50 nyanser av livet som pensionär

Spara och Slösa

Av , , Bli först att kommentera 12

Jag läste i veckan ett tankeväckande blogginlägg av Patrik Engellau på Det goda samhället. Det fick mig att reflektera.

Konsumtionen definierar vår tids människor. Vi ska ha de rätta klädmärkena, de rätta klockorna, de rätta bilarna. Tidigare ägde man sina saker, men numera är det tvärtom; man är så angelägen att offra sig för att komma åt objekten att det verkar som om objekten kontrollerade oss. Knappt har man skaffat sig en iPhone 6s förrän man ska uppgradera till en iPhone 7 Plus. Detta leder till problem; hur ska man bli av med allt man inte längre vill ha?

Spara sparar först, ofta genom att sätta in pengar på ett bankkonto, och köper sedan. Min mamma var ett bra exempel på detta. Men Slösa behöver inte avstå från sådant som Spara sparar till. Har man inga pengar så får man greja det med någon annan metod. Slösa kan låna pengar och köpa grejen på en gång medan Spara går med sina slantar till banken. Slösas metod var inte så vanlig i mitten av förra seklet, men idag är den mycket utbredd. Lusten att konsumera och konsumtion ska inte skjutas på framtiden utan ske här och nu. Genast. Resultatet blir ofta att man har flera uppsättningar av saker och sprängfyllda förråd, källare och vindar. Att ’dödsstäda’ blir allt vanligare bland oss äldre ;O)

Att folk tar så stora lån nu för tiden beror inte på att bostäderna blivit dyra. Tvärtom. Bostäderna har blivit dyra för att vi anammat rikedomens värderingar och tvekar inte att skuldsätta oss. Värderingar styr nationens ekonomi, inte finansministern och riksbankschefen. Jag minns att många av mina bekanta som byggde hus på 70-80-talen passade på att låna mer än bygget kostade. För de pengar som blev över från bygget köpte de bil m m.

Bankerna uppmuntrade detta och gjorde stora pengar på lånekarusellen. Men plötsligt kraschade marknaden, husen sjönk i värde och lånen blev hastigt mer värda än husen som belånats. Eftersom banker inte sysslar med välgörenhet, krävde de nu tillbaka den del av lånen som översteg husens nya och lägre marknadsvärde. Många tvingades sälja med stor förlust och lämna sina hus betydligt fattigare än innan de skaffade hus. Bostaden försvann men inte lånen.

Jag läser i Dagens Industri (28/2) att den ökande skuldsättningen som främst beror på ökande bostadspriser, får allt fler att oroa sig för döden  enligt en undersökning från Nordea Liv & Pension. Samtidigt har försäljningen av livförsäkringar och lånebetalningsskydd skjutit i höjden. Nordeas försäljning av livförsäkringar har ökat med hela 59 procent sedan 2011, då man började med undersökningarna.

Om man köper en bostad tillsammans och har ungefär lika mycket i lön och betalar ungefär lika mycket av bolånet så kan man ta en livförsäkring som betalas ut till sambon. Så om den ene dör så kan sambon lösa halva lånet och ha råd med den andra halvan själv”, säger Britta Burreau, vd för Nordea Liv & Försäkring.”

Försäljningen av s k lånebetalningsskydd är en försäkring som ökat med hela 600 procent från 2011!

I Emiraten verkar pengar inte vara något problem för de ’infödda’. Inte heller för alla ’expats’ som finns här. Många har köpt hus och lägenheter här i hopp om att göra en bra investering. Men deras förhoppningar har inte riktigt infriats och många av ’investeringarna’ står stilla och kostar pengar istället för att generera pengar. Det är svårt åtminstone för den oinvigde att pricka rätt när det gäller konjunktur. Bäst är kanske att inte spekulera och därför köper jag ingen bostad här i Förenade Emiraten ;O)

 

Bli först att kommentera

Halvvägs till himlen

Av , , Bli först att kommentera 7

I Emirates 247 läser jag att Shejk Mohammed bin Rashid Al Maktoum, vice president i Förenade Arabemiraten och ledare för emiratet Dubai, nyligen berättade nyligen om ett nytt gigantiskt torn som skall byggas där. Totalt skall sex olika firmor arbeta med att ta fram en design till det nya tornet. En schweizisk-spansk firma vid namn Santiago Calatrava ska bygga det.

Designen skall vara inspirerad av islamsk arkitektur. Enligt shejken ska det nya tornet bli ett ”arkitektoniskt underverk lika stort som Burj Khalifa eller Eiffeltornet”. Tornet är tänkt att bli en ny magnet för turister och ett nytt landmärke för Dubai. Det första spadtaget bedöms tas om ett par månader. Utsiktstornet har inte fått något namn ännu. Klart är i alla fall att det kommer att ligga i hamnen vid Dubai Creek, ett utvecklingsområde som sträcker sig över sex miljoner kvadratmeter.

