Åsa Nyberg (C)

Bloggar om Politik, landsbygden och livet i stort.

Centerpartiet vill ha en skola nära dig!

Av , , Bli först att kommentera 8

Centerpartiet tycker det är otroligt viktigt att utbildning ska finnas nära barnen. Det är inte rimligt att barn ska spendera timtal i buss varje dag för att man ska ta sig till och från skolan. Detta ger landsbygdens barn extra långa arbetsdagar. Därför så måste vi satsa på de mindre skolorna så utbildning finns närmare barnen.
Centerpartiet vill att alla barn får en bra utbildning av hög kvalitet och en skola där barnen känner sig trygga och sedda. Först när barnen är trygga och sedda har de förutsättningar att faktiskt lära sig något i skolan.

Den senaste tiden har vi tyvärr kunnat se hur kommuner har blivit alltför ivriga att lägga ner skolor på den svenska landsbygden. Det har tyvärr gjorts med en sådan hast att det inte funnits en chans för föräldrar eller personal att kunna ta över och driva verksamheten vidare som friskola.
Därför vill nu Centerpartiet tillsätta en utredning som ska få till uppgift att se över hur vi kan förenkla för föräldrar eller personal att kunna ta över en byskola ifall kommunen väljer att dra sig ur. Kan vi se till att dessa elever kan gå kvar och inte behöver flytta så är det en trygghet inte minst för barnen.
Utredaren ska framförallt se över så att kommunernas allt snabbare beslut om nedläggning inte ska vara ett hinder för föräldrar och personal att ta över skolans verksamhet. Finns det en vilja och engagemang hos föräldrar och personal att ta över så ska samhället uppmuntra detta, inte motarbeta det.

Med Centerpartiet vid rodret i Nordmaling eller i Vännäs och i andra kommuner så hade inte de små skolorna på vår landsbygd idag stått tomma och det hade framförallt inte skett med en sådan fart.
En röst på mig och Centerpartiet är en röst för en levande landsbygd.
Vi ser våra barn i hela landet!

Bli först att kommentera

Gör inte slut med RUT!

Av , , Bli först att kommentera 6

I måndagskväll anordnade Centerkvinnorna i Västerbotten en mysig kväll om kvinnligt företagande och deras väg dit på Café station med snittar och bubbel, mycket trevligt och givande. De tre kvinnliga företagarna var Elin Palm Söderlund ägare av Nail Design School, Kristina Johansson Hälje Gård och Piia Okenhaut från Piia´s Städ. Även Matilda Henningsson från Svenkt Näringsliv och Gunilla Hjelm förbundsordförande för Centerkvinnorna deltog.

Elin började på ett engagerat sätt berätta om hur vägen till egenföretagare var allt annat än enkel. 2006 kom hon igång efter att blivit ifrågasatt av bla försäkringskassan som hellre ville förtidspensionera en ung kvinna under 30 än stödja henne i hennes företagarplaner för hon var ju sjukskriven. Idag driver hon framgångsrikt sitt företag och tillsammans med sina anställda har de ca 50 kunder om dagen. Fantastiskt!

Kristina från Hälje gård berättade om hur hon och maken köpte en gård och började drömma om livet på landet. Häljegård bedriver många olika verksamheter på sin gård, väl värt ett besök. Från början varvade hon heltidsanställning som Undersköterska med sitt nya företagar liv. Minskade succesivt sin anställningsgrad och tillslut vågade hon ta steget att släppa sin anställning och satsa på företagar livet. Det beskriver hon så här ”Fattar ni den fantastiska känslan när man började leva det riktiga livet”

Piia från Piia´s städ berättade om hur hon som arbetslös, tyckte att det var trist och tråkigt med arbetsförmedlingen, söka jobb och arbetsmarknadsåtgärder. Hon tröttande på detta och gjorde något åt saken. – Det är roligare att skapa jobb än att söka dem, förklarade Piia. Idag bedriver hon Piia´s Städ med fyra heltidsanställda. De flesta av hennes kunder är barnfamiljer, men hon har börjat rikta in sig lite på företag för hon är orolig över vad som kommer hända med hennes företag om det blir en rödgrön regering och RUT avdraget försvinner. I bästa fall behöver hon bara säga upp personal och i värsta fall måste hon avveckla sitt företag och gå tillbaka till en arbetslöshet. Fast det är klart då kan ju hon och hennes anställda inom 90 dagar få ett bidrags jobb av Stefan Löven.

