Allsköns funderingar om politik

Ännu ett politiskt haveri

Svenska Dagbladet har tagit del av ett PM från Patrik Engström, gränspolis, till justitiedepartementet 12 maj. Av detta framgår att en övervägande majoritet av marockanerna som söker asyl i Sverige ljuger om sin faktiska identitet. Av Engströms skrivelse framgår bl a att 65 av 77 asylsökande personer har uppgett falsk identitet. I gruppen marockaner, som till svenska myndigheter hävdat att de är flyktingbarn, visade det sig att 96 % av dem var vuxna. 96 %!!! Sanslöst!

-Det är visserligen ett litet urval och en specifik nationalitet, men trots de begränsningarna så är den första gången i närtid som vi kunnat verifiera uppgivna identiteter och åldrar tack vare det system med fingeravtryck som finns i Marocko, säger Patrik Engström till SvD.

Vidare visar de första medicinska åldersbedömningarna från Rättsmedicinalverket nu att drygt 76 % av s k ensamkommande flyktingbarn i Sverige som undersökts är 18 år eller äldre. Detta trots att Rättsmedicinalverket valt en metod som ska säkerställa en viss säkerhetsmarginal i bedömningen.

Resultatet kommer knappast som någon överraskning och stämmer väl överens med utfallet i våra nordiska grannländer. Avsaknaden av åldersbedömningar i Sverige har utan tvivel varit den främsta drivkraften bakom det exceptionellt stora antalet ensamkommande asylsökande till Sverige (cirka 40 % av alla som kom till EU under 2015).

Enl Rättsmedicinalverket görs den medicinska åldersbedömningen på frivillig basis. Den sökande får genomgå 2 undersökningar: en röntgenundersökning av visdomständerna och en magnetkameraundersökning av knäleden. Därefter skickar rättsläkaren ett rättsmedicinskt utlåtande till Migrationsverket. Baserat på detta och annan stödbevisning fattar Migrationsverket sedan beslut om uppehållstillstånd.

Jimmy Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare, kräver nu i Expressen att ålderskontrollerna måste bli obligatoriska:

-Rättsmedicinalverkets utfall bevisar de övrigas naiva syn och öppnar samtidigt upp för frågeställningen hur många som redan har fått uppehållstillstånd på felaktiga grunder. Kostnaderna för detta kan vara enorma.

Att 3 av 4 undersökta s k ensamkommande barn som sökt asyl är över 18 år avslöjar den humanitära stormaktens brist på kontroll, insikt och kunskap. Istället för att sköta sina uppgifter har etablissemanget ägnat tid och energi åt att ’brunmåla’ och misstänkliggöra alla som krävt att medicinska ålderskontroller. Elisabeth Dahlin, Rädda Barnens generalsekreterare, påstod hösten 2015 att det var en ”vandringssägen” att det skulle finnas vuxna inom gruppen ensamkommande.  Därmed har denna organisation förbrukat det mesta av sitt förtroendekapital. Det gäller också Barnläkarföreningen som motsatt sig de medicinska åldersbedömningarna och hävdat att bedömningarna är osäkra. Jämfört med de åldersuppgifter som de ensamkommande själva lämnat torde Rättsmedicinalverkets bedömningar vara tämligen tillförlitliga och säkra.

Att även Advokatsamfundet kritiserat de medicinska ålderbedömningarnas osäkerhet är givetvis en konsekvens av att deras advokater idag tjänar grova pengar på att hjälpa de s k ensamkommande flyktingbarnen genom rättsapparaten. Advokatsamfundets generalsekreterare, Anne Ramberg, har ogenerat gått ut och kallat dem som kritiserat den okontrollerade invandringen och påtalat dess allvarliga konsekvenser för ’bruna råttor’. Man kanske inte ska förvänta sig att en förnäm östermalmsdam klarar av att hantera dagens svenska verklighet och verklighetens folk. Livet i gräddfilen ovan där är nog betydligt behagligare.

Man kan bara gissa vilka enorma merkostnader felbestämningen av så många asylsökandes ålder orsakat. Enl Migrationsverket är dygnskostnaden för vuxna asylsökande 337 kronor medan det för barnen är 2 918 kronor. Det innebar att de ensamkommande barnen 2016 kostade hisnande 26 miljarder kronor.