Megaprojektet kommer att innehålla inte mindre än 3 664 kontor, omfattande handelsytor, 22 hotell och 39 000 bostäder. I mitten skall det stå ett tvillingtorn som är tänkt att bli det högsta tvillingtornet i världen. Så klart! Högst, störst, längst, bredast, dyrast etc. Det är Dubais signum. Men Saudiarabien blir en svår konkurrent. 2020 beräknas deras Kingdom Tower (också känt som Jeddah Tower) stå klart och bli världens högsta skyskrapa med sin höjd på nära 1 000 meter. Ingenting verkar omöjligt när det finns obegränsat med pengar.

Allt byggande och arbete möjliggörs tack vare alla gästarbetare i Emiraten. Över 80 % av befolkningen här är gästarbetare av något slag. Rekryteringsfirmor i deras hemländer erbjuder anställning här. Ingen kan jobba i Emiraten utan att ha en sponsor, d v s en arbetsgivare som garanterar anställning och lön. De flesta garanteras också bostad och i vissa fall mat. Lönerna är låga men gästarbetarna väljer mellan ingen lön alls i sina hemländer och lön här. Det är ett hårt liv långt från familjen, men de överlever inte om de stannar hemma utan jobb.

Bostäderna är ingen lyx men bättre än hemma för här finns både el och rinnande vatten m m. Kvinnor och män bor i olika byggnader. Gästarbetarna har olika religioner men det verkar inte orsaka bråk mellan grupperna. Inte heller tycks sexuella trakasserier, våldtäkter, väpnat våld eller mord vara något problem. De jobbar sex dagar i veckan och på den lediga dagen sover de nog efter en krävande arbetsvecka. Arbete hindrar som bekant många tillfällen till ’synd’. Och ingen av dem verkar skämmas över sina låglönejobb.

Så varför ser situationen för alla migranter så annorlunda ut i Sverige? En av förklaringarna är att här finns hur många låglönejobb som helst, hur många migranter som helst som vill ha dem och inga fackföreningar som bestämmer vilka löner eller villkor som ska gälla. Man tillåts inte vara här utan att jobba och myndigheterna har stenhård kontroll över vilka som kommer hit. Så olikt Sverige som tappat kontrollen över vilka som befinner sig i landet. Dessutom finns det gott om bostäder till alla. Och viktigast av allt kanske; man får inga socialbidrag, bostadsbidrag, barnbidrag, startbidrag etc. Här ansvarar man för sin egen överlevnad.

Man kan ha olika syn på detta system med gästarbetare och hur de utnyttjas. Jag tycker att det är den svåra biten med att jobba här. Så vad kan jag göra? Jag kan t ex ta chansen att berätta om situationen och uppmana alla mina golfgäster att vara generösa med drickspengar. Deras dricks gör verkligen skillnad för de gästarbetare som de kommer i kontakt med på golfbanan, hotellet restauranger m m. Det innebär t ex att gästarbetarnas barn kan få bättre skolgång i hemländerna, deras åldrande föräldrar kan bo, äta, ha råd med sjukvård, mediciner m m. Att bojkotta länder med gästarbetare kan dessvärre innebära att man fråntar dem de få möjligheter de har att försörja sig och sina familjer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bli först att kommentera

Burj Al Arab ännu lyxigare

Av , , Bli först att kommentera 10

Burj Al Arab slår snart ett rekord till. En ny uteplats, som är 10 000 kvadratmeter stor och sträcker sig 100 meter ut i havet, har tillverkats i Finland och är just nu på väg till Dubai. Hotellet Burj Al Arab kommer inom kort att ha en helt ny uteplats i form av ett enormt däck. Skapelsen, som kallas ”Det norra däcket” är tillverkad i Finland, skriver Luxury Launches.

”Det här är första gången som en skapelse av det här slaget och storleken har byggts i ett land och sedan transporterats till ett annat för att sättas ihop. Vi tänjer verkligen på innovationsgränserna och visar att vi har bestämt oss för att positionera Dubai som en av de mest spännande destinationerna i världen. Vi ser till att Burj Al Arab Jumeirah är den bästa leverantören av lyxupplevelser”, säger Robert Swade, Jumeirah Group’s operativa chef, till Luxury Launches.

På däck kommer gästerna att ha tillgång till 32 strandhytter och 400 solstolar vid en sötvattenpool på 621 kvadratmeter och en saltvattenpool på 828 kvadratmeter. ”Det norra däcket” förväntas vara helt klart i maj. Smakar det så lär det också kosta. Förhoppningsvis kommer de att sälja ’dagpass’ till däcket. Om man måste bo på hotellet för att få tillgång till den nya skapelsen kostar den billigaste suiten ca 25 000 kronor per dygn. Hotellet har inga rum utan bara suiter. Den billigaste är en 2-rumssuite med egen butler och senaste teknologin. För den kostnaden skulle jag hålla mig vaken och njuta (?) hela dygnet. Vem har råda att sova för det priset?

