Man blir less att inget sker

Av , , 2 kommentarer 10

ör den som inte är särskilt insatt i frågan om praktikplatser där jag är en av dessa är det otroligt att kommunalrådet går ut och säger att det är svårt att ha inskolning och praktikplatser till alla. Det kommer tydligen att finnas arbetskraftsbrist i framtiden, men när? Inom vilket område? Och hur ska det rekryteras? Frågorna kan staplas på hög men att det verkligen finns arbetskraftsbrist det synar jag.

Jag vet långt ifrån allt i denna fråga, men vad jag finns det flera personer som ser till att det inte blir några praktikplatser. Det snackas och snackas om att Sorsele kommer att behöva många arbetare inom vård och omsorg och att det kommer behövas ny personal inom GVA de närmaste åren. Upplys mig om det faktiskt är en enda person som redan nu har påbörjat praktik för att ta över för de erfarna inom den avdelningen eller?

Jag har pratat med några flyktingar, både från Somalia, Cuba och Colombia, många med otroliga erfarenheter och kompetens men som aldrig ens fått chansen. Nej det finns ett problem och det är att den som är ansvarig för att det ska hända något och som är högst ansvarig tjänsteman inte har något intresse i frågan. Hade han haft det skulle det hänt något tidigare.

På kommande kommunfullmäktige har jag börjat förbereda flertalet frågor till kommunalrådet där jag bland annat kommer beröra detta ämne. Hoppas det finns intresserade som vill lyssna. Kanske får man information om vad kommunen har tänkt att göra vid de förändringar som kommer ske inom landstinget?

 

2 kommentarer
Etiketter: ,

Alliansen emot….men inte sossarna

Av , , 1 kommentar 16

Efter omröstning i hälso- och sjukvårdsnämnden idag togs inget beslut om nerläggning av sjukstugan, men väl nerläggning av ambulanserna i Malå och Åsele nästa år. Vid omröstningen var de två socialdemokraterna från Norsjö och den från Lycksele var "frånvarande", vid kanske det största beslutet denna mandatperiod. Och…det slutar inte där, ledamoten från Vilhelmina osm var ersättare röstade dessutom för en nerläggning av ambulanserna i Åsele och Malå.

I denna sena timma räcker det gott med ett ord: GODNATT

1 kommentar
Etiketter: ,

Är höjda hyror en långsiktig lösning?

Av , , 2 kommentarer 7

Kort svar nej. Det är i varje fall min åsikt att det måste finnas mer kreativa lösningar på problemen. Jag tror att det finns drivande företagande som med sitt kunnande skulle kunna driva lägenhetsuthyrning på ett smidigare sätt än kommunalt. Därmed tycker jag det vore intressant med försäljning av något lägenhetsbestånd för att se om intresse finns.

Som jag ser det är kostnaderna för bostadsföretaget högre än inkomsterna och visst en väldigt kortsiktig lösning är att höja hyrorna för att få in mer pengar. Men det löser ju inte problemet med outhyrda lägenheter och andra delar som verkar dra upp kostnadsbiten. Jag tror det behövs mer långsiktigt tänk kring hur vi skapar en samhällsmiljö där människor vill bosätta sig och där vi kan locka snarare än skrämma bort människor. Det blir också allt viktigare med hur människor trivs där de bor. Det viktigaste är ju att ha ett fast arbete, men jag ser inga problem utan snarare möjligheter med att människor arbetar på en annan ort och bor i Sorsele. Vändningen som behövs för Sorsele är inflyttning. Det måste ske på något sätt och frågan är hur? Där tror jag en väg att gå är bra boendemiljö där kommunen ger goda förutsättningar till pendling.

 

Det kommer givetvis mer tankar men det får bli en annan dag.  Så detta var nu min återkomst som bloggare och vi får väl alla hoppas att det hänger i sig ett bra tag framöver … kanske ändå fram till valet 2014?