Ett mycket högt pris har också de asylsökande barn som tvingats bo tillsammans med vuxna eller ’skäggiga unga män’ fått betala. Felbestämningen av så många asylsökandes ålder har också inneburit höga kostnader och stora problem för alla de skolor som tvingats ta in vuxna i klasser där barn i rätt ålder gått. Priset för godtrogenheten har varit högt, både ekonomiskt och humanitärt. Hur kunde så många centrala samhällsaktörer – från myndigheter till politiker och medier – blunda för verkligheten? Eller brunmåla och skuldbelägga dem som vågade påtala verkligheten?

I Norge drar man tillbaka uppehållstillstånd om en invandrare ljugit om sin identitet. I Sverige däremot tänker regeringen inte riva upp de uppehållstillstånd som ensamkommande fått trots att de ljugit om sin ålder och/eller identitet. Vilka signaler ger det och vad kostar det oss skattebetalare? Om våra politiskt ansvariga hade någon heder i kroppen skulle de stiga fram, ta ansvar för sina stora misstag, be oss medborgare om ursäkt samt göra om och göra rätt. Men det är dumt att förvänta sig stora saker av små människor.

34 kommentarer

  1. Basic rules

    Vissa media och partier vill inte ha fakta på bordet – då man redan bestämt sig för hur verkligheten ser ut.
    Danmark och Norge visar vägen, man undrar verkligen vad som gör oss så oansvariga och mesiga !

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

      Ja, jag har länge undrat varför våra ansvariga är så kunskaps- och faktaresistenta.

  2. Bergis

    26 miljarder som borde ha gått till sjuksköterskelöner och fattigpensionärer. 7 klövern har pissat på svenska folket kan man säga.

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

      Och varför tolererar vi väljare detta? Jag hoppas att de ställs till svars för detta.

  3. Leif

    Skönt att ni i SD är så himla bra på att lösa era politiska problem. Oh, så stoppa huvudet i sanden gäller bara andra..ah, bra att du berättar spelreglerna

  4. Oberoende Observatör

    Hej !
    Bifogar min version som i stora delar överensstämmer med din.
    Sände in den till Ordet Fritt den 1/6.Dock inte publicerad.
    Rättsmedicinalverket har nu redovisat resultatet av de 581 åldersbestämningar på ensamkommande barn som nyligen gjorts. Det visade sig att 76 procent var över 18 år, det ligger i linje med de resultat man fått i våra grannländer, Norge ,Danmark ,Finland. Diskussionen om åldersbestämningar i grannländerna har inte varit föremål för någon större debatt förutom i Norge där Barnläkarnas Förening rekommenderar sina medlemmar att inte utföra utredningar. Om någon vägrar undersökning i Finland så klassas han eller hon som vuxen med automatik. Morgan Johansson fick frågan om regeringen hade för avsikt att undersöka de som redan klassats som barn men svarade att det inte gick att retroaktivt göra något. En mycket märklig inställning, det skulle betyda att om man gjort fel på något sätt så kan man i efterhand inte göra något åt det hela. Jag undrar om Kaj Linna ställer upp på det resonemanget? Förutom den sociala aspekten, att blanda vuxna med barn på boendet med risk för mobbning, våldtäkter så finns det också en ekonomisk sida. Ifjol kostade ensamkommande 26 miljarder kronor och i år beräknas det kosta 19 miljarder kronor. Enligt Migrationsverket är dygnskostnaden för en vuxen 337 kronor/dygn motsvarande för barn är 2.918 kronor/dygn. Det öppnar upp för möjligheten att minska kostnaderna rejält och använda pengarna till något som inför det stundande valet skulle stärka aktierna för regeringen t.ex. avskaffandet av pensionärsskatten i förtid. Men strategiskt tänkande är ju inte något som man beskylla regeringen för så konklusionen måste bli att Morgan Johansson inte är intresserad av att spara pengar. Jag undrar om han har det förankrat hos Magdalena Andersson?

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

      Jag blir verkligen upprörd över att regeringen hävdar att de inte tänker återkalla de uppehållstillstånd som getts till asylanter som ljugit. Det är fullständigt oacceptabelt och häpnadsväckande att man belönas med uppehållstillstånd och en massa förmåner som du och jag dessutom ska betala för. Naturligtvis går det att riva upp beslut och tillstånd som getts på falska grunder!!

