Pedagogik ?!

Om man tittar i en uppslagsbok står ordet ” Pedagogik ” för – ” Vetenskapen om uppfostran och undervisning ”.

Träffade häromdan en bekant som jobbar på en förskola . Hon sa , att hon fått så  besvärligt med ryggont . Det kanske beror på ditt jobb , det där att lyfta barn och så vidare , sa jag då .

Nej , det värsta är att vi ska sitta på små stolar , anpassade till barn i förskoleåldern både när vi äter med barnen och till exempel spelar spel mm . Det är i pedagogiskt syfte så bestämt ……

Jag trodde att hon skämtade . Men så väl var det inte .

Jag tolkar det så , att här är det dom vuxna som ska rätta sig helt efter barnens behov . Annars är det ju så , att barn gör som dom vuxna gör , inte som dom säger .

Hon fick inte heller ta med sig barnen och plocka vinbär från buskar på området . Det kunde uppfattas som barnarbete !!

Jag tar mig för pannan !!

PÅ 80-talet var jag dagmamma i ett antal år . Hade det varit i dag , hade jag säkert åkt fast för barnarbete . Barnen fick hjälpa till efter bästa förmåga . Hade ingen diskmaskin , och diskhjälpen fick organiseras mycket rättvist , eftersom det var en populär sysselsättning .

En annan populär pedagogik ( särskilt populär hos mig ), var att efter tröttande mat , ex pannkaka eller pasta , gå ner till källaren och leka sjukleken .

Gissa vem som var sjuk ….. Det tillgick så , att jag blev nerbäddad på en hoppmadrass , med en skön kudde under huvudet . Och eftersom vi ofta lekte den leken , fann dom snart sina roller . Dom baddade min panna , gav sprutor och undersökte efter behov . Där kunde jag ligga helt avslappnad och halvsovande . Jag hade ju hela skaran omkring mig . Helt under kontroll !

Den pedagogiken föll så väl ut , att när jag träffade föräldrarna till en av dom vårdare jag då hade , visade det sig att han just hade tagit sin LÄKAREXAMEN !

En annan deltagare . Pigan Eva , som hjälpte till med allehanda göromål var en tid kostchef här i kommunen .

Med detta vill jag ha sagt ….. ÖVERDRIV INTE PEDAGOGIKEN !

2 kommentarer

  1. grandmother

    Jag håller helt och hållet med dig! Att låta personalen sitta på små stolar, låter som dålig ergonomi i mina ögon. Barn brukar väl älska att plocka bär. Jag har haft två barnbarn här och vi har plockat hallon, smultron och blåbär, tala om lycka!

  2. Inga-Britt Gustavsson (inläggsförfattare)

    Jomen , du vet väl hur en del människor är . Man får inte bli FÖR lycklig .

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.