Allsköns funderingar om politik

Liraren Bodström

Regeringens egen lirare och omslagspojke, Thomas Bodström, har nyligen utnämnts till landshövding i Stockholms län, ett av statens mest prestigefyllda uppdrag och i självaste huvudstaden. Liberalerna, Moderaterna, anställda på Pensionsmyndigheten m fl protesterar mot denna utnämning då Bodström suttit i styrelsen för pensionsbolaget Allra. Han fick en kvarts miljon i styrelsearvode för att förse ett skojarbolag med en respektabel fasad

-Thomas Bodström har fått bra betalt för att sitta som en skyltdocka på Allra så säljarna kan ringa runt och säga ”med oss kan du känna dig trygg, vi har justitieministern i styrelsen”, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza till Dina Pengar.

Skandalbolaget Allra, är fondbolaget som lurat pensionssparare in i upplägg som ger dem lägre pension. Nu pågår en polisutredning om grov ekonomisk brottslighet. Det framkom för några veckor sedan att åklagaren Thomas Hertz beslagtagit 140 miljoner kronor i Allrahärvan.

-Jag misstänker att pengarna varit föremål för penningtvättsbrott, sade Hertz till SvD.

Jonas Sjöstedt (V) riktar hård och berättigad kritik mot utnämningen av Bodström, ”en person som har suttit i en styrelse för ett bolag som misstänks för omfattande ekonomisk brottslighet”.

I SR:s Studio ett sa Bodström i torsdags att han ansåg kritiken orimlig och han var mån om att framhäva hur kort tid han satt i styrelsen, ”dryga halvåret”. Den korta tiden förklaras naturligtvis av att Allras ljusskygga och tvivelaktiga affärer nådde löpsedlarna. Då blev det bråttom för ordföranden Ebba Lindsö (som titulerar sig som styrelseproffs), sedan Bodström och så styrelseproffsen Meg Tivéus och Karin Moberg att hellre fly än illa fäkta.

Bolagets fonder var en lysande affär för Allras ägare och bra för de välarvoderade styrelseledamöterna. Denna ”respektingivande” (?) kvartett har med sina namn hjälpt till att bygga upp Allras varumärke som ett tryggt och framgångsrikt fondbolag. Hur är det möjligt att så rutinerade och meriterade styrelseproffs inte märker vad som gömmer sig bakom siffrorna och boksluten? Bolagets styrelse leder företagets verksamhet och styrelseledamöterna har ett gemensamt ansvar för företagets förvaltning.

Tyvärr kan de flesta småsparare känna sig blåsta. Pensionsmyndigheten har dock meddelat att de kommer att kräva 240 miljoner i skadestånd för pensionsspararnas räkning. Så hur lämpligt är det att upphöja Bodström till landshövding innan polisutredningen är klar? Står regeringen fast vid utnämningen om utredningen visar att Bodström har ett ansvar i det som hänt i Allra? Maktens arrogans gör i slutänden alltid som den behagar, men vad säger stockholmarna om en sådan landshövding? Nog måste man vara både ärelysten och okänslig för att tillträda som landshövding under dessa omständigheter. Å andra sidan är det ett vanligt drag hos makteliten.

 

10 kommentarer

 1. Basic rules

  Som ursäkt för både politiker och politruker som Bodström brukas det sägas ’ jag var naiv ’…
  Sen är allt som vanligt, men nu är väl han mer slipad än Löfven !

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Det borde kunna bli en intressant debatt ikväll men jag är rädd för att Löfven inte kan låta bli att tugga om SD:s rötter och gå till personliga angrepp.

   • Basic Rules

    Stefan Löfvén behöver en historielektion och påminnas om sossarnas bruna rötter(rasbiologi).
    Ska man följa Löfvéns logik (med anspelning ovan) så är det besvärande att hans far tryckte och sålde nazisttidningar. Tänk er själva om media fick veta att Jimmy Åkessons pappa hade samma bakgrund som statsministerns, men nu är det Stefan som har dessa rötter !

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

     Det var nyheter för mig!! Besvärande är förstås det rasbiologiska institutet, i synnerhet för dem som blev offer för deras lobotomeringar etc.

     • Jonas E

      Nu är det ju 2017 bara SD som har rasbiologi i sitt partiprogram – kapitel 2 sidan 8 ”nedärvda essenser”

     • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

      Men förhoppningsvis inrättar SD inget institut för att lobotomera folk som inte passar in.

 2. Bergis

  Thomas Bodström förväntar sig en landshövding post. Det ingår i det politiska spelet. Men det är skit och satan Bodström står för. Jag tycker inte att han ska ha någon landshövding post där han kan ära gravad lax och dricka bubbelvin.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Du är inte ensam om den uppfattningen. Bodströms ansvar i Allrahärvan bör under alla omständigheter klarläggas innan han tillträder. Skulle han tillträda och det senare visar sig att han i egenskap av styrelseledamot döms som ansvarig skulle det bli en praktskandal. Fast den rinner säkert också av honom och sossarna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>