  5. gerd

    Alla människor ska bedömmas lika. Detta har jag hört och trott på i hela livet. Så är,det inte. Ensamkommande ”barn” har ju en helt annan status än övriga asylsökande. De har ett särskilt boende som kostar mer, de har rätt att få en s k god man som också kostar mer än vanliga gode män, barnen får ut stora engångsbelopp eftersom de saknar föräldrar som försörjare o s v. När det visar sig att dessa barn är vuxna individer som inte har rätt till alla bidrag och ersättningar så trodde jag att de måste betala tillbaka dessa felaktiga utbetalningar. Statsministern sa häromdagen i en TV intervju på frågan om de skulle betala tillbaka….. nej nej det går ju inte.
    Om det uppdagas att en ”Svensson” får ut för mycket i bostadsbidrag, A kassa eller annant bidrag så måste han/hon återbetala detta. I vissa fall blir de dessutom åtalade. Lika inför lagen. Ha ha ha.

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

      Det är helt oacceptabelt att statsministern säger att ’det går ju inte’. Precis som du påpekar går det ju när det gäller folk som fått bidrag på felaktiga grunder. Dessutom brukar de som tillskansat sig pengar och förmåner åtalas. Men inte i detta fall. Upprörande!!

    • Henrik Agerhäll

      Jag vet inte hur många domar/beslut från Migrationsverket och migrationsdomstolarna du läst, men beviskraven man ställer på de asylsökande är generellt sett helt sjukt låga. Alla kan ju berätta en skröna, i synnerhet om man väljer att återberätta en skröna som redan genererat asyl för någon annan. Själva asylhistorien är i stort sett helt ointressant i de delar som den inte är bevisad bortom varje rimligt tvivel. Jag pratade med en kvinnlig advokat i Umeå 2010 minns jag. Hon var advokat både i brottsmål och i migrationsmål. Då jag själv vid tidpunkten satt och läste många av de brottsdomar kom ut så framförde jag åsikten att brottsmålsverksamheten i Sverige fungerar väldigt bra. Finns det tillräcklig bevisning för fällande dom så fälls man, annars inte. Hon höll med. Samtidigt framförde jag åsikten att verksamheten inom migrationsdomstolarna, jag läste många domar därifrån också, fungerade helt otroligt dåligt. Massor av människor får uppehållstillstånd med långsökta historier utan tillstymmelse till bevisning som grund. Då svarade människan att om man skulle börja kräva bevisning av de asylsökande, ”då skulle ju ingen få stanna”. Ridå. Det var ändå en jurist. Huruvida man blir emotionellt berörd av en historia vars riktighet det inte finns några belägg för, borde vara ointressant, men inte i Sverige.

      • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

        En sak är säker; någon likhet inför lagen verkar inte gälla. Allt fler domstolar verkar ’agendastyrda’. Vore intressant att undersöka hur samma brott döms olika beroende på gärningspersonens bakgrund. Inte verkar det då vara den ’medelålders vite mannen’ som gynnas inom rättsväsendet. Intressant att juristen var så uppriktig! Hon vet antagligen vad hon pratar om!!

  6. Gunmari

    Förutom alla fakta du beskriver, undrar jag….finns det någon undersökning om hur stor del av ”barnen” som är ”flickor”?
    Jag funderar också på hur länge blåögdheten ska fortsätta. Antagligen så länge det gynnar vissa beslutstagare och politiker. Jag har så svårt att inse att så många är så naiva…inte ens sunt förnuft tycks finnas…

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

      Ja, det finns siffror på hur stor andel som är flickor men jag har glömt. Det är dock en mkt liten andel.
      Naiv är inte rätt ord. Det är alldeles för milt för det vanstyre och den trolöshet mot oss väljare som politiskt ansvariga och det välfärdsindustriella komplexet gjort sig skyldiga till.

  7. Mia K

    Hej asasuh! Alltid lika intressant att ta del av dina tankar och analyser! När dessa ”ensamkommande barn” får sina reella åldrar uppskrivna, havererar det idag hårt ansträngda pensionssystemet. Och samtliga kommer också att ansöka, och få, äldreförsörjningsstöd. Man har ju så goda rådgivare!

