Allsköns funderingar om politik

Mona, vad döljer du för oss?

Mona Sahlin gillar att stå i rampljuset. Under hela sin politiska karriär har hon rört sig i gräddfil och med jämna mellanrum har hon missbrukat sin ställning. Nu är hon åter förstasidesstoff. Denna gång eftersom hon skrivit ett falskt intyg på regeringens papper för att intyga att hennes personliga säkerhetssamordnare har tillräckligt hög inkomst för att kunna köpa en bostadsrätt för 10 miljoner kronor.

Mannen ifråga var anställd som livvakt för den nationella samordnaren och enligt intyget hade han en lön på 60 000 kronor/månad. Samtidigt var han anställd av Mona Sahlin privat som säkerhetssamordnare med en lön på 60 000 kronor/månad, vilket med sociala utgifter blir nästan exakt lika mycket som den nationella samordnaren Sahlins lön för sitt nationella samordnande.

Nu visar det sig att Sahlins intygande om livvaktens lön var falskt. Han tjänade i själva verket 43 000/månad för uppdraget som livvakt på nationella samordningskansliet. Men Sahlin betalade därutöver 60 000/mån exkl sociala utgifter för en privat säkerhetssamordnare som redan hade ett heltidsuppdrag på hennes kansli. Enligt uppgift jobbade livvakten i huvudsak hemifrån och med de två heltidsjobben arbetade han sålunda 200 %! Vilken otrolig kapacitet! Är det förresten tillåtet att jobba så mycket?

Sahlin myntade för ett antal år sedan uttrycket ”Det är häftigt att betala skatt”. Det har blivit en av hennes mest uttjatade floskler. Nu vet vi att hon trots sina floskler åter hamnat hos Kronofogden p g a obetalda skatter och sociala avgifter; vid årsskiftet var hennes skuld där 215 000. Dessutom framkom det under Expressens intervju med henne förra veckan att hon varken registrerat sig som arbetsgivare hos Skatteverket eller betalat in sociala avgifter för livvakten på den lön på 60 000/månad som hon betalar honom. Visserligen hävdade hon under intervjun att hon betalat in avgifterna, men det var också lögn. Avgifterna betalades in efter intervjun. Hon borde kanske byta ut ”Det är häftigt att betala skatt” mot ”Gör som jag säger, inte som jag gör”!

Nu framkommer det också att livvakten i verkligheten inte varit på jobbet så ofta och därför går under benämningen ”Spöket” där. Dessutom visar det sig att han beviljats egna förmåner, t ex en VIP-parkering i ett parkeringsgarage, vilket hittills kostat kansliet 50 000. Ingen annan på kansliet har haft gratis parkering. Har han deklarerat för det förmånsvärde som det innebär?

Expressen skriver (8/4): ”Den f d polisen handplockades i februari 2015 av Sahlin själv och anställdes i kommittén som lyder under Sahlin och huvudsekreterare Daniel Norlander. Tjänsten var som biträdande sekreterare och Mona Sahlin har själv bestämt förnekat att tjänsten skulle ha med hennes säkerhet att göra. Sahlin har redan sex poliser från Stockholmspolisen som sköter hennes säkerhet.”

”Arbetsuppgifterna beskrivs av flera med insyn i kommitténs arbete som ”luddiga” men i huvudsak tycks livvakten ha haft hand om förfrågningar och administrativa saker som har med Sahlins tjänst som samordnare att göra.” Sahlin hade själv huvudansvaret för livvakten, som rapporterade direkt till henne.

Innan Mona Sahlin och livvakten avgick praktiserade en släkting till livvakten hos Mona Sahlin – trots att myndigheten sa nej när förfrågan kom, vilket Aftonbladet först rapporterade. Daniel Nordlander, huvudsekreterare på kansliet för nationella samordnaren leder arbetet sedan Mona Sahlin lämnat. Han säger till Expressen (7/5) om beslutet:

– Jag konstaterade att hon söker praktikplats och vi nekade henne praktikplats med hänvisning till släktskapet med en annan medarbetare i kommittén.

– I och med att de var släkt nekade vi till praktikplatsen, fortsätter Nordlander som inte vill kommentera att kvinnan ändå följde med Mona Sahlin.

Enligt Aftonbladet har kvinnan använt uppgiften om sin praktikplats hos Mona Sahlin när hon sökt fyra jobb på olika departement.

Sahlin är en erfaren politiker, en av de mest erfarna som finns kvar i makten och härligheten fast i en annan roll här och nu, men hennes krishantering får t o m Mp att verka proffsiga ifråga om krishantering. Huvudsekreteraren på hennes kansli sa i Svt Aktuellt att polisen begärt in uppgifter från kansliet redan den 21 april. Sahlin visste därför att det var dags för nästa ’affär’ och borde ha förberett sig på vad hon anade skulle komma, d v s ett överlagt karaktärsmord. Trots sin erfarenhet av att hantera media och kriser verkade hon fullständigt oförberedd när Expressen intervjuade henne. Hon betedde sig ungefär som en ertappad tonåring; lögner, sarkasmer, ironi m m. Så, Mona, vad mer döljer du för oss i dina mörka ögon?

Låt mig avsluta med ett citat av Mae West:

-Det är inte vad jag gör, utan hur jag gör det. Det är inte vad jag säger, utan hur jag säger det, och hur jag ser ut när jag gör det och säger det.

Sahlin kanske borde gå igenom sina senaste intervjuer med Wests citat i bakhuvudet?

 

 

8 kommentarer

 1. Glesbygden

  Minns jag rätt har Göran Persson vid något tillfälle uttryckt ”Tänkandet är inte Monas starka sida” sanningen i detta omdöme, har hon bevisat många gånger om. En liten undran från min sida är hur omdömet varit hos de som gett henne positioner långt över sin kompetens.

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Ja, så sa Persson och han hade nog god kännedom både om Mona och Margot W.
   Precis som du påpekar kan man ifrågasätta omdömet om dem som tillsätter Sahlin. Det var ju Reinfeldt och Birgitta Olsson (L). Att åtminstone Reinfeldt i efterhand visat sig sakna omdöme är numera ingen nyhet.

   • LSE

    Vi får hoppas att Mona lämnar politiken för en lång tid framöver.
    Att Fredrik kommer att lyckas med sin välfärds kross av det sovande folket betvivlar jag inte.
    Vi får se om även Birgitta Ohlsson lyckas med sin önskan att avskaffa Sverige.
    ( Fredrik och Birgitta har kanske samma mål ? )
    Den här debattartikeln publicerad i Expressen på nationaldagen 6juni 2001 har Birgitta ännu inte tagit avstånd ifrån.

    Avskaffa Sverige!

    Blågula fanor, rojalistiskt fjäskeri och fosterländsk glädjeyra. I
    dag på den svenska nationaldagen förväntas vi som goda medborgare att
    uppmärksamma vår nation.

    De mest entusiastiska vallfärdar till hembygdsgårdar, sjunger
    nationalsången och firar som om det vore en nära släkting som fyllde 50.
    Men vad firas egentligen? Demokrati och öppenhet som präglar denna del
    av världen?

    Ingalunda. Snarare ser vi en automatpatriotism och konservativt
    vurmande av nationalstaten. Trots att slumpen avgör var en människa
    föds, att nationalstaten sällan är den perfekta beslutsnivån och att
    världen blir mer globaliserad håller mänskligheten krampaktigt fast i
    nationen.

    Fenomenet har avigsidor. ”Nationalism är en barnsjukdom,
    mänsklighetens mässling”, yttrade Albert Einstein 1924. Einstein var
    övertygad världsfederalist, en idé från antiken som förklarar att
    människor är medlemmar av en universell gemenskap.

    Det är dags för oss som kallar oss för världsmedborgare att damma
    av världsfederalismen som vision för en mer rättfärdig värld genom att
    sträva efter en global union med federalistiskt statsskick. Varje land
    ska avstå delar av sin nationella suveränitet. Genom en global
    rättsordning kan mellanfolkliga konflikter lösas fredligt. En världslag
    ska stiftas av ett demokratiskt valt världsparlament och hävdas genom
    världspolis.

    Birgitta Ohlsson, förbundsordförande Liberala Ungdomsförbundet (LUF)

    • asasuh (inläggsförfattare)

     Det var en tydlig åsiktsförklaring. Varför vill hon överhuvudtaget bo kvar i Sverige? Har Ohlsson kanske mognat på ‘äldre’ dar? Att hon inte tagit avstånd från texten kan möjligen bero på att hon inte vill väcka den björn som sover i hopp om att ingen ska komma ihåg detta inlägg.

 2. Basic Rules

  Ja, Mona är Mona. Det är en fullständig gåta hur kan en medelmåtta som Mona Sahlin kunnat förbli en av Sveriges mest inflytelserika personer i årtionden.
  Att L:s Birgitta Ohlsson ändå försvarade henne är illa, ”det var ett bra val att utse henne till samordnare”.
  Här har vi en virrhöna som med sitt liberala trams gör Sverige en otjänst, men det är väl meningen!

 3. Mia K

  Hej asasuh! Instämmer i din frågeställning! Mona S var lika rask som Fredrik Reinfeldt efter förra valet att bara försvinna och inte kommentera slutresultatet! Tidigare har det dock verkat som Mona haft fler än sju liv och hela tiden återkommit, trots säkert stora fallskärmar från de olika uppdragen. Men åldern måste ju ta ut sin rätt och hoppas, hoppas att hon nu klarar att avstå comeback!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>