 

 

Bli först att kommentera

Äkta engagemang!

Av , , 1 kommentar 8

Jag har ordnat demonstration som jag betalat ur egen ficka, ordnat namninsamlingar, knackat dörr oändliga timmar, besökt föräldrar, ordnat möten mm. Mitt engagemang för byskolorna i Nordmaling har kommit från mitt hjärta som bultar lite extra för landsbygden. Jag gjorde allt som stod i min makt för skolorna i Rundvik, Lögdeå och Håknäs. Tyvärr, räckte det inte hela vägen och det är jag uppriktigt ledsen över.

Som ordförande för föräldrarådet på Gräsmyr skola fortsätter mitt engagemang för skolan där. Har nyss lagt ut över 1600 kr ur egen börs och handskrivit 140 st adresser till ett utskick till alla föräldrar i upptagnings området. Allt för att försöka hitta bra lösningar så att vi får ha skolan kvar här i Gräsmyr.

Jag är uppriktigt ledsen över de nedlagda skolorna, men tror inte heller att vi kan bolla barn fram och tillbaka. Barnen behöver lugn och ro. Jag och det parti jag företräder kommer att stödja friskoleinitiativ. Med en friskola blir det en lugnare tillvaro för både barn, föräldrar och lärare då man slipper leva under nedläggningshot.

De nedlagda byskolorna i Nordmaling är nedlagda av sittande majoritet i kommunen. De valde trots det längsta demonstrationståget i Nordmalingshistoria, namninsamlingar mm att inte lyssna på medborgarna och snabbt drog de undan mattan för familjerna i de berörda byarna.

Jag är beredd att fortsätta jobba praktiskt, våga ta ställning, lyssna och jobba med mina väljare som gett mig ett förtroende som jag måste förvalta med deras intressen i fokus.

Jag tycker att vi politiker ska lyssna på och ta tillvara medborgarnas intressen och ha ett tydligt landsbygdsperspektiv innan vi fattar beslut.

 

1 kommentar

Från dörr till dörr!

Av , , 1 kommentar 24

Idag har en varm rörelse gått genom våra byar, Håknäs, Rundvik. Lögdeå, Gräsmyr och även Nordmalings samhälle. ca 70 personer har gått från dörr till dörr. Klockan 12.00 samlades vi vid våra respektive skolor, delade upp våra byar i olika områden gick från dörr till dörr samlade in över 1200 namnunderskrifter på två timmar! Tänk så många fler det blivit om vi haft lite mer tid på oss.Det är helt klart en fråga som engagerar. Det innebär att ca 23% av de röstberättigade i kommunen skrivit under för en folkomröstning. En folkomröstning för en levande landsbygd i Nordmalings kommun, där bevarandet av våra fyra byskolor står i fokus.För vad kostar det egentligen att lägga ner våra fina byskolor, vad blir summan på sista raden i kommunen om man avvecklar landsbygden?

Jag är rörd över det engagemang alla visat, ni som knackat dörr och ni som skrivit på är alla små hjältar som värnar om landsbygden och våra barn.

Sedan måste jag bara få svara Ulla-Maj Andersson (S) på dagens blogg. Att ha sidor på sociala medier där man är en grupp som har gemensamma intressen är fullt lagligt. Att ordna fredliga demonstrationer, namninsamlingar eller skriva på sin blogg att man aldrig ger upp, att man vill kämpa för det man tror på, det är DEMOKRATI Ulla -Maj!

Att gå från det till det som hänt BU-nämndens ordförande, där emellan är steget långt, mycket långt Att ens sätta det i samma sammanhang är väl magstarkt. Precis som ni i majoriteten tror på en skolnedläggning, så tror vi i Centerpartiet på en levande landsbygd där våra byskolor spelar en avgörande roll!

Tusen tack alla för att ni gjort min dag helt fantastisk, över all förväntan!

