Allsköns funderingar om politik

Mesallians

Anna Kinberg Batra har uppenbara problem att tala så att hon når fram till väljarna, fastnar ofta i sina väl inövade repliker och upprepar dem, eller ändrar möjligen ordföljden i dem, hellre än att ge tydliga svar på direkta frågor. Hittills har hon nog snarare varit ett problem än en lösning för de nyare moderaterna. Hur trovärdiga är hennes och andra moderaters erkännanden UPA idag, när det inte kostar dem något att erkänna? Vem tror förresten att stockholmare, som enligt AKB är intelligentare än lantisar, inte visste vilka stora konsekvenser deras migrationspolitik skulle få?

Tobias Billström, migrationsminister i Alliansregeringen, ledde en arbetsgrupp i integrations- och migrationsfrågor och påpekade redan 2013 sambandet mellan volymer och kostnader, något som fick Reinfeldt att gå i taket och läxa upp Billström på ett förödmjukande sätt. Billström valde partipiskan och att inte ta upp volymernas betydelse igen förrän i sin offentliga bekännelse i pressen för ett par veckor sedan. Så kan man alls lita på de nyare moderaterna?

AKB säger sig också dela mycket av svenskarnas oro:

– Det finns ju skäl att oroa sig för att hur ska vi klara vår styrka, när omvärlden förändras. Hur ska vi klara inte minst en enorm integrationsutmaning, när vi redan har ett stort utanförskap? Det är ju frågor som vi är många som ställer och ställer oss. Jag är missnöjd med utvecklingen i Sverige och vill vända den och leda förändring.

Det enda AKB antagligen oroar sig för är hur hon och partiet ska säkra makten i nästa val, inte hur Sverige ska få en regering som är bra för Sverige, som kan ’vända på kuttingen’ och utvecklingen och som kan leda en förändring. AKB har inte ens lyckats leda oppositionen.

När jag lyssnar på AKB får jag känslan att hon ’har tagit del men ej förstått’. I det ovanförskap hon lever och rör sig är alla integrerade – inom sin egen lilla och gynnade krets som inte drabbas i någon högre grad av den misslyckade integrationens konsekvenser. Hon låter sig enl egen uppgift inte påverkas av missnöjda populister; de ’missnöjda populister’ hon har i sitt eget parti vet vi redan hur hon behandlar. Ett tydligt bevis på partiledningens och AKB:s toppstyrning av partiet är att medlemmar och aktiva inom partiet inte tillåts lägga fram egna motioner inför partiets kongress 2017 (bara vänsterpartiet har denna ordning idag). Det innebär troligen mer av samma från det gäng som toppstyrde tillsammans med Reinfeldt.

Hur ser då de nyare moderaternas ”lösningar ut på de samhällsproblem som orsakar missnöjet”? Hur ska de kunna genomföra så mycket som möjligt av sin politik? Och hur ser AKB:s plan ut för att förändra utvecklingen eller avvecklingen i Sverige och lösa de allvarliga problem hon och partiet varit med om att skapa? Som vanligt är hon otydlig i sina svar i intervjun. Min slutsats är att det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta. En annan slutsats är att partiets fortsatta triangulering och återkommande utspel vittnar om brist på ideologisk kompass.

Om AKB och de nyare moderaterna är seriösa ifråga om sin nya migrationspolitik kan de knappast bilda en ny alliansregering med centern, som i SvD nu gått ut med garantier om att en röst på Alliansen är en röst för en mer generös asylpolitik. Hur kan då moderaterna tro att en allians med centern är ett trovärdigt eller möjligt regeringsalternativ? Att klamra sig fast vid centern och liberalerna bara för att man hade ett framgångsrikt samarbete under några år verkar inte hållbart. Alliansen ser nu snarare ut att övergå i en mesallians.

I AKB:s jultal var förändring den röda tråden:

Vi måste ompröva det som inte fungerar.