Både på golfbanan och hotellen här är det färre gäster i vinter. Jag gissar att det är det politiska läget runt omkring tillsammans med det höga kostnadsläget här som gör att turister från Europa börjar tveka att åka hit. Vinterklimatet här är överlägset det mesta men konkurrensen om turister är idag rätt hård. Man bör som bekant akta sig för att skära av den hand som föder en, men den tanken verkar ännu inte ha slagit dem som styr här.

Apropå klimat har temperaturen under några dagar varit lägre, speciellt nattetid. Vid 8-tiden på morgonen har det varit ’bara’ 14-15 plusgrader. Redan vid 9-tiden har det dock varit en bit över 20. Jag slutar aldrig att glädjas över att jag kan gå bararmad och barbent hela vintern här. För mig som vuxit upp och levt med kalla, snöiga vintrar är det ett privilegium att få leva i sol och värme under hela vinterhalvåret. Jag saknar varken skidor eller snö, kyla eller halka. Däremot kan jag sakna de härliga vårdagarna när solen smälter de sista snöresterna och snödropparna tittar fram.

Jag läser idag i Gulf News att en kampanj ska inledas för att göra föräldrar medvetna om hur IS/Daesh med hjälp av dolda budskap i populära dataspel försöker påverka barn och ungdomar. Myndigheterna vill genom kampanjen få föräldrar och vuxna att förstå att de måste vara vaksamma över vad deras barn och ungdomar gör på nätet. Känns detta igen?  Här är det förstås lättare att stoppa oönskade sajter och spel eftersom de censureras bort av myndigheterna. Men allt eftersom IS breder ut sig kan man inte vara nog vaksam, här liksom hemma.

Nu lanserar också Dubais kronprins en kampanj med namnet ”Mitt samhälle – en stad för alla”. Syftet är att belysa de förmågor människor med funktionshinder har och att förvandla Dubai till en inkluderande och ’handikappvänlig’ stad till 2020. Man vill också göra invånarna medvetna om deras rätt att leva ett normalt liv i ett inkluderande och integrerat samhälle. Ett annat syfte är att utveckla bra lösningar på de utmaningar och problem som människor med funktionshinder ställs inför i Dubai. Med dagens globala kommunikationer på olika plan hoppas jag att alla framsteg kan spridas över hela världen för att ge alla med funktionshinder en lättare vardag och ett bättre liv.

 

 

Bli först att kommentera

I Dubai överträffar verkligheten dikten

Av , , Bli först att kommentera 19

 

Dubai har trots alla sina berömda byggnader och sina rikedomar inget centralt avloppssystem. Därför måste allt som spolas ner i toaletter och avloppsledningar fraktas bort med tankbilar. Det påminner om våra septitankar, som främst används där kommunalt avloppssystem inte finns. Numera håller dessa tankar på att försvinna.

Dubai har på bara några årtionden gått från att vara en öken till att bli en superekonomi. Här finns bl a världens högsta byggnad och många andra skyskrapor samt en konstgjord ö, Palm Jumeirah. Men här saknas som sagt ett centralt avloppssystem i staden som kan ta hand om deras avföring.

Burj Khalifa, världens högsta byggnad med sina 828 meter, byggdes med ett ’islamiskt’ avloppssystem vilket innebär att allt avlopp därifrån och från andra skyskrapor måste tömmas och fraktas bort av tankbilar. Burj Khalifa har 163 våningsplan och är planerat att kunna rymma 35 000 personer. Ni kan ju bara föreställa er alla de ton med avföring som produceras där per dag. Alla dessa ton av avföring och avloppsvatten transporteras varje dag till ett reningsverk utanför sta’n. Där köar tankbilarna upp till 24 timmar för att få komma in och dumpa ’skiten’. Det ryktas att det efter mörkret händer att en del tankbilsförare tar en genväg och dumpar lasten i brunnar avsedda för regnvatten. Det orenade avloppsinnehållet flyter då direkt ut i Arabiska viken som kantas av mycket fina badstränder där turisterna badar.

En av mina vänner har en vän som arbetar inom delar av ’kungahuset’ här. Han har berättat att shejken i Dubai stiger upp tidigt på morgonen för att be (första bönen för en rättrogen muslim är redan klockan 5 på morgonen). Efter bönestunden tar han då och då någon av sina bilar för att i T-shirt och jeans eller annan ’vardagsklädsel’ ge sig iväg till något ställe där han kan dricka te i lugn och ro utan att bli igenkänd. Det säger mycket om säkerhetsläget här när högsta hönset kan åka iväg på egen hand utan säkerhetsvakter. Som jag tidigare berättat tar shejken också tunnelbanan i sta’n nån gång emellanåt för att komma i kontakt och prata med sina medborgare.

Jag har tidigare skrivit att shejken har två fruar men nu vet jag bättre. Han har f n faktiskt fyra fruar enligt säkra källor. Totalt hittills har han gift sig med 7 kvinnor, men då en muslim tillåts ha BARA fyra fruar samtidigt, har han skilt sig från tre av dem. 24 barn har han visst också. Han har med andra ord fått ligga i ordentligt. Hans fruar också. Även om man delar upp barnen få sju kvinnor blir det ca 3½ barn per kvinna.  Eftersom millimeterrättvisa måste råda mellan hustrurna måste det krävas en hel del pengar, tid och energi att klara av det även om man har ett hov av medarbetare. För att inte tala om vad sju svärmödrar kan kräva!!!