Precis som tidigare kommer jag främst skriva om Sorsele och ibland ta upp andra nyheter jag finner intressanta. En fråga som ständigt är aktuell är hur Sorsele kan se ut i framtiden, vad kommer att driva kommunen framåt och vilka möjligheter som finns att arbeta mot en vänding av processen.

Ni läsare av detta är som vanligt välkomna med era åsikter och frågor i det jag skriver. De som enbart uttrycker sig nedlåtande mot mig och andra uppmanar jag att skriva i en egen blogg.

 

2 kommentarer
Etiketter: ,

Tack för alla röster!

Av , , Bli först att kommentera 5

Valet är sedan länge över och dagarna blir kortare, mörkare, kallare och universitetets grepp om mig blir allt starkare. Jag vill tacka alla er som röstade på mig i valet, jag hoppas kunna göra nåt gott som fullmäktigeledamot. Det var otroligt roligt att få så många röster så återigen tack!

Nu kommer min blogg här att att bli väldigt inaktiv och mest troligt läggas ner i brist på både intresse och tid. Tack alla er som följt min blogg och nu får ni mer tid att läsa de andra duktiga bloggarna på Sorselesidan här på vk, det kommer jag att göra.

Adjö

Bli först att kommentera
Etiketter:

Väntan

Av , , Bli först att kommentera 7

Valresultatet är inte helt klart än, men det är en ordentlig seger för S och V. Ett stort grattis till dessa partier som nu troligen bildar en stark majoritet i fullmäktige. Det är bara att önska er alla lycka till och jag hoppas det blir fyra bra år för Sorsele som helhet. För egen del hoppas jag givetvis på några kryss och en tid som fullmäktigeledamot. På regeringsfronten är det väl osäkert än hur det blir och det är tråkigt att se att Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen. Men det är inget att klaga på, de är ju demokratiskt valda av folket att sitta där.

Nu åter i skolbänken fram till sommaren sen får jag se vart vägarna bär.

 

Bli först att kommentera
Etiketter: ,

Mina sista ord att påverka er inför valet på söndag

Av , , 10 kommentarer 7

Sitter och läser kommentarer här på VK:s Sorselesida där rubriken är 30 sekunder. Jag blir riktigt irriterad och besviken på vissa kommentarer där. Det finns kommentatorer som tydligen inte tänker rösta på ungdomar eftersom de inte kommer kunna påverka "de stora gamla garvade politikerna"—-jag kan säga att jag försökt, men det är svårt att göra saker ensam och just därför hoppas jag alla yngre och medelålders röstar på oss unga.

Då menar jag alla unga under 30 som finns på listor. Om alla resonerar på samma sätt som vissa på kommentatorsidorna kan vi lika gärna lägga oss ner och dö som unga och låta alla "garvade politiker" ta över. -Jag tror dock inte att det kommer bli bättre för det…det behövs….föryngring, föryngring, föryngring

Jag vill ge ungdomarna i Sorsele en chans

Alla ungdomar i Sorsele har inte ett arbete att gå till. Genom att se över möjligheterna att erbjuda olika former av praktik får ungdomar pröva på ett yrke där det inom kort är behov av personal. Det ger ungdomar ett riktigt arbete att gå till med lön och goda möjligheter till.

Alla ungdomar behöver också känna sig viktiga och kommunen ska aktivt hjälpa unga, vare sig det gäller att starta ett företag, en förening eller genomföra en aktivitet.

Utbildning ska ge jobb

Jag vill arbeta för att få hit utbildade personer, gärna med anknytning till bygden och därefter få dem att stanna kvar genom bra samhällsservice. Jag vill se:

·        Attraktivare arbeten

·        Möjligheter till praktik för ungdomar och arbetslösa

Mer för ungdomar

·        Ungdomar ska få möjligheter att gratis åka på volontärarbete runt om i Europa

·        Ett forum där ungdomar själva får bestämma över en budget

 Barnen är kommunens framtid. Utan dem kommer kommunen att försvinna, därför är barnomsorgen och skolan viktiga instrument där barnen ska trivas och känna sig välkomna.