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

      Hej Mia!
      Ja, jag blir så upprörd över att detta sker!! Det viktiga nu är att öppna folks ögon ifråga om detta.

  8. Ove

    Hej.
    Kan du inte ställa upp som statsministerkandidat? Du får min röst direkt….tack för att du skriver det vi andra tänker.

  9. Glesbygden

    Man börjar undra varför vi som arbetar och betalar skatt skall drabbas av retroaktiva bestraffningar om vi råkat få för mycket ersättning. Falska invandrade barn som i verkligheten är vuxna har dock en gräddfil som innebär straffrihet. Detta har man tydligen vår statsministers löfte om. Detta är ej likhet inför lagen. Det börjar kännas som att vår regering inte bryr sig om oss.
    Blir så upprörd av att vår regering genom försumlighet och likgiltighet skapar ett farligare samhälle för oss att leva i. Vi kan redan i dag se att länder som Polen Vitryssland Ungern Slovakien Tjekien slipper terrordåd.Dessa länder har ej tillåtit en omfattande muslimsk invandring som Frankriike England Sverige. Detta är något som tas upp i ledare i Expressen i dag mycket tänkvärt.
    Men vi Svenskar skall ta emot långt fler än vi klarar av vilket skapar ett segregerat och farligt samhälle.
    Inte ens likhet inför lagen kan vi förvänta oss av vår egen regering.
    Tack för din blogg.

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

      Socialdemokrater och miljöpartister bedriver identitetspolitik och hoppas att de som invandrat kommer att innebära röster på S och Mp. Vi skattebetalare betalar priset för dessa röster.
      Det är häpnadsväckande att just S som alltid hänvisar till alla människors lika värde och likhet inför lagen nu skapar gräddfiler för dem som inte gör sin plikt utan bara kräver ’sin rätt’. Jag hoppas att väljarna ställer S och Löfven till svars för vad som hänt under denna mandatperiod. Likaså hoppas jag att moderaterna i valet 2018 får ’betala’ för Alliansens migrationsöverenskommelse med miljöpartiet 2011 och för decemberöverenskommelsen 2014.

  10. Basic Rules

    Vi ser en riktigt otrevlig utveckling i spåren av flyktinginvandringen och då särskilt de sk ensamkommande barnen. ”Ensamstående äldre vänsterkvinnor” söker ensamkommande barn…har dessa kvinnor totalt tappat fotfästet, ett osmakligt fysiskt närmande vi ser.
    Det är en osmaklig härva där myndigheter, journalister och politiker är medskyldiga till att locka hit tiotusentals män från Afghanistan med löften om ett liv i lyx, män som dessutom aldrig ens varit i Afghanistan utan till största delen är hazarer bosatta i Iran.

    Ann Heberlein på Ledarsidorna skriver: ”Det är inget annat än en beskrivning av hur en vuxen person – sannolikt en kvinna – tar en sårbar, traumatiserad pojke alternativt ung man till sin säng för att ‘ge honom närhet’. Det är en isande beskrivning av hur en vuxen kvinna utnyttjar en ung man, en pojke, som befinner sig i stark beroendeställning till henne”.
    Det handlar om bedrägeri och sexövergrepp denna 26 miljarders affär bara under 2016, så här får det inte fortsätta – ändring senast 2018 !

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

      Jag har då och då läst om detta. ’Arbogakvinnan’ har tydlige praktiserat. När jag i förrgår läste Heberleins krönika, insåg jag hur utbrett och allvarligt detta verkar vara. Så vad är idag skillnaden mellan vita medelålders kvinnor och vita medelålders män, vilka ofta anklagas för att utnyttja kvinnor ”som befinner sig i stark beroendeställning” till dem, inte minst om de kommer från ett annat land och en annan kultur? Fi torde knappast ta upp det problem som Heberlein behandlar!!

  11. Håkan Öhgren

    Hav tröst! Den Svenska staten chartrar just nu flyg till Kallax Luleå,från Italien och Cypern.Alltså man har börjat i egen regi och flyger in mera…cirka 2000,2500 personer ska in till norra Sverige fram till oktober.Vederbörande ska sen slussas ut till Västerbotten,Norrbotten,Ångermanland och Jämtland…??????

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

      Och då vet man med säkerhet att de har asylskäl???? Var har du läst detta?