Alliansens framgång byggde bl a på att man undvek allt som kunde skapa konflikter. Migrations- och integrationspolitiken lämnades till SD.  AKB och partiet har nu mer gemensamt med SD ifråga om migrationspolitiken än med centern och liberalerna. Likt SD har hon nu också krävt Dan Eliassons avgång. Men att stödja sig på SD, som AKB kallar ’rasistiskt’, är förstås kontroversiellt för henne. Dock innebär det en möjlighet att få igenom delar av hennes och partiets politik. Kan hon tänka sig en så radikal förändring? ”Sverige kan mer” enligt moderaterna, men kan de och AKB mer?

Aftonbladet/Inizios senaste mätning visar att moderaterna tappar väljarstöd för fjärde månaden i rad. AKB tycks ännu inte ha förstått att väljarna vill ha en tydlig ledare med en tydlig politik, inte en politiker som räds ledarskap och ansvar. AKB har i intervjuer berättat att Margaret Thatcher är en förebild. Tyvärr verkar hon ha mycket litet gemensamt med Järnladyn.

Dessvärre saknar AKB och de nyare moderaterna också det som gjorde Gösta Bohman och de ’gamla’ moderaterna framgångsrika; tydlighet, beslutsamhet, en konsekvent och rakryggad hållning, en hållbar inställning till lag och ordning, förmåga att bedriva oppositionspolitik och vilja att ta ansvar och leda Sverige. Gösta Bohman var en orädd och ideologiskt förankrad och trovärdig politiker, inte en försiktig och otydlig medelmåtta som tagit sig fram genom att trampa så få som möjligt på tårna, som inte utmärkt sig och som gjort varken intryck eller avtryck. Vem kan känna sympati eller förtroende för en sådan politiker?

10 kommentarer

  1. Oberoende Observatör

    Jag kan inte annat än hålla med. Visserligen lever vi en tid då robotar är en vanlig företeelse men AKB kan inte fortsätta som hon gör om hon vill bygga upp något förtroende. Nu är det som när du trycker på en knapp på en docka så rapas samma budskap upp igen ,igen och igen.

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

      Men hur kommer det sig att hon tillåts vara kvar? Vad säger det om ’återväxten’ i partiet? Ju närmare valet desto omöjligare blir det att byta ut henne.
      Sen kan man ju undra hur hon själv kan få ut ngt av att fortsätta. Verkar närmast som ett självskadebeteende.

  2. Jonas E

    Eller så har faktiskt AKB för stor tydlighet – man ser vad man får om man röstar på henne och Moderaterna, likt Bo Lundgren …. Reinfeldt lyckades ju dölja sin politik bakom massa klatschiga slogans !…. för hur många gick inte på att M skulle vara det nya arbetarpartiet ? – jag gjorde inte det, men det är ju jag det !.

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

      Ja, så kan man också se det. Dock misstänker jag att varken AKB eller partiet tänker så.

  3. Basic Rules

    AKB är för mig ingen seriös statsministerkandidat och hon inger allt annat, det som Bohman hade.

    Att inte tillåta, få lägga fram egna motioner på en partikongress är mer än lågt. Hon fortsätter den självskadeprocess som inleddes med Reinfeldt 2. Snart hamnar moderaterna under 20 % och det kanske är lika bra och AKB har försatt flera chanser till förändring, men det är väl helt enkelt så att hon ser hellre en S+MP(+V) regering, än att våga bilda en icke socialist regering med det stora underlag som faktiskt finns i väljarkår och riksdag.
    Danskarna med förre statsministern Anders Fogh Rasmussen i spetsen skattar åt oss !

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

      Jag förstår att Rasmussen m fl skrattar åt oss. Det skulle jag kanske också göra om jag inte insåg det ytterst allvarliga i situationen.

  4. Mia K

    Hej asasuh! Jag instämmer i din analys om tveksamhet avseende återväxten inom m! Vem kommer att utses till efterträdare av A K Batra? Det blir ingen lätt uppgift! Tyvärr har de senaste m-ledarna framför allt bevakat den egna ställningen och inte tänkt längre. AKB har verkligen försummat chansen att utlysa omval och röstat på den egna budgeten, med stöd av övriga alliansen och sd. Jag tror att m kommer att krympa drastiskt!

