Allsköns funderingar om politik

Vinglig signalpolitik eller kraftfull oppositionspolitik?

Drygt en vecka efter att de nyare moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra i riksdagen förklarat att hon inte kan tänka sig samarbeta med SD och att de inte är att lita på, deklarerar hon nu plötsligt att hon är villig att fälla regeringen med hjälp av SD:s aktiva eller passiva stöd. Hon meddelar också att partiledningen sanktionerar samtal mellan M och SD i riksdagens utskott. Taktiken späder därmed på kritiken och skapar misstro, snarare än blidkar. Som ett brev på posten har oppositionsrådet Anna König Jerlmyr, moderaterna i Stockholm, nu meddelat att de ”utesluter inte” att partiet kan komma att föra samtal med Sverigedemokraterna efter nästa val.

För bara en vecka sedan meddelade AKB att det inte blir någon gemensam Alliansbudget innan nästa val. Nu deklarerade hon att hon vill fälla regeringen med hjälp av en alliansgemensam budget redan i år. Om både Alliansen och SD röstar på denna budget skulle regeringen eller regeringens egen budget falla. Kristdemokraterna är positiva till detta förslag, men Centerns partiledare Annie Lööf meddelade omgående att hon och hennes parti vägrar att fälla regeringen med hjälp av SD. Centern och Liberalerna vill sålunda inte att en borgerlig regering ska kunna få stöd av SD. Däremot  accepterar de en socialistisk regering stödd av kommunisterna. Det är anmärkningsvärt att borgerliga partier ser kommunister mer ’rumsrena’ än sverigedemokrater.

Kvällen innan AKB:s utspel fick Annie Lööf beskedet på sms att moderaterna ville fälla regeringen. På en pressträff dagen efter sa Lööf följande:

– Jag är fast besluten att bilda en Alliansregering, men jag är inte beredd att göra det med aktivt stöd av Sverigedemokraterna.

Lööf var tydlig med att hon inte vill medverka till att kasta in Sverige i ”politisk osäkerhet och politisk cirkus” i de oroliga tider som redan råder i landet. Det är ett märkligt uttalande med tanke på den ”politiska cirkus” som har bedrivits av sittande vänsterregering sedan 2014 och som Lööf nu föredrar att stödja.

Lööf deklarerade senare också att centern är ”främsta motpol till både S och SD”. Partiet vill inte att Alliansen presenterar ett gemensamt budgetalternativ i höst för att därigenom medverka till att kasta ut Löfven från Rosenbad. För att kunna bilda en alliansregering måste de ’fyras gäng’ ha aktivt eller passivt stöd av SD och det kan Centern inte acceptera.

Lööfs uttalande om att centern inte tänker göra något som kräver stöd av SD omöjliggör i praktiken bildandet av en ny alliansregering efter nästa val. Det blir spännande att se hur hon resonerar inför valet 2018. En ministerpost kan bli svår för henne att motstå och för att uppnå den kan hon kanske ändå acceptera SD:s aktiva eller passiva stöd. Fridolin och Mp har ju svängt både hit och dit för att hålla sig kvar på maktens taburetter. Visserligen har det kostat Mp både väljare, medlemmar och pengar, men litet spill måste man räkna med för att få tillhöra den politiska eliten.

Inte heller liberalerna ställer upp på moderaternas förslag. Det innebär att endast 2 av 4 oppositionspartier är villiga att fälla regeringen trots att samtliga i de ’fyras gäng’ ständigt kritiserar den förda regeringspolitiken och kallar den ”skadlig för Sverige”. Trots högermajoritet i riskdagen får den vänsterstyrda minoritetsregeringen därför fortsätta. Om Löfven till äventyrs skulle vara statsminister även efter valet 2018 torde det bli mycket svårt för honom att med vänstern samla en majoritet i riksdagen. Även om Alliansen och SD inte regerar ihop, kommer de att kunna göra upp i sakfrågor och därigenom göra det svårt för en vänsterregering att få igenom sina förslag.

Det kan verka märkligt att AKB utan att ha förhandlat med sina allianskollegor går ut och meddelar att hon vill fälla regeringen med en alliansgemensam budget redan i år. Är det ett tecken på att de allt nyare moderaterna inte går att lita på? Hur allvarligt menat är hennes utspel? Och hur påverkar det bilden av liberalerna och centern? Är detta dödsstöten för Alliansen?

De nyare moderaterna har fått allt sämre opinionssiffror. Aftonbladet/Inizios senaste mätning visar att SD nu gått om moderaterna och blivit landets näst största parti. Dessutom har AKB:s ställning försvagats i hennes egna led och moderaternas partistämma närmar sig. Utspelet är antagligen ett desperat försök av AKB både att lugna en kritisk och högljudd falang inom partiet och att få stopp på medlemstappet till SD. Genom att visa plötslig handlingskraft hoppas hon antagligen kunna stärka bilden av sig själv som oppositionsledare och av partiet som oppositionsparti. Genom att dessutom visa att två av de övriga allianspartierna säger nej till den gemensamma budgeten kan hon nu skylla på dem att regeringen får sitta kvar.

Utspel, taktik och strategi har ersatt politik, innehåll och ideologi. Om AKB:s utspel blir början till slutet för Alliansen eller om det blir ett magplask för AKB och de nyare moderaterna återstår att se. Risken finns att AKB:s utspel ses som ännu ett taktiskt drag som späder på misstron. Det positiva med utspelet är dock att 7-klövern inser att SD inte längre går att tänka eller önska bort. Frågan om vem som tar vem inför och efter valet 2018 är m a o aktuellare än någonsin.

12 kommentarer

 1. Erik

  Jag vet inte varför du kallar vänsterpartiet kommunister när man å andra sidan inte får kalla SD nazister. Kanske bäst att ta avstånd från båda partierna. Raka rent både åt vänster och höger.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Jag använder kommunister för att markera att V är lika mycket extremparti som SD, som ofta refereras till som rasister, fascister och neofascister.

 2. Mia K

  Hej asasuh! AK Batra agerar i blindo! Hon är för svag för att vara aktuell som ledare för Sverige och hon vet att c och l motsätter sig hennes idé om att fälla regeringen så nära nästa ordinarie val! Vilka frågor av vikt har egentligen m drivit i opposition? Moderaterna måste hitta någon vettig ersättare på posten som partiledare, men för mig, och många med mig, finns det bara en opposition och det är SD, med Jimmie Åkesson! SD vågar ta upp det största hotet mot svensk välfärdspolitik, migrationen!

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Ja, AKB:s ‘dödsryckningar’ är nog ett desperat försök att bita sig kvar. Vi får se på den kommande partistämman vad som händer med nuvarande ledarskap.
   Kan bara hålla med dig om att Åkesson är den ende som stått upp och påpekat hur verkligheten ser ut och varför. Därför växer SD trots motvind i media och av 7-klövern.

 3. Basic Rules

  ”hur det kom sig att Sverige fick en opposition som inte vill utmana regeringen och inte vill styra landet”- Frågar sig i Lotta Gröning i en krönika som reaktion på AKB:s utspel.
  Det kan man verkligen fråga sig, decemberöverenskommelsen var en skam för demokratin. Ett moget utspel, om nu det är trovärdigt. Men nu är tärningen kastad och Lööf har försatt sig en knepig situation, då hon vill varken ha med S eller SD. Vi får se vart denna uppblåsta ballong (C) tar vägen.

  I vart fall så är alliansen som ”parti” inte lika cementerad, vilket är bra och vi går sannolikt mot en dansklösning.
  I YouGov:s senaste opinionsundersökning är SD störst med 24,7 %.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Det återstår att se vad som händer med Alliansen. Makt lockar som bekant och att återuppstå kan vara enda vägen till regeringsmakten för ‘de fyras gäng’. Men det skulle vara spännande om med helt nya konstellationer.
   Det mesta hittills har gått ut på taktik både i MSM och bland politikerna; enda man brytt sig om har varit att inte gynna SD på något sätt. Men denna taktik har inte hjälpt utan SD har bara vuxit vidare. Mer av samma är inte ett vinnande koncept.

 4. Mia K

  Hej igen! Jag, och säkert många med mig, är så förvånade att ingen från sk. oppositionen problematiserar tidigare s-regerings, med G P, stöld av våra intjänade pensionsmedel från en AP-fond, trots att man dyrt och heligt lovade att återbetala! Nuvarande politik, med kostsam migration, kommer säkert att leda till nya ”stölder” ut våra gemensamma pensionsfonder, det är jag övertygad om!

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Ja, jag tycker också att det är märkligt. Har börjat skriva på ett utkast om detta men det kommer alltid mer aktuella ämnen i vägen.

 5. Anders V.

  Tack för Ditt senaste inlägg, som jag läst med stort intresse! DÖ och nu dessa senaste vinglerier från den s.k. ”borgerliga” oppositionen utgör ett svek och en ömklighet utan like. Jag var tidigare en s.k. kärnväljare, men kommer aldrig att rösta på något av dessa ynkliga partier mer. Det blir SD i fortsättningen, och många fler kommer att resonera som jag.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Tack för ditt inlägg! Vi är många som delar din uppfattning. Det vittnar inte minst opinionsmätningarna om. Hur 7-klövern än har trakasserat och svartmålat SD har det partiet bara växt. Idag blir det närmast pinsamt när man ser hur både MSM och 7-klövern försöker önska bort SD. De är här för att stanna. Det är resultatet av den ovärdiga och respektlösa behandlingen partiet varit föremål för.
   SD är det parti som allt handlar om numera tack vare/p g a 7-klöverns och medias agerande. Deras agerande styrs ständigt utifrån hur SD kommer att gynnas eller missgynnas av vad de skriver, säger eller avslöjar. Det går inte att låtsas att SD inte finns i riksdagen. Respektlöst mot demokratin och ovärdigt av förtroendevalda!

   Uppdatering 22:00:
   Efter att ha sett kvällens Agenda i Svt och intervjun med AKB kan jag bara konstatera att hon fortsätter låta som en papegoja som upprepar samma svar oavsett frågorna. Slingrigt, vingligt och inte det minsta förtroendeingivande. En av hennes sämsta intervjuer anser jag.
   Att hon aldrig lär sig och att hon tillåts sitta kvar övergår mitt förstånd.

   • Sven-I

    Instämmer helt. Jag var lite okoncentrerad när jag tittade på Agenda. Beslöt mig därför för att se om intervjun med AKB på SVT play, men det var bortkastad tid. Meningslösare intervju får man leta efter. Vi som har sett AKB i ett antal intervjuer vet ju var nivån på dessa brukar landa. Ändå fortsätter SVT att bjuda sina tittare på denna förutsägbara politiska parodi på bästa sändningstid.
    Så här skriver Mikael Odenberg i en kommentar till AKB:s utspel:…….. “eftersom en alliansregering inte kan existera i dagens parlamentariska läge utan SD:s aktiva stöd, vilket i praktiken förutsätter den organiserade samverkan med SD som inget alliansparti säger sig vilja ha.” Han verkar stå med båda fötterna på jorden.

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

     Ja, Odenberg har gjort sig känd som en rättfram person som inte tvekar att ‘kalla en spade för en spade’. Han blev riktigt känd för allmänheten när han avgick som försvarsminister för att Borg och Reinfeldt minskat försvarsbudgeten utan att informera Odenberg först. Hans nästa välkända uttalande var när Tolgfors efterträdde honom som försvarsminister. Odenberg kallade honom för ‘tomhylsa’ el dyl.
     AKB gjorde stort väsen av att vilja fälla regeringen för några dagar sedan men hon visste naturligtvis på förhand att C och L inte skulle gå med på det. Nu kan hon skylla på dem att inget händer i närtid. Agenda borde ha pressat henne mer på varför hon tagit så lång tid på sig att inse att man inte kan låtsas som om SD inte finns. Vilket trams! AKB är ju en av de partiledare som främst har kört denna låtsaslek.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>