    • Mia K

      Från Svt:
      På tisdag den 13 juni landar ett plan i Luleå med asylsökande som en följd av en internationell överenskommelse om att ta emot flyktingar som hamnat i Grekland och Italien hösten 2015.
      Var tredje vecka fram till slutet av oktober kommer ett plan med asylsökande att landa på Luleå Airport.
      Redan hösten 2015 landade i Luleå ett plan med 19 flyktingar från Eritrea. Dom ingick i en internationella överenskommelse om omfördelning av asylsökande mellan EU-länder. Flyktingarna har kommit till Grekland och Italien från Syrien och Eritrea.

      Och nu fortsätter mottagandet. Nästa vecka landar mellan 250 och 300 asylsökande i Luleå. Enligt Migrationsverket handlar det om maximalt 2.000 flyktingar fram till slutet av oktober.

      • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

        Intressant info. Tack! Jag har full förståelse för att Grekland och Italien inte kan hantera alla migranter som landar där. Däremot har jag ingen större förståelse för att migranter fortsätter att strömma över Medelhavet till Europa. Det är helt galet av EU att fortsätta göda skrupelfria människosmugglare som tjänar enorma pengar på människors sårbarhet och tjänar grova pengar på överfulla, sjöodugliga båtar. Detta måste bara upphöra.

  12. Sven-I

    Att medicinsk åldersbedömning av ensamkommande, trots åratal av signaler från folk i “branschen” att allt inte stått rätt till, inte tillämpats förrän nu är ju så typiskt för hur politiken förts i det här landet. Fortfarande gäller dock att det hela är frivilligt. I Finland, om du bedöms var ett fall för medicinsk åldersbedömning, är testet obligatoriskt. Vägran att delta leder per automatik till att du betraktas som vuxen.
    Att manipulera myndigheterna med åldern är inte specifikt bara för “ensamkommande”, även andra tillämpar samma universalmetod i den andra änden av livscykeln. På så sätt har vi i Västerås numera världens äldsta människa boende här. Om detta förvandlingsnummer i den högre skolan kan ni läsa här.
    http://annhelenarudberg2.blogspot.se/2016/06/varldens-aldsta-manniska-bor-i-vasteras.html
    Och myndigheternas, minst sagt, ljumma inställning till att göra något. Det vore ovärdigt en humanitär stormakt att göra något

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

      Att ljuga om ålder är brottsligt och ska inte belönas oavsett lögnarens ålder. Finland borde vara förebild även för Sverige. Det ger helt fel signaler när man kan ljuga sig till förmåner. Naturligtvis vet de politiskt ansvariga att de förs bakom ljuset men de hoppas i det längsta att verklighetens folk inte ska förstå detta.

  13. Harrieth

    Varför visas inte alla kommentarer ?
    Hur som helst du skriver bara bäst det är alltid du som har flest kommentarer.
    Men så plockar VK bort dej så snabbt de kan fniss.

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

      Visas inte alla kommentarer? Det trodde jag.
      Roligt att du uppskattar mina inlägg!

  14. Bergis

    Även de som invandrat till Sverige har börjat fatta att välfärden är i gungning om vi fortsätter att ta emot ekonomiska flyktingar från tredje världen.

    https://www.youtube.com/watch?v=keyJEMQx77M

    Stefan Löfven fattade nog aldrig konsekvenserna av sitt uttalande ”Mitt Europa bygger inga murar”. Det uttalande gav klirr i kassan för flyktingsmugglarna i Medelhavet och människor som tror att det bara är att komma till Sverige så löser sig allt. ”Mitt Europa bygger inga murar” var ett desperat försök att vädja till svenska folket att inte rösta på Sverigedemokraterna. Men svensken är intelligentare än så. Svensken talar inte i tungor och håller inte med Statsministern såsom på ett väckelsemöte i frikyrkan.

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

      Nej, det var nog mycket som Löfven inte fattade när han storvulet välkomnade alla ’flyktingar’. Inte ens en tredjedel av alla som kom var flyktingar från Syrien. Och majoriteten av dessa syrier var heller inte högutbildade!!
      Det är lätt att vara generös med andras pengar. Vi får se hur generös Löfven är när kommunerna ska ta över kostnaderna för flyktingar efter de 2 första åren.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.