Museibloggen by Anki Berg

Verksamhet i många branscher

Alla företag ska i olika sammanhang kategoriseras i branschtillhörighet, om inte annat i Skattemyndighetens register. I en sådan näringsindelning tillhör vi föga förvånande sektorn Kultur, nöje och fritid, tillsammans med 97 736 andra registrerade företag som Svenska Spel, Kungliga Operan och Fitness 24Seven AB. En mer precis underkategori är Museiverksamhet, och då har antalet aktörer krympt till 672.

Komplexiteten i att vara ett länsmuseum ligger dock i att vi är mer än det. Vi kan också sorteras in under kategorier som Utbildning, forskning och utveckling, Offentlig förvaltning och samhälle, Detaljhandel, Fastighetsverksamhet, Hotell och restaurangverksamhet, och inte minst Resebyrå och turism.

I en tid när museidebatten har handlat om urholkning av kunskapsbanken och annan nedmontering av sakkunniga, kan detta sätt att kategorisera museernas verksamhet uppfattas som provocerande förstås. Men börjar man syna varje enskild del i vår verksamhet så är det inte så alarmerande alls. Vi har ett kafé, vi har en butik, vi erbjuder tjänster, vi tillhandahåller arkiv, vi utbildar och vi tar emot turister som är på besök för rent nöjes skull.

Ibland önskar jag att museibegreppet vore vidare än som den stora massan känner det idag, och därmed också få sin rättmätiga plats i andra delar av samhällsapparaten. Utan svårigheter kan museer ses som skolväsendets förlängda arm, som en arena för sociala frågor och integration eller som en aktör inom miljö- och klimatfrågor.

Om museiverksamheten är komplex att förklara redan som det är, så bidrar ju inte det här resonemanget till att förenkla det hela förstås, men ger en bild av vår vardag. Allt detta gör vi inom ramen för den officiella beskrivningen av Museiverksamhet och det förtjänas att uppmärksammas mer och värderas högre.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.