Ökad valfrihet !

Patienten måste få mer att säga till om i vården. Köerna kortas och kvaliten städigt utvecklas.

Vården ska vara solidariskt finansierad och ges efter behov. Alla ska få den vård man behöver oavsett var man bor, varifrån man kommer, vilken ekonomi man har, hur gammal man är eller vem man är. Människors eget inflytande över vården behöver öka. Detta är även viktigt när det gäller habilitering, alla passar inte att få samma typ av habilitering för alla är vi olika.

Jag tänker bland annat på Move and Walk som är en pedagogik för cp-skadade barn och vuxna som tidigare gick att välja för västerbottningarna men som sedan en tid tillbaka inte är möjlig eftersom att den inte finns i länet. Nu har västerbotten själv en väldigt bra habilitering för cp- skadade. Men möjligheten skall finnas för de som önskar något som inte finns i det egna länet och som de tror är bra för dem, eller i detta fall föräldrarna tror är bra för sina barn.

Valfriheten i vården skall öka så att patienter kan välja vilken vårdcentral man vill  besöka, vilket sjukhus man skall bli opererad hos och i vilket land man ska få vård i.

Svensk sjukvård håller hög kvalitet när man jämför med andra länder, men den kan bli ännu bättre. Vården präglas ofta av att ”systemet går före patienten”.  Det är patienten som ska vara utgångspunkten och att vården ska utformas efter patientens behov.
 

 

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.