Allsköns funderingar om politik

Fakta inte alltid fakta

All information har en avsändare och varje avsändare har ett syfte med sin information. Att själv söka information, värdera källor och analysera innehållet har blivit viktigare än någonsin tidigare. I det journalistiska “uppdraget”, ska makten särskilt granskas och medierna stå på ”de svagas sida”. Gapet mellan det goda offentliga svenska mediala budskapet och en mera besvärande verklighet, som tittare och lyssnare i sina lokalsamhällen länge har kunnat iaktta, har nu i ett slag blivit uppenbar.

I min senaste blogg kritiserade jag DN och idag fortsätter jag på det ämnet. Fakta och dokumenterade bevis var en artikel i DN, en artikel där DN underlät att kontrollera lätt tillgängliga fakta, siffror och statistik och i stället förlitade sig på skvaller och smutskastning från personer som hade personliga motiv för att skada. Den s k järnrörsskandalen är ett exempel på detta. Den dyker fortfarande upp i olika sammanhang. Så här skrev DN:

”Att SD-politiker hotat folk med metallrör är fakta. Det finns dokumenterat, av politikerna själva, dessutom. Alltså, inget luddigt.”

På en blogg som jag läste för ett par dagar sedan fann jag att ”Detta innehåller 2 fel: de berusade, flyende SD-politikerna hotade ingen med metallrör och det som finns dokumenterat i en film från den enes mobilkamera, dokumenterar två rädda, berusade män som begärt polisassistans eftersom de tror att de är förföljda. Det är varken fakta eller dokumenterat att någon hotat någon överhuvudtaget. I medierna blåstes de ensamma, rädda männen upp till hotfulla, råbarkade sällar som gick loss på omgivningen med järnrör. Man ska vara försiktig med vad som påstås vara fakta .. särskilt nu när det är en sådan bristvara i nyhetsrapporteringen. Fakta är i alla fall att det helt saknas fakta i hela den här historien.” (http://anybodys-place.blogspot.se/). Hur många av oss har inte trott på järnrörsskandalen? Tror ni DN infört ursäkt eller rättelse? Nej, de upprepar emellanåt fortfarande dessa ’dokumenterade fakta’ och nämner järnrörsskandalen.

Krönikören Julia Caesar, som kritiskt granskar och bloggar om invandringen skrev tills i höstas under pseudonym. Då bestämde sig en fotograf och en journalist för att med diskutabla metoder avslöja hennes identitet och utföra offentligt karaktärsmord på henne. DN och Wolodarski bröt därmed mot alla etiska principer. Caesar, som tidigare arbetade som journalist på DN, måste naturligtvis räkna med att bli granskad och motsagd då hon sticker ut hakan och går utanför den snäva åsiktskorridoren. Men varför skriver man t ex om hennes hälsoproblem och sjukskrivningar om inte för att ytterligare misstänkliggöra henne och begå ett offentligt karaktärsmord på henne?

Ett av DN:s senaste klavertramp är ett nyligen publicerat reportage om SDU, där DN använder sig av ’guilt by association’ i ett insinuant försök att misskreditera ekonomen Tino Sanandaji. SDU-aren William Hahne har Tino Sanandaji som ”inspirationskälla”. Det räcker för att DN (och Aftonbladet) ska länka ihop Sanandaji med de uteslutna nationalisternas förbund. ”I det väldigt intressanta och välskrivna men bitvis också tendentiösa reportaget, ägnas nämligen påfallande stort utrymme åt att försöka klumpa ihop Tino Sanandaji med Sverigedemokraternas tidigare ungdomsförbund.” ”Detta är ett praktiskt sätt att misstänkliggöra en av sina kollegor respekterad nationalekonom som gång på gång pulvriserat glädjekalkyler om invandringens ekonomiska effekter. DN:s agerande föranledde denna gång dock kritik, även från väldigt namnkunniga meningsmotståndare till Sanandaji.” (http://fnordspotting.blogspot.se/)

Jag misstänker att chefredaktör Wolodarski släppte igenom reportaget för att misskreditera den person som sågat både honom själv och DN. Det Sanandaji gör är bara att presentera fakta baserade på offentlig SCB-statistik som alla har tillgång till. Därmed tillintetgör han faktaförvanskare som DN och Wolodarski. Sanandaji sköter uppgiften att granska makthavare m fl som DN numera åsidosätter. Idag har agendasättande kampanjer och vinklade artiklar till viss del ersatt granskande journalistik på DN. Osakligt, ohederligt och oförsvarbart av en stor dagstidning med omfattande presstöd och hög svansföring.