1 kommentar

Mina varmaste tankar

Av , , 1 kommentar 16

Idag blev verkligheten både mörkare och kallare.

BU-nämndens ordförande i min kommun attackerades i natt i sitt eget hem av en okänd gärningsman. Ett hot mot demokratin och yttrandefriheten. Liza både vill och vågar som ung kvinna ta plats i den politiska debatten, hon vet vad och var hon vill. Jag tycker det är kaxigt och coolt. Det behövs fler unga kvinnor som Liza inom politiken. Men vem vågar det, när någon tränger in i ens privata sfär och misshandlar en svårt, för att man står upp för det man tror på och bara försöker göra sitt jobb?!?!

Våld löser inga problem, men det gör kärlek, värme och medmänsklighet!

Jag sänder mina varmaste tankar till Liza och hennes döttrar <3 och hoppas att de får tid och kraft att hitta tillbaka till glädjen och tryggheten i livet.

Jag och Liza har olika ideologiska tankar rent politiskt, men vi är två mammor mitt i livet som tycker politik är kul och satsar in framtiden. Jag hoppas innerligt att Liza kommer tillbaka och tar plats, vågar och vill!  Jag ser framemot att åter möta henne i talarstolen i fullmäktigesalen i tuffa debatter!

 

 

1 kommentar

Människors lika rätt och värde!

Av , , Bli först att kommentera 12

Igår drog iskalla vindar in genom ett sommarvarmt Umeå. En grupp nynazister tog över gatorna och gav sig på civila medmänniskor mitt på ljusa dagen. Mycket obehagligt och skrämmande! Så sent som i torsdags kom en kollega och vän hem från Polen, en resa som gick i förintelsens spår. Hennes berättelser var skrämmande och gjorde ont djupt in i själen. Vi har snarlika bakgrunder hon och jag. Vi har båda en varsin mormor som överlevde nazismens fasor och tillslut hamnade här i Sverige. Vi har båda mycket svensk klingande namn och ingen tar oss för något annat än Svenskar. Men vår historia finns där djupt inom oss.

Att se hur dessa främlingsfientliga grupper breder ut sig i vårt land gör oerhört ont och skrämmer. Jag är så oerhört tacksam att jag lever i ett land som med öppna armar tog emot min och min väns mormor och såg dem som jämlikar. Deras upplevelser hade varit fasansfulla och de behövde trygghet. I Sverige fanns tryggheten och här stod vi upp för människors lika rätt och värde!

I Sverige genomförs vart fjärde år demokratiska val, där har vi alla chansen att sätta stopp för dessa högerextremistiska vindar som drar iskallt genom vårt land. Där kan vi  visa att vi tror på människors lika rätt och värde!

Idag har vi som bor i Västerbotten en unik chans att stå upp för människors lika rätt och värde i dagens folkomröstning. Jag vill verkligen uppmana alla Västerbottningar att ta del av denna historiska dag. Gå och rösta och gör din röst hörd i ett demokratiskt samhälle. Din röst gör skillnad, tillsammans kan vi göra skillnad! Tillsammans kan vi stå upp för människors lika rätt och värde. Tillsammans kan vi idag rösta JA för en rättvis och trygg sjukvård i hela länet. Gå och rösta och gör skillnad!

Bli först att kommentera

JA för ett levande och tryggt Västerbotten/Lappland!

Av , , Bli först att kommentera 13

Nyss hemkommen från kvällens direktsända debatt i Lycksele angående den folkomröstning som hålls i länet den 8/9. JA eller NEJ? Debatten kom att handla mycket om siffror och om akutbilens innehåll, tyvärr. Landstingsrådet Peter Olofsson (S) och Robert Winroth (Mp) hade svårt att svara på åhörarnas direkta frågor utan tassade kring dem som katter kring het gröt. En fråga handlade om miljötänket i att både de sjuka och anhöriga får fler mil att åka vid akuta sjukdomar och var ställd till Robert W. Svaret blev helt enkelt att geografin såg ut så i här och den kan man inte ändra på.