10 kommentarer

Mindre än veckan kvar

Av , , Bli först att kommentera 2

På söndag är det val och i Sorsele blir det spännande att se resultatet av fyra år av borgerligt styre och om vi får fortsatt förtroende. Mina största förhoppningar är att det blir fler yngre som är intresserade vågar ta chansen och bli engagerade, det är trots allt alla yngre som är framtiden. Så till alla som inte ännu har bestämt sig, rösta på de unga och stötta dem om i deras engagemang. Kommunen behöver föryngring och de som kommer med nya idéer och tankar.

Gör det viktigaste av allt -rösta!

Bli först att kommentera

30 sekunder att säga nåt

Av , , 1 kommentar 13

Nu är det äntligen uppe, de inslag som ger invånarna i Sorsele lite mer kött på benen när det kommer till höstens val. Det roligaste är att se att det nu är tre personer under 30 som har gjort olika inslag. Det är svårt att beskriva särskilt mycket på 30 sekunder och om jag gjort det bra….nja jag vet inte men jag tycker det är viktigt att visa upp sig. Lite tråkigt att inte fler tog chansen. De skönaste inslag var de inskickade från vänsterpartiet och för ungdomen, föryngringen och engagemanget så hoppas jag ni kryssar någon av oss yngre för det behöver Sorsele. Att det finns yngre personer på listorna, nu menar jag alla under 30 betyder att det finns ungdomar inom kommunen som vill engagera sig för ett levande Sorsele. Ni väljare avgör om det blir lite föryngring i valet om mindre än två veckor.

1 kommentar
Etiketter: ,

Jakten!

Av , , 1 kommentar 13

Imorgon bitti är det full fart ute i skogen. Det är dags för älgjaktens första dag. För många här i kommunen är den otroligt viktig för vissa att endast fylla frysen med kött och för andra är det själva jaktupplevelserna. Nedan redovisas det som Centerpartiet och alliansen genomfört omkring jakten de senaste fyra åren:

 

CENTERPARTIET HAR TILLSAMMANS MED ALLIANS FÖR SVERIGE

Ändrat § 28 i Jaktförordningen så att det är möjligt för tamdjursägare att skydda sina djur

Infört en rovdjurspolitik som möjliggör en regionaliserad förvaltning av rovdju­ren, liksom även jakt på varg

Inrättat Viltförvaltningsdelegationer för att säkerställa att berörda parter på den regionala nivån får inflytande över frågorna

Undanröjt det vilande förslaget från S-regeringen mot användning av bly i am­munition

Lämnat förslag på en uthållig älgförvaltning i samverkan

Infört ersättning i samband med trafikeftersök av vilt samt ändrat Jaktförord­ningen så att eftersök av trafikskadat vilt får göras på annans jaktmark

Genomfört förlängda och förenklade jakttidsregler på en rad viltarter

Uppdragit till Naturvårdsverket att ta fram en nationell förvaltningsplan för vildsvin

Uppdragit till Livsmedelsverket att utreda möjligheterna för att förenkla försälj­ning av viltkött

Ändrat Jaktförordningen så att belysning får användas vid åteljakt efter vildsvin

Ändrat Jaktförordningen så att rullstolsburna jägare under vissa omständigheter kan bedriva jakt från motordrivet fordon

Drivit på projektet om utrotning av mårdhunden, en främmande invasiv art som skulle kunna påverka våra biotoper på ett mycket märkbart sätt

Beslutat om att pengarna från jaktkortsavgiften skall användas till jakt och vilt­vård

 

 

1 kommentar
Etiketter: , ,

Centerpartiets valfilm

Av , , 8 kommentarer 15

Här kommer Centerpartiets valfilm om hur Sverige åter kan bli ett land med bidrag och åtgärder eller ett samhälle med riktiga jobb vilket är det Centerpartiet arbetar för.  

 

 

Tanken är att den ska vara humoristisk för givetvis vill inte Centerpartiet se någon exempelvis bli utförsäkrad, men det händer trots allt. Därför kommer sjukförsäkringen att utredas under kommande mandatperiod.

8 kommentarer
Etiketter: