Museibloggen by Anki Berg

Friluftsmuseum i topptrim 2021

Flypro_0122

I veckan har glädjande besked nått oss. Våra ägare Umeå kommun och Region Västerbotten/Västerbottens läns landsting ger oss ett tillskott i kassan för att kunna restaurera byggnaderna på friluftsmuseet, vilket är mycket välkommet. Flera av husen är i akut behov av vård och nu kan vi göra ordentliga insatser för att de ska kunna stå pall ytterligare hundra år. Lokalmedia har redan uppmärksammat att detta är på gång, men inte förrän alla beslut formellt är fattade har vi vågat andas ut.

Den första byggnaden som flyttades till Gammlia var Sävargården, 1921. Det är alltså bara tre år tills det är dags för ett hundraårsjubileum. Nu finns alla förutsättningar att miljöerna är i bästa tänkbara skick till dess.

De kommande tre somrarna är därför vigda till restaurering och underhållsarbete. Det kommer att blir grävarbeten, bilning av husgrunder, fönsterrenovering och murningsarbeten, för att nämna något. Husen kommer därför att vara stängda för publik verksamhet under tiden. Besökarna är välkomna till särskilda byggnadsvisningar och få tips på hur man själv kan underhålla och vårda sitt hus.

Aktiviteter för barnen tummar vi dock inte på – sommarens tema är skola både i stora utställningshallen där utställningen En sagolik skola visas och program i skolhuset på uteområdet. Mer om det senare.

Nu vilar vi i helgen och kavlar upp ärmarna på måndag. Trevlig helg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.