Aria's Blog

Hur skyddar du din hud mot förorening

Vilka föroreningar ska vi se upp för?

Känn dina PM från dina PAH? Miljöföroreningar kommer i flera former, så här är en snabb översyn av de viktigaste nastiesna som flyter runt där ute. Var försiktig med UV-ultraviolett strålning, polycykliska aromatiska kolväten (PAH), flyktiga organiska föreningar (VOC), tungmetaller, kväveoxider (NOx), partiklar (PM), ozon och cigarettrök – som alla kan påverka vår hud. PM2.5, som är mycket vanlig i smog, är för stor för att penetrera huden, men orsakar stor skada på hudens barriärfunktion.

Vad gör förorening till vår hud?

”Jag tror att den största oroen är en ökning av hyperpigmentering”, säger kosmetisk dermatolog Dr Sam Bunting. ”En välkänd studie i Tyskland jämförde stadsbor med landsbygdsinvånare, och när andra saker som UV kontrollerades upplevde de stadsbaserade kvinnorna cirka 22 procent mer hyperpigmentering.”

Men det är inte allt. Partikelämnen kan också täppa till porer, kompromissa hudfunktionen och även leda till för tidiga tecken på åldrande, inklusive linjer och förlust av fasthet.

Har vi lämnat det för sent för att förhindra föroreningskador?

Europa släpar efter Asien-Stillahavsområdet och USA, både när det gäller konsumentmedvetenhet och föroreningsutbudet av skönhetsmärken, enligt marknadsintelligensbyrån Mintel. Men tidvattnet kunde vända sig. Varumärken som Shiseido och The Body Shop har intensifierats för att övertyga oss om att de inte bara betalar in för ett miljöproblem, reklam med ”smarta affischer” som hävdar att man filtrerar nasties från luften. Och som konsumenter skulle européerna vara kloka att följa Asiens exempel där föroreningsprodukter har legat på agendan under en tid. Enligt Mintel säger 32 procent av urbana kinesiska konsumenter att de är oroade över föroreningar, med 40 procent av urbana kineser som använder ansiktsmasker som har en städfunktion – en ökning med fyra procent sedan 2017.

Så vad ska vi göra för att sänka risken för vår hudhälsa?

Rengöring är viktigt, speciellt under varmt väder. ”Med tanke på att kombinationen av UV och förorening är speciellt kraftig på sommaren är det viktigt att du rensar helt på natten för att avlägsna partiklar som är fasta i lager av SPF och smink, speciellt om du tränar utomhus”, säger Dr Bunting. Chemist vände skönhetsguru Dr Barbara Sturm anser att vi måste vara väldigt kräsna om vårt val av produkt. ”För att vara effektiv måste varje föroreningsprodukt innehålla (eller vara kopplad till) UV-skydd – plus ingredienser som kan hydratisera, stärka och skydda den naturliga hudspärren, binda till och neutralisera tungmetaller, bekämpa inflammation och leverera de rätta antioxidanterna i den erforderliga koncentrationen och formen för att bekämpa fritt radikal förstörelse av celler. ”

Vad med luften inomhus?

Oavsett huruvida du har fönstren brutna bred eller befinner dig i en luftkonditionerad bubbla, påverkar luften som andas inuti huden och hälsan. Så den nya rasen av luftreningsteknik erbjuder ett annat användbart vapen i din arsenal mot föroreningar, särskilt på sommaren, när mindre rörelse i atmosfären orsakar luftförorening att stiga. Dyson har lett vägen i detta område med sin rena Cool luftrenare, som erbjuder ett flerkantigt försvar mot värme, allergier och föroreningar. När det brittiska företaget gick ihop i januari med en kinesisk standardgrupp, blev Shanghai staden med de flesta Dyson-renare i världen.

Så vad är all uppståndelse (och high-end prispunkten) om?

”Vi spenderar 90 procent av vår tid inomhus, så människor måste uppmärksamma vad som händer i hemmet, hur det påverkar deras välbefinnande och hur de kan skapa en bättre inomhusmiljö”, säger Paul Dawson, Dysons vice vd för hälsa och skönhet. Förutom att du kyler ner, kan den kompakta Pure Coolfan läsa rummet för PM-nivåer och eliminera upp till 99,97 procent av mikroskopiska allergener och föroreningar.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.