En annan av mina vänner är gift med en man som jobbar i säkerhetstjänsten här. En dag gick hans uppdrag ut på att eskortera shejken till ett område inne i Dubai där prostitution sedan länge förekommer. Shejken hade hört talas om detta och ville nu övertyga sig om att det var sant. Därför åkte han dit, parkerade bilen och gick runt inkognito för att studera verksamheten. När han kom tillbaka till bilen, som han lämnat olåst, satt en kvinna i baksätet. Shejken blev litet förvånad men frågade artigt: ”How can I help you?” Kvinnan svarade förvirrat: ”No, no, I am here to help you.”

Det är tur att shejken aldrig drabbas av skvallerpressen och att han tack vare sina många fruar antagligen har en hel del erfarenhet av att hantera kvinnor.

Bli först att kommentera

Skyskrapan brinner

Av , , Bli först att kommentera 10

Som många av er säkert sett och hört drabbades Address Hotel, ett lyxhotell i centrala Dubai, av en omfattande brand i nyårshelgen. Hotellet ligger ca 100 meter fr världens högsta byggnad, Burj Khalifa, och precis utanför Dubai Mall, en av världens största affärsgallerior. Branden startade på 20:e våningen. Evakueringen av hotellgästerna gick smidigt och ingen skadades av branden. Däremot fick flera gäster smärre skador under evakueringen. En person fick dessutom en hjärtattack. Den norske hotellkungen Petter Stordalen med fru var bland de evakuerade.

Brandorsaken är ännu inte känd men man har redan börjat undersöka hur omfattande skadorna är och hur hotellet ska kunna återställas ”to its glory”. Dubaipolisen, Dubais Civilförsvar, Dubais kommun, Dubais el- och vattenmyndighet m fl jobbar nu på att försöka ta reda på vad som behöver göras. Företaget som ska riva och sanera efter branden är redan kontrakterat och de har tagit in en grupp internationella konsulter som nu är på plats och jobbar dygnet runt. Så fort man vet vad som måste göras startar återuppbyggnadsprocessen. Emaar Properties, som äger fastigheten, är fast beslutna att bygga upp hotellet igen på rekordtid och med det senaste inom design och teknologi, allt med högsta kvalitet och standard. Som vanligt här diskuterar man inte kostnaderna, där pengar inte verkar vara någon bristvara.

Hans höghet Shaikh Mohammad Bin Rashid Al Maktoum, regent i emiratet Dubai och vice president i Förenade Arabemiraten, var snabbt på plats, uttryckte sitt deltagande och tackade alla som hjälpt till i släcknings- och evakueringsarbetet. Han är en aktiv och synlig regent och högt älskad av lokalbefolkningen. Det påminner mig om vilka applåder vår kung fick när han i samband med tsunamin gick ut och visade sin medkänsla.

Här på hotellet firades nyårsafton med sedvanlig pompa och ståt. Mat i överflöd, underhållning i timmar, bubbel och raketer. Vi var nästan 1 000 personer som deltog i festen och firandet. Hela tillställningen ägde rum utomhus i 23-24 graders värme. Det var så härligt att se att även de anställda som jobbade den kvällen verkade trivas trots allt jobb och spring. De skulle ju dessutom städa upp och bort allt efter oss när vi gått och lagt oss. Utan alla dessa gästarbetare skulle allt avstanna i Emiraten och livet här skulle bli så mycket tråkigare och jobbigare utan all deras vänlighet, omtanke och hjälpsamhet.

Apropå nyårsafton hittade jag litet statistik (fjolårets nyårsaftonssiffror inom parentes). Den 31/12 2015 åkte 1,82 miljoner kollektivt i Dubai (1,74 miljoner), 822 212 personer åkte metro (763 974) och ca 2 000 fler åkte lokalbuss. Dessutom åkte ca 12 000 fler taxi. Om ni såg bilköerna i och runt Dubai skulle ni nog inte välja att ta bilen. Även här finns biltullar, men det hindrar inte människor från att pendla och sitta timmar i bilköer varje dag på väg in till eller ut ur Dubai. Rusningstiden varar ett par timmar varje morgon och kväll.

Avslutningsvis kan jag avslöja att glutenallergi också finns här nere. Jag trodde att det främst var ett problem hos oss i norr. Förra veckan läste jag om en kvinna som startat Emiratens första glutenfria bageri. Moza Al Mazroui har 3 akademiska examina (Master’s degrees) och hade ett mycket bra jobb. När hennes dotter visade sig vara glutenintolerant väcktes tanken på att göra något för att underlätta dotterns liv. Det blev allt jobbigare för dottern att delta i kompisarnas födelsedagspartyn, äta i skolan etc. Moza beslöt sig därför att öppna ett glutenfritt bageri. Det tog en hel del jobb och 2 år att förverkliga detta. Idag är varje produkt i hennes bageri ”certifierat glutenfri” och hon har blivit så framgångsrik som företagare att hon planerar att utöka verksamheten. Kvinnor kan också här :O)

Ha en riktigt fin Trettondagshelg!

