Allsköns funderingar om politik

Maskrosorna slokar och Fridolin orerar

Så har då Mp:s kongress valt bort Åsa Romson, valt in Isabella Lövin och valt om Gustav Fridolin som språkrör. Romson gjorde en värdig sorti. Med blommor i handen tackade hon för sig och log mot sina partikamrater. Fridolin stod bredvid, log belåtet och klappade händerna.

Nog är det märkligt att Romson, en minister som drivit sitt partis politik och som faktiskt haft vissa framgångar på sitt ansvarsområde, valts bort medan Fridolin får sitta kvar. Han har som utbildningsminister inte lyckats uppnå någonting förutom att sänka sitt parti. Senaste opinionsundersökningen visar att Mp:s stöd halverats på ett halvår och är nu nere i 4,1 %.

Åsa Romson har visserligen gjort sig skyldig till en del språkliga grodor, vilket gett henne lågt förtroende bland väljarna, men de stora misstagen har Fridolin stått för. Han var insyltad i Kaplan-affären och gjorde bort sig ordentligt i Khan-affären. Ändå får Fridolin sitta kvar och styra vidare, något som flera kongressombud ansåg oförsvarbart eftersom han varit direkt inblandad i partiets kollaps. Hur ska partiet kunna få en nystart när problemet, d v s Fridolin, finns kvar? Likaså finns frågan om partiets långtgående kopplingar till islamism kvar.

Mp har visat sig vara ett maktparti utan ryggrad eller ideologisk heder, alltid redo att kompromissa bort sin politik i utbyte mot fortsatt regeringsmakt. Fridolin förkroppsligar denna makthunger och har gett ett ansikte åt den politiska broilern, som satsar allt på en politisk karriär. Han har ingen annan karriär att falla tillbaka på om han skulle avsättas. Undra på att han kampanjat både i partiet och i de stora medierna inför kongressen! Han slåss ju för sin politiska överlevnad.

Allt fler ser idag Fridolin som en smilfink och floskelmaskin, befordrad över sin förmåga. Hans styrka är att prata. Han har kallats ”ett politiskt underbarn”, inte för att han är ovanligt intelligent utan för den retoriska kompetens han tidigt utvecklade. Han är bra på att prata men lustigt nog är det just det han nu hänvisar till som en orsak till krisen; han ”har inte lyckats nå fram med budskapet”. Ibland räcker orden tydligen inte till ens för Fridolin. Vem kommer inte ihåg hur han som nytillträdd utbildningsminister lovade att genom en quick-fix få ordning på skolan på 100 dagar? Och hur gick det? Dessvärre har han inte lyckats åstadkomma mer där än på andra områden. Hans sätt att leda ett departement t ex vittnar om hans oförmåga och bristande ledarskap. Totalt har 11 personer av de 23 som fanns där när Fridolin tog över slutat.

Så vad har Mp vunnit på att sitta i regeringen? De viktiga vallöftena har brutits sedan länge; Bromma flygplats blir kvar, förbifart Stockholm kommer att byggas, Sverige exporterar fortfarande vapen till diktaturer, inga viktiga skolreformer har genomförts, den miljöpartistiske bostadsministern levererade inget konkret trots en historisk bostadskris, biståndet med Lövin som biståndsminister har räknats av mot migrationskostnader i högre utsträckning än tidigare och migrationspolitiken blev en svidande förödmjukelse för partiet.

Mp:s nästa nederlag torde bli Vattenfalls utförsäljning av brunkolstillgångarna i Tyskland. Vem kommer inte ihåg hur Fridolin i valdebatter 2014 viftade med en brunkolsbit? Nu avslöjar Dagens Industri att Mp redan i höstas i hemlighet gjort upp med socialdemokraterna om att Vattenfall skulle få sälja kolet till högstbjudande. Varken partiets medlemmar eller väljarna har informerats om detta. Språkrören förnekar dock att det finns en hemlig uppgörelse.

Miljöpartiet har accepterat att sälja ut sin själ. De har trots medlemstapp och massiv kritik gjort mycket stora eftergifter i migrationspolitiken. De har isolerat sig själva inne på Rosenbad, på behagligt avstånd från gräsrötterna. Kärnfrågorna har kompromissats bort. Mp skulle nu behöva ta ’time out’ från Riksdagen för att tänka igenom sin ’värdegrund’ m m.

Fridolin bad inför kongressen om ett förstärkt mandat, men ombuden var svårflirtade. Det hindrade honom inte från att läxa upp dem och kräva mer partidisciplin. Han hade t o m mage att kritisera medlemmar för att de i TV kritiserat och diskuterat det kaos Fridolin själv orsakat. Han meddelade vidare att de måste acceptera både kompromisser och regeringsmedverkan. Samtidigt uppdrog han åt dem att ta över den uppgift han själv trots sin svada misslyckats med, d v s att få svenska folket att tycka att miljöfrågan är en så viktig fråga att de röstar på Miljöpartiet.

I alla viktiga frågor där Socialdemokraterna haft en annan åsikt än Mp, har Mp körts över. För att hålla sig kvar vid makten har Mp valt att svika sina väljare och offra både sin ideologi och sin själ. Så varför ska man alls rösta på Mp? Behövs Mp överhuvudtaget? Miljöpolitik och miljöarbete bedrivs som bekant också av andra riksdagspartier.

 

7 kommentarer

 1. Erik

  Jag vet inte varför du hyllar Romson högre än Fridolin. Jag tycker att Romson i det närmaste är folkilsk. En duktig akademiker förvisso men hon har ingen politisk ådra. Ta bara exemplet i Nedre Daläven förra sommaren då pengarna var slut och man kunde inte via helikopter bespruta mygglarverna. Notan gick på tre miljoner kronor. Romson åkte dit och förklarade för folket att de kunde vara inomhus. Pengarna kom sedermera fram, men Romson visade sin akademi dock inte någon fallenhet för poltik. Hon har också retat upp 50+ suvägare. Politik handlar om att kunna handskas med oenighet och med finess.

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Hyllar och hyllar; Romson fick ett och annat gjort inom sitt område och det är mer än vad Frigoliten fått. Han har mest snackat och det överlever han tydligen på. Jag anser dock att båda förverkat förtroendet och borde ha tvingats att avgå.

 2. Basic Rules

  Utmärkt krönika över MP:s kongressavslut !
  Det är nog som du säger Ynglingen Fridolin är den som är det största sänket med sina islamistiska kopplingar.Men Romson sänkte sig själv med sina många och ständiga ”felsägningar” och sånt märks mer i opinionen och Fridolin är mer ”politiker” än Romson. Om nu inte brunkolsförsäljningen stoppas så bör MP:s saga vara all – ett miljöparti byggt på floskler !

 3. Mia K

  Hej asasuh! En förklaring till att Fridolin sitter kvar är sannolikt att ingen annan manlig MPartist utmanade honom. Men, som Basic Rules säger, är han det största sänket för MP, tack och lov!

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Helt rätt! Jag tror att allt fler kommer att upptäcka vilket sänke Fridolin är för Mp. Blir intressant att se hur han och Lövin kan samarbeta. Fridolin har ju haft ett övertag över Romson men med Lövin tar hans övertag nog slut nu. Nyttigt!

 4. Bergis

  Samtidigt brinner bilar i Norrköping natt efter natt. Vad ska det bli av Sverige undrar man??? När ska den svenska mesigheten säga ifrån? Bilar med katalysator kom i slutet av 80-talet. Inta fan var det Miljöpartiet som stod bakom den uppfinningen. Jag tror att ett miljövänligt samhälle är möjligt om det får utvecklas i lugn och ro. Utan Miljöpartiet!

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Just det! Det mesta blir bättre om klåfingriga inkompetenta politiker inte lägger sig i.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>