Anna-Karin Lundberg (Kd)

Mamma, lantbrukare och gruppledare för Kristdemokraterna i Nordmaling. Kommer att skriva om vardagslivet, lantbrukarlivet och politik.

Dejting

Av , , 1 kommentar 16

I onsdags var det premiär för årets första avsnitt av dejtingprogrammet ”Bonde söker fru” i en av TV-kanalerna. Ett program som följts av mellan 1 – 1,5 miljon tittare varje program i flera år och som även i år förväntas hitta nya tittare, nu när det utlovas ännu hetare inslag än tidigare.

Något som även är mycket hett just nu och som vi kunnat följa de senaste veckorna är medias granskning och bevakning gällande kommunernas inköp av närproducerade livsmedel.

Ska vi tolerera att våran kommun som via hängavtal med Umeå kommun köper in kött från Polen, där djuren i lantbruket har 12 gånger mer antibiotika i sig än vad våra djur har?!

Nej, det ska vi inte!

Vill vi att våra förskole- och skolbarn ska få äta kött, fisk och fågel fullproppad med ”konstiga medel” och sådant som absolut inte får förekomma i svensk uppfödning?!

Nej, det vill vi inte!

Vill vi få dessa ”billigare” animaliska livsmedel serverade till de äldre, sjuka och andra omsorgsbehövande?!

Nej, det är rent av bedrövligt att det får förekomma!

I fredags bjöd LRF:s kommungrupp i Nordmaling politiker och tjänstemän på information om det Gröna Näringslivet (och vad LRF1 vill) och grillade närproducerade hamburgare, kaffe och mjölk från Norrmejerier, utanför entrén till kommunhuset. Köttproducenter i kommunen möttes upp och minglade med politiker och tjänstemän, även länsordförande för LRF, Arne Lindström medverkade.

En av LRF:s kommungrupps vilja är att kommunens inköp av livsmedel (kött, fisk, fågel, mjölkprodukter, grönsaker och frukt) ska innehålla så lite antibiotika och bekämpningsmedel som möjligt. De svenska och framförallt de norrländska producerade livsmedlen passar bäst in på den beskrivningen. På köpet får man förutom säker mat dessutom fler jobb på sikt och en mer hållbar ekonomisk utveckling (läs mer om detta här).

Då inte politiken möter upp det Gröna Näringslivet – så gör näringen det själv!

…och vi är glad att de som mötte upp kom, men vi saknade flera nyckelpersoner som vi hade hoppats få träffa.

Man kan se det som en liten dejt, vi i näringen är intresserad av dig, kommunen! Är du, kommunen, intresserad av oss?

 

DSC_1997

 

 

1 LRF = Lantbrukarnas Riksförbund

LRF:s kommungrupp består av valda representanter i den lokala LRF föreningen (i Nordmaling finns det 4 avdelningar) som vill arbeta med att driva föreningens frågor.

Det Gröna Näringslivet i Västerbotten och dess betydelse för samhället, en delrapport om Västerbottens län. Kopiera och läs denna  länk: file:///C:/Users/gamer/Downloads/vaesterbotten-dgn-uppslag%20(2).pdf

 

 

 

 

1 kommentar
Etiketter: , ,

8 pappamånader finns redan!

Av , , Bli först att kommentera 7

Idag kommer riksdagen att besluta om en utökad kvotering av föräldraförsäkringen genom att införa en s.k. 3:e pappamånad. Detta trots att en nyligen genomförd opinionsmätning från Novus visar att 76 % av medborgarna anser att föräldrarna själva ska få bestämma över sin föräldraledighet.

Föräldrarna har idag lika många dagar var inom föräldraförsäkringen och kan om man vill överlåta dagar mellan varandra. Alltså om man vill kan pappan redan idag få ta ut 8 månader.

Men, nu blir det andra tider. Nu ska föräldrars vardagsliv regleras så att de beter sig som de ledande politikerna önskar. Man förevisar att något gott ska hända, men resultatet blir tvärsom. Barnen kommer att börja ännu tidigare i förskolan (vilket i sin tur ställer ännu större krav på förskoleplatser i kommunerna) och fler föräldradagar kommer därmed att frysas inne.

Vi kristdemokrater vill att föräldrarna ska känna frihet och kunna styra över sitt vardagsliv. Vi vill att föräldrarna ska kunna överlåta dagar mellan sig fullt ut. Vi vill att mammor och pappor ska kunna vara mer tillsammans med sina barn.
Genom Kristdemokraternas förslag om förlängd rätt till tjänstledighet, förlängd föräldraförsäkring med 30 dagar och en skyddad inkomst för föräldralediga tills barnet är 3 år, är vi en bit på väg till att kunna kombinera familjeliv och arbetsliv på ett bättre sätt.