 

Bli först att kommentera

Ostron till lunch

Av , , Bli först att kommentera 11

Jag fyllde år för ett par veckor sedan och passade på att fira dagen i Dubai där vänner från Sverige bjöd mig på lunch på sitt hotell. Vi hade inte setts på nästan 20 år men det var inte svårt att känna igen varandra. Det var ett kärt återseende och en mycket god lunch, där det bland många läckerheter också serverades ostron. Nu eller aldrig tänkte jag och ’slurpade i mig’ ett. Till min förvåning överlevde jag;O)

Efter trevlig samvaro och stimulerande samtal skildes vi år och jag åkte till Dubai Mall, en av världens största affärsgallerior som nu byggs ut för att bli ännu större. Därifrån tog jag metron, motsvarigheten till vår tunnelbana. Den går till största delen ovan jord på räls som ligger flera meter ovanför marken. Det är världens längsta förarlösa metro och har alltid fem vagnar. Den första vagnen i tåget är VIP-vagnen. Det kostar rätt mycket mer att köpa ’guldkort’ och biljett till den än till övriga fyra vagnar. I andra vagnen åker kvinnor och barn och i de tre sista vagnarna får alla åka.

Varje emirat styrs av en emir/sheikh. Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum styr emiratet Dubai. Han har två fruar och är högt älskad av sitt folk, inte minst för att han återinvesterar så mycket av sina pengar och inkomster i sitt emirat. Några av er kanske såg att han gjorde ett kort besök i Sverige på sensommaren. Han hade hört att svensk natur var något alldeles extra och ville uppleva den på plats. Därför kom han med ’entourage’ och slog sig ner nära Skokloster.

Eftersom Emiraten är en trygg plats med låg brottslighet händer det ibland att sheikh Mohammed tar metron för att utan livvakter kunna träffa sitt folk och prata med dem medan han åker metro. I de dokumentärer och intervjuer jag sett med honom gör han ett mycket sympatiskt intryck och verkar vara en klok man med båda fötterna på jorden.

Anledningen till att jag åkte metro den här dagen var att jag skulle åka till IKEA strax utanför Dubais centrum. Det drivs som ett franchiseföretag här och jag kan avslöja att deras varmkorv inte får godkänt, inte heller de köttbullar som serveras i restaurangen. Däremot kan man köpa en del svenska matvaror där, t ex gravad eller rökt lax, lingonsylt, knäckebröd, Kalles kaviar, smågodis m m. Jag åkte dit för att köpa pepparkakor och där fanns travar av olika sorters pepparkakor från Nyåker. Till mer än dubbla priset mot hemma förstås.

Som av en händelse läste jag för någon vecka sedan i VK:s nätupplaga om hur Nyåkers pepparkakor utvecklats till ett framgångsrikt och lönsamt företag. Export till olika länder har blivit en succé. Det är förstås extra roligt att kunna erbjuda pepparkakor från Västerbotten här nere.

Varför skulle jag förresten ha pepparkakor? Jo, för att bjuda mina skandinaviska golfare på glögg och pepparkakor på Luciadagen. Förra året tvingades jag för första gången någonsin tillverka egen glögg med rödvin, allehanda kryddor, apelsiner m m. Jag dricker mycket sällan alkohol så jag hade ingen susning om hur glöggen skulle göras men ’nätstumpa’ som jag är, googlade jag fram ett recept. Glöggen blev klart godkänd av dem som visste hur den skulle smaka.

I år hade jag bestämt mig för att inte ta några risker utan köpa med mig glöggkryddor på påse innan jag åkte tillbaka till Emiraten. Tyvärr säljs glöggkryddor tydligen bara till jul så min plan fungerade inte. Då grep en av mina närmaste vänner, tillika granne i Norrfällsviken, in. Hon arbetar inom apoteksbranschen och överraskade mig med några småflaskor glöggessens från sitt apotek. Det räddade både mig och mina golfare från ett glöggfritt firande. Vad skulle vi göra utan goda vänner?

God Jul och Gott Nytt År till er alla!

Bli först att kommentera

”Dubai bara för mycket ibland”

Av , , 2 kommentarer 8

My Fantastic Life  in Dubai: the Oh-So True Story of Jumeirah Jane (the Ultimate Expat)                       Det är titeln på en nyutkommen bok som handlar om kvinnor som flyttat till Dubai för en längre tid eller permanent. Boken är skriven av en f d journalist, Kyra Dupont Troubetzkoy, som kom till Dubai 2012. Hon beskriver det bekymmersfria men dyra livet som ’Jumeirah Jane’ lever med Ferrari, yogalärare, hembiträden och kvällar som tillbringas tillsammans med andra rika västerländska societetskvinnor. ”Expatkvinnor har i Dubai en unik livsstil som är så Dubai. Dubai är mycket speciellt i betydelsen att det håller på att bli en supermodern stat, men det har också områden och aspekter som fortfarande håller på att utvecklas”.

Författaren säger att det unika för Dubai är att många västerländska kvinnor tenderar att umgås med varandra samtidigt som de lever upp till de vanliga föreställningarna om livet i detta emirat. De lever i denna mångkulturella smältdegel, men de håller sig ändå helst till de människor och sällskap som de känner igen från sina hemländer. ”Du upptäcker att du gör saker som går till överdrift; här finns alla dessa ytterligheter och paradoxer. När du får besök känner du dig både stolt och litet generad för att du vet att det är ’a bit over the top’”.

Jag föredrar att träffa människor med olika bakgrund och levnadsöden. Blir trött bara vid tanken på att behöva leva upp till en massa förväntningar och kämpa med yoga, gym, skönhetsbehandlingar och sena fester och kvällar. ”Jag är glad jag inte längre är ung” sjöng Zarah Leander. Jag instämmer.

Förenade Emiraten är nu redo för en framtid utan olja och satsar därför miljarder i initiativ som ska göra dem oberoende av oljan. Pengarna ska satsas på utbildning, hälsovård, energi, transporter, vatten m m. Satsningen är en del av regeringens ’högre program’ för vetenskap, teknologi och uppfinningar. Kalifen i Abu Dhabi, tillika president för Förenade Arabemiraten, meddelar att ”Förenade Arabemiraten har nu tagit ut kursen mot en värld efter oljan genom att investera i vårt folks utveckling inom vetenskap och avancerad teknologi”. En stor satsning på bostäder uppvärmda/nedkylda med solpaneler kommer att göras. Målet är att alla tak i Dubai ska ha solpaneler senast 2030.

Emiraten är nu också redo att rekrytera marktrupper för att bekämpa terrorism. Utrikesministern sa vid en presskonferens förra veckan att: ”Jag accepterar inte att extremistgrupper kidnappar den islamska religionen, så vi måste börja med att bekämpa extremistideologier”. Han ansåg att kriget mot terrorism börjar med att stoppa deras finansiering samt extremistiska och fundamentalistiska läroplaner som ger terrorismen näring att växa. Han meddelade också att Muslimska Brödraskapet finns på Emiratens lista över terroristorganisationer. Något för Mona Sahlin m fl att titta närmare på?

Jag avslutar med engelske 5-åringen Oliver Geddings fråga till engelska Royal Mail hur mycket det skulle kosta att skicka ett brev till Mars. Royal Mail gjorde en ingående uträkning och kom fram till att det skulle kosta 18 000 US dollar. ”Bränsle är mycket dyrt och påverkar kostnaden att skicka brev runt vår planet. Själva rymdskeppet är mycket litet så förvaring är primärt. Baserat på hur mycket rymdskeppet väger jämfört med hur mycket det kostar att ta sig till Mars skulle något som väger upp till 100 gram kosta omkring 18 000 US dollar att flyga till Mars.” Och det skulle kräva 18 416 ’first class’ frimärken! Jag kan bara konstatera att posten därmed inte kommer att nå alla överallt inom en någorlunda nära framtid.

2 kommentarer

Första advent i Emiraten

Av , , 2 kommentarer 10

Under årens lopp har jag då och då gått till stadskyrkan på första advent. Stämningen, de välkända psalmerna och texterna, alla människor m m har gett en speciell känsla av högtid och gemenskap. I förrgår firade jag första advent bl a genom att spela golf i 28 graders värme, strålande sol, gröna fairways, praktfulla bougainvilleor, vackra fåglar, underbar fågelsång och ett glittrande hav. När jag åkte hem från golfbanan höll solen på att gå ner. Den såg ut som en jättelik, rund, färgstark adventsstjärna. Så vackert!

Just nu håller man här på att smycka bilar, byggnader, entréer m m inför 44:de årsdagen av bildandet av Förenade Emiraten, som bildades 2 dec 1971. På stolparna till gatubelysningen finns nu skyltar med 44, flaggor, vimplar, girlander etc. Detta är ett firande som heter duga; många arbetsplatser och officiella verk och myndigheter är stängda liksom landets skolor.

Om ett par veckor kommer hotellet att förbereda julen vilket innebär att man bygger ett stort och högt pepparkakshus i foajén, reser en mycket pampig julgran som kläs på västerländskt vis och får julklappspaket under sig och så brukar man ha en officiell invigning av julen. Då serveras en motsvarighet till glögg med småkakor och så blir det levande musik med internationellt kända julsånger. Det känns nästan som hemma då.

Många undrar om jag inte saknar julen hemma, men med så mycket jul och julmat som erbjuds här har jag ingen känsla av att jag går miste om något. Dessutom är jag omgiven av många svenskar som kommer hit och spelar golf och av min ’emiratiska familj’. Jag slutar aldrig att förundras över all omtanke, vänskap, kärlek, tillgivenhet, förtroende och hjälpsamhet jag dagligen upplever här. Det känns som att vara omgiven av en stor och kärleksfull familj. Alla borde få uppleva en sådan miljö.