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

      Ett stort problem i alla partier är att de ’insuttna’ ängsligt bevakar sina positioner och ser till att ev ’nya stjärnor’ motas och rensas bort på olika sätt. Det innebär att bra och kompetenta personer som inte är ute efter PPM (position, pengar och makt) vänder politiken ryggen. Följden blir att ’broilers’ blir kvar och förnyelse försvåras.
      Om en förändring ska bli möjligt måste vi införa ett helt nytt valsystem i Sverige som innebär att de ’insuttna’ inte avgör valet på förhand genom att bestämma vem som ska få stå på vilken plats på en valsedel. Dagens partiinterna politiska ’läggspel’ måste bort och nytt och friskt blod måste in i partierna. Mer av samma är helt fel väg att gå.

  5. Glesbygden

    Sjunkande popularitet kommer dock förr eller senare att tvinga denna mekaniskt repeterande docka till avgång. Man har vänt sin politik 180 grader. Till att i det närmaste kopiera SD.Tala om trovärdig linje.
    Det ter sig därför ologiskt att så starkt smutskasta de väljare som lämnat hennes parti för att vara rasistiska eller andra fula tillmälen.
    Enligt vad jag förstått finns det ca 1 miljard människor som knappt har mat för dagen. Vi har ca 60 miljoner flyktingar samt mångdubbelt antal migranter. Sverige utgör 1,3 promille av värdens befolkning. Att i denna värld ställa positiv till i det närmaste fri invandring är enormt naivt.
    Även om vi skulle hypotetiskt emotta 10 miljoner invandrare skulle det endast ytterst marginellt lätta på migrationstrycket i värden.
    Vårt sociala skyddsnät skulle haverera.Vår kultur skulle upphöra utom i vissa enklaver. Enklaver där svensk kultur ej råder har redan brett ut sig i landet. Angela Merkel har tvingats ryta till om att Tysk lag skall råda i Tyskland.
    Trots detta torde krafter för införande av Sharialagar vara starkare i Sverige. Något rytande från Batra eller Löven har dock ej hörts enär man vet att polisiära krafter att åtgärda saknas.
    Mord ökar i Sverige när gäng vill befästa sin makt.och börja styra över sina områden. Muslimifiering med separata badhus . Män som i sina områden bevakar kvinnors klädsel blir allt fler.
    Kommer man till ett land borde man foga sig i landets seder och bruk samt aceptera dessa. Flatheten hos Batra och Löven i sådana frågor är dock närmast total.

    Nazister och rasister är något som jag avskyr. Islamister måste dock utgöra ett långt större hot mot våra liv.
    Våra Politiker Löven Batra med flera fortsätter dock med att håna väljare som lämnat deras parti . Orsaken till är att de ej längre klart och tydligt försvarar tusenåriga värderingar om att kvinnor får klä sig enligt önskemål samt välja sin egen man.
    Kyrkan förnekade länge att jorden var rund. Guds ord fick endast förkunnas av män.Intellektuell upplysning och kamp har dock lyft oss från detta mörker och lett oss fram till den jämställdhet som finns i vårt sekulariserade samhälle.
    Islam vill ha ett totalt inflytande över människan. Speciellt kvinnor vars frihet till olika delar är beskuren. Politisk brist på klarsyn och svaghet låter åter religiösa krafter påverka samhällets funktioner.

    Tyvärr kan man se en stor ofrihet i religiöst dominerade samhällen.detta har som vi sett lett till krig och intolerans. Tyvärr tar man med sig sin religiösa indoktrinering vilket skapar spänningar.

    Min devis är, där religion går in går vettet ut. Detta måste med kraft bekämpas med ett kraftfullt försvarande av allas rätt vad gä’ller personlig frihet och fria demokratiska val.

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

      Att AKB får sitta kvar måste innebära att hon är det minst dåliga alternativet i partiet. Hade man ett bättre alt hade den personen redan ersatt henne. Att hon vaktas och skyddas av sina närmaste, d v s partitoppen som är beroende av hennes gunst OM hon skulle överleva som partiledare, är en del av förklaringen till att hon inte avsatts.
      Håller med dig om att det är anmärkningsvärt att både Löfven och AKB lägger mer energi på att jaga och skuldbelägga SD:s väljare än på att lägga fram en bra politik och tala om hur man planerar att genomföra den.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.