Därför säger vi nej!

Av , , Bli först att kommentera 15

Kanske det undgått en del, medans det för andra som är mest berörd har varit något som upptagit tankarna mest hela tiden.

För en tid sedan bestämde sociala utskottet med inrådan av socialchefen att demensavdelningarna Viken B och Sundet på Strandholmen skulle stängas, p.g.a. sociala utskottets ansträngda ekonomi.

Redan då tankarna om att lägga ned två avdelningar presenterades i sociala utskottet första gången (i våras) hade jag förmånen att sitta med som icke beslutande och redan då klargöra att Kristdemokraterna inte ställde sig bakom dessa tankar.

Vi tycker inte att dementa ska blandas med övriga vårdtagare på avdelningarna. Detta är redan beprövat och det fungerade inte tillfredsställande för vårdtagarna eller arbetsmiljömässigt för personalen. Argumentet att andra kommuner har blandade avdelningar och att det går bra, det får stå för dem. Denna förändring gäller i Nordmaling och har sedan tidigare gått från blandade avdelningar till särskilda demensavdelningar. Det blev lugnare och mer harmoniska dementa än innan, andra vårdtagare blev också lugnare då de inte stördes av de dementa och personalen fick ett bättre arbetsklimat. Vi tror också att den här tillbakagången i förlängningen kommer att medföra att de ”sparade slantarna” äts upp av fördyrningar i form av otrivsel i olika former. Låt fokuset ligga på människan och inte enbart på slantarna!

Jag hoppas för allt i världen att alla inblandade ändå får det bra och att en kommande uppföljning av beslutet blir aktuellt.

Medborgardemokrati

Kommunfullmäktige i Nordmaling utsåg för en tid sedan, en person från varje parti representerad i fullmäktige, att finnas med i en beredning kallad för Demokratiberedningen. Gruppen har träffats några gånger för att komma fram till vad beredningen ska göra, planerat aktiviteter och faktiskt redan haft en utåtriktad aktivitet, medborgardialog, i Hörnsjö. Nästa medborgardialog är inte spikad än, men blir preliminärt i Rundvik. Vid varje kommunfullmäktige kommer beredningen att ge information om vad som hänt och är på gång, så håll utkik!

Vad ska denna beredningen göra? Jo, beredningen ska kort sammanfattat arbeta med frågor kring mål, visioner och demokrati. Syftet är att bl.a. utveckla medborgardialog och inflytande samt att samordna demokratiarbetet.

På kort tid har många lekparker runt om i kommunen plockats ned och många föräldrar och andra berörda har upprörts över detta. Man kan vara rätt så säker på att det finns barn i närheten om man ser en lekpark, finns lekpark i närområdet blir det även mer attraktivt att bo på platsen. Utan att veta anledningarna till varför just dessa lekplatser har monterats ned, så kan jag ana att en del av dem började på att vara rent farliga för barn att leka på. Kommunen är skyldig att se till att lekplatser håller föreskrifter och mått, gör de inte det måste det fixas, bytas ut eller i värsta fall monteras ned (oftast då pengar saknas för att byta ut gung- och klätterställningar, rutchkanor mm).

Av vilken anledning det nu än må vara, så tycker jag att så pass viktiga saker som lekparker är, ska kommunen aktivt gå ut med information och vilka eventuella planer som är i görningen. Detta är ett typexempel på där en medborgardialog kanske kunnat förhindrat besvikna barn- och barnfamiljer, där kommunen kunnat mött upp och tillsammans med medborgarna utvecklat områdena på ett lite annorlunda sätt.

Det är OK att vara olika

Idag var jag tillsammans med Nämnden för funktionshinder och habilitering, på årets första samråd med funktionshindersföreningarna. Det var en salig blandning av människor i salen och ett intressant möte med bl.a. information om hjälpmedlet tolktelefon som kommer att kunna användas på länets sjukhus inom kort.

 
När jag kom hem och knäppte på TV:n blev jag så inspirerad av Nathea, 10 år, som tycker det är okej att vara olika och vill att vi ska hjälpas åt att hylla våra olikheter. Hon har med hjälp av sin mamma startat ett landsomfattande evenemang på facebook som fått stor spridning, Rocka sockorna i hela Sverige! /Rock every sock!