Läser att svenska affärer haft ’Black Friday’. Det har vi här också. Vet du vad detta ’black’ syftar på? Det är den dag när julhandeln officiellt startar i USA. ’Black’ syftar på att den dagen säljer affärerna så mycket att det resulterar i ’svarta siffror’ vilket betyder vinst. ’Röda siffror’ betyder förlust. Läser nu också att det igår var ’Cyber Monday’, näthandelsrea, hemma. Engelskan, eller svengelskan, verkar mer och mer bli reklamspråk i Sverige. Jag kan tycka att det ser litet märkligt ut när Mall of Scandinavia annonserar om Black Friday. Det är ju ändå i Sverige de finns. Undrar förresten vad resten av Skandinaviens stora gallerior säger om att Mall of Scandinavia finns i Stockholm. Det gäller att vara först, ta plats och sticka ut.

Här är kostnadsläget högt och sedan 1 november har här införts en ny skatt; the Tourist Dirham. Det innebär att det kostar ca 50 kronor extra per natt och rum att bo på hotell i Emiraten. Som om hotellpriserna inte redan var mer än tillräckligt höga. En del av denna nya skatt ska gynna turismen och gå till utveckling av infrastrukturprojekt för turister samt bevarande och förnyelse av historiska platser. Ett av målen är att förbättra både de boendes och besökarnas livskvalitet och upplevelser här.

Eftersom centrala Dubai numera ser ut som en stor byggarbetsplats behövs säkert astronomiska summor för färdigställandet, men pengar brukar inte vara någon bristvara här. Kanske väntar nya tider även här. Hemma börjar ekonomin tryta både här och där. Även Sverige ska kanske införa en extra kostnad på 50 kronor per natt och rum för alla som bor på hotell.

Imorgon är det som sagt nationaldag här med allt vad det innebär av firande. Hotellet brukar bli överbokat då många ’locals’ kommer hit för att fira långhelg. Själv förbereder jag mig som bäst inför kvällens inledning på nationaldagsfirandet med allt vad det innebär av folkfest, fyrverkerier m m.

På återhörande!

 

2 kommentarer

Vad håller de på med?

Av , , 2 kommentarer 13

I Dubai finns ett par kända och spektakulära landmärken; det 7-stjärniga Burj al Arab (som folkmun döpt till segelhotellet) och världens högsta byggnad, Burj Khalifa. Pengar är än så länge inget problem här i Förenade Arabemiraten. I Sverige däremot blir pengar alltmer en bristvara i inom det offentliga.

Nu läser jag i Svenska Dagbladet att för summan man betalat för att bygga Nya Karolinska får man nästan 2 Burj Khalifa eller 3 Burj al Arab eller 13 Turning Torso. Tanken svindlar. De politiskt ansvariga som tillstyrkt bygget måste ha blivit totalt fartblinda och stendöva. Tror de att de har outtömliga ekonomiska resurser att spendera? Vad håller de på med och hur länge ska de få hålla på så? Hur kan man bara göra så med skattebetalarnas pengar? Vem tar ansvar för härdsmältan?

En bristvara i dagens politikerkår är ledarskap och ansvar. Naiv är det nya svenska, men det är inte rätt ord för att beskriva dem som beslutat att bygga NSK för ca 1,5 miljarder kronor. Inkompetenta och oansvariga är vad de är. Det skulle hedra alla dem som varit med om att fatta beslutet att avgå med omedelbar verkan och utan en krona i ersättning. Tvärtom! De borde istället få krav på sig att betala en rimlig del av byggkostnaden. De torde ha haft rätt höga arvoden medan de fattat så oansvariga beslut så de borde ha pengar att betala ett återkrav.

Nu över till något helt annat som det brukar heta i olika media. I restaurangen här på hotellet finns gratis wifi och varje morgon i frukostmatsalen sitter praktiskt taget alla gäster och stirrar rakt ner på sina  ’smart phones’ eller ’paddor’ . De är helt upptagna och absorberade av surfandet och pratar knappt med varandra. Små barn, max 2 år, sitter också med ’paddor’ och är fullständigt koncentrerade på det som händer på skärmarna. När föräldrarna försöker få dem att äta, skakar de bara på sina huvuden och fortsätter att ägna sig åt ’paddorna’.

Barn gör inte som vi säger. Barn gör som vi gör. Mina barn gjorde inte så här, men det berodde kanske på att dessa möjligheter inte fanns när de var små. Nu är de vuxna men ingen av dem är särskilt beroende av att hänga över sin ’smart phone’ eller dator idag heller.

Utanför hotellet finns en jättefin strand och ett härligt havsbad. Ändå verkar många av de unga hotellgästerna föredra att ligga på stranden i hettan och surfa eller ’messa’ trots att svetten lackar. I affärsgallerior och vanliga affärer här är personalen ofta nästan mer intresserad av sina telefoner än av sina kunder. Det är ett märkligt beteende för någon som jobbar i servicebranschen.

