50 nyanser av livet som pensionär

Löfven och engelskan

Under nästan hela mitt yrkesliv har jag utbildat studenter, anställda från organisationer, departement, näringsliv m m i engelska. Många varianter av engelska har jag hört under årens lopp. Inför valet hörde jag då och då väljare oroa sig över Löfvens engelska. Den som blir statsminister måste självklart kunna prata flytande engelska.

Förra veckan möttes EU:s statschefer i Milano och här i Emiraten sände både CNN och Euronews TV-intervjuer från mötet. Löfven var en av de intervjuade och jag kan lugna alla skeptiker med att hans engelska är riktigt bra. Möjligen skulle han tjäna på att prata litet långsammare för tydlighetens skull. Gällde det bara engelskan skulle Löfven sitta ganska säkert i båten.

Nu gäller det ju mycket mer när man är statsminister och leder en regering. Nyhetsberoende som jag är, läser jag alla större svenska dagstidningar på nätet varje dag och den politiska situationen i Sverige verkar vinglig nu. Det är svårt att vara i minoritet om man inte kan räkna med stöd för sina förslag från motståndarsidan. Hittills har Löfvens försök att få Folkpartier och Centern att stötta regeringens förslag mötts av kalla handen. Att tro att Alliansens partier skulle stötta förslag som går emot deras egen politik är utomordentligt naivt. Det är som om Sverige skulle skicka ett bidrag till Eurovision Song Contest och förvänta sig att konkurrenterna skulle rösta på vårt bidrag istället för på sina egna bara för att Sveriges bidrag inte skulle förlora.

Och så hoppas nu de som mobbar Sverigedemokraterna, isolerar dem och kallar dem för rasister och främlingsfientliga, att SD ska godkänna regeringens budgetförslag trots att det inte stämmer med SD:s egen politik. Hur smart är det att hoppas på att den som blir mobbad lojalt ska ställa upp för att rädda mobbarna? Utomordentligt korkat är vad det är. Vill man ha någons stöd får man väl åtminstone se till att behandla dem väl (läs demokratiskt) och lägga förslag som i stort stämmer med deras politik. Vem orsakar förresten nyval? Är det den som lägger fram budgeten, d v s regeringen, eller den som inte ställer upp på den, t ex SD,  för att den går emot den egna politiken och de egna väljarnas uppfattning?

I Emiraten råder politiskt lugn och pengar finns i överflöd. Man kan tycka vad man vill om bristen på allmänna val och demokrati här, men om man är emiratier verkar man mycket nöjd med de styrande. Vad de 87 % av befolkningen som inte är emiratier tycker och tänker vill man inte veta. Passar inte galoscherna är det bara att åka härifrån. Dessvärre har de ’riktiga’ gästarbetarna inget val för de har det ännu mycket sämre i sina hemländer.

Så hur bidrar jag till att förbättra deras situation? Jag uppmanar ständigt mina golfgäster att dricksa alla som gör dem tjänster. Deras drickspengar gör verkligen skillnad. Och så uppmanar jag gästerna att lämna kläder och allt annat de inte vill ta med hem. När gästerna åker hem, lämnar de hotellet innan restaurangen öppnar. Därför får de matsäckspaket med smörgåsar, kaffebröd, vatten, burkar med läsk, frukt m m. De flesta tar med sig vatten och mackor till flygplatsen men lämnar frukt och läsk. Detta tar jag med mig till golfklubben och ger till caddiesarna. Gissa om de blir glada! Frukt, läsk och godis är lyx för dem. Det är inte svårt att göra deras vardag litet lättare. Det gäller bara att se möjligheterna att göra det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.