 
Evenemanget går ut på att man dagen innan den officiella World Downs Syndrome Day, den 20 mars, har på sig två omaka strumpor.

 
Jag tycker också att det är helt ok att vara olika. Så lätt som en plätt kommer jag att dra på mig två omaka strumpor den dagen. Gör du det med?

 

 

Då länkningen i texten inte fungerar så läs gärna mer om detta i Aftonbladet: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20382454.ab eller kopiera denna text, Rocka sockorna i hela Sverige! /Rock every sock! och sök på google eller facebook, så får du upp mer info om detta.

 

Grattis hemtjänsten i Nordmaling!

Av , , Bli först att kommentera 18

Äntligen! Nu finns det ett predikat på att personalen i hemtjänsten i Malmö har rätt till fria arbetskläder och inte längre behöver gå och slita på sina egna kläder.

http://www.skanskan.se/article/20150223/MALMO/150229818/1004/-/hemtjansten-i-malmo–ska-fa-arbetsklader-

Inte bara en gång har Kristdemokraterna i Nordmaling lämnat in motion (KF 2012-11-26) om fria arbetskläder till personalen i hemtjänsten m.fl. utan även en andra omgång (KF 2014-12-15, http://nordmaling.se/Sve/Filarkiv/Protokoll/KF/2014/KF141215.pdf ).

Nu vore det mycket anmärkningsvärt om kommunfullmäktige skulle gå emot ett predikat, så av den anledningen ropar jag hurra, hurra – snart har alla rätt till arbetskläder!

Kristdemokraterna – Vem bryr sig?

Av , , Bli först att kommentera 8

När Kristdemokraternas partiledare, Göran Hägglund, förra veckan meddelade på en presskonferens att han skulle sluta som partiledare, kom det som en chock och stor överraskning för många. Det var inte alls väntat och många spekulationer sattes direkt i rullning, många förslag på tilltänkta kandidater på posten har florerat den senaste veckan i media. Valberedningen i Kristdemokraterna inväntar nu förslag på ny kandidat på posten och den nomineringsprocess som nu påbörjats är öppen för varje enskild medlem att delta i. På Kristdemokraterna i Nordmalings lokala årsmöte, måndag den 9 februari, berättas mer om hur detta kommer att gå till.

Men, vem bryr sig? Jo, fler borde bry sig, då det visades sig enligt en undersökning som Göteborgs Universitet gjorde i samband med riksdagsvalet 2010, att Kristdemokraterna skulle haft 12,8% om väljarna valt efter sina politiska åsikter.

Innan vårt årsmöte på måndag kommer vi att ha ett öppet möte (se bild nedan) där Andreas Carlson, riksdagsledamot (kd) och representant i justitieutskottet kommer och berättar om sitt arbete, senaste tidens turbulens i riksdagen etc. Vi bjuder på mat (anmälan senast 7 feb), men vill man inte äta så är man välkommen att komma ändå och lyssna, påverka och ställa frågor!

Det är de lokala mötena som är den Kristdemokratiska politikens grundbult och som är motorn för partiets utformning. Det är via de lokala styrelsemötena, årsmöten, distriktsstämmor, Riksting, partistyrelsen och via riksdagsledamöterna som partiet utformas och du kan få vara med och hjälpa till genom att göra Din röst hörd.

 

Goda råd på vägen

Av , , Bli först att kommentera 14

Valet den 14 september har passerat med marginal. Det var över en månad sedan och tiden rinner iväg allt för fort.

De senaste veckorna har bestått i att göra bort höststöket på jordbruket, vilket alltid är en hel del pyssel innan vintern biter sig fast.

Under tiden har Länsstyrelsen räknat valsedlar och kommit fram till att Kristdemokraterna i Nordmaling har fått förnyat förtroende i kommunfullmäktige. Tackar allra ödmjukast för alla som röstat på Kristdemokraterna! Ert stöd betyder oerhört mycket för att våra ideologiska frågor ska synas och höras vidare omkring än bara i vår lokalavdelning. Personligen lovar jag att göra mitt allra bästa de närmaste 4 åren för att förvalta förtroendeuppdraget och för att lyfta fram kristdemokratin.

