Allsköns funderingar om politik

”Hjälp oss, hjälp oss!”

Rikspolischefen har äntligen insett att han tappat kontrollen, något vi andra insett för rätt länge sedan. På en presskonferens i midsommarveckan vädjade därför en frustrerad och ynklig Dan Eliasson, rikspolischef, om hjälp. Anledningen var den larmrapport som Polisen nyligen publicerat. Den definierar 61 områden som utsatta och läget i 23 av dessa områden som akut eller alarmerande. Dessa områden kännetecknas av ”grov kriminalitet, tilltagande brutalitet och parallella samhällsstrukturer som utmanar den svenska samhällsordningen”. Där gör man hellre upp internt än anlitar polis och där fixar interna nätverk ordning, jobb och bostad. Landet slits isär som Löfven brukar säga. Men det räcker inte att upprepa detta in absurdum. Vilka åtgärder tänker han sätta in för att ändra på detta? Vad regeringen hittills gjort har inte haft någon märkbar effekt. Det vittnar Polisens larmrapport om.

Polisrapporten skriver att i en del särskilt utsatta områden ”syns kriminella i politiska sammanhang i allt större utsträckning”. Trångboddheten tvingar ut pojkar på gatan där de umgås med äldre kriminella. Därigenom lär de sig tidigt att bete sig asocialt och att inte lita på samhället. Enl rapporten har pojkar som inte ens fyllt tio använts för att transportera vapen och 11-åringar har hunnit bli missbrukare. Färre än hälften av de vuxna har ett jobb och nästan hälften av barnen i de särskilt utsatta områdena misslyckas med grundskolan. Så vad har Gustav Fridolin och Ylva Johansson i praktiken gjort åt detta?

Ett annat stort problem i utanförskapsområdena är att offentlig och privat service är svår att upprätthålla. Offentlig förvaltning och myndigheter utsätts för påtryckningar av personer som vill påverka handläggningen av ett ärende eller av kriminella som inte vill störas i sina aktiviteter. Hoten mot polisen har förvärrats och ambulanser kör i vissa områden inte in då de inte säkert kan ta sig ut igen. Polisrapporten skriver att i en del särskilt utsatta områden ”syns kriminella i politiska sammanhang i allt större utsträckning”. Vad har Morgan Johansson och Anders Ygeman i praktiken gjort åt detta?

Ett annat stort problem i utanförskapsområdena är att offentlig och privat service är svår att upprätthålla. Offentlig förvaltning och myndigheter utsätts för påtryckningar av personer som vill påverka handläggningen av ett ärende eller av kriminella som inte vill störas i sina aktiviteter. Personal hotas, bränder anläggs och Kronofogden och Försäkringskassan vill ha polisskydd för att röra sig i en del områden. Hoten mot Polisen har förvärrats och ambulanser kör i vissa områden inte in då de inte säkert kan ta sig ut igen. Att vara näringsidkare kan innebära hot, misshandel och tvång att köpa sig ”beskydd”. Ibland tvingas de att sälja sin verksamhet till underpris.

Nu verkar dessutom polisstationen i Kista vara på gång att läggas ner. Det är den enda polisstation som finns kvar i Järvaområdet med sina tre akut utsatt områden; Rinkeby, Tensta och Husby. Det innebär att det offentliga retirerar och lämnar ’walkover’ till kriminella gäng och nätverk. Polisrapporten  skriver: ”Samhället är inte rustat för att hantera denna stora numerär av kriminella aktörer (…) polis och andra samhällsaktörer saknar förmåga att möta problematiken”. Hur förtroendeingivande är det för dem som bor i dessa områden?