Jag avslutar med ett blogginlägg om en annan artikel i DN (11/8-15), Det tryggare Sverige:

”Under senare veckor har flera brutala mord inträffat, och många frågar sig vart samhället är på väg. Svaret är att Sverige, trots allt, har blivit tryggare. Det dödliga våldet har under lång tid minskat.”

”Så inleder DN en artikel i spåren av det vanvettiga dubbelmordet på IKEA i Västerås, och man vill med sin textmassa, sina siffror och sin nyhetsförmedling berätta att Sverige trots allt är på rätt väg. Färre mördas i Sverige, och DN drar slutsatsen att tryggheten ökar – som om det bara var volymen av dråp och mord som påverkade din och min trygghet. Det är den nyheten DN vill att vi skall ta till oss samtidigt som IKEA slutar sälja köksknivar.” (http://www.6mannen.se/)

 

 

 

20 kommentarer

  1. Leif

    Ställer mig väldigt tveksam att en förvirrad SD:are klarar av att skilja på FAKTA och ”fakta”.

    Delar av detta inlägg gör att min inställning förstärks. Tänk om du/ni slutade överdriva när det gäller dåliga saker om SD, så kanske en vanlig, tänkande, människa skulle kunna ta er på allvar.

    Just nu sitter ni i exakt samma hörn som alla andra politiker, dom ni så frenetiskt försöker inbilla oss att ni INTE försöker efterlikna.

    • TP

      Du verkar själv tro att du är en tänkande människa. Försök då visa det någon gång med ett inlägg som tillför debatten något. Hittills är oförskämdheter det enda du klarat av komma med.

      • Basic Rules

        TP, läget…!
        Denna blogg är väl den enda på VK som verkligen tillför något i en redan, censured och kampanjstyrd
        liberal/socialistiskt press. Vari består oförskämdheterna – att inte tillåta en fri debatt, inte redovisa öppna källor – är däremot inte enbart oförskämt dålig journalistik utan djupt förödande för pressens trovärdighet. Att man sen lever på statsbidrag gör saken än värre!
        Tydligen har du en mycket öm tå och tål inte att fakta redovisas.

  2. Mia K

    Efter de förfärliga (och föråldrade) angreppen på yngre kvinnor i Köln och efter att ha blivit nedkallad till samtal med EU:s företrädare för migration, konstaterar vår Morgan Johansson att id-kontroller endast är tillfälliga och så snart som möjligt ska ordningen återgå till fri rörlighet inom EU. Hoppas väljarna minns detta när valet sker!

    • asasuh (inläggsförfattare)

      Man häpnar! Men vi kan kanske hoppas på att kommunerna börjar säga ifrån. Dessutom kanske många av dem som väntar på asyl och varken har bra boende eller chans att få jobb de närmaste åren också börjar säga ifrån. Det skulle sätta press på politikerna. Men de verkar ju fullständigt tondöva inom regeringen.

  3. LSE

    Senaste resultatet av journalistkårens partisympatier:

    SVT: Miljöpartiet 52%, Vänsterpartiet 18%, Socialdemokraterna 13%, Moderaterna 8%, Centern 6%, Folkpartiet 3%, Kristdemokraterna 0% och Sverigedemokraterna 0%. 83%-17% i vänstermajoritet

    Övriga journalister som svarat på undersökningen: Miljöpartiet 40%, Vänsterpartiet 15%, Socialdemokraterna 14%, Moderaterna 14%, Folkpartiet 7%, Centern 4%, Kristdemokraterna 2%, Feministiskt initiativ 1%, Sverigedemokraterna 1%, Annat 2%
    69% – 27% i vänstermajoritet.

    Kent Asp, professor på Göteborgs Universitet som ligger bakom undersökningen kommenterade att ” Det är ett demokratiproblem”

    http://www.jmg.gu.se/digitalAssets/1369/1369226_journalist-2011-journalistboken-kap-13.pdf

    Med journalister som till största delen sympatiserar med Miljöpartiet, Vänsterpartiet och med fega, inkompetenta politiker som inte vågat ta tag i problem så kan det bara sluta i systemkollaps. Det är den vi just nu är i början utav.