Jag var på Europatourens finaltävling, Race to Dubai igår. Behöver jag säga att vi hade tur med vädret? Stenson hade däremot inte tur med golfen utan hamnade en bra bit ner i prislistan. Igår var det Rory McIlroy som vann Race to Dubai – för tredje gången. Imponerande! Det är inte precis ont om konkurrens i finalen.

Jag hade turen att bli inbjuden till Emirates ’VIP lounge’ och kunde på nära håll se när spelarna kom in på sista greenen. Emirates bjöd på mat, dryck, frukt mm och presentade med pikétröjor och kepsar. Dagen avslutades med att McIlroy fick ta emot en Rolexklocka (han som gör reklam för Omega!!), några miljoner US dollar och en magnifik trofé i silverliknande material överlämnat av en av de inhemska höjdarna. Hur många troféer har McIlroy vunnit och hur rymmer han dem alla?. Pengar är som tur är betydligt lättare att placera.

Till sist kan jag meddela att det nu börjar bli vintertemperaturer här så termometern håller sig runt 30 på dagarna och 25 på kvällarna. Och ingen snö;O)

 

 

2 kommentarer

Privat företagsamhet ger bostäder och arbete till flyktingar

Av , , Bli först att kommentera 12

Ett dubaiföretag ägt av två affärsmän har visat att privat företagsamhet kan göra skillnad. De bygger på några månader hela samhällen åt syriska flyktingar i Turkiet och Syrien. Där finns nu modulbostäder, hälsocentraler, skolor, moskéer, sjukhus med operationssalar designade som hus för att dölja vad de gör etc. De bygger också mobila bagerier, kök och sjukhus. Kilis Refugee Community i Turkiet och Siccu Refugee Community i Syrien för 6 000 invånare är exempel på sådana ’ministäder’. På annan plats i Turkiet har de också byggt bostäder med 2 våningar för totalt 10 000 invånare.

Ökande efterfrågan gör att de idag i första hand bygger läger. Husen byggs i fabrik, delarna numreras, husen demonteras och levereras. På plats sätts de ihop ungefär som Lego, oftast av flyktingar, som får lön för detta enligt gällande avtal för byggnadsarbetare. Husen är tänkta att hålla i 20 år. Något för Sverige att kopiera? Det skulle kunna ge många flyktingar både bostad och jobb.

Trafiken är det som skördar flest offer i Förenade Arabemiraten. Vägarna här är mycket bra, breda (upp till 6-7 filer inne i Dubai) och vägbelysningen är utmärkt. Motorvägarna har kraftiga räcken (sägs vara importerade från Sverige) mellan vägbanorna och hastighetskamerorna är många fler än hemma. Högsta hastighet är 120 km, men man kan köra nästan 140 km utan att det händer något. Förklaringen är att man visst får ca 20 % rabatt på hastigheten; 140 – 28 blir då bara 112!

Säkerhetsbälten är obligatoriska men detta efterlevs verkligen inte. Här kör pappor omkring i höga hastigheter med ’lössläppta’ barn mellan sig och ratten och barn hoppar omkring i bilarna under färd, ibland med delvis halvöppna rutor. Imorse kom 2 bilar i hög hastighet mot mig på min väghalva! Den väghalva de skulle ha kört på ligger minst 50 meter bort. Det var tur att det fanns dubbla filer för annars hade vi kolliderat. Målet för trafiksäkerhet här är 3 – 3,5 döda per 100 000 invånare under kommande 3 år. Bara Storbritannien och Sverige har nått dit. Hur Emiraten ska nå dit med de dårar som ibland trafikerar vägarna här är obegripligt.

Även arbetsmiljön är viktig här numera. Företag som bryter mot att rapportera skador som inträffar på arbetsplatsen ska tvingas böta 25 000 kronor. En skada som tvingar den anställde att vara bort från jobbet i 3 dagar eller mer måste anmälas inom 24 timmar från det att skadan inträffat. Det är en viktig åtgärd; jag misstänker att en hel del gästarbetare som jobbar i byggindustrin eller annan industri här inte vågar göra detta själva. Här finns heller inga fackföreningar som kan stötta arbetare.

För några dagar sedan regnade det här. Det var visserligen varma droppar och inga stora mängder, men det hann ställa till med en hel del och sysselsätta ett stort antal gästarbetare. Eftersom vägar, gator och bostäder här saknar dränering (”det regnar aldrig här”), bildas det mindre vattendrag överallt. Det får t o m trafiken att sakta ner av rädsla för vattenplaning och försämrad bromsförmåga. Anställda är fortfarande ute och sopar upp all sand som samlats längs gator och vägar efter regnet.

Avslutningsvis kan jag meddela att en grupp umebor är här denna vecka för att spela golf och njuta av det underbara klimatet. Det känns nästan som att plötsligt vara hemma. Alltid roligt med oväntat besök även om de inte kommer för min skull.

Bli först att kommentera