Dan Eliasson är en av våra högst betalda myndighetschefer. Under hans tid som rikspolischef har försämringen eskalerat och kriminella grupper har tagit över delar av Sverige. Polisens interna problem är större än någonsin, utredningar läggs ner på löpande band och brottsbekämpning har mer eller mindre slutat fungera. Så sent som för ett halvår sedan gick Eliasson ut och sa att nu vänder utvecklingen till det bättre. Ett halvår senare erkänner han att han tappat kontrollen över sin verksamhet och ber om hjälp. Märkligt av en rikspolischef att tro att någon annan ska göra jobbet åt honom. Den enda hjälp han behöver är att inse att han måste avgå då han inte klarar av sitt jobb. Han har dessutom blivit ett riktigt sänke för Polisen.

Eliasson har deklarerat att han skulle se det som en merit om Åkesson krävde hans avgång. Undrar hur han ser på Anna Kinberg Batras och Beatrice Asks (M) artikel på DN Debatt (22/6?) med anledning av Polisens rapport. I artikeln skriver de att ”regeringen måste inse att rikspolischefen inte håller måttet” och att han därför måste avgå, men inrikesminister Anders Ygeman (S) avfärdar kravet. Bara någon dag efter Eliassons presskonferens, där han larmar om akut polisbrist där de får fler arbetsuppgifter, hävdar dock Ygeman i SvD (22/6) att det inte råder någon akut kris inom Polisen. Vilka signaler ger det och hur tolkar de anställda inom Polisen Ygemans uttalande?

Eliasson har också offentligt sagt att han kräks när han ser Jimmy Åkesson (SD) i den politiska debatten. Hur kan en myndighetschef uttala sig så om en politiskt tillsatt person och ledare för landets näst största parti? Varför tillåtas han fortsätta efter de prov på dåligt omdöme och bristande kompetens han uppvisat som chef för tre av landets största myndigheter (Migrationsverket, Försäkringskassan och Polisen)?

Vad har den personen varit med om för någonting? Vilka omständigheter har han växt upp under? Vad är det för trauma han bär med sig?”

En sak torde vara säker; SD fortsätter att växa så Eliasson lär få kräkas allt oftare framöver.

12 kommentarer

  1. Basic Rules

    Problemet är att vi har en regering och inrikesminister som inte håller måttet,det är en desperat rikspolischef vi ser. Det går åt fel håll med stormsteg och det är just rikspolischef Dan Eliasson som är ansvarig. SvD:s Per Gudmundsson menar i en ledare att Säpo omöjligt kan kontrollera tusentals och att det de säger nu är: Skyll inte på oss när det smäller.

    Misstroendeförklaring mot Ygeman (S) som ytterst ansvarig för polisen vore på sin plats, moderaterna har nyligen krävt Dan Eliassons avgång och SD sen länge krävt samma sak. Men tyvärr har vi en icke samlad allians som låter den skadliga politiken få fortsätta av rent ”taktiska” skäl, inget kommer att hända och alliansen blir medskyldiga till situationen även på detta område.
    Annie Lööf har en räv bakom örat precis som gamle centerledaren Gunnar Hedlund.

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

      Helt rätt! Spelteori och taktik råder istället för ideologi och lösningar. Framtiden känns ’obra’ minst sagt och ingen lösning finns i dagsläget, bara en massa ’varmluftsballonger’, plakatpolitik och prat i kvadrat.

  2. Bergis

    Ok Stefan Löfven skippar Almedalen, inte för att han ska bojkotta ett obskyrt litet nazistparti längst ut på högerkanten som alltid närvarat i Almedalen, utan för att beror på att SD har växt till över 20 procent. Stefan tänker resa riket runt för att övertyga om värderingar och vad som skapar trygghet i landet. På så sätt tänker han vinna tillbaka väljare som gått över till SD. Hela bojkotten av Almedalen är egentligen ett symtom på att SD nu griper ett stort tag om makten. Politikerna är rädda. Dom vill inte konfronteras i med Sverigedemokrater i TV på bästa sändningstid. De vill inte ta debatten med SD. De har inga svar..