I måndags presenterade sig den nya kommunfullmäktigetruppen, var och en, i talarstolen. I måndags hann även kommunfullmäktige besluta att ”kommunal handikapprådet (KHR)” och ”kommunal pensionärsrådet (KPR)” slås samman till ett ”Tillgänglighetsråd” (http://www.vk.se/plus/1303137/tva-rad-blir-ett).
Kristdemokraterna har reserverat sig i ärendet tidigare i kommunstyrelsen bl.a. p.g.a. att råden själva, bestående av pensionärsföreningar och föreningar för funktionshindrade, inte fått vara remissinstans i frågan. Varför vara så ivrig och snabb att plocka bort en funktion (råden) i samhället som tillför mer än det belastar? Varför inte låta dem som berörs få komma till tals? Ett argument i kommunfullmäktige igår var att det fanns många småkommuner som gjort på samma sätt som nu förespråkades, men vi fick inte veta vilka.

Vad jag vet så är det många kommuner som har gått i samma tankar som vår att plocka bort eller slå samman befintliga råd som befunnits överflödiga, men få har verkställt det då det efter utredning kommit fram till att det vore fel riktning att gå. Föreningarna är en god informationskälla till kommunens tjänstemän och en direkt kanal till politikerna. Umeå är en sådan kommun som valt att ha kvar funktionen, men istället för att kalla det ”kommunala handikapprådet” bytte de nyligen namn till ”Funktionshinderråd”. I detta råd ingår även anhörigföreningarna, vilket är något jag tycker Nordmaling borde ta efter.

Sammanfattningsvis tycker jag det är ett respektlöst förfarande att köra över remissinstanser på det här viset. Jag yrkade på återremiss.

Ärendet gick till beslut utan saklig motivering och avsaknad av fullständiga underlag (vilket i normala fall skulle ha lett till en återremiss), det blev votering med resultatet att inte inhämta synpunkter och goda råd på vägen från det forna KHR och KPR.

Bli först att kommentera

Rätt ska vara rätt

Av , , Bli först att kommentera 13

”Rätt ska vara rätt”, skriver Madelaine Jakobsson och Åsa Nyberg (c) i VK:s Ordet Fritt fredagen den 5/9 2014. Den beskrivning som skildras i början stämmer bra överens med gången i kommunfullmäktige angående de 3 byskolnedläggningarna.

Det var många som engagerade sig och lade ner enormt mycket arbete i att bevara byskolorna när det begav sig, vilket är beundransvärt. Kristdemokraterna var också bland dem som engagerade sig och fortfarande gör det.

”Tyvärr tyckte inte Kristdemokraterna det samma utan de lade ner sina röster och det innebar att eleverna var tvungna att lämna sina fina byskolor redan i januari.” (Citatet är hämtat från insändaren). Att påskina att det var Kristdemokraternas fel att byskolorna lades ner, är dock ett anmärkningsvärt angrepp, som istället borde vara riktad mot dem som lade fram förslaget och som verkställde det.

Således rätt att det redan var beslutat att byskolorna skulle läggas ner. Sista röstningen handlade om NÄR de skulle läggas ned. Vi var mycket tydlig med att vi inte ville delta i ett sådant röstningsförfarande, då det stred helt mot vårt ställningstagande att skolorna skulle få vara kvar. Vi var inte intresserad av att lägga ned skolorna efter jul och inte heller efter vårterminens slut. Det fanns bara dessa 2 förslag och vi ville inte välja något av dem.

Naturligtvis fanns den förmildrande omständighetstanken med i bilden gällande förberedelser för både barn, lärare och lokaler om barnen skulle bli tvingad att flyttas efter våravslutningen istället för redan efter jullovet.

Men, att efter ett sådant nederlag, mindre än 1 timme efteråt, plötsligt göra en helomvändning och besluta om tidpunkt för skolornas nedläggning, kunde inte vi ställa oss bakom. Vi avstod då från att rösta.

Det spelar egentligen ingen roll hur mycket man än vurmat för en sak, om man inte kan stå upp för det hela vägen fram. Naturligtvis får man ändra ståndpunkt i en fråga, men att oförskyllt lasta skulden på Kristdemokraterna, är inte rätt väg att gå när man samtidigt söker samverkan över partigränserna. Kristdemokraternas ofullkomlighetstanke, kommer vi att fortsätta praktisera när man efter valet återigen öppnar upp för samverkan mellan partigränserna.

För att få veta vad vi vill med bl.a. skolan efter valet den 14 september, så ta gärna del av vårt kommunala handlingsprogram på vår hemsida.

