Aria's Blog

Gucci ägare lovar att sluta använda underlagsmodeller

Gucci, Balenciaga och Alexander McQueen är bland modehusen som inte längre använder modeller under 18 år för vuxna catwalkshow eller i reklamkampanjer. Den nya åldersbegränsningen, som kommer att verkställas i början av 2020, tillkännagavs av Francis-Henri Pinault, ordförande och VD för Kering-gruppen, på onsdagen på Köpenhamns modetoppmöte (CFS).

”Som en global lyxgrupp är vi medvetna om det inflytande som utövas på yngre generationer, särskilt av bilderna som produceras av våra hus”, säger Pinault, som också presiderar varumärken som Saint Laurent och Bottega Veneta. ”Vi tror att vi har ett ansvar att lägga fram bästa möjliga praxis inom lyxsektorn och vi hoppas skapa en rörelse som kommer att uppmuntra andra att följa efter.”

9

Det är konglomeratets senaste drag för att skydda modellens välfärd. År 2017 publicerade den ett stadga i samarbete med LVMH – som äger Louis Vuitton, Christian Dior, Celine och Givenchy – som genomförde en lägsta ålder av 16 år när de representerade vuxna. Det förbjöd också användning av EU-storlek 32 (en brittisk storlek fyra) för kvinnor och storlek 34 (en brittisk storlek sex) för män från gjutningskrav.

Meddelandet utgör en del av koncernens bredare åtagande att leda genom exempel, säger Pinault, som dess mål att minska koldioxidutsläppen med 50% och dess totala miljöpåverkan – om vatten och avfallskemikalier – med 40% år 2025. ”Luxury har ett inflytande över hela klädindustrin och bortom [och] våra designers är opinionsledare – det är därför vi är väl positionerade att leda förändringar. ”

CFS har blivit den ledande plattformen för att öka medvetenheten kring modeindustrins miljö och sociala effekter. Nu i sitt tionde år har toppmötet visat sig vara medveten om att vidta åtgärder som återspeglar den växande frustrationen med bristen på konkreta direktiv som ger en väsentlig positiv inverkan och slutar skadliga metoder.

Tillsammans med internationella modemärken på toppmötet och representanter från styrande modeorgan, inklusive USA: s CFDA och Italiens CNMI, utökade Pinault en inbjudan till alla märken att bygga en ny koalition för att skapa ”kollektiv intelligens”. Därmed går han med en kör av inflytelserika röster som vill göra tekniska framsteg och affärsstrategi öppen källkod för att se förändringar inom branschen. ”Detta har ingenting att göra med konkurrensen. Det handlar om ledarskap – ensam det är värdelöst – du måste arbeta med dina kamrater; Vi kanske inte lyckas, men vi kommer att uppnå mer än att inte göra någonting. ”

En ökning av konsumentmedvetenhet och aptit för socialt och miljömässigt medvetna varumärken kommer sannolikt att bota sina ansträngningar. Pulsmeddelandet från 2019, som kartlägger data och personer på tre kontinenter och avslöjades vid toppmötet, visar att 75% av konsumenterna frågade att hållbarheten är extremt viktig eller viktig – en siffra som är högre än någonsin tidigare. Dessutom sa mer än en tredjedel att de hade bytt varumärken om de tyckte att varumärket som de köpte från inte fungerade hållbart och 7% sa att hållbarhet har blivit de viktigaste köpkriterierna. Sociala medier som innehåller hashtags relaterade till hållbarhet har ökat en tredjedel snabbare än sociala medier inlägg i allmänhet.

”Konsumenterna älskar att dela med sig när de har agerat ansvarsfullt och delar varumärken som har agerat annorlunda än tidigare”, säger Sebastien Boger, en partner i Boston Consulting Group, som genomför rapporten med Global Fashion Agenda.

Antalet modeaktörer som har gjort framsteg i hållbarhet under de senaste 12 månaderna har dock minskat från 75% till 60%, vilket signaliserar en avmattning när ”det finns behov av att påskynda”, säger Boger. ”Med tanke på att branschen växer i snabb takt, uppmanar vi [samarbete] att springa framåt.”

Etiketter:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Senaste inläggen
Kategorier
Arkiv
Länkar
RSS Nytt från vk.se
  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.