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

      Visst är det så. Nu har SD också gått om S när det gäller att vara Sveriges arbetarparti. Det måste vara verkligt jobbigt för Löfven och partiet. Därför har de nu en åtgärdsplan för att stoppa flykten till SD; en antirasistisk kampanj under ledning av Magnus Manhammar, riksdagsledamot med en bakgrund i Expo. Hans uppgift blir att brunmåla SD och angripa allt de gör. Hur begåvat är det? Det har inte hjälpt de senaste tio åren. Tvärtom! SD är nu Sveriges näst största parti och Sveriges arbetarparti nr 1!!

  3. Glesbygden

    Eftersom det blir värre klarar inte Ygeman och Eliasson sitt jobb.Hade Eliasson någon heder i kroppen borde han avgå. Han erkänner ju själv att han misslyckats. Men att klösa sig fast vid en hög lön ligger väl högst för honom . Han omtanke om svenska folket och poliskåren sätter han efter sitt ego. det är ynkligt. Det som är tråkigt är att Annie Lööf vill spela med regeringen i denna fråga. Det gläder mig att hon backade i den senaste undersökningen från ”initio” Hon är endera naiv eller falsk. Antagligen en kombination. OBS har varit centerpartist tidigare något som jag ser som uteslutet med nuvarande ledning, Det är sorgligt att hon förlamar aliansen med sitt falskspel.

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

      Ja, Annie Lööf har idag en debattartikel i Aftonbladet där hon vill pausa utvisningen av ’ensamkommande’ afghaner till Afghanistan. Ena dagen säger hon en sak som stämmer med övr Alliansen och nästa dag går hon ut och gör ett solonummer. Likadant gjorde hon när allianspartierna för ca 2 veckor sedan meddelade att de enats om att stoppa 3 av regeringens skattehöjningar och hotade med att väcka missförtroende mot enskilda statsråd om regeringen inte drar tillbaka de tre förslagen. Redan samma kväll som allianspartierna gemensamt gått ut och meddelat detta gick Lööf ut och twittrade att hon inte tänkte göra det mot Magdalena Andersson. Henne skulle jag inte lita på som regeringskollega.

  4. Vilhelm T

    Ett land som tillåter en del av territoriet att bli förortskalifat kan inte längre tas på allvar.

    NÄR skall man ta till hårdhandskarna: rensa upp dessa områden och deportera alla de kriminella som härjar där? Och se till, att svensk lag gäller där också?

    Görs inte detta, så hamnar vi i kaos.

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

      Socialdemokraterna och miljöpartisterna har en del av sin ’valboskap’ bland nya svenskar så de lär nog akta sig för att upphöra med sin identitetspolitik. Oppositionen är heller inget att hoppas på; både L och C talar med kluven tunga. Det ska möjligen vara M som tillsammans med SD skulle kunna göra skillnad, men jag tror inte att de får tillräckligt många mandat för det i nästa val. Alltför många godhetsapostlar får sin utkomst och inkomst genom det välfärdsindustriella samhället och vem vill hugga av den hand som föder en?

  5. Håkan

    Eliasson är ju själva sinnebilden hur illa Svenskt fögderi sköts,den där mannen har varit på försäkringskassan och Migrationsverket tidigare,och skött sitt jobb lika dåligt,dock har han skött PK på allra bästa sätt,och det är ju det som räknas i ett CV idag.PS:Hoppas han har slutat kräkas…

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

      Ja, Eliasson är recyclad fler gånger och ’still going wrong’. Han är varken kortsiktigt eller långsiktigt hållbar men inte hjälper det när hans närmaste chef Ygeman är en ynkeman som pratar istället för att agera. Jag undrar vad Eliasson har för hållhake på Ygeman och Morgan Johansson.

  6. Glesbygden

    Tycker att Paula Bieler ä’r en stor tillgång för SD blev imponerad av henne under en efterdebatt.. tror att det är viktigt för partiet att lyfta fram en kvinna. intelligent dessutom.

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

      Jag tycker också att Bieler är bra SD-röst. Hon gick ju i väggen i höstas/vintras men nu verkar hon vara i form igen. Hoppas att hon håller hela vägen fram till valet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.