Men det är ju precis det man gör, ändrar på geografin. Inte så att man flyttar på orter, utan de geografiska avstånden förändras för de människor som bor lever och verkar på de berörda orterna. De som redan har långa vägar till service ger man ännu längre avstånd. Varför sparkar man på människor som redan ligger ner? Det logiska borde vara att korta avstånden och skapa service till dem som redan har lång väg att åka. De har samma människovärde som en Umeåbo.

Det jag saknade helt i kvällens debatt var just det, vad är en människa på landsbygden värd? Om en person på landsbygden blir akut sjuk ska då inte han/hon kunna vårdas i närområdet så att anhöriga har möjlighet att besöka den sjuke? Om  olyckan är framme kommer först en akutbil som ska konstatera att här behövs en ambulans som i ilande fart kan ta den här personen till ett sjukhus. Det här skapar onödigt lidande för akut sjuka människor. Är människors lidande och oro bara värt 3 promillle för de (S)tyrande i Västerbottens landsting. För det är riktiga människor som bor i de här delarna av vårt län. Människor som känner en stor oro över framtiden och den urbanisering som sker i vårt samhälle och som skyndas på av våra styrande landstingspolitiker.

Varför har vårt landsting och de kommuner i vårt län som styrs av S, så svårt att se människor på landsbygden som en resurs istället för en kostnad. I våra S styrda kommuner i länet lägger de ner byskolor i snabbare takt än en kulspruta hinner spotta ut sina kulor, man ser barn i byarna som en ekonomisk belastning istället för goda blomstrande framtidsutsikter. I landstinget ser man våra små inlandskommuner och dess befolkning som en stor belastning, så de kan lika gärna plågas i en akutbil på väg till ett sjukhus 20 mil bort. Där lägger man ner akutplatser och säljer deras ambulans på blocket. Varför värnar man inte om människorna på landsbygden och ser de som en resurs?

De är ju de på landsbygden som producerar vår mat, tar fram råvaror så vi kan värma våra hus, bygga våra hus och de håller våra lanskap öppna och levande. I Norrlands inland har vi en fantastiskt storslagen natur som många vill ta del av, även kommande generationer. Men det förutsätter att människor kan känna sig trygga i sin bygd, så att de vill fortsätta leva och verka där. Kanske har aldrig våra landstingsråd Peter (S) och Robert (Mp) besökt och turistat i de regionerna.Vårt län behöver turistnäringen i inlandet och inlandet behöver befolkning som gör turistnäringen möjlig och befolkningen behöver politiker som skapar förutsättningar!

Jag vill verkligen att vi ska ha ett levande Västerbotten och Lappland, där människor får utvecklas och känna sig trygga. Där nya generationer väljer att bosätta sig både i staden och ute på landsbygden.

Vill du samma sak som jag?

Gå och rösta den 8 September och rösta JA för ett levande och tryggt Västerbotten/Lappland!

Bli först att kommentera

S drar fram likt tornados på landsbygden!

Av , , 1 kommentar 16

Det känns smickrande att ett procentuellt betydligt större parti ser ett betydligt procentuellt sett mindre parti som det parti att ta kampen mot. Löfven har startat sin ”Mosa Annie”-kampanj.Fast att vara ett ”stort” parti handlar inte alltid om procent och siffror. Ett stort parti är ett parti som tror på öppenheten, som värnar om människan och dess förmåga att själv göra sina val i livet, som tycker att alla oavsett bostadsort ska ha rätt till en god samhällsservice så som skola, sjukvård, mataffär, bredband, arbetstillfällen, infrastruktur mm, som inte slår undan benen på jobbskaparna, som vill underlätta för ungdomar att ta sig in på arbetsmarknaden och som inte straffar de med långa avstånd.

Löfven har många stugor, bondgårdar, byskolor, gårdsbutiker, enskilda vägar och Dorotea-uppror att besöka innan han skapar sin landsbygdspolitik. Innan han är färdig kommer han att upptäcka att den politik som landsbygden behöver redan bedrivs sedan lång tid tillbaka av ett regeringsparti. Landsbygden behöver inte nedlagda byskolor, borttagna akutsjukvårdsplatser, ambulanser som säljs på blocket, stängda bensinmackar, extra skatt på diesel och tunga fordon och bortglömda bönder.

