar. Inget kunde vara mer fel. Vi vill närma oss de som aldrig har satt sin fot på museet, eller har gjort försök men gått hem med obesvarade frågor.

Med ett koncept som vi kallar ”Museet för nybörjare” bjuder vi in till en ny sorts visningar med start på sportlovet. Då vänder vi oss särskilt till dig som tycker att museer är obegripliga, ointressanta eller rent av tråkiga. Här är inga frågor för dumma och inga ord för krångliga. Vi kommer att göra vårt yttersta för att du ska gå hem uppfylld av positiva upplevelser och fått svar på frågan ”vad är grejen?”. Ses vi?

 

(Måndag 6 mars – fredag 10 mars kl 14 är du välkommen att gå med på visningen ”Museet för nybörjare”. Fri entré, samling i receptionen)

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.