Sossar har det bra, dom

Av , , Bli först att kommentera 5

Har kopierat en ledare från Kristianstadsbladet som jag tycker alla ska ta sig tid att läsa. Sedan får ni själva göra bedömningen huruvida det är sant eller inte, men jag tycker definitivt att Carolin har en poäng.

 

 

Text: Carolin Dahlman Publicerad 16 augusti 2014 4.00

Opinion.

Ibland önskar jag att jag var sosse.

Det verkar så härligt att kunna lägga fram förslag om än det ena och än det andra som staten ska fixa, utan att tänka på hur det ska fungera i längden.

Nu senast kom Stefan Löfven (S) med löftet om fler ungdomsjobb – genom att ta pengar ur statskassan och betala ungdomar för att vara ”trainee” i vården. Totalt 5 000 platser ska S ordna fram, varav 660 i Skåne.

Partiets ekonomiskpolitiske talesman Magdalena Andersson (S) var i Kristianstad på tisdagen, bland annat för att prata om detta.

Det låter så fint. Behjärtansvärt. Som att Löfven är en hyvens kille som vill alla gott – och att allt man behöver göra för att få sina önskningar uppfyllda dra ur korken och släppa ut honom. Likt en pösig ande dyker han då upp och levererar sina gåvor.

Önskar ni jobb? Jomen, det fixar vi genom att låta andra skattebetalare betala din lön! Fred på jorden? Jomen, det kan vi få genom att säga att vi ska göra ”allt i vår makt”. Någon annan får visserligen agera, men vi öppnar munnen. Det räcker gott. Jag är ju ande, jag kan bara ”vilja” så kommer nog de där dumma mördarna i Irak sluta kidnappa och döda folk!

Man kliar sig i huvudet, hummar lite förbryllat. Om det är så lätt som att utfärda 90 dagars jobbgaranti för att skapa jobb, varför har då bara 250 000 stycken skapats under alliansens år vid makten? Kunde inte regeringen också bara ha knäppt med fingrarna och löst arbetslösheten på det sättet? Varför har den tagit den omständliga vägen att stimulera näringslivet och motivera människor att arbeta hårdare för att på så sätt få fler i arbete? Sossarnas väg verkar ju lättare. Utfärda en garanti helt enkelt, köp jobb för skattepengar, tvinga in folk i gymnasieutbildningar de inte vill ha – så att de försvinner ur gruppen ”arbetslös” i statistiken – och säg Amen.

Går väljarna verkligen på bluffen? Ja, kanske har ett århundrade av politiker förvridit huvudet på oss alla.

Många tycks till exempel ha fått för sig att sänkt bolagsskatt är ett bidrag till företagen. Att skattesänkningar enkom är en subvention från resten av skattebetalarna, och att orsaken till att man ska kunna driva välfärdsföretag är att några gnidiga hemtjänsttjejer ska kunna roffa åt sig. Vänstern har gjort sitt bästa för att sprida den bilden, och alliansen har nog varit dåliga på att förklara de komplexa samband som ligger bakom hur jobb kommer till. Men låt mig göra ett försök.

För det första: Lyckliga företagare skapar fler jobb och drar in mer pengar till alla. Om det går bra kommer de dels att kunna anställa dem som inte själva vill bli arbetsgivare, och dels ge ett större bidrag till skatteintäkterna.

För det andra: Människor som märker att det lönar sig att skaffa en utbildning och jobba kommer att bli mer benägna att hitta sina inre styrkor och talanger för att skaffa ett arbete eller starta eget. Man lär sig då tänka mer på vad man kan än på vad man inte kan. Mer på vad som ger jobb än på vad som ger bidrag.

Men sossar vet att det där låter krångligt. Det går inte att lova ett visst antal arbetstillfällen med en skattesänkning, utan belöningen för en sådan reform kommer när den kommer, organiskt. Det är svårt att kontrollera, svårt att leverera med bestämdhet i ett inslag i Rapport. I stället väljer man tydliga, kvantifierbara – och lagom flummigt beskrivna – löften.