S drar fram likt tornados på landsbygden och tar med sig allt i sin framfart!

Vi är många i Centerleden som kavlat upp ärmarna och gett oss ut på åkern beredda att möta motståndarna. Vi är beredda att ta striden och försvara landsbygden och dess intressen, såsom vi alltid gjort.

För att Löfven ska ha ett uns chans att vinna det här slaget är det nog dags att kavla upp ärmarna, sätta på sig blå overallen, lantmännen kepsen, storsövlarna, fatta grepen och bege sig ut på dynghögen och börja skotta!

1 kommentar

En hållbar landsbygdsutveckling!

Av , , Bli först att kommentera 18

En härlig, lång och varm sommar har passerat och vardagen kryper tillbaka in i våra liv igen.

Idag har det varit en stor dag, vår son har börjat förskoleklass. En spännande dag full av förväntningar inför det som komma skall. För en del barn och föräldrar är den här dagen stor på många sätt. I hemkommunen Nordmaling har nog skolstarten runt om i våra byskolor varit alldeles, alldeles underbar. När de gick på sommarlov visste de inte ens om de skulle få komma tillbaka till sina välbekanta klassrum och skolgårar.  Nu är de tillbaka. Våra skolgårdar runt om i kommunen har idag varit fulla av liv och i klassrummen har det varit förväntansfulla och vetgiriga barn, underbart!

Våra byar behöver liv och rörelse, landsbygden behöver utvecklas inte avvecklas!

Den 8 september har vi Västerbottningar en gemensam uppgift att rösta ja för landsbygdens utveckling! Ni vet väl om att det är folkomröstning den 8 september? Då är det dags att ta ställning för en rättvis och trygg sjukvård i hela länet. Folkomröstningen är inte bara för de som bor i inlandet utan även för oss alla i hela länet. Det är viktigt att rösta! Vad vill du? Jag vill ha en trygg vård i hela länet, jag vill ha byskolor, jag vill se öppna landskap ….. mm  Tycker du att landsbygden är viktig? För även om man bor i staden så är den här frågan viktig. Stad och land behöver varandra.

Jag tänker rösta JA för en hållbar och positiv utveckling av hela länet!

 

Bli först att kommentera

Förändringar

Av , , Bli först att kommentera 18

Midsommarhelgen har verkligen bjudit på varierande väder. Sol på midsommarafton för att sedan bli väckt i husvagnen av blixtar & dunder och smattrande regn på midsommardagen vår första bröllopsdag! Ett år har passerat sedan jag stod brud och blev fru Nyberg. Inte bara efternamnet som förändrats det här året som gått, utan mycket annat. Det har verkligen varit förändringens år. I mars försvann mjölk kossorna från vår gård, i april började jag ett nytt jobb som politisk sekreterare i Umeå, en viktig operation i hälsans tecken m m.

I fjol vår gick all tid till planering och fix inför vårt stundande midsommarbröllop. Tänkte vad skönt nästa vår blir allt som vanligt igen och tiden räcker till, men så blev det inte riktigt. Blev fullt upp med jobb i stan, engagemang i bygdegården i Gräsmyr. ordförande för föräldraråd och den politiska situationen på hemmaplan där majoriteten ville lägga ner samtliga byskolor. Det sist nämnda blev en kamp som tog både tid och kraft. Men väl värt all möda då skolorna idag är kvar! Jag vill tacka min fantastiska chef Mattias Larsson (C) som låtit mig kämpa på med byskolorna ibland lite på arbetstid och gett uppmuntran och goda råd på vägen.

Efter en skön midsommarhelg med husvagnen och goda vänner, var det dags för jobb igen ikväll. Förmöte inför socialnämnden på tisdag och nu blir det fullmäktige handlingar som kvällsläsning inför morgondagens ordinarie fullmäktige. På tisdag bär det av till Åre och Centerpartiets eldsjälsläger ska bli roligt! Sedan två veckors jobb till innan mina två semester veckor.

För många börjar nu efterlängtade semester veckor, ta vara på tiden och njut av ledigheten! Jag vill citera en välbekant figur; ”Man ska inte underskatta värdet av att göra ingenting” / Nalle Puh

Bli först att kommentera