  4. Bergis

    Det behövdes bara Att Kristdemokraterna bröt upp decemberöverenskommelsen för att politiker och en del journalister skulle våga börja prata om de gigantiska problem Sverige står inför. I vårt värdegrundsbaserade arbetsliv vågar ingen sticka ut hakan om ingen annan gör det. En journalist med låg status och stora huslån sticker givetvis inte ut hakan om det riskerar att bryta mot tidningens värdegrund. Svenskarnas stora skuldsättning skapar således tysta arbetsplatser och i synnerhet på en tidning eftersom journalistjobb inte växer på träd längre. Jag har funderat mycket runt det här med personlig skuldsättning och vilka konsekvenser det får för samhället. Skuldsättning tillsammans med en krympande arbetsmarknad för journalister blir alltså rätt så knepigt. Läsarna får inte rätt information och alla läsare har inte förmågan att forska efter den riktiga informationen. Men en sak förstår folk mer än något annat. Och det handlar om den egna plånboken. När folk får insikt om att den senaste massinvandringen kan komma att kosta stora pengar kommer uppvaknandet. Politikerna har tack och lov sänt ut den signalen till väljarna nu när gränskontroller infördes. De ville inte säga det rakt ut men Sverige har egentligen inte råd med några fler invandrare för en lång tid framåt. Privata företag har allt för länge helt ostört fått köpa upp gamla lokaler och pressa in asylsökande där. Vi har inga jobb eller bostäder åt dem och vi kommer att få se många personlig tragedier framöver. De många enkla jobb som politikerna drömmer om finns inte och kommer inte heller att skapas eftersom företagen verkar på en konkurrensutsatt marknad.

  5. Lennart

    Hej
    För några år sedan skrev en kulturjournalist på DN en artikelserie om skogen i DN. Kulturjournalisten hade ”läst in sig på området” via KB. I övrigt visste han inget om skog varken då eller senare. Artikelserien var full av faktafel, kraftigt vinklad för att uppnå en på förhand eftersträvad effekt och eftersom vi lever i en värld där de urbana idealen styr så lyckades han. Vad som dessutom blir mycket märkligt är att denna kulturjournalist blir utnämnd till ” skoglig expert” och som sådan medverkar i till och med riksdagens arbete. De felaktiga påståenden och felaktiga och kraftigt vinklade slutsatser som han då och senare drog utifrån sin egen artikelserie och givetvis efterföljande bok har åsidosatt alla forskare inom det skogliga området och placerat dem på läktarplats. Frågan är om vi överhuvudtaget behöver någon forskning eller utbildning för den delen i detta land. Vi har ju journalister.
    Det finns en beteckning som jag avskyr mer än allt annat och det är ”journalist, författare och expert”. Deras expertkunskap är knappt på gymnasienivå. Men de är lättillgängliga och dehar de rätta åsikterna som flyter i den mediala mittfåran.
    Hälsningar

    • asasuh (inläggsförfattare)

      Tyvärr är ’kulturjournalisten’ inte den ende som gjort en liknande karriär och det säger nästan mer om dem som anlitar dem och använder sig av deras expertis. Jag kommer inom kort att här ta upp en annan ’expert’ som är rådgivare till statsministern.

  6. Oberoende Observatör

    Apropå media. Är det någon som vet den verkliga orsaken till varför Mittmedias tidningar men även Folkbladet tagit bort möjligheten att kommentera insändare och ledare från årsskiftet ?

    • Bergis

      Jag har skrivit om det förut. Ordern om att ta bort kommentarerna kommer förmodligen från LO som nu ser att allt fler arbetare ansluter sig till Sverigedemokraterna. LO vill strypa debatten i ett sista försök att stoppa Jimmie Åkesson.

  7. Leif

    När kommer du med ditt inlägg in kvinnosynen hos invandare? Kan inte vänta till alla motsägelsefulla fakta du kommer med som ni själva säger er jobba emot.

    • asasuh (inläggsförfattare)

      I väntan på det föreslår jag att du längre ner här läser TP:s kommentar om dina bidrag här på bloggen och Gerds kommentar härovan.

    • Gerd

      Leif, ditt inlägg får mig att tro att du tycker att det är ok att begå hedersmord om kvinnorna inte gör som männen vill, tvingar kvinnor att gifta sig med gamla gubbar, könsstympa flickor, förbjuda skolgång för flickor, att delta i gruppvåldtäkter mot kvinnor, stena kvinnor som varit eller påstås varit otrogna mm. I Sverige har vi ju haft en utveckling sen vi brände ”häxor” på bål. Vill du att vi ska återgå till denna tid? Något annat kan man ju knappast tro när du raljerar med att kvinnosynen bland utlänningarna som kommer till Sverige inte kan debatterats. Jag förstår din oro. Få har förmågan att på ett pedagogiskt sätt beskriva fakta som Åsa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.