 

Hänvisning

Insändare i Ordet Fritt: http://www.vk.se/1268333/byskolorna-i-nordmaling

Vad betyder ofullkomlighetstanken? Läs mer på: https://www.kristdemokraterna.se/VarPolitik/Var-ideologi/

Kristdemokraternas kommunala handlingsprogram kan läsas på: http://wp.kristdemokraterna.se/nordmaling/files/2014/09/kommunalt-handlingsprogram-2014.pdf

 

Vill man, så gör man.

Av , , 2 kommentarer 8

Det blir spännande senare i höst att få följa och se hur Kristdemokraternas tidigare motioner inlämnade till kommunfullmäktige kommer att hanteras. Tänkte nämna några av dem för att ge en bild av vad vi arbetar för.

I vintras lämnade vi in en motion om Mer fysisk aktivitet i skolan (2014-02-24), detta för att vi vill att barn och ungdomarna ska få möjlighet till mer fysisk aktivitet än vad skolan erbjuder idag. Många barn och ungdomar rör på sig allt mindre än vad man gjorde för t.ex. 10 år sedan. Forskning har dessutom visat att mer fysisk aktivitet även ger bättre studieresultat och det är ju något som alla eftersträvar. Motionen är redan behandlad och i kommunfullmäktige blev det ett positivt beslut, med orden att det ska genomföras när det finns pengar för det. Kommunen har haft en ekonomisk svacka, men nån gång kommer kommunen på fötter igen och då måste naturligtvis redan beslutade satsningar komma före alla andra. Så detta är bara och vänta in.

 
I våras började det pratas om att förändra musikskolan, vilket i våra öron inte hördes någe vidare bra. Man ville från majoritetens (s)ida inte längre driva det i kommunal regi med bl.a. följden att kvaliteten skulle minska. För att utrycka vår vilja lämnade vi in ett förslag, Musikskolan (2014-04-14), på hur vi tyckte att det skulle gå till. Vi vill ha kvar musikskolan i kommunal regi. Vi skrev även en insändare i vk för några veckor sedan om detta. Efter detta har även de andra partierna funderat på att ha kvar musikskolan i kommunal regi.

 
Kristdemokraterna värnar om de små barnen och vi vill ha små barngrupper i förskolan. När barngrupperna blir stora, ökar även bullret. För att stävja och minska bullret för de allra minsta på deras arbetsplats, lämnade vi in en motion om Buller (2014-04-14). Vi hoppas att kommunfullmäktige tar detta på stort allvar och gör något åt detta.

 
Alltför många gånger glömmer man bort de funktionshindrade i samhället, detta syns bl.a. i svårtillgänglig gatumiljö eller allmänna lokaler där enkla hjälpmedel nonchaleras. Vi lämnade in en motion Handlingsplan för funktionshindrade (2014-04-14), för att belysa vikten av att komma till rätta med vardagsproblem för funktionshindrade och för att göra handlingsplanen till ett levande dokument som blir tillgänglig för alla.

 
Under året har signaler kommit om att en del av kommunens personal inte mår bra på sina arbetsplatser, detta av olika orsaker. Alla mår bra av att ha en god arbetsplatsmiljö, så när vi kunde konstatera att det inte var det, så agerade vi. I vår motion Arbetsmiljö (2014-04-14), ville vi bl.a. att kommunfullmäktige skyndsamt skulle tillsätta en utredning om hur arbetsmiljön är på servicehus, sjukhem, hemtjänst och hemsjukvårdens arbetsplatsområden.

 
Bara för att tydliggöra att vi verkligen tar personalens arbetsmiljö på allvar, så har vi tidigare motionerat om att personalen ska få fria arbetskläder. Senaste gången möttes det av ett stort motstånd i kommunfullmäktige (motionssvar av Arbets- och skyddskläder till personal inom hemtjänst, 2013-11-06), man menade på att personalen hade ju tillgång till engångsskyddskläder och därför inte ens ville ta reda på vad kostnaden för fria arbetskläder skulle kunna bli för att kunna räkna in det i budget.

 
Vi väntar nu på att motionerna ska ha sin gilla gång i de olika instanserna för att sedan åter komma till kommunfullmäktige för ett slutgiltigt beslut av den folkvalda församlingen. Vore Kristdemokraterna fler i kommunfullmäktige så vore dessa beslut mer eller mindre klappat och klart. Så, ni som ännu inte röstat, vill jag uppmana att rösta på ett parti och kryssa en person som inte bara vill, utan även gör.

 

 

För att läsa dessa motioner sök på Nordmalings hemsida, protokoll, kommunfullmäktige, datum.