Åsa Ögren

Enkelt med kontakt om man har nätverk

2007 blev Umeå utsedd till Sveriges IT-kommun. Juryns motivering var att Umeå lyckats med både bredd och innovationsförmåga vi har en välutvecklad webb. Men vad har hänt sedan dess? Hur väl står sig Umeå på IT-området, inte bara de interna kommunala verksamheterna. Vilka verktyg skulle näringslivet uppskatta att vi utvecklade?

 
Jag vet inte ifall ni varit med om att hotell fortfarande tar betalt för att man som gäst ska få tillgång till det trådlösa nätet? Eller försöka döda väntetid på flygplatsen och tvingas logga in med visa-kortet för att få åtkomst till nätet? De fiffiga tjänster som bl.a. kommunen erbjuder där vi kan ställa in timern på motorvärmaren, boka konferenslokal och inte minst alla mail-funktioner vi alla behöver dagligen, detta skapar förväntningar på tillgång till trådlöst nät.
 
Jag vet ju att det finns donglar, puckar och annat som säljs för att det finns ett behov av åtkomsten till nätet men om Umeå ska ta nästa steg i IT-utvecklingen bör vi se oss om i världen och se vad som sker. I San Fransisco, Philadelphia och New Your erbjuder invånarna gratis trådlöst internet i stadskärnan. Skellefteå kommun har valt trådlöst istället för fiberkabel till invånarna, i och för sig av kostnadsskäl men ändå framsynt.
 
Min uppfattning är att Umeå bör i samarbete med kommersiella operatörer utforma ett system för hur vi ska kunna erbjuda trådlöst internet på utvalda platser i staden. Det handlar inte om att snylta eller inkräkta på en fungerande marknad. Omfattningen och kapaciteten måste balanseras på så sätt att det upplevs som stimulerande även för marknadsaktörerna. Då kan entreprenörerna istället fokusera på att utveckla tjänsterna i nätet och volymerna som efterfrågas för att klara nedladdning av t.ex. filmer. För Umeå och stadens attraktionskraft är nog detta helt rätt och det uppskattas säkert även av entreprenörerna.
 
Därefter kan vi fortsätta den spännande utvecklingen. I ett trådlöst offentligt nät skulle t.ex. även ip-telefoni kunna erbjudas. Kanske kan man samverka med Google, Yahoo eller någon annan operatör som kan tycka att Umeås utveckling på IT-området är intressant att följa och bidra till.

En kommentar

  1. Jörgen

    Ska vi ha ett trådlöst internet i Umeå bör det utvecklas av stadsnätet som erbjuder en öppen och fri lösning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.