Bättre kapacitetutnyttjande i vården-schemaläggning av läkarna

I hälso- sjukvården måste ett ständigt förbättringsarbete pågå för att så långt det är möjligt effektivisera för att korta vårdköer, minska kostnader och fokusera på uppdraget att bota och lindra. Läkarna har en nyckelroll i detta förbättringsarbete och det faktum som innebär att det är särskilt viktigt att just läkarens kompetens finns tillgänglig då patienten behöver den och då särskilda insatser i vårdkedjan kräver det.

I alla verksamheter som görs i team brukar alla i teamet ha samma schema förutom i sjukvården. Läkarna arbetar dagtidsscheman.  För allt arbete på obekväm tid ska läkarna kopenseras med ledig tid eller pengar.

Det kanske inte är bäst att det är många läkare på en avdelning på dagtid, på vissa avdelningar kanske det är på kvällen det behövs fler. Man måste anpassa resurser då de mest behövs för patienten. Erfarenheter visar att flexiblare utnyttjande av arbetstiden ger mer vård för pengarna och ger läkarna en betydligt bättre arbetsmiljö.

Patientsäkerhet är något som har stort fokus i västerbottens landsting men en läkare som går på jouren direkt efter ett arbetspass och arbetar ett dygn i streck är inte patient säkert. Många av misstagen i vården sker av trötta läkare. Schemaläggning av läkarna innebär även att de finns mer närvarande i teamet runt patienten när akuta problem uppstår.

Flexiblare arbetstider med en opimal schemaläggning av alla resurser är ett steg i att anpassa hälso- sjukvården tillden ekonomiska verklighet som gäller i dag och inte till den verklighet som var då den nuvarande ordning beslutades. Det höjer även patient säkerheten.

Etiketter: , ,

3 kommentarer

  1. Fredrik

    ”på vissa avdelningar kanske det är på kvällen det behövs fler” – redan idag finns möjligheten att schemalägga läkare fram till 21 och detta görs på ett flertal kliniker på NUS. I praktiken finns alltså redan idag möjlighet att lägga tvåskift.
    ”som går på jouren direkt efter ett arbetspass och arbetar ett dygn i streck” – på flera kliniker arbetar inte nattjouren dagtid innan sitt pass utan börjar vid 15-tiden. Detta gäller ffa kritiska kliniker som intensivvård och akutmedicin.
    ”Många av misstagen i vården sker av trötta läkare” – detta är en nyhet för mig. Var kommer de uppgifterna ifrån?

  2. kurt-lennart eriksson

    Bra Anna att du ser att man kan utnyttja läkare och annan sjukvårdspersonal bättre och få mera vård för pengarna

  3. Lotta S

    Jag skulle gärna jobba mindre. För mig finns det inget önskemål att som läkare jobba minst 50 timmar i veckan. Sällan får man heller ta ut det i tid. Dock kan jag bara konstatera att jag jobbar arslet av mig alla dessa timmar, så ur min synvinkel är det aktuella joursystemet ett sätt att kunna utnyttja läkare maximalt när det är läkarbrist. På så vis slipper man anställa fler läkare eller ta in stafettläkare, vilket kanske hade varit det bästa för arbetsmiljön. Då vården redan kritiseras för sina väntetider till läkare så har jag svårt att tro att detta är genomförbart idag. Lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.