Retorikexperten Lena Lid Falkman dömde i veckan ut Socialdemokraternas valaffischer för deras vaga budskap (Expressen 13/8). Likaså gjorde Bengt Johansson, professor på institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid Göteborgs universitet i tidningen Metro (13/8): ”Den är väldigt oprecis. ”Dags för kunskap”, vad menar man med det? Ofta brukar man kombinera det med en undertitel som ”fler lärare” eller ”mindre klasser”. Det gör man inte här.”

Huvudet på spiken, man måste hålla med. Ett av budskapen på Socialdemokraternas affischer lyder ”Ett bättre Sverige. För alla”. Men hur kan man lova det utan att bli både äktenskapsrådgivare, hälsocoach och kiropraktor? Ingen politiker – varken i historien, nutiden eller framtiden – kan utlova ett bättre Sverige för alla. Att ge sken av att man har sådan förmåga är oärligt och tramsigt. Det blir symbolpolitik av den bästa sorten – det låter bra, men är helt ogenomförbart. I sämsta fall börjar folk tro på vad de säger.

Ett annat budskap från sossarnas affischer är ”Dags för omtanke”. På bilden syns den äldre mamman från tv-reklamen. Ni vet, hon som får sitta ensam på hemmet medan sonen äter middag med familjen. Han ser bekymrad ut – kanske för att han märkligt nog inte bjudit hem sin egen mor till bordet, utan i stället oroar sig för att ingen i vårdpersonalen erbjuder henne sällskap.

På affischen har mamma fått besök av en ung man i omsorgspersonalens typiska uniform, som uppenbarligen visar henne omtanke. Puh. Sonen kan nu utan dåligt samvete inta sin middag på annan plats. Han har ju visat omsorg via valsedeln.

Ett annat budskap är ”Dags för fler jobb”. Lagom svävande, det lovar allt men ändå inget. Man anspelar på människors önskan till något ”bättre”, men fyller det inte med siffror och realitet, för genast kommer då praktiska svårigheter i vägen. Som att det inte alltid går att rösta sig till att barnen ska bli bättre på multiplikationstabellen eller svensk geografi. Fler partier har sannolikt ”mer kunskap” som mål, men andra slags idéer för att nå dit. Sossarna behöver dock inte komma med konkreta förslag, göra prioriteringar, uppoffringar. Sånt trist.

Magdalena Andersson (S) och regionens oppositionsråd Helene Fritzon (S) knackade dörr på Österäng i Kristianstad i tisdags. Bengt Ekstrand som var en av dem som fick besök kommenterade: ”De var de första i år men det kommer att bli mycket spring när det närmar sig valet”. Jo så är det. Nu är det inte många dagar kvar och alla drar i väljarna. Säger: släpp ut mig ur flaskan och alla dina önskningar kommer att bli uppfyllda.

Jag önskar ibland att jag kunde vara sosse, men det går inte. Jag vill så klart också att fler unga ska få jobb. Men jag vet också att de ”jobb” som utlovas av S – köpta med skattepengar – inte är på riktigt. När pengarna tar slut är ungdomarna tillbaka i fel kolumn i statistiken igen och företagen mår ännu sämre för att de tvingats finansiera låtsasjobben.

Sverige skulle inte må bra av en fluffig ande som kommer fram ur sin flaska i valrörelser, utan behöver en statsminister som lever i verkligheten. Så sätt i korken igen. Lyssna inte på hans lockrop.

Folkomröstning på söndag!

Av , , 2 kommentarer 14

Skrev igår på Facebook att jag tyckte det är en plikt att gå och rösta. En annan tycker det är en rättighet. Jag tycker det är en plikt, att vi inlandsbor visar att det inte går att trampa på oss hur som helst. De indragningar som redan varit är katastrofala, men om vi inte visar var skåpet ska stå, kommer det säkerligen att bli fler, mycket kännbara, indragningar. Vi i inlandet klagar ju inte!

Nu har vi chansen att visa var vi står. Tycker även att kustborna, både Umeå och Skellefteå ska visa var skåpet ska stå. Även de har drabbats av indragningar som inte kommit fram så mycket i media. Naturligtvis måste Västerbottens Landsting spara, men på rätt ställen!

Dina skattepengar ska gå till sjukvård, spelar ingen roll om du är inlandsbo eller kustbo, du ska ha rätt till bra och säker sjukvård, och dessutom i din närhet! Socialdemokraterna och Miljöpartiet måste tänka om och prioritera rätt!

Landstinget har gått back i alla år jag varit röstberättigad, ständigt kommer indragningar från alla håll och kanter, och av de 25 år jag har fått gå till valurnan är det Socialdemokraterna som styrt större delen av tiden, både i Sverige och Västerbottens läns landsting. Varför har inte de gett mer i statsbidrag? Dessutom skulle Västerbottens Läns Landsting fått ta större del av kömiljarden om de lyckats hålla väntetiderna – max tre månader! Men på grund av alla indragningar så klarar man inte de krav som ställs!

Gå och rösta på söndag! Rösta ja, nej eller blankt, bara ni röstar! Vi måste ju nå 50 % deltagande annars kommer Socialdemokraterna och Miljöpartiet att kasta hela folkomröstningen i papperskorgen, och ännu fler miljoner är bortkastade!

Jag har röstat, och jag har röstat JA. För jag vill fortsätta bo och leva tryggt i Västerbotten!

Nattis i Storuman

Av , , 3 kommentarer 17

Ser att min motion om Nattis i Storuman är omskriven i Folkbladet idag. Ungefär så här har jag skrivit:

Det har framkommit i flera diskussioner att det finns ett stort behov av Nattis i Storuman. Många föräldrar arbetar skift på olika sätt och har svårt att få ihop arbete och familjeliv. Man kan inte alltid förlita sig på att det finns mor- och farföräldrar till hands. Dessutom får ensamstående föräldrar brottas med ännu större problem då de kanske inte har någon alls som kan ta hand om barnen när de ska gå till arbetet.
 
I ett led i ”Attraktiva Storuman” anser jag att man ska kunna erbjuda föräldrar Nattis. De arbetstillfällen som är ett framtidsscenario med gruvor och vindkraft mm innebär ofta obekväma arbetstider. Dessutom är vård/omsorg en stor arbetsgivare som kräver att man arbetar kvällar och nätter. 

Jag är fullt medveten om att det är en stor kostnad för kommunen, men om vi ska framstå som en attraktiv kommun som många ska välja att bo i, är Nattis ett led i rätt utveckling.

Samtidigt vet jag att Nattis som fanns uppe i Tärnaby/Hemavan inte gav det resultat man ville, men det behöver inte automatisk betyda att det inte skulle fungera nu, eller på andra ställen i kommunen.

Jag har även nämnt en utredning om att kommuner kan få ekonomisk hjälp när man erbjuder Nattis, där ska Storuman ligga i framkant och vara en av de första kommunerna som kan ta del av detta stimulansbidrag.

Vi diskuterade denna fråga en dag vid fikabordet, och en av mina arbetskamrater sa ”vi jobbar ju kvällar och nätter, varför skulle inte förskolepersonalen kunna göra det”? och det kan man ju faktiskt fundera på. All vård och omsorg ska erbjuda tjänster dygnet runt, men det finns ingen som tar hand om våra barn när vi ska utföra våra tjänster, är det rättvisa det?

Jag hoppas verkligen, för medborgarna i Storuman, att denna motion beviljas.

Livet går vidare…

Av , , Bli först att kommentera 16

Känner mig stärkt efter de senaste veckornas turbulens. Tack alla som gett oss stöd, både i ord och handling, och det är MÅNGA som gjort det. Som något positivt kan jag säga att det kan vara skönt att få bli riktigt förbannad ibland, det rensar rören. Nu vänder vi blad och försöker glömma att det finns riktigt onda människor på vår jord. Vi ska ta vara på det goda och snälla istället. Trevlig helg allihopa!

Har du rätt till sjukresa med taxi?

Av , , 1 kommentar 14

Det har uppkommit diskussion om de ”nya” reglerna angående sjukresor. Dessa regler är absolut ingen nyhet och tyvärr är det så att det har varit för dålig kontroll på vilka som verkligen är berättigade till taxi och inte. Nu i besparingstider har dock svångremmen dragits åt och hela landstinget i Västerbotten måste se om sitt hus för att spara pengar.

Följande regelverk finns, har funnits länge, och är det som gäller inom Västerbotten:
 
Dyrare färdsätt, till exempel taxi, ska alltid bedömas medicinskt av vårdgivaren, det vill säga att läkaren måste godkänna en taxiresa.
 
De flesta bussar i linjetrafik är handikappanpassade, de har lågt insteg samt plats för rullstol. Det finns även lyft för de patienter som inte själva kan kliva ombord. Kan man inte ta sig till bussen på egen hand kan man få taxi fram till busshållplatsen. Man har även möjlighet till taxi och till/från busstationen där du besökt sjukvården om det inte finns anslutningsbussar.
 
Tidiga besöks- och inskrivningstider ger generellt inte rätt till taxiresa. I första hand ska resan ske med kollektivtrafik dagen innan och med övernattning på patienthotell eller annat av landstinget anvisat hotell. Hotellövernattningen betalas av den mottagning/avdelning som ska besökas.
 
Om du inte har tillgång till kollektivtrafik i anslutning till din folkbokföringsort (hemadress) kan du få hjälp av landstingets reseservice, som beställer en anslutningstaxi. Förutsättningen är att större delen av resan görs med kollektivtrafik och att anslutningsresan utgör en kortare del.
 
Dessutom om du åker buss behöver du inte betala någon egenavgift, inte ens för anslutningstaxin så resan blir helt gratis! Man sparar 160 kronor på att åka buss. 
 
Har man klagomål ska man vända sig till Patientnämnden, antingen via mail [email protected] alternativt ringa via växeln 090-785 00 00 samt via post, Patientnämnden, Västerbottens Läns Landsting, 901 89 Umeå.
 
Ja, livet är hårt, men om vi alla hjälps åt att spara så kanske vi kommer någonstans och slipper fler indragningar, gudarna vet vilken ambulansverksamhet och vilka akutvårdsplatser som ifrågasätts nästa gång…
 
Var nu rädda om er i helgen och var försiktiga med raketerna och smällarna!
 
Gott Nytt År!

  

Juletider

Av , , 1 kommentar 15

 

Läser i tidningen att i Storuman och Vilhelmina anordnas alternativ julafton för de som vill. Det känns bra att det finns människor som bryr sig. Särskilt i juletider blir man påmind om flydda tider och ensamheten kan vara extra påtaglig. En eloge till de som anordnar detta, och till dig som funderar på att gå dit men inte vet om du vågar, prova, i värsta fall kan du ju åka hem igen. Jag tror inte att du ångrar dig.
 
Själv ser jag fram emot en julafton med nära och kära. Jag tillhör fortfarande den lyckligt lottade som har en familj som bryr sig och som jag känner god samhörighet med. Så länge barnen får ha mormor, morfar och farmor i livet får man se till att de tillbringar så mycket tid tillsammans som möjligt. Att farfar inte längre finns bland oss är en påminnelse om att man ska ta vara på den tid man har tillsammans, vi vet inte hur morgondagen ser ut. Själv har jag många goda minnen av mina mor- och farföräldrar och vill ge mina barn samma möjlighet. Käre storebror med familj ska också vara med naturligtvis. Det blir väl extra intressant att få se om tomten kommer i år också…
 
God Jul och Gott Nytt År önskar jag alla mina bloggläsare. Återkommer nästa år med nya inlägg! 
 

I väntan på ambulans…

Av , , 4 kommentarer 18

Och jag som hade tänkt flytta till Sorsele när det ges möjlighet till det. Men man får ju faktiskt ta sig en funderare nu när akutplatserna ska dras in och ambulansen mest troligt rör sig i Malåtrakten. Eftersom det bor fler innevånare i Malå kommun än Sorsele, kan man förvänta sig att Sorseleambulansen är där och kör. Att Lyckseles ambulans skulle köra till Malå finner jag mycket långsökt, och dessutom är det ju en dagambulans, så det gäller att hålla sig frisk om nätterna!

Hur som helst hade jag väl mest tänkt tillbringa mina äldre dagar, efter pensionen, i Sorsele kommun. Men det känns ju ännu mer vanskligt, för ju äldre man blir, desto större är risken att man drabbas av sjukdom.
 
Men det verkar ju vara farligt att bo i Umeå också. För tydligen har ju någon sagt att man får vänta upp till 45 minuter på ambulans där! Det låter ju som fabler. Då borde i så fall dödsfallen öka i Umeå med omnejd, eller? 45 minuter… då hinner många avlida innan ens ambulansen hinner fram. Argumentet att det ska vara ”jämlikt” mellan inlandet och Umeå, vi ska få vänta lika länge på ambulansen… ja, man funderar ju vad det är som händer i världen, det innebär alltså att vi ska ha lika liten chans att överleva ett akut sjukdomsfall över hela länet….
 
Det kommer att bli en drastisk befolkningsminskning i Västerbottens län när Socialdemokraternas sparpaket blir verklighet!

Tid för ansvar – alliansens förslag till budget

Av , , Bli först att kommentera 14

Här har jag kopierat delar från Alliansens förslag till budget. Den skiljer sig en hel del från Socialdemokraternas:

Måndag den 17:e oktober presenterade till slut en splittrad majoritet i landstinget sitt sparpaket för en budget i balans. Majoriteten bestod då av S och MP, eftersom V hade valt att hoppa av samarbetet. I besparingsförslaget på 70 olika åtgärder ingår som de största delarna en avveckling av vårdplatser på länets sjukhus samt akutplatser i Sorsele och Dorotea samt att dra in ambulanserna i Åsele och Malå.
Behovet av kostnadsreduceringar är omfattande för att både på kort och på lång sikt klara av de utmaningar som finns med att erbjuda sjukvård av hög kvalité och god tillgänglighet även i framtiden. För att nå en ekonomi i balans krävs en rad kraftfulla åtgärder men det finns tydliga skiljelinjer mellan majoriteten och Alliansen när det gäller besparingar på antalet vårdplatser på sjukhusen samt i inlandssjukvården.
Alliansen har till skillnad från majoriteten valt att främst göra besparingar på sådant som inte är sjukvård. Men för en ekonomi i balans krävs tyvärr även besparingar inom vården. I Alliansens förslag värnas dock de svaga grupper som har svårt att själva göra sin röst hörd; barnen, de äldre och de psykiskt sjuka. Alliansen vill ta detta ansvar, särskilt då ekonomin skakar som mest.
 
Alliansen har haft alternativa budgetförslag under de senaste tio åren som tydligt visat en annan väg med ett större ansvar för ekonomin. Nu har landstinget nått vägens ände genom majoritetens konsekventa linje av att skjuta nödvändiga besparingar framför sig.
  • I första hand sker besparingar på det som inte har med sjukvård att göra till exempel administration, centrala anslag, kultur och projektmedel.
  • Barn, multisjuka äldre och psykiskt sjuka värnas då vårdplatserna reduceras.
  • Antalet vårdplatser reduceras med 5 procent till skillnad från majoritetens 10 procent.
  • Ambulanserna i Malå, Åsele, Skellefteå och Robertsfors blir kvar. Konsekvenserna av att ta bort dessa kan vara livsavgörande för patienterna men även skapa en stor otrygghet för ortens innevånare.
  • Akutplatserna i Sorsele, Dorotea och Malå ska finnas kvar.
  • Arbetet med att minska de vårdrelaterade infektioner och vårdskadorna ska intensifieras.
  • Landstinget ambitioner att sälja vård höjs för att få in mer intäkter.
  • En ny budgetmodell införs med tydligare ledning och styrning. Det ska finnas en kvalitetsersättning och aktiv målstyrning på samtliga enheter.
Alliansens sparförslag tar utgångspunkt i att göra besparingar i sådant som inte är sjukvård. Trots att kraftiga besparingar sker inom de områdena krävs förändringar i vårdstrukturen. De besparingar Alliansen gör är jämt fördelade över länet med en reducering som är rimlig och inte hotar patientsäkerhet och skapar otrygghet.
För att nå en ekonomi i balans krävs en rad kraftfulla åtgärder med ett politiskt ansvar och politiskt mod. Alliansen är redo att bära det ansvaret, även då ekonomin är ansträngd